Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Τα ανάκτορα της Κνωσού υποψήφια να ενταχθούν στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Φάκελο για ένταξη της Κνωσού και των υπόλοιπων ανακτόρων της Μινωικής Κρήτης στον εμβληματικό κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO θα καταθέσει το Υπουργείο Πολιτισμού. Σε σχετικό ερώτημα που έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης στην Λίνα Μενδώνη, η υπουργός Πολιτισμού έδωσε το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του φακέλου.

Όπως ενημέρωσε η κ. Μενδώνη, αποφασίστηκε η σειριακή εγγραφή για να εκπροσωπηθούν όλα τα σπουδαία μνημεία του μινωικού πολιτισμού - Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία, Ζώμινθος – και να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν εμφανιστεί. Η διαδικασία σύνταξης του φακέλου υποψηφιότητας ξεκίνησε το 2017 και τον Απρίλιο του 2019 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση.

Ωστόσο, η κατάθεση του φακέλου προβλέπεται να γίνει «μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο», σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού. Τότε, «η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα είναι σε θέση να καταθέσει το φάκελο» συμπλήρωσε, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους της χρονικής παράτασης.

Να θυμίσουμε ότι στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO περιλαμβάνονται ήδη αρκετά ελληνικά εμβλήματα όπως η Ακρόπολη, οι Δελφοί, το Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο και το Άγιον Όρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: