Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΗΣ ΝΕΦΕΡΤΙΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΙΔΩΝ


Άνθρωποι του πνεύματος, επισκέπτες και οι αρχές του Βερολίνου χαιρέτησαν με ενθουσιασμό τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου Neues, στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας. Η Κα Μέρκελ παρευρέθει στην τελετή, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα προσπαθειών πολλών δεκαετιών για την ανακαίνιση ενός ιστορικού μνημείου που καταστράφηκε κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εορτασμοί ωστόσο, αμαυρώθηκαν από τη διογκούμενη έριδα μεταξύ της Γερμανίας και της Αιγύπτου ως προς το κορυφαίο έργο της έκθεσης: την ηλικίας 3.300 ετών προτομή από ασβεστόλιθο και στούκο της Βασίλισσας Νεφερτίτης, συζύγου του φαραώ Ακενατόν.
Το γλυπτό της Νεφερτίτης βρίσκεται στην Γερμανία από το 1913. Το τελευταίο διάστημα όμως η Αίγυπτος απαιτεί την επιστροφή αυτού του εύθραστου και επιβλητικού έργου, το οποίο εκτίθεται μόνο του σε μια θολωτή αίθουσα, που <<βλέπει>> κατά μήκος του Μουσείου.
Η Αίγυπτος εκφράζει επίσημα αίτημα επιστροφής του γλυπτού, εφόσον διαπιστωθεί ότι απομακρύνθηκε παράνομα από την χώρα.
Πριν από τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου, ο Χέρμαν Πάρτσινγκερ, επικεφαλής του Ιδρύματος Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του φορέα που επιβλέπει τα Μουσεία του Βερολίνου, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είνα πεπισμένος ότι η θέση της Νεφερτίτης στην Γερμανία, είναι ασφαλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: