Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Συλλήψεις για πειρατεία








Εδώ και αρκετές μέρες επικρατεί μία αναστάτωση στον ελληνικό διαδικτυακό χώρο, καθώς είχαμε τη πρώτη πανελλήνια σύλληψη για τη λειτουργία σελίδας που παρέχει πρόσβαση σε πειρατικό οπτικοακουστικό υλικό, μετά την υποβολή σχετικής μήνυσης της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ).
Σύμφωνα με τη μήνυση, οι διαχειριστές του site συγκέντρωναν με δικιά τους πρωτοβουλία, παράνομα και χωρίς τη συναίνεση των δικαιούχων εταιρειών μελών της ΕΠΟΕ, links τα οποία παρέπεμπαν σε οπτικοακουστικά έργα πάσης φύσεως. Ακόμη κατηγορούνται ότι μεσολαβούσαν ώστε να καθίστανται προσιτά στο κοινό, μέσω της σελίδας τους και με αυτό τον τρόπο πρότρεπαν τρίτους να παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
                Το greek-fun.com είναι ένα κλειστό forum, στο οποίο τα μέλη του ανέβαζαν παράνομα οπτικοακουστικό υλικό στο γνωστό site rapidshare.com και έδιναν οδηγίες στα άλλα μέλη για το πώς να τα κατεβάσου από εκεί. Η ΕΠΟΕ ακόμη ισχυρίζεται ότι οι διαχειριστές του site, ζητούσαν από τα μέλη τους να καταβάλουν υπό τη μορφή δωρεάς, συγκεκριμένα χρηματικά ποσά από 15-45€, υποσχόμενοι, σε κάθε περίπτωση, να παράσχουν, σε αντάλλαγμα, συγκεκριμένα οφέλη και πλεονεκτήματα, που κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της διαδικασίας της παράνομης διακίνησης και ανταλλαγής αρχείων. Ακόμη αναφέρεται ότι ο αριθμός των χρηστών μελών της συγκεκριμένης ιστοσελίδας ανέρχεται σε 285.000.
Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα υπήρχαν προς διάθεση 14.000 οπτικοακουστικά έργα εκ των οποίων 5.500 περίπου ανήκαν σε εταιρείες μέλη της EΠΟΕ.
Από την έρευνα προέκυψε ότι η παράνομη διακίνηση ή και ανταλλαγή των 14.000 οπτικοακουστικών έργων συντελέστηκε περίπου 200.000 φορές εκ των οποίων 90.000 φορές περίπου αφορούσαν σε οπτικοακουστικά έργα, όπου τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των οποίων ανήκουν σε εταιρείες μέλη της ΕΠΟΕ. Σύμφωνα με την ΕΠΟΕ, η οικονομική ζημία που υπέστη από το συγκεκριμένο site, ανέρχεται στο ποσό του 1.800.000€.


                                               
                                                                                                                           Έγραψε η συνεργάτης μου    Elegia

Δεν υπάρχουν σχόλια: