Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ευερέθιστο έντερο: Πώς σχετίζεται με το στρες;

Αν και δεν είναι εντελώς ξεκάθαστρες-σπαστική-κολίτιδαρο ποιο από τα δύο έρχεται πρώτο, το στρες ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, εξελίσσονται παράλληλα. Έως και 60% των ασθενών με σπαστική κολίτιδα εκδηλώνουν επίσης κάποια ψυχική διαταραχή, όπως κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. 
Η συσχέτιση αυτή επιβεβαιώνεται επιστημονικά από πάρα πολλές κλινικές και πειραματικές μελέτες. Ορισμένες μάλιστα φωτογραφίζουν το στρες ως γενεσιουργό αιτία του ευερέθιστου εντέρου. Υγιή άτομα, σε περιόδους έντονου στρες ή έπειτα από κάποιο τραυματικό συμβάν (π.χ. απώλεια αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο, χωρισμός) εμφάνισαν για πρώτη φορά συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου.
Επιπλέον, το στρες φαίνεται ότι επηρεάζει και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Οι στρεσογόνες συνθήκες ζωής επιδείνωσαν τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας (πόνος στην κοιλιά και μετεωρισμός) στο 1/3 των πασχόντων, σύμφωνα με δημοσιευμένη κλινική μελέτη του World Journal of Gastroenterology το 2012.ευρέθιστο-έντερο
μεγεθυντικός-φακός
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Gastroenterology τον Οκτώβριο του 2014, για την επίδραση του στρες στο ευερέθιστο έντερο:
• Το ψυχολογικό στρες, οξύ ή χρόνιο, που πρωτοεμφανίζεται στην παιδική ηλικία ή κατά την ενήλικη ζωή, έχει αποδεδειγμένη επίδραση στην εντερική λειτουργία.
• Επηρεάζει την κινητικότητα, την ευαισθησία, την έκκριση και τη διαπερατότητα του εντέρου.
• Ο μηχανισμός δράσης περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση του εντερικού βλεννογόνουκαι σημαντικότατες τροποποιήσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, τους περιφερικούς νευρώνες και την εντερική χλωρίδα.

Πιο αναλυτικά:
– Το στρες επάγει την απελευθέρωση ορμονών όπως η κορτιζόλη, η κορτικοτροφίνη (CRF) και η κορτικοτροπίνη (ACTH), οι οποίες άμεσα ή έμμεσα επιδρούν στην εντερική λειτουργία, επηρεάζουν τη σύσταση και την ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας και κινητοποιούν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.
- Το στρες τροποποιεί τις συγκεντρώσεις των μαστοκυττάρων, των λεμφοκυττάρων και άλλων ακόμα κυττάρων και νευροδιαβιβαστών, που εμπλέκονται στην ευαισθητοποίηση του εντερικού βλεννογόνου και αλληλεπιδρούν περαιτέρω με το έντερο και την εντερική χλωρίδα.

Τι κρύβεται όμως πίσω από την ισχυρή σύνδεση ψυχολογικού στρες και ευερέθιστου εντέρου;

μεγεθυντικός-φακός

Ο Άξονας εγκεφάλου-εντέρου

Εγκέφαλος (κεντρικό νευρικό σύστημα) και έντερο (εντερικό νευρικό σύστημα) βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία. Το εντερικό νευρικό σύστημα, συχνά αποκαλούμενο και ως «μικρός εγκέφαλος», έχει σημαίνοντα ρόλο στη ρύθμιση της εντερικής φυσιολογίας, συμπεριλαμβανομένου της εντερικής κινητικότητας, της έκκρισης και της απελευθέρωσης ορμονών και νευροπεπτιδίων. Η ομαλή γαστρεντερική λειτουργία είναι αποτέλεσμα της σωστής συνεργασίας αυτών των δύο. Εάν αυτή διαταραχτεί, προκαλούνται λειτουργικές διαταραχές του πεπτικού σωλήνα, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Η σχέση εγκεφάλου-εντέρου είναι αμφίδρομη: ο εγκέφαλος μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εντερικού νευρικού συστήματος και το αντίστροφο. Επομένως, το στρες μπορεί να είναι η αιτία εκδήλωσης ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας. Και από την άλλη πλευρά, η σπαστική κολίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε (ή να οξύνει) ψυχικές διαταραχές, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
μεγεθυντικός-φακός

    Ο Άξονας μικροχλωρίδας-εντέρου-εγκεφάλου  

Η εντερική μικροχλωρίδα παίζει σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση της φυσιολογικής λειτουργίας του άξονα εγκεφάλου-εντέρου. Μέσω της σεροτονίνης, της νορεπινεφρίνης και άλλων νευροχημικών ουσιών, τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να στέλνουν μηνύματα στο νευρικό σύστημα και να συντονίζουν την επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου. Η κατανόηση του άξονα μικροχλωρίδας-εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να δώσει λύσεις στην πρόληψη και την αντιμετώπιση τόσο των γαστρεντερικών δυσλειτουργιών όσο και των ψυχικών διαταραχών.
Η ισορροπημένη διατροφή, ο καλός ύπνος και η τακτική σωματική άσκηση μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους στην καθημερινότητα σας. Η διαχείριση του άγχους είναι σημαντική για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του ευρέθιστου εντέρου.

Αν όμως ζητάτε άμεση και οριστική λύση, τότε θα πρέπει να κοιτάξετε το πρόβλημα σε βάθος !

Ακόμη και το ήπιο στρες μπορεί να ανατρέψει την μικροβιακή ισορροπία στο έντερο σας. Ελέγξτε τη σύσταση της εντερικής σας χλωρίδας, εξισορροπήστε την και δώστε επιτέλους λύση στο ευερέθιστο έντερο και άλλες λειτουργικές διαταραχές του γαστρεντερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: