Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ


Η επανεξέταση κρανίων που βρέθηκαν στο βασιλικό νεκροταφείο του Ουρ στο ιράκ, οδήγησε τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι οι ανθρωποθυσίες που συνόδευαν τις βασιλικές ταφές στην αρχαία Μεσοποταμία, ήταν πολύ πιο φρικιαστικές από ότι πιστέυαμε.
Στο πλαίσιο της βασιλικής νεκρώσιμης τελετής, δεν χορηγούταν δηλητήριο στους αυλικούς ώστε ο θάνατός τους να είναι ήρεμος. Αντιθέτως, τους τρυπούσαν το κεφάλι με ένα αιχμηρό αντικείμενο, κάτι σαν δόρυ. Οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού έκαναν αξονικές τομογραφίες σε 2 κρανία που βρέθηκαν στο νεκροταφείο των 4.500 ετών, το οποίο έχει 16 τάφους γεμάτους χρυσάφι και κοσμήματα και ανακαλύθφηκε την δεκαετία του 1920.
Όταν πέθαινε ή ακόμα και πριν πεθάνει ένας βασιλιάς ή μια βασίλισσα, κάποια μέλη της βασιλικής αυλής, υπηρέτριες, πολεμιστές κ.α θανατώνονταν.
Τα κρανία που βρέθηκαν ανάμεσα στα λείψανα ήταν λίγα και θρυμματισμένα. Δεν θρυμματίστηκαν την στιγμή του θανάτου, αλλά εξαιτίας του βάρους του χώματος που μαζέυτηκε πάνς τους με το πέρασμα των αιώνων.
Οι ερευνητές, έκαναν ιατροδικαστικές εξετάσεις προκειμένου να ανακαλύψουν τα πιθανά αίτια θανάτου των 2 ανθρώπων. Ανακάλυψαν 2 στρογγυλές οπές στο κρανίο του στρατιώτη και μία στης γυναίκας, όλες με διάμετρο 2,5 εκατοστών περίπου. Τέτοιου είδους ρωγμές θα μπορούσαν να σχηματιστούν μόνο αμ οι οπές έγιναν όταν οι 2 άνθρωποι ήταν ακόμα ζωντανοί, καθώς τα πιο εύθραστα κρανιακά οστά θα είχαν θρυμματιστεί αν οι οπές ήταν μεταθανάτιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: