Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009


Η ισλαμική δημοκρατία του Ιράν δημιουργήθηκε το 1978 μετά την ιρανική επανάσταση που άφησε πίσω το φιλοαμερικανικό καθεστώς του Σάχι. Ανώτατος θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης ήταν ο Αγιατολαχ Χομεϊνί, τον οποίο το 1989 διαδέχτηκε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενέί, ο οποίος συνεχίζει να κατέχει το ανώτερο αξίωμα του Ιράν.

Ο <<ηγέτης της επανάστασης>>, είναι η κορυφή της εξουσίας και τον ορίζει ή τον παύει το << Συμβούλιο των Σοφών>>, το οποίο αποτελείται από 86 θεολόγους που εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία κάθε 8 χρόνια. Επικεφαλής της <<Συνέλευσης>> έχει εκλεγεί από το 2007 ο πρώην Πρόεδρος Χασεμί Ραφσαντζανί ο οποίος είχε εκλεγεί κόντρα στην θέληση του Αχμεντινετζάντ. Η θητεία του λήγει το 2015.

Σημαντικό ρόλο επιτηρητή παίζει το 12μελές <<Συμβούλιο των Φρουρών>> που αποτελείται από επιφανείς κληρικούς και θεολόγους, έξι από τους οποίους διορίζονται από τον ανώτατο ηγέτη. Το Συμβούλιο αυτό ελέγχεται πλήρως από τον κλήρο και θα εποπτεύσει την επανακαταμέτρηση των ψήφων των πρόσφατων εκλογών.

Ρόλο εξισορροπιστίκο παίζει και το 28μελές <<Συμβούλιο Επιδιαιτησίας>> που διορίζει ο ανώτατος ηγέτης και αποφασίζει τελεσίδικα όταν υπάρχει διαφωνία μεταξύ Φρουρών και Κοινοβουλίου. Επικεφαλής της Επιδιαιτησίας είναι ο Ραφσαντζανί.
Ο Πρόεδρος της χώρας είναι η κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας, όμως έπεται μακράν της εξουσίας του ανώτατου ηγέτη. Ο ρόλος του Πρωθυπουργού και του Κοινοβουλίου είναι πολύ περιορισμένος.

Ο ανώτατος ηγέτης είναι επικεφαλής όλων των κοσμικών εξουσιών, ηγείται στις ένοπλες δυνάμεις, διορίζει την στρατιωτική και δικαστική ηγεσία, τους διευθυντές των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και είναι ο τοποτηρητής του Συντάγματος.

Στην πράξη ο Πρόεδρος είναι εκτελεστικό όργανο υπό κηδεμονία. Το Ιερατείο έχει όλη την πραγματική και τυπική εξουσία, τους << Φρουρούς της Επανάστασης>> και τους <<Μπασίζ>>.

Οι <<Φρουροί της Επανάστασης>> είναι στρατιωτικό σώμα, 120.000 ανδρών, με δική του ανεξάρτητη διοίκηση και πολιτικό υπεύθυνο με βαθμό Υπουργού. Διαθέτουν στρατό, ειδικές δυνάμεις, πεζοναύτες, υπηρεσία πληροφοριών, μικρή δύναμη Ναυτικού και Αεροπορίας, ελέγχουν το πυραυλικό σύστημα της χώρας και καθοδηγούν το παραστρατιωτικό σώμα των <<Μπασίζ>>. Οι <<ΦΡΟΥΡΟΙ>> είναι οι ελίτ του ιρανικού στρατού, το καλύτερα εκπαιδευμένο και ετοιμοπόλεμο σώμα. Αποτελούν επίσης μια κρυφή οικονομική αυτοκρατορία, καθώς ελέγχουν περίπου το 1/3 της οικονομίας της χώρας.
Στους <<Μπασίζ>> συμμετέχουν εθελοντικά όσοι είναι πολύ νέοι ή πολύ γέροι για να ανήκουν στους <<Φρουρούς της Επανάστασης>>. Στην πράξη είναι μια λαϊκή πολιτοφυλακή. <<Μπασίζ>> σημαίνει κινητοποίηση των καταπιεσμένων, ιδρύθηκαν από τον Χομεϊνί και παίρνουν διαταγές απευθείας από τους <<Φρουρούς>>. Σήμερα αποτελούν τη δύναμη κρούσης του Αχμαντινετζάντ κατά των οπαδών του Μουσαβί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: