Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΦΘΙΝΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ


Καταρρέει ο αγροτικός τομέας στην χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, όπου καταγράφεται ότι το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται, οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα μειώνονται μαζί με την αγροτική παραγωγή, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο παρουσιάζει όλο και πιο αυξανόμενο έλλειμμα.

Τα στοιχεία λένε επίσης ότι υπάρχει μείωση της απασχόλησης στην γεωργία και αν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα, το αγροτικό επάγγελμα θα εγκαταλειφτεί μαζικά, όπου δραστηριοποιούνται αποκλειστικά γύρω στις 500.000 οικογένειες.

Μόνο μέσα στην τελευταία δεκαετία ο αγροτικός πληθυσμός από το 17% των απασχολουμένων έπεσε στο 11.4% και η οικονομική κρίση έχει κάνει ακόμα δυσκολότερα τα πράγματα.

Παράλληλα το αγροτικό εισόδημα μειώνεται εξαιτίας της περιορισμένης αύξησης των τιμών παραγωγού, σε σχέση με εξαιρετικά μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2004 έως το 2008 αυξήθηκε το κόστος παραγωγής κατά 34 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικά στο δωδεκάμηνο Ιούλιος 2008- Ιούνιος 2009 σημειώνεται μείωση των τιμών παραγωγού κατά 4,5% σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο και μάλιστα την στιγμή που το κόστος παραγωγής αυξάνεται κατά 0,4%.

Τέλος η ΠΑΣΕΓΕΣ διαπιστώνει σημαντική κάμψη στην παραγωγή των περισσότερων αγροτικών προϊόντων, αλλά και η επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών – διατροφικών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: