Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Το ναυάγιο του «Ηράκλειον» – Ημέρα πένθους για τα Χανιά

Το ημερολόγιο “έδειχνε” 8 Δεκεμβρίου 1966, 2:30 τα ξημερώματα όταν το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο “Ηράκλειον” εκπέμπει σήμα ότι βυθίζεται στη Φαλκονέρα.

Το πλοίο ήταν της εταιρίας των Αδελφών Τυπάλδου που εκτελούσε το δρομολόγιο από Χανιά για Πειραιά και σε αυτό επέβαιναν 266 άνθρωποι.


Πνίγηκαν 224 άτομα στην πλειοψηφία τους Χανιώτες ενώ οι 46 που επέζησαν θυμούνται ακόμα και σήμερα την τραγική εκείνη νύχτα.

Στο άκουσμα της είδησης η πόλη των Χανίων βυθίζεται στο πένθος καθώς δύσκολα θα έβρισκε κανείς μία οικογένεια που δεν πενθούσε κάποιον συγγενή, φίλο ή γείτονα.

Συγκλονιστικά είναι τα πλάνα και οι μαρτυρίες από το αρχείο της ΕΡΤ με τους επιζώντες να μεταφέρονται στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά και τους συγγενείς να αγωνιούν για την τύχη των δικών τους, ανθρώπων.
Δείτε το βίντεο εδώ:



Το εν λόγω πολύνεκρο τραγικό ναυάγιο στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία λαϊκής βάσης με έδρα τα Χανιά η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης ΑΝΕΚ.
Το αεροπορικό δυστύχημα της Κερατέας

Αξίζει να σημειωθεί πως, τρία χρόνια αργότερα το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου 1969, το αεροσκάφος της Ολυμπιακής που εκτελούσε την πτήση από τα Χανιά για την Αθήνα συνετρίβη στην Κερατέα.

eparxies

Τα ενενήντα άτομα, πλήρωμα και επιβάτες που βρισκόταν μέσα σε αυτό σκοτώθηκαν επιτόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: