Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Ίσως το καλύτερo βούτυρο στον κόσμο

Isigny post 4
Βούτυρο Isigny στο σωστό βαζάκι
T
ο βούτυρο με status ΑΟΡ (Appéllation d’Origine Protégée από το 1986) παρασκευάζεται στο Isigny-sur-Mer στη Νορμανδία κοντά στη θάλασσα, στη βόρεια Γαλλία εδώ και αιώνες. Έχει ένα φυσικό χρυσωπό χρώμα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε καροτινοειδή.
Isigny post 3
Η περιοχή της Νορμανδίας Isigny, γνωστή από την απόβαση των συμμάχων το 1944
Παράγεται στην περιοχή Veys Bay, στις κοιλάδες με τα ποτάμια που εκβάλουν εκεί. Το ασβεστολιθικό και πηλώδες έδαφος, το κοντινό με τη θάλασσα περιβάλλον και τα πλούσια σε θρεπτικά ιζήματα ποτάμια, δίνουν στην περιοχή αυτή και στα βοσκοτόπια της, χορτάρι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και με ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση άλατος. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αντανακλούν την ποιότητα και την γεύση του άριστου αυτού προϊόντος. Το γάλα και η κρέμα του πρέπει να παστερειωθούν και η βιολογική ωρίμανσή του να έχει αρχίσει το αργότερο 48 ώρες αφού αποβουτυρωθεί το γάλα. Απαγορεύεται η προσθήκη γαλακτικού οξέως, ορρού γάλακτος, κατεψυγμένης κρέμας γάλακτος, χρωστικών ουσιών και αντιόξινων ουσιών.
Από το 16ο αιώνα, τα φορτηγά καράβια που το προωθούσαν σε διάφορα μέρη τού τότε γνωστού κόσμου, είχαν πάντα συνοδεία από πολεμικά. Προς το τέλος του 19ου αιώνα, ο François Demagny, δήμαρχος του Isigny και ιδιοκτήτης του εργοστασίου παραγωγής βουτύρου, είχε εξάγει στη Βραζιλία 3 με 4 εκατ. κιλά.
Isigny post 1
Η φήμη του Beurre d’ Isigny έχει πια εξαπλωθεί ανά τον κόσμο. Σήμερα, η Ιαπωνία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές του, αλλά και του αδελφού προϊόντος, του τυριού Camembert d’Isigny. Εισάγεται και στην Ελλάδα και μπορείτε να το βρείτε σε καλά deli. Όμως παρ’ όλο που αυτό που είδα σε κάποιο ράφι ήταν «ανάλατο», η τιμή του ήταν πολύ αλμυρή, €4,70 για τη συσκευασία των 250g. Πάντως η γεύση αποζημιώνει.
Isigny post 9
Και αν μπείτε στον κόπο να το βρείτε, αγοράστε και ένα κεσεδάκι με τη φρέσκια κρέμα γάλακτος Crème Fraiche d’Isigny – κι αυτή με status AOP. Δεν έχετε ξαναγευτεί τόσο νόστιμη και βελούδινη κρέμα. Είναι επικίνδυνα ωραία. Όπου και να την βάλετε, θα προκαλέσετε θαυμασμό, ικανοποίηση και ζήλεια. Ειδικά αν είναι ωμή, σε κάποιο επιδόρπιο ή φρούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: