Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!!!!!

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Οι οικογενειακές διακοπές απαιτούν προσεκτικό προγραμματισμό, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, την προσωπικότητα καθώς και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν πως τα παιδιά τους είναι ευχαριστημένα όταν οι ίδιοι είναι καλοδιάθετοι, διαθέσιμοι και συνεργάσιμοι. Γι αυτό είναι απαραίτητο να αφιερώνουν χρόνο για δραστηριότητες που τους αρέσουν, στις οποίες δεν είναι αναγκαία η παρουσία των παιδιών. Στις κοινές οικογενειακές δραστηριότητες καλό είναι να γίνονται και συζητήσεις για την ιστορία του τόπου, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, επαφές με τους κατοίκους της περιοχής για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής και τις παραδόσεις. Κατά την διάρκεια των διακοπών καλό είναι να αποφεύγονται οι καταστάσεις που μπορούν να τις μετατρέψουν σε μια πανομοιότυπη μορφή ζωής με αυτήν της καθημερινότητας.

ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ?

Αν αποφασίσετε να μην αποχωριστείτε το κατοικίδιό σας στις διακοπές θα πρέπει να οργανωθείτε:
-Βεβαιωθείτε ότι εκεί που θα πάτε δέχονται κατοικίδια.
-Ενημερωθείτε από τον κτηνίατρο του για το φαρμακείο που πρέπει να του φτιάξετε.
-Πάρτε μαζί σας την τροφή του, μην το αφήνετε εκτεθειμένο για πολύ ώρα στον ήλιο και μην το αφήνετε χωρίς νερό.
-Αν του αρέσει το μπάνιο θα χρειαστεί να ρωτήσετε αν αυτό ενοχλεί τους παρευρισκόμενους ή να πάτε σε απομονωμένες παραλίες. Αφού χορτάσει βουτιές μην παραλείψετε να το πλύνετε για να φύγει το αλάτι και η άμμος.

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ
Η εμπειρία της κατασκήνωσης δημιουργεί στα παιδιά ένα αίσθημα χαράς και επιβεβαίωσης καθώς δέχονται πλούσια ερεθίσματα, μαθαίνουν να αυτενεργούν, δημιουργούν φιλίες, λειτουργούν ομαδικά και μαθαίνουν να πειθαρχούν χωρίς την παρουσία των γονιών. Για να γίνουν όμως όλα τα παραπάνω το παιδί χρειάζεται:
-Να είναι τουλάχιστον 7 ετών για να έχει προχωρήσει η κοινωνικοποίησή του,
-Να έχει κατανοήσει το γεγονός ότι οι γονείς του δεν θα είναι μαζί του αλλά ότι είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και
-Να είναι ενημερωμένο ότι σε περίπτωση αλλαγής της απόφασής του μπορεί να διακόψει την παραμονή του.
Κάποια ενδεικτικά ερωτήματα που θα βοηθήσουν τους γονείς να καταλάβουν αν το παιδί τους είναι έτοιμο να πάρει μέρος σε κατασκήνωση είναι:
-Κάνει εύκολα φιλίες?
-Μπορεί να κοιμηθεί σε φιλικό σπίτι χωρίς τους γονείς του?
-Πως αντιδρά στα διάφορα προβλήματα της καθημερινότητας?
-Έχει προσωπική επιθυμία για κατασκήνωση?
-Αποδέχεται εύκολα κανόνες και προγραμματισμό?
Εκτός από την αξιολόγηση του παιδιού, οι γονείς πρέπει να ελέγξουν την κατασκήνωση, τον τρόπο λειτουργίας της, τις υπηρεσίες που προσφέρει και να γνωρίσουν το προσωπικό που θα αναλάβει το παιδί τους.

ΕΦΗΒΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Η κάθετη απαγόρευση των ξεχωριστών διακοπών των εφήβων μπορεί να προκαλέσει οικογενειακές συγκρούσεις. Από την άλλη μεριά η συγκατάθεση των γονιών χωρίς συζητήσεις, δημιουργεί το αίσθημα της αδιαφορίας. Για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει μια μόνιμη επικοινωνία, όπου θα μπορούν να συζητούν και να μοιράζονται τις ανησυχίες τους και τις δυσκολίες τους μέσα σε μια ατμόσφαιρα αποδοχής και συναισθηματικής αλληλεπίδρασης. Άμα κρίνουν ότι ο έφηβος τουλάχιστον μετά την ηλικία των 16 χρονών, μπορεί να πάει διακοπές με την παρέα του, ο ίδιος πρέπει να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης των γονιών του. Πρέπει να παρουσιάσει και να εφαρμόσει ένα σαφή πρόγραμμα διακοπών και να υπάρχει σταθερή επικοινωνία με την οικογένειά του για όσο απουσιάζει. Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν στις διακοπές είναι οι ίδιοι που υπάρχουν και στην καθημερινότητα του.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ
Μαζί ή όχι?
Η απόφαση για τον τρόπο διακοπών εξαρτάται πάντα κατά περίπτωση και αφού συνυπολογιστούν διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με το είδος της σχέσης, την διάρκειά της, τις προσδοκίες των συντρόφων ,την προσωπικότητά τους, την ηλικία τους κ.τ.λ. Στην περίπτωση που αποφασίσει το ζευγάρι να πάει μαζί διακοπές καλό είναι να τις οργανώσει από κοινού και να συζητήσουν τις προσδοκίες που έχουν για τις διακοπές τους.
Στην περίπτωση που κρίνουν ότι μπορούν να κάνουν χωριστές διακοπές, πρέπει να έχουν συζητήσει τις προσδοκίες τους από αυτές, να έχουν διευκρινίσει ζητήματα εμπιστοσύνης και να νοιώθουν ότι οι διακοπές τους αποτελούν μια προσωπική εμπειρία ανανέωσης.
Άλλωστε η πορεία μιας σχέσης σε καμία περίπτωση δεν εξαρτάται ποτέ από ένα μόνο λόγο ακόμα κι αν αυτός λέγεται χωριστές διακοπές.
ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: