Σελίδες
ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
ο καιρός
Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012
Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012
Τραχανάς
Από τα αρχαιότερα φαγητά. Όπου υπήρχε στάρι, νερό και ήλιος για να τον στεγνώσει, υπήρχε και απλωμένος τραχανάς.
Τα βασικά του υλικά είναι το στάρι και το γάλα που βράζουν μαζί για να γίνει το πρωτογενές μείγμα που θα απλωθεί και θα στεγνώσει στον ήλιο, προστατευμένο από ένα τούλι. Το γάλα τον διαιρεί σε 2 κατηγορίες: τον γλυκό με γάλα φρέσκο και τον ξινό με γάλα που έχει ξυνίσει ή με γιαούρτι.
Το στάρι πάλι τον διαιρεί σε άλλες 2 κατηγορίες: σε αλευρένιος από αλεύρι ή σιμιγδάλι και σταρένιος όταν είναι από σπασμένο στάρι. Ο αλευρένιος μοιάζει με μικρά στεγνά μπαλάκια ζύμης. Ο σταρένιος έχει άλλη υφή και δική του γευστική προσωπικότητα. Μοιάζει με μικρές μάζες ζύμης που λέγονται χεριές και αποτυπώνουν τις κινήσεις των χεριών όταν παίρνουν το μείγμα που είναι ήδη τραχύ και το στρώνουν για να στεγνώσει.Αυτός ο τραχανάς λέγεται και χοντρός στην Κρήτη. Όταν είναι και ξινός λέγεται και ξινόχοντρος και μαγειρεύεται με χοχλιούς, χαρακτηριστικό πιάτι της κρητικής κουζίνας.Στην Ήπειρο και στις γύρω περιοχές υπάρχουν μανιτάρια και τον μαγειρεύουν όπως το πιλάφι, στην Μακεδονία με πιπεριές Φλωρίνης, στην Μυτιλήνη φτιάχνουν μικρές φόρμες σαν τις βάσεις μιας μικρής τάρτας.
Ακόμα ο τραχανάς χρησιμοποιείται σαν δευτερεύον υλικό μέσα σε τυρόπιτα για να μαζέψει τα υγρά. Ένας άλλος πολύ δημοφιλής τρόπος μαγειρέματος είναι και η γέμιση λαχανικών ή οι ντολμάδες μαγειρεμένοι με γέμιση τραχανά. Υπάρχει και ο νηστίσιμος τραχανάς που γίνεται με βάσει το αλεύρι ή το σιμιγδάλι.Ο ξινός τραχανάς ταιριάζει πολύ με αλλαντικά, κρέας μοσχαρίσιο, χοιρινό αρνίσιο και κατσικίσιο. Ο γλυκός τραχανάς είναι καλός για π ίτες, φαγητά μαγειρεμένα στην κατσαρόλα, για γέμιση λαχανικών και στους κεφτέδες αντικαθιστά το μουλιασμένο ψωμί.
Τα βασικά του υλικά είναι το στάρι και το γάλα που βράζουν μαζί για να γίνει το πρωτογενές μείγμα που θα απλωθεί και θα στεγνώσει στον ήλιο, προστατευμένο από ένα τούλι. Το γάλα τον διαιρεί σε 2 κατηγορίες: τον γλυκό με γάλα φρέσκο και τον ξινό με γάλα που έχει ξυνίσει ή με γιαούρτι.
Το στάρι πάλι τον διαιρεί σε άλλες 2 κατηγορίες: σε αλευρένιος από αλεύρι ή σιμιγδάλι και σταρένιος όταν είναι από σπασμένο στάρι. Ο αλευρένιος μοιάζει με μικρά στεγνά μπαλάκια ζύμης. Ο σταρένιος έχει άλλη υφή και δική του γευστική προσωπικότητα. Μοιάζει με μικρές μάζες ζύμης που λέγονται χεριές και αποτυπώνουν τις κινήσεις των χεριών όταν παίρνουν το μείγμα που είναι ήδη τραχύ και το στρώνουν για να στεγνώσει.Αυτός ο τραχανάς λέγεται και χοντρός στην Κρήτη. Όταν είναι και ξινός λέγεται και ξινόχοντρος και μαγειρεύεται με χοχλιούς, χαρακτηριστικό πιάτι της κρητικής κουζίνας.Στην Ήπειρο και στις γύρω περιοχές υπάρχουν μανιτάρια και τον μαγειρεύουν όπως το πιλάφι, στην Μακεδονία με πιπεριές Φλωρίνης, στην Μυτιλήνη φτιάχνουν μικρές φόρμες σαν τις βάσεις μιας μικρής τάρτας.
Ακόμα ο τραχανάς χρησιμοποιείται σαν δευτερεύον υλικό μέσα σε τυρόπιτα για να μαζέψει τα υγρά. Ένας άλλος πολύ δημοφιλής τρόπος μαγειρέματος είναι και η γέμιση λαχανικών ή οι ντολμάδες μαγειρεμένοι με γέμιση τραχανά. Υπάρχει και ο νηστίσιμος τραχανάς που γίνεται με βάσει το αλεύρι ή το σιμιγδάλι.Ο ξινός τραχανάς ταιριάζει πολύ με αλλαντικά, κρέας μοσχαρίσιο, χοιρινό αρνίσιο και κατσικίσιο. Ο γλυκός τραχανάς είναι καλός για π ίτες, φαγητά μαγειρεμένα στην κατσαρόλα, για γέμιση λαχανικών και στους κεφτέδες αντικαθιστά το μουλιασμένο ψωμί.
Βιώσιμη κατανάλωση
Ο άνθρωπος επί δεκαετίες φέρθηκε αλόγιστα και επιβάρυνε τον
πλανήτη. Η καταναλωτική κοινωνία που διαμορφώθηκε, οδήγησε σε υπερκατανάλωση
ενέργειας και πρώτων υλών. Έχει υπολογιστεί, ότι μέσα σε μια μέρα καταναλώνουμε
τόσους φυσικούς πόρους, όσους κατανάλωνε ένας πολίτης 200 χρόνια πριν.
Τι πρέπει να κάνουμε:
·
Προσπαθώ να καταναλώνω όσα πραγματικά
χρειάζομαι.
·
Κάνω καλή έρευνα αγοράς.
·
Καταναλώνω σήμερα, αλλά σκέφτομαι και το αύριο.
·
Ότι μου περισσεύει, πριν το πετάξω σκέφτομαι
μήπως το χρειάζεται κάποιος άλλος.
·
Δεν κάνω σπατάλες στην ενέργεια και σε φυσικά
αγαθά.
·
Σέβομαι το φυσικό περιβάλλον.
·
Παράγω όσα λιγότερα σκουπίδια μπορώ.
·
Δεν ξεχνώ την ανακύκλωση.
Στις καθημερινές μου συνήθειες:
·
Φροντίζω να μην ρυπαίνω τις περιοχές που πηγαίνω
για αναψυχή.
·
Περιορίζω την χρήση χημικών καθαριστικών.
·
Αποφεύγω την χρήση εντομοκτόνων.
Στις αγορές μου:
·
Προτιμώ προϊόντα εποχής.
·
Επιλέγω προϊόντα με την ετικέτα eco.
·
Αποφεύγω την αγορά προϊόντων που αποτελούνται
από πολλές συσκευασίες.
·
Αγοράζω τοπικά προϊόντα.
·
Αποφεύγω τις πλαστικές συσκευασίες.
Στην εξοικονόμηση ενέργειας:
·
Αποφεύγουμε να αφήνουμε αναμμένα φώτα άσκοπα.
·
Κάνουμε ορθολογική χρήση κλιματιστικών.
·
Ρυθμίζουμε στην σωστή θερμοκρασία το ψυγείο.
·
Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει πριν το βάλουμε
στο ψυγείο.
·
Αποφεύγουμε να αφήνουμε τηλεόρας ή ραδιόφωνο
ανοιχτό άσκοπα.
·
Αποφεύγουμε να αφήνουμε τον φορτιστή στην πρίζα
αφού έχει φορτίσει.
·
Αντικαθιστούμε τους κοινούς λαμπτήρες με
οικονομικούς.
Έκτακτο : Συνελήφθη πριν λίγα λεπτά ο δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης
Πριν λίγα λεπτά συνελήφθη και οδηγείτε στο αστυνομικό τμήμα νέου ψυχικού ο δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης μετά την
αποκάλυψη - "βόμβα" από την εκπομπή του , των δύο πρώην μελών της
ΕΛΣΤΑΤ για τη μεθόδευση του ελλείμματος προκειμένου να οδηγήσουν την
χώρα στο ΔΝΤ...και η αυριανή απειλή του ότι άυριο θα έβγαζε στοιχεία
....
Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012
Ναύπλιο: 36 χρόνια φυλακή γιατί βίαζε την ανήλικη κόρη του
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού», η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης αναβλήθηκε επανειλημμένως (2,5 χρόνια), γεγονός που οδήγησε τον βουλευτή Αργολίδας Ι. Ανδριανό να καταθέσει σχετική ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Αντ. Ρουπακιώτη, ο οποίος αναγνώρισε το πρόβλημα των καθυστερήσεων.
«Παραμένει επιτακτική η ανάγκη αντιμετώπισης των καθυστερήσεων στην εκδίκαση των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Χαμόγελου, στην αγκαλιά του οποίου κατέληξε πλέον το ανήλικο κορίτσι μαζί με τις αδερφές του.
bloglines
Χρονικό της Ε.Ε
- 1946 Στον απόηχο του Δευτέρου
Παγκοσμίου Πολέμου, στόχος είναι η διασφάλιση της ειρήνης μεταξύ των
Ευρωπαϊκών χωρών.
- 1950 Η Διακήρυξη Schuman οδηγεί
στην Συνθήκη του Παρισιού το 1951, με την οποία δημιουργείται η Ευρωπαϊκή
Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. Περιλαμβάνει 6 χώρες: Βέλγιο, Γαλλία,
Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας.
Όλες οι παραπάνω χώρες είναι ισότιμες και συνεργάζονται στα πλαίσια κοινών
θεσμικών οτγάνων.
- 1957 Υπογράφεται η Συνθήκη της Ρώμης, με την οποία δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (ΕΚΑΕ).
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)