Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Το χρέος είναι ευημερία, τα δάνεια ευτυχία, η άγνοια είναι δύναμη- Οργουελ


«Ο πόλεμος είναι ειρήνη», «Η ελευθερία είναι σκλαβιά», «Η άγνοια είναι δύναμη». Τα τρία συνθήματα του καθεστώτος του Μεγάλου Αδελφού στο 1984 του Τζορτζ Όργουελ θυμίζουν το σήμερα. Την Πέμπτη 10 Απριλίου η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για να δανειστεί – με δυσμενείς σημειωτέον όρους – και το πανηγύρισε περίτρανα. Από κυβερνητικά στόματα, διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ έγινε γνωστό πως πλέον: «Το χρέος είναι ευημερία», «Τα δάνεια είναι ευτυχία» και «Η έξοδος στις αγορές επιτυχία». Η άγνοια συνεχίζει να είναι δύναμη. 

«Η υποδοχή του 5ετούς ομολόγου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ελάχιστοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρναμε, όμως τα καταφέραμε, αφήνοντας πίσω κάποιους στη μιζέρια τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη «δοκιμαστική» - και κατά τον ίδιο - έξοδο της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές τονίζοντας ότι «ανοίξαμε το δρόμο για φθηνότερο δανεισμό στο μέλλον». «Η εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας επισφραγίσθηκε από τον πιο αντικειμενικό κριτή: από τις ίδιες τις αγορές» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για τις ίδιες αγορές που είχαν κλείσει την πόρτα στην Ελλάδα του χρέους  της τάξης του 120% του ΑΕΠ αλλά την άνοιξαν για την Ελλάδα του χρέους της τάξης του 170% του ΑΕΠ. Αναλυτές κάνουν λόγο για μια εμπιστοσύνη με το αζημίωτο καθώς βγήκαμε στις αγορές με ομόλογα που με ρήτρα υπάγονται στο αγγλικό κι όχι το ελληνικό δίκαιο. Εξισώνονται λοιπόν με ομόλογα του επίσημου τομέα κι αν δεν αποπληρωθούν στο ακέραιο η χώρα κινδυνεύει με ταυτόχρονη πτώχευση όλων των ομολόγων. (Διαβάστε αναλυτικά: Το μυστικό: Η «Έξοδος» στις αγορές με το Αγγλικό Δίκαιο)

Πιο πανηγυρικοί από του πρωθυπουργού ήταν οι τόνοι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου που έκανε λόγο για «χειροπιαστή αλλαγή σελίδας». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ «οι αγορές ψήφισαν Ελλάδα» και η έξοδος της χώρας μας σε αυτές ήταν πιο επιτυχημένη από την αντίστοιχη της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας». Επιπλέον οι αγορές επιβεβαίωσαν ότι «το χρέος είναι απολύτως βιώσιμο».