Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΖΩΟ


Ζούμε δυστυχώς σε εποχές και κοινωνίες που δεν αποδέχονται <<περιττές>> ή <<πολυτελείς>> ευαισθησίες. Έτσι το πένθος για το ζωάκι που έφυγε δεν συγκαταλέγεται στα αποδεκτά πένθη για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Και όμως υπάρχουν τόσα κοινά συναισθήματα έτσι και συνδεθείς με το κατοικίδιο. Ακόμα λοιπόν και στο πένθος, μας έμαθαν ότι πρέπει να πληρούμε τις προϋποθέσεις του κοινωνικά αποδεκτού για να μας επιτραπεί. Η κοινωνία μας δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται το δικαίωμα του πένθους για τα ζώα.
Ίσα-ίσα, η επαφή και η σύνδεση με τα ζώα σε κάνει πιο ευαίσθητο και πιο ανθρώπινο. Δικαιούμαστε την έκφραση των συναισθημάτων απώλειας είτε πρόκειται για άνθρωπο είτε για ζώο.
Το πένθος προκαλεί συναισθηματική σύγχυση και την μεγαλύτερη ματαίωση. Το ίδιο ισχύει και για όσους ιδιοκτήτες κατοικίδιων νοιώθουν το ζώο τους σαν <<σύντροφο>> και μέλος της οικογένειας και όχι σαν <<ιδιοκτησία>> τους.
Τα συναισθήματα που   συνοδεύουν την απώλεια εκείνου με τον οποίον είχαμε συναισθηματική σχέση δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα. Η αντίδραση λοιπόν στο θάνατο ενός ζώου μπορεί να περνά τα γνωστά στάδια πένθους: Άρνηση, Διαπραγμάτευση, Θυμός-Ενοχές, Θλίψη, Αποδοχή και Προχώρημα παρέα με τις καλές αναμνήσεις.
Το να επιτρέψετε την βίωση των χαρών αλλά και την απώλεια ενός κατοικίδιου αποτελεί μια υγιή συναισθηματική αντίδραση και ταυτόχρονα μια γνώση που βοηθά στην καλύτερη αποδοχή της μη προβλεψιμότητας της ζωής. Η διάρκεια και η ένταση του πένθους εξαρτάται πάντα από πολλούς παράγοντες. Στην διάρκεια του πένθους υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει αυτός που πενθεί για να νοιώσει καλύτερα. Αρχικά επιτρέψτε στον εαυτό σας να πενθήσει γιατί μόνο εσείς ξέρετε τι σήμαινε για εσάς το ζωάκι σας. Αποδεχτείτε και εκφράστε τα συναισθήματά σας.  Γράψτε τις σκέψεις σας και τα συναισθήματα σας και μην τα καταπιέζετε, είναι όλα φυσιολογικά.
Όσοι βιώνουν την απώλεια χρειάζεται να έχουν υπομονή με τον εαυτό τους και να μην επιτρέπουν σε κανέναν για το πώς και ως πότε θα θρηνούν. Μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν ένα κατοικίδιο γιατί θα πεθάνει και θα πονέσουν!! Αυτό δεν γίνεται με όλες τις σχέσεις?
Το πένθος λοιπόν ταιριάζει στον Μήτσο, την Λάρα, τον Πετρή και ας είναι ένα σκυλί, ένα γατί, ή οποιοδήποτε άλλο ζώο έχουμε στσχετιστεί….Η αγάπη είναι ομορφιά ψυχής χωρίς ανταλλάγματα, προϋποθέσεις και όρους.
ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ. ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΣ ΑΓΑΠΕΣ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: