Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΕΛΛΑΔΑ.....Ο ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Με το ξεκίνημα του 2010 η χώρα μας θα χρειαστεί να δανειστεί αρκετά δις ευρώ καφάλαια από τις διεθνείς αγορές και οι δανειστές μας εκμεταλλέυονται την θέση αδυναμίας που βρισκόμαστε κάνοντασ το ακριβό χρήμα, ακόμα ακριβότερο.
Μονο για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους θα πρέπει να βρεθούν σύντομα, περίπου 5 δις ευρώ, ενώ για να καλύψουμε το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος από την αγορά, τουλάχιστον 54 δις ευρώ με δεδομένα τα 76 δις ευρώ που χρειαστήκαμε πέρσι.
Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, για τόκους είχαμε δώσει στους δανειστές μας γύρω στα 12 δις ευρώ, ενώ για τον ίδιο σκοπό φέτος τα δημόσια οικονομικά θα επιβαρυνθούν με περίπου 13 δις ευρώ.Παράλληλα, οι συνθήκες δανεισμού για το Δημόσιο φέτος δυσκολεύουν από την απόσυρση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας που εφάρμοσε πέρσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία παρείχαν στις ελληνικές τράπεζες άφθονη και φθηνή ρευστότητα.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καλείται να καταθέσει μέχρι τα τέλη του μήνα στις Βρυξέλλες, το σχέδιο του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα καταρτιστεί σε συνεργασία με κλιμάκιο της Κομισιόν, της Ε.Κ.Τ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιλαμβάνει τις επιπλέον περικοπές μισθών και επιδομάτων, τα γνωστά μέτρα του προϋπολογισμού και ένα πρόγρμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που μπορεί να αποφέρει έσοδα μέχρι και 4 δις ευρώ, ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο και έκτακτα έσοδα από ημιυπαίθριους χώρους, νομιμοποίηση αυθαιρέτων κ.τ.λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: