Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΚΡΥΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΟ ΚΡΥΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
Οι χαμηλές θερμοκρασίες, μας κάνουν περισσότερο ευάλωτους, αφού ο οργανισμός μας , στην προσπάθεια του να διατηρήσει την θερμοκρασία του, κουράζεται με αποτέλεσμα να μειώνεται η άμυνα του ανοσοποιητικού μας.
Όμως το κρύο επηρεάζει περισσότερο κάποια συγκεκριμένα προβλήματα υγείας:
Όι Ρευματισμοί και ιδιαίτερα αυτοί της αρθρίτιδας, γίνονται πιο συχνοί και πιο έντονοι όταν ο καιρός είναι κρύος και υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα. Τα κύτταρα των χόνδρων λαμβάνουν τις πληροφορίες που τους έρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας.
Τις διαδικασίες που χρησιμοποιεί ο οργανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει το κρύο διαταράσσουν ορισμένα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει ο ασθενής για να καταπολεμήσει την υπέρταση, τον υποθυρεοειδισμό ή την στηθάγχη. Αυτό κάνουν και φάρμακα όπως τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά.
Επίσης το κρύο επηρεάζει και το αναπνευστικό, οι κρίσεις άσθματος γίνονται πιο συχνές και πιο σοβαρές, όταν κάνει κρύο και υπάρχει και το ενδεχόμενο πρόκλησης βρογχίτιδας.
Οι άνθρωποι με καρδιολογικά προβλήματα δυσκολεύονται από το κρύο, αφού τα αγγεία στην επιφάνεια του δέρματός μας συστέλλονται για να στείλουν το αίμα κυρίως στα ζωτικά όργανα και η καρδιά πρέπει να χτυπάει πιο γρήγορα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τον χειμώνα αυξάνονται τα κρούσματα εμφραγμάτων.
Η χοληστερίνη αυξάνεται τον χειμώνα. Η αύξησή της δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά κάποιες φορές μπορεί να αυξηθεί 0,10 γραμμάρια ανα λίτρο. Αυτό είναι άμεση συνέπεια της καθιστικής ζωής που κάνουμε την περίοδο των χειμερινών μηνών, αφού δεν δραστηριοποιούμαστε όπως τους καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα να παίρνουμε κιλά. Από την άλλη τους ψυχρούς μήνες, ό όγκος του αίματος που κυκλοφορεί είναι μικρότερος, κάποιες φορές, με αποτέλεσμα την ενίσχυση συγκεντρώσεων χοληστερίνης.
Τέλος το κρύο συμβάλλει στην ανάπτυξη των ιών της αναπνευστικής οδού, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τις γνωστές σε όλους μας, καταρροή, γρίπη αλλά και βρογχίτιδα. Έμμεσα το κρύο ενισχύει την ανάπτυξη των συγκεκριμένων ιών αφού με την εισπνοή κρύου αέρα, καταστρέφονται μικρά κύτταρα, στις βλεννώδεις μεμβράνες του ωτορινολαρυγγολογικού συστήματος και των βρόγχων μας, τα οποία είναι επιφορτισμένα να αποβάλλουν τα μικρόβια που επιτίθενται ..
Για να μειώσουμε την επιβαρυντική επίδραση του κρύου πρέπει να μειώσουμε την σωματική προσπάθεια σε εξωτερικό χώρο τις κρύες μέρες του χειμώνα, για να μην επιβαρύνουμε περισσότερο τον οργανισμό μας. Όταν κυκλοφορούμε σε συνθήκες κρύου θα πρέπει να διατηρούμε τη θερμοκρασία του σώματός μας σε καλά επίπεδα. Καλό θα ήταν να φοράμε πολλά ρούχα, και όχι ένα βαρύ για να διατηρούμαστε ζεστοί, τα πολλά στρώματα που δημιουργούν τα ρούχα αυξάνουν τα επίπεδα προστασίας. Θα πρέπει να αποφεύγουμε την εναλλαγή κρύου και ζεστού περιβάλλοντος και να πίνουμε πολύ νερό, ακόμα και όταν δεν διψάμε αφού οργανισμός το έχει ανάγκη για να λειτουργήσει. 

By Elf 

Δεν υπάρχουν σχόλια: