Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Παραιτείται ο Αλαβάνος?


Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέκος Αλαβάνος προτίθεται να παραιτηθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και από βουλευτής. Ο Αλέκος Αλαβάνος, θα ανακοινώσει την απόφασή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γραμματείας του κόμματος. Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος θα γνωστοποιήσει ότι θα υποβάλλει στον πρόεδρο του Σώματος, την παραίτησή του και από το βουλευτικό του αξίωμα. Τη θέση του Αλέκου Αλαβάνου στη Βουλή, θα πάρει η πρώτη επιλαχούσα στην περιφέρεια του Ηρακλείου, Νάντια Βαλαβάνη.

Χθες ο κ. Αλαβάνος απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα για το αν έχει μετανιώσει για την στήριξη του Αλέξη Τσίπρα ως διάδοχό του για την ηγεσία του Συνασπισμού.

"Δεν έχω καταλήξει σε συμπέρασμα ότι έχω μετανιώσει, αλλά πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή, δήλωσε χθες ο Αλέκος Αλαβάνος, μετά από σχετική ερώτηση.

Στην ερώτηση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδεύσει προς τις εθνικές εκλογές με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν τον απασχολεί το θέμα αυτό, αλλά το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσουμε να βγάλουμε τα σωστά διδάγματα και ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ελπίδα στον κόσμο.

Ο κ. Αλαβάνος έκανε και την αυτοκριτική του όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος έχει ευθύνες και μάλιστα σημαντικές, και λόγω της θέσης του ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και πρόσθεσε ότι το εγχείρημα της συλλογικότητας έχει τριβές αλλά πρέπει να κινηθεί σε ένα διαφορετικό μοντέλο από τα αρχηγικά κόμματα.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε έναν μικρό σεισμό" είπε ο κ. Αλαβάνος αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μετασεισμικές δονήσεις, οι οποίες όμως δεν κρατούν πολύ.

"Αυτό που με απασχολεί, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να έχει την αποδοχή και τη στήριξη της κοινωνίας. Αυτό είναι το θέμα και όχι πώς θα μοιράσουμε τα ιμάτιά μας. Για όλους μας, το εκλογικό αποτέλεσμα θέτει ένα ζήτημα να αναρωτηθούμε πώς θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτή τη μικρή οπισθοχώρηση".

Ο κ. Αλαβάνος φαίνεται ότι έλαβε την απόφαση να αποχωρήσει μετά από συνεχή δημοσιεύματα του τύπου περί δυαρχίας στον Συνασπισμό, αλλά και περί καπελώματος του κ. Τσίπρα από τον μέντορά του.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του κόμματος και ο κ. Αλαβάνος αναμένεται να ανακοινώσει ότι αποχωρεί και κάνει τόπο στα νιάτα, αφήνοντας τον κ. Τσίπρα απόλυτο κυρίαρχο στο κόμμα.

Το βιογραφικό του Αλέκου Αλαβάνου

Ο Αλέκος Αλαβάνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Μαΐου του 1950, έχει καταγωγή από την Τήνο και ειναι γιός του βουλευτή Νικόλαου Αλαβάνου.

Αδερφός του είναι ο πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Αλαβάνος και ο Γιάννης Αλαβάνος, πρόεδρος του ΤΕΕ ενώ παππούς του ο πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος της βουλής, Κωνσταντίνος Αλαβάνος.

Σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, από την οποία αποφοίτησε ως οικονομολόγος. Παράλληλα εντάχθηκε στην Αριστερά, σε διάσταση με την κεντρώα παράδοση της οικογένειάς του (ο πατέρας του ήταν στέλεχος της Ένωσης Κέντρου). Ως φοιτητής είχε ενεργή συμμετοχή στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Γι' αυτό το λόγο στρατεύθηκε αναγκαστικά και αργότερα διώχθηκε με βάση τον Ν.509. Τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στην ΕΣΑ.

Για πολλά χρόνια διατέλεσε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και αναδείχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Με τη σημαία του εκλέχθηκε ευρωβουλευτής το 1981 και 1984. Επίσης ως μέλος του ΚΚΕ επανεκλέχθηκε το 1989 μέσω του ευρωψηφοδελτίου του Συνασπισμού.

Όταν το ΚΚΕ αποχώρησε από το Συνασπισμό (1991), ο Αλαβάνος παρέμεινε στον δεύτερο και εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Το 1992 σε συνεργασία με τους τότε ευρωβουλευτές Παρ. Αυγερινό και Παν. Λαμπρία ίδρυσε τη μη κυβερνητική - μη κερδοσκοπική οργάνωση Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους λαούς της υπό διάλυση Γιουγκοσλαβίας.

Στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου του 1993 ήταν υποψήφιος με τον Συνασπισμό στην Α' Αθηνών. Δεν εξελέγη, διότι το κόμμα του δε συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσοστό για την είσοδο του στην Βουλή.

Στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο του 1994 και του 1999 επανεξελέγη ευρωβουλευτής. Στο 4ο τακτικό συνέδιο που διενεργήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2004, εξελέγη Πρόεδρος του ΣΥΝ. Στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2004 εκλέχθηκε βουλευτής Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ και επανεκλέχθηκε βουλευτής, στην περιφέρεια Ηρακλείου στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007 με τον ίδιο συνδυασμό. Είναι παντρεμένος με την ψυχίατρο Κάτια Χαραλαμπάκη και έχουν δύο κόρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: