Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΣΟΥΛΗ Η Ελληνίδα που καθιέρωσε τα ελληνικά ως μόνη ξένη γλώσσα στο Χάρλεμ

Μια Ελληοαμερικανίδα, η Πένι (Πανωραία) Παναγιωσούλη, καθιέρωσε τα ελληνικά ως τη μόνη ξένη γλώσσα, στο πρότυπο δημόσιο σχολείο KAPPA IV του Χάρλεμ. Η Πένι Παναγιωσούλη αποφάσισε από την πρώτη στιγμή βρίσκοντας ανταπόκριση και από τους υπευθύνους, να εισαγάγει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, γνωρίζοντας ότι η εκμάθηση της θα μπορούσε να «ανοίξει τους ορίζοντες» των μαθητών και να τους βοηθήσει να κατανοήσουν πρώτα απ΄ όλα από που προέρχονται οι αρχές της δημοκρατίας.
Η μεθοδολογία που ακολουθείται στο KAPPA IV δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο, από το οποίο ίσως θα έπρεπε να διδαχθούν τα ελληνοαμερικανικά σχολεία

«Δεν πρόκειται απλά για διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ξεκομμένη από το περιβάλλον της», σημειώνει η ίδια. «Δείχνουμε τη σχέση των ελληνικών με διάφορα πράγματα στον κόσμο. Χάρη στη νέα τεχνολογία ο κόσμος έχει γίνει επίπεδος. Οι μαθητές μας, μέσω τις διδασκαλίας των ελληνικών και διαφορετικών πολιτισμών, θα αναπτύξουν μεγαλύτερη εκτίμηση για το ποιοι πραγματικά είναι».

Τα ελληνικά στο πρόγραμμα διδασκαλίας του KAPPA IV, είναι πρακτικά κομμάτι κάθε μαθήματος, καθώς ελληνικοί είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους οι επιστημονικοί όροι. Αν για παράδειγμα στην τάξη διδάσκεται το Πυθαγόρειο Θεώρημα, μετά τα μαθηματικά θα ακολουθήσει η συζήτηση για τον Πυθαγόρα, τη συμβολή των Ελλήνων στην ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης, τους φιλόσοφους, τον Παρθενώνα, την αρχιτεκτονική και τη δομή της ελληνικής πόλης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη διδασκαλία των Ελληνικών απλά ως ξένη γλώσσα, με το βάρος στη γραμματική, το λεξιλόγιο και κάποια στοιχεία πολιτισμού. Στην πορεία ουσιαστικά μεταμορφώθηκε σε κάτι μεγάλο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε, όπως λέει η κ. Παναγιωσούλη, και η δεκαήμερη εκδρομή 33 μαθητών του σχολείου και 19 συνοδών τους στην Ελλάδα, καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν από κοντά όλα αυτά που διδάσκονταν στις τάξεις τους. Κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα επισκέφθηκαν διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, όπως την Ολυμπία, τους Δελφούς, την Ακρόπολη, τα Μετέωρα κ.ά.

Η Πένι Παναγιωσούλη, ως επιτυχημένη διευθύντρια, έχει αποδεχτεί πρόταση για να αναλάβει ως λυκειάρχης ένα νέο πρότυπο λύκειο στο Μπρονξ, το Kappa International High School. Το έργο της θα συνεχίσει η σημερινή υποδιευθύντρια Briony Carr και οι τρεις ελληνικής καταγωγής δάσκαλοι, οι οποίοι διδάσκουν διάφορα μαθήματα. Δυσκολίες βέβαια υπάρχουν, όπως το να βρεθούν κατάλληλοι δάσκαλοι, αλλά και με τα σχολικά εγχειρίδια.

Ενδεικτικό για το προηγμένο επίπεδο των ελληνικών των παιδιών του KAPPA IV ήταν «Οι Όρνιθες» του Αριστοφάνη, που ανέβασαν στο Σταθάκειο πολιτιστικό κέντρο της Νέας Υόρκης, αφήνοντας άναυδους όσους παρακολούθησαν την παράσταση. Το έργο αποδόθηκε στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και χρησιμοποιήθηκε η αυθεντική μουσική του Μάνου Χατζηδάκη, από την ιστορική παράσταση του Κάρολου Κουν.

Η Πανωραία Παναγιωσούλη είναι κόρη του Ελληναμερικανού λογοτέχνη Γαβριήλ Παναγιωσούλη, λάτρη της ελληνικής γλώσσας και ένθερμου υποστηρικτή της. Η ίδια παραδέχεται ότι πηγή έμπνευσης του εγχειρήματός της ήταν ο πατέρας της, για τον οποίο μιλά με υπερηφάνεια, τονίζοντας ότι μέσω των οραμάτων του μπόρεσε να εκτιμήσει τι πραγματικά σημαίνει να είσαι Έλληνας. Γεννήθηκε στη Γουατεμάλα, απ΄ όπου κατάγεται η μητέρα της. Στην Αμερική μετανάστευσαν όταν ήταν πολύ μικρή κι από τότε κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα της, Κεφαλλονιά.

ellines

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Η εξομολόγηση ενός καρκινοπαθή...

Εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων

Από 25-30 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ .
Την ενημέρωση αυτή είχε σήμερα το πρωί το esos.gr από τον Προϊστάμενο Γενικών Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας.


Ανεβαίνει ο πήχης για τουλάχιστον 40 πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία οδηγούν στο Δημόσιο ή έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας, ενώ «ψηλώνουν» οι βάσεις και σε πρωτοκλασάτα τμήματα κεντρικών ΑΕΙ.
Η οικονομική κρίση, που έχει «γονατίσει» τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες, έχει στρέψει τους υποψηφίους στις ελάχιστες σχολές που οδηγούν άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε αστυνομικά τμήματα, οι βάσεις αναμένεται να εκτοξευθούν, αφού οι θέσεις σε σχέση με πέρυσι έχουν μειωθεί στο μισό (580 από 1.244). Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος”, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο γεγονός ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιλογές των υποψηφίων σε σχολές που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους, αφού αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος (ενοίκιο και λοιπά έξοδα) που απαιτούνται για να σπουδάσουν σε ένα περιφερειακό ίδρυμα.
Αισθητή άνοδο θα πρέπει να περιμένουν και όσοι στοχεύουν στα παιδαγωγικά, στρατιωτικά τμήματα και στις νομικές σχολές. Περισσότερα μόρια συγκριτικά με πέρυσι θα χρειαστούν και όσοι υποψήφιοι στοχεύουν σε τμήματα Φιλολογίας και Ψυχολογίας του 1ου επιστημονικού πεδίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αλλά και από τις πληροφορίες που έρχονται σχετικά με τις επιλογές των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία, οι βάσεις στις νομικές σχολές θα ανέβουν έως και 350 μόρια, στα τμήματα Φιλολογίας έως 200 μόρια, ενώ στις πλέον περιζήτητες παιδαγωγικές σχολές η άνοδος μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 μόρια.

Καλύτεροι φίλοι για μια ζωή…


Ο John Unger και ο σκύλος του Schoep έχουν μια σχέση δυνατή που κρατάει εδώ και 19 χρόνια...


από τότε δηλαδή που ο John υιοθέτησε το συμπαθές τετράποδο σε ηλικία μόλις 8 μηνών, σώζοντάς το κυριολεκτικά από τον βάναυσο ιδιοκτήτη του που το κακοποιούσε. Κι ο Schoep όλα αυτά τα χρόνια ανταπέδωσε την αγάπη του αφεντικού του με τον καλύτερο τρόπο. Ήταν πάντα δίπλα του, και μάλιστα σε πολύ δύσκολες στιγμές. «Όταν χώρισα με την αρραβωνιαστικιά μου έπεσα σε κατάθλιψη. Έφτασα κοντά στην αυτοκτονία… Ο Schoep με γλίτωσε πολλές φορές από το θάνατο…», λέει ο John. Ο καιρός πέρασε και έφτασε αυτή η στιγμή για τον John που έπρεπε να ανταποδώσει την αφοσίωση στο σκύλο του. Πριν από μερικά χρόνια ο Schoep εμφάνισε αρθρίτιδα και οι πόνοι ήταν αφόρητοι από την αρχή. Το σκυλί δεν μπορούσε να κινηθεί εύκολα, δεν έβρισκε πουθενά ησυχία και το χειρότερο δεν μπορούσε πια να κοιμηθεί… Αν και η θεραπεία είναι πολύ ακριβή για τον John, ο οποίος εργάζεται ως επιστάτης σε ένα αγρόκτημα έξω από Bayfield στο Ουισκόνσιν, ο ίδιος αγόραζε στην αρχή όλα τα φάρμακα επιμελώς, προκειμένου να μειωθούν οι πόνοι στα κόκαλα του σκύλου. Κι αυτό για πολύ καιρό…

Όμως η κατάσταση του Schoep χειροτέρευε και ο πόνος ήταν αβάσταχτος. Τόσο πολύ, μάλιστα, που ο σκύλος δεν μπορούσε πια να κοιμηθεί καθόλου. Ο John δοκίμασε τα πάντα και βρήκε σύντομα τη λύση: Πηγαίνει καθημερινά τον σκύλο του αρκετά χιλιόμετρα μακριά, σε μια λίμνη, και τον νανουρίζει υπομονετικά μέσα στο νερό!!! «Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκοιμηθεί λίγο και να ξεκουραστεί. Η θερμοκρασία του νερού μειώνει τους πόνους στα κόκαλά του… Κάθομαι όσο χρειαστεί αρκεί να του προσφέρω λίγη ηρεμία…», περιγράφει ο John. Η συγκινητική αυτή ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν η φίλη του John και φωτογράφος στο επάγγελμα Hannah Stonehouse Hudson απαθανάτισε τους δυο φίλους μέσα στο νερό και στη συνέχεια ανάρτησε τη φωτογραφία στη σελίδα της στο Facebook, γράφοντας μερικά σχόλια.







«Ο Schoep κοιμάται κάθε βράδυ στη λίμνη. Η άνωση του νερού καταπραΰνει τους πόνους του», σχολίασε η φωτογράφος. Και αυτό το μήνυμα ήταν αρκετό για να αναδείξει αυτή την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ ζώου και ανθρώπου. «Σε αυτήν τη φωτογραφία φαίνεται η καθαρή αγάπη αλλά και η ελπίδα, η ευγένεια και η στοργή που υπάρχει μεταξύ τους», γράφουν κάποιοι, σχολιάζοντας την εικόνα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν προσφερθεί να αναλάβουν εξ ολοκλήρου τα έξοδα της θεραπείας του Schoep. Τα λόγια είναι απλώς περιττά και ένα «μπράβο» τόσο μα τόσο μικρό γι’ αυτόν τον άνθρωπο που κάνει κάθε μέρα την ίδια διαδρομή, μπαίνει στη λίμνη με τα ρούχα και μένει εκεί πολλές ώρες νανουρίζοντας το σκύλο του, έχοντας μόνο μια ελπίδα: Να του προσφέρει γαλήνη και πολλή αγάπη μέχρι το τέλος…

tsekouratoi

Ηλεία: 59χρονος ξυλοκόπησε την 40χρονη έγκυο γυναίκα του!

Συγκλονίζει η είδηση της επίθεσης 59χρονου σε περιοχή της νότιας Ηλείας σε βάρος της 40χρονης εγκύου γυναίκας του..................
Σύμφωνα με πληροφορίες το ακραίο αυτό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας συνέβη την περασμένη Δευτέρα, όχι στο χώρο της οικογένειας αλλά σε σπίτι τρίτου ατόμου που βρισκόταν εκείνη την ώρα η άτυχη γυναίκα.
Ο 59χρονος μπήκε στο σπίτι και με βάση τις ίδιες πηγέςχτύπησε την γυναίκα του που διανύει τον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης της, στο κεφάλι και την κοιλιά!!!
Το τρίτο άτομο που βρισκόταν στο σπίτι προσπάθησε να αντιμετωπίσει τη μανία του 59χρονου φέρεται να τον χτύπησε.
Οι δράστες αλληλομηνύθηκαν, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι και σήμερα εκδικάζεται η υπόθεσή τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η γυναίκα δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη.
 

Ένα φουτουριστικό γυάλινο σπίτι!

perierga

Εάν προστασία της ιδιωτικής ζωής αλλά και η ιδιωτικότητα των προσωπικών σας στιγμών αποτελούν για εσάς το ζητούμενο όταν βρίσκεστε στο σπίτι σας, τότε η γυάλινη διαφανής κατοικία που βλέπετε σίγουρα δεν θα είναι του γούστου σας!
perierga.gr - Ένα φουτουριστικό γυάλινο σπίτι!
Ο αρχιτέκτονας, όμως, Carlo Santambrogio έχει εντελώς διαφορετική άποψη και το αποδεικνύει περίτρανα κατασκευάζοντας μια κατοικία εξ ολοκλήρου από γυαλί που μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα και γρήγορα στο δάσος αλλά και στην παραλία.
perierga.gr - Ένα φουτουριστικό γυάλινο σπίτι!
Οι τοίχοι, τα δάπεδα, οι εσωτερικές σκάλες του σπιτιού ακόμη και τα έπιπλα έχουν κατασκευαστεί από γυαλί πάχους 7 χιλιοστών, με εξαίρεση το στρώμα του κρεβατιού(!), δίνοντας στο σπίτι απόλυτη διαφάνεια αλλά και καθαρότητα.
perierga.gr - Ένα φουτουριστικό γυάλινο σπίτι!
Μακριά από αδιάκριτα βλέμματα γειτόνων, η θέα στη θάλασσα ή στο βουνό είναι εντυπωσιακή για όσους επιλέξουν ένα παρόμοιο σπίτι ως μόνιμη κατοικία. Το κόστος της κατασκευής πλησιάζει τις 400.000 δολάρια, για μια κατοικία τριών υπνοδωματίων σε δύο επίπεδα.
perierga.gr - Ένα φουτουριστικό γυάλινο σπίτι!
«Το βασικό ζητούμενο είναι η απλότητα αλλά και η άνεση και το γυαλί είναι το ιδανικό υλικό γι΄αυτό, ενώ βασικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η κατοικία αυτή μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε κάθε περιβάλλον, ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες…
perierga.gr - Ένα φουτουριστικό γυάλινο σπίτι!
…Το γυαλί, μάλιστα, θερμαίνεται με ειδικό τρόπο, προσφέροντας θαλπωρή και ζεστασιά το χειμώνα», εξηγεί ο αρχιτέκτονας. Άλλωστε μπροστά στην εντυπωσιακή θέα λίγο κρύο παραπάνω αντέχεται! Το μόνο πρόβλημα είναι… ποιος θα καθαρίζει τα τζάμια;
perierga.gr - Ένα φουτουριστικό γυάλινο σπίτι!





perierga.gr - Ένα φουτουριστικό γυάλινο σπίτι!

Τυρί.....



Τι πρέπει να ξέρουμε όταν αγοράζουμε τυρι:
  • Να ξέρουμε για ποιά χρήση το προορίζουμε. Άλλο θα διαλέξουμε για τα μακαρόνια, άλλο για το σαγανάκι, άλλο για το καθημερινό μας γεύμα και άλλο για το σαντουϊτς.
  • Να ζητάμε αυτό που θέλουμε. Είναι σκόπιμο να ξέρουμε ποιά φέτα μας αρέσει και θεωρούμε καλύτερη.
  • Να ζητάμε να δοκιμάσουμε και να μυρίσουμε ένα κομματάκι τυρί πριν το αγοράσουμε.
  • Να προσέχουμε το τυρί να έχει το σωστό ομοιόμορφο χρώμα και σχήμα και να μην παρουσιάζει αλλοιώσεις, κιτρινίλες ή να έχει ξεραθεί.
  • Να ελέγχουμε το εξωτερικό περίβλημα του τυριού αν είναι ακέραιο, χωρίς σχισμές ή τρύπες.
  • Να αγοράζουμε όσο τυρί πρόκειται να καταναλώσουμε τις επόμενες 3-4 μέρες και όχι περισσότερο γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει ακόμα και στο ψυγείο μας.
  • Να ελέγχουμε την ημερομηνία παραγωγής και λήξης όταν πρόκειται για συσκευασμένα τυρια.
  • Όταν αγοράζουμε τυρί, τα τυλίγουν μέσα σε ειδικό χαρτί. Όταν το τοποθετούμε στο ψυγείο, πρέπει να το αφαιρούμε το χαρτί γιατί δεν επιτρέπει την σωστή ψύξη του τυριού.
Όταν σερβίρουμε τυρί:
  • Τα τυριά δεν πρέπει να μπλέκονται μεταξύ τος τους ακόμα και όταν τα σερβίρουμε. Ακόμα και τότε μπορούν να αλλοιωθούν οι γεύσεις τους.
  • Τα σκληρά τυριά αναδεικνύουν καλύτερα την γεύση και το άρωμά τους όταν βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. 
  • Οι ξύλινοι δίσκοι σερβιρίσματος τυριών είναι προτιμότεροι, αφού το ξύλο έχει την ιδιότητα να απορροφά τα υγρά των τυριών και να τα διατηρεί στεγνά.

Το δεξί χέρι του Πάσσαρη πίσω απ’ τη δολοφονία της Πάρου;

Το πρωτοπαλίκαρο του Κώστα Πάσσαρη και ένα από τα μέλη της συμμορίας των αδελφών Παλαιοκώστα βρίσκεται πίσω από την άγρια ληστεία................
στην Πάρο και την εν ψυχρώ δολοφονία του γαμπρού της Βίκυς Μοσχολιού, σύμφωνα με την Espresso.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Αστυνομία έχει αποκλείσει μια μεγάλη περιοχή με μονοκατοικίες και εξοχικά στο νησί, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως σε αυτό το σημείο οι ληστές έχουν βρεικαταφύγιο.
Οι μέχρι τώρα έρευνες, πάντως, «δείχνουν» 43χρονο Ελληνα σκληρό κακοποιό, ο οποίος στο παρελθόν έχει πάρει μέρος σε μεγάλες ληστείες, πότε ως δεξί χέρι του διαβόητου Κώστα Πάσσαρη και πότε ως μέλος της συμμορίας των αδελφών Παλαιοκώστα.
 

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Τα ονόματα και τα προσκυνήματα της Παναγίας






Βασίλης Φουρτούνης: δάσκαλος, αναπληρωματικός Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Αττικής



Δεν είναι ούτε δέκα, ούτε είκοσι, ούτε πενήντα. Εννιακόσια είκοσι έξι διαφορετικά ονόματα κατορθώσαμε να συλλέξουμε. Είναι τα Θεοτοκονύμια όπως τα αποκαλούμε στην Ορθόδοξη παράδοση, τα τιμητικά προσωνύμια που αποδίδει η εκκλησιαστική και λαογραφική παράδοση στην Υπεραγία Θεοτόκο.


Η πίστη, η αγάπη, η γόνιμη σκέψη και η εφευρετικότητα όχι μόνο των καλλιτεχνών και των λογίων, αλλά και του απλού πιστού λαού προς την Παναγία φαίνεται και από τις επωνυμίες που της έχουν δώσει, που μπορούν να χωριστούν σε οκτώ κατηγορίες.







Τα ονόματα της Παναγίας



1. Από την παράσταση της Παναγίας στην εικόνα.




Τέτοια ονόματα είναι της Βρεφοκρατούσας, της Γλυκοφιλούσας, της Γαλακτοτροφούσας, της Πλατυτέρας των Ουρανών, της Οδηγήτριας, της Εσφιγμένης και άλλα.


Το επίθετο «Δεξιοκρατούσα», ή «Δεξιά», το παίρνει γιατί κρατάει τον Χριστό στο δεξί της χέρι και όχι προς το μέρος της καρδιάς της.


Ονομάζεται «Μεγαλομμάτα», όταν ο εικονογράφος ζωγραφίζει την Παναγία με μεγάλα μάτια.


Επιπλέον από το όνομα της Εικόνας "Αξιον Εστί", που είναι στο Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους και πήρε το όνομα από το θαύμα που επιτελέσθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ.


Το επίθετο «Τριχερούσα» το πήρε η εικόνα από το ότι υπάρχει σ' αυτήν ένα τρίτο χέρι


Η Παναγία η «Εσφαγμένη» ονομάστηκε έτσι γιατί κατά την Παράδοση μοναχός θύμωσε μαζί της και με μαχαίρι κτύπησε την εικόνα της Παναγίας στο πρόσωπο.


Υπάρχει ακόμη η Παναγία η «Πυροβοληθείσα», στη Μονή Βατοπεδίου, αφού την εικόνα της την κτύπησαν με όπλο Τούρκοι.






2. Από τον τόπο της.


Υπάρχει η Παναγία η Αθηνιώτισσα, η Βουρλιώτισσα, η Κυκκώτισσα, η Καστριώτισσα, η Κάμπου, η Πυργιανή, η Σπηλιανή, η Τουρλιανή, η Θαλασσινή, η Καλαμού, η Καμινιώτισσα, η Βλαχερνίτισσα, η Ολυμπιώτισσα, η Σουμελιώτισσα, η Πλατανιώτισσα, η Καταπολιανή, η Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό από τη Μονή Χοζεβά των Αγίων Τόπων, η Νεαμονήτισσα της Χίου, η Παμμακάριστος από τη Μονή της Κωνσταντινούπολης), η Αγία Σιών, η Μακεδονίτισσα στη Λευκωσία, η Έλωνη, η Τροοδίτισσα, η Κυκκώτισσα,






3. Από την τεχνοτροπία του Ναού της.


Τέτοια επίθετα είναι η Θολοσκέπαστη, η Μολυβδοσκέπαστη, η Πελεκητή, η Κρεμαστή, η Μαρμαριώτισσα.






4. Από το όνομα του κτήτορα του Ναού ή της Μονής της.


Τέτοια επίθετα είναι Παναγία η Παχειά, η Γλυκειά από το επίθετο Γλυκύς, η Περλιγκού, η Λυκοδήμου, η Κοροβιλιά, η Καπνικαρέα.






5. Από τον μήνα που εορτάζεται η Παναγία:


Σοτομπριανή, Βρεχούσα, Αυγουστιανή και Δεκαπεντούσα, Τριτιανή, Μεσοσπορίτισσα, Βροντού, Ακαθή από τον Ακάθιστο Ύμνο.






6. Από τα θαύματα της Παναγίας:


Γοργοϋπήκοος, Ελεούσα, Ελεήστρα, Γιάτρισσα, Θεραπεία, Υγεία, Ψυχοσώστρα, Παραμυθία, Παρηγορήτρα, Παυσολύπη, Φανερωμένη, Μυροβλύτισσα.






7. Εγκωμιαστικά από την έξαρση της αγάπης των πιστών.


Συνήθως χρησιμοποιείται επίθετο με πρώτο συνθετικό τον χρυσό: Χρυσοκελλαριά, Χρυσοσπηλιώτισσα, Χρυσοπηγή, αλλά και Αγγελόκτιστη, Αερινή, Αναφωνήτρα, Ανθοφορούσα, Ασπροφορούσα.






8. Από χαρακτηριστικά που τις έδωσαν οι Υμνογράφοι της Εκκλησίας.


Κυρίως προέρχονται από τον Ακάθιστο Ύμνο: Αμόλυντος, Υψηλοτέρα, Καθέδρα, Σκέπη, Πόλη, Παράκλησις, Καταφυγή, Κεχαριτωμένη, Χώρα του Αχώρητου, Ρόδο το Αμάραντον, Βλαστάνουσα κ. ά.










Πατήστε ΕΔΩ για να κατεβάσετε τον αναλυτικό πίνακα με τα ονόματα της Παναγίας σε μορφή pdf







Τα προσκυνήματα της Παναγίας



Τα προσκυνήματα διακρίνονται στα Πανελλήνια και στα τοπικά προσκυνήματα της Παναγίας, που οι προσκυνητές προστρέχουν σε όλη τη χώρα τις ημέρες αυτές του «Πάσχα του καλοκαιριού», όπως χαρακτηρίζεται η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το πρώτο σε προσέλευση πιστών είναι της Μεγαλόχαρης της Τήνου, με περίπου 1.000.000 προσκυνητές ετησίως, της Σουμελά, στο Βέρμιο, με 500.000 προσκυνητές ετησίως και της Εκαντοταπυλιανής Πάρου, με 300.000 περίπου πιστούς.










Σημαντικά τοπικά προσκυνήματα της Παναγίας είναι:






Στη Θράκη:


• Στις Φέρρες η Παναγία η Κοσμοσώτειρα και στη Σαμοθράκη η Παναγία η Κρημνιώτισσα και η Καμαριώτισσα.


• Στην Κομοτηνή η Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης.


• Στην Ξάνθη η Παναγία η Αρχαγγελιώτισσα και η Παναγία η Καλαμού.



Στη Μακεδονία:


• Στη Δράμα η Εικοσιφοίνισσα.


• Στο Κιλκίς η Παναγία η Φιλαδελφειώτισσα.


• Στη Μηχανιώνα η Παναγία η Φανερωμένη


• Στην Καστοριά η Παναγία η Μαυριώτισσα


• Στη Θεσσαλονίκη η Παναγία η Δεξιά, η Παναγία η Ελεούσα, η Παναγία η Φανερωμένη, η Παναγία η Γοργοϋπήκοος, η Παναγία η Βρεφοκρατούσα, η Παναγία των Χαλκέων.


• Στις Πρέσπες η Παναγία η Πορφυρά


• Στη Σιάτιστα η Παναγία του Μικρόκαστρου






Στην Ήπειρο


• Στην Άρτα εικόνες περίπυστες είναι της Παναγίας Ροβελίστης, Κυρίας Πεφανερωμένης, Παναγίας Γεροντίσσης, Βρεφοκρατούσης, και Σκουληκαριάς.


• Στην Παραμυθιά η Κοίμηση Θεοτόκου των Παγανιών και του Γηρομερίου.


• Στην Κόνιτσα η Μολυβδοσκέπαστη


• Στην περιοχή Τζουμέρκων Ιωαννίνων) η Παναγία Τσούκας.










Στα Ιόνια Νησιά


• Στην Κέρκυρα της Μυρτιδιωτίσσης, της Παλαιοκαστριτίσσης, της Πλατυτέρας, της Κυράς των Αγγέλων.


• Στους Παξούς στο Νησάκι της Παναγίας.


• Στην Κεφαλληνία Υπεραγίας Θεοτόκου Άτρου, Αγριλίων, Θεμάτων, Κηπουραίων, και Παλαιοχέρσου. Επίσης η Παναγία η Φιδούσα.


• Στη Λευκάδα η Φανερωμένη.


• Στη Ζάκυνθο εικόνες περίπυστες της Αναφωνήτριας, της Σκοπιωτίσσης, της Χρυσοπηγής, της Λαουρένταινας, της Γαλανούσας, της Μυρτιδιωτίσσης, της Παναγούλας, της Σπηλούλας, της Βιγλατσούρας, της Σγουροπουλιάς, της Θαλασσομαχούσας.


• Στα Κύθηρα η Μυρτιδιώτισσα.






Στη Θεσσαλία


• Στη Μαγνησία η Παναγία η Ξενιά.


• Στην Καλαμπάκα η Κοίμηση Θεοτόκου Σταγιάδων και η Κοίμηση Θεοτόκου Βυτουμά.


• Στα Τρίκαλα η Κοίμηση Λαγκαδιάς


• Στα Φάρσαλα Παναγία η Δεμερλιώτισσα.


• Στη Σκιάθο η Παναγία η Εικονίστρα


• Στην Ελασσώνα η Παναγία η Ολυμπιώτισσα



Στη Στερεά Ελλάδα


• Στο Καρπενήσι η Παναγία η Προυσού και η Παναγία Τατάρνης.


• Στο Μεσολόγγι η Αγία Ελεούσα.


• Στη Ναύπακτο η Παναγία η Αμπελακιώτισσα.


• Στη Θήβα η Μεγάλη Παναγιά και η Παναγία η Σκριπού Ορχομενού.


• Στην Αθήνα η Κοίμηση Θεοτόκου Πεντέλης, Ρόμβης, και Παντανάσσης Μοναστηράκι). Επίσης η Παναγία η Ελευθερώτρια, στην Κηφισιά.


• Στη Σαλαμίνα Παναγία η Φανερωμένη.


• Στη Φθιώτιδα οι Μονές Αγάθωνος και Δαμάστας


• Στη Φωκίδα η Παναγία της Βαρνακόβης.


• Στη Χαλκίδα εικόνες περίπυστες Παναγίας της Φανερωμένης Αρτάκης, της Χιλιαδούς, της Ντινιούς στην Ιστιαία, της Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάτζαρη Οξυλίθου.






Στην Πελοπόννησο


• Στην Κόρινθο η Παναγία η Φανερωμένη Χιλιομοδίου.


• Στα Καλάβρυτα της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου. Επίσης περίπυστες εικόνες Παναγίας της Τρυπητής, της Μακελλαριάς και το Προσκύνημα της Παναγίας της Πλατανιώτισσας.


• Στην Πάτρα η Κοίμηση του Γηροκομείου.


• Στην Ηλεία η Κοίμηση Θεοτόκου Κρυονερίου Αγίας Ελεούσης Βαρθολομιού και Χρυσοπηγής Δίβρης.


• Στη Μεσσηνία η Κοίμηση της Θεοτόκου Μονής Βουλκάνου.


• Στη Λακωνία η Παναγία η Χρυσαφίτισσα στη Μονεμβασία και η Παναγία η Παντάνασσα στον Μυστρά.


• Στην Αρκαδία η Παναγία η Έλωνη, της Αρτοκωστάς, της Παλαιοπαναγιάς, της Μαλεβής. Επίσης η Κοίμηση Θεοτόκου Κερνίτσης και Μπούρα.






Στα Νησιά του Αιγαίου


• Στην Τήνο η Παναγία η Ευαγγελίστρια.


• Στην Πάρο η Εκατονταπυλιανή.


• Στη Σαντορίνη η Παναγία Επισκοπής


• Στην Αμοργό η Χοζοβιώτισσα


• Στην Ανάφη η Παναγία η Καλαμιώτισσα


• Στην Ίο η Παναγία η Γκρεμιώτισσα


• Στην Άνδρο η Θεοσκέπαστη και Παναγία η Φανερωμένη


• Στην Σάμο η Παναγία Καρλοβάσου.


• Στη Λέσβο η Παναγία Αγιάσου, ή Αγιασώτισσα.


• Στη Χίο εικόνα περίπυστη της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.


• Στην Ίμβρο η Παναγιά η Μπαλωμένη


• Στη Σχοινούσα η Παναγία η Ακαθή


• Στην Κέα η Καστριανή.


• Στην Αλόννησο του Βουνού.


• Στην Κύθνο η Παναγία η Κανάλα.


• Στη Μύκονο η Παραπορτιανή.


• Στη Νάξο η Αργοκοιλιώτισσα.






Στη Δωδεκάνησο


• Στη Νίσυρο Παναγία η Σπηλιανή


• Στη Ρόδο η Παναγία της Φιλερήμου, η Παραμυθία, της Τσαμπίκας και η Φανερωμένη Ιξιάς


• Στη Λέρο Παναγία του Κάστρου και η Παναγία η Γουρλομάτα.


• Στην Αστυπάλαια Παναγία η Πορταΐτισσα.


• Στην Κάρπαθο η Παναγία η Λαρνιώτισσα και η Παναγία η Ολυμπίτισσα.


• Στους Λειψούς η Παναγία του Χάρου.


• Στη Σύμη η Παναγία η Αληθινή.


• Στην Κάλυμνο η Βλυχάδια και η Γαλατιανή






Στην Κρήτη


• Στο Ηράκλειο η Κοίμηση Θεοτόκου Αγκαράθου, Καλυβιανής και Παληανής.


• Στην Ιεράπετρα η Παναγία η Φανερωμένη.


• Στη Νεάπολη η "Μεγάλη Παναγιά".


• Στον Κίσσαμο Παναγία η Κυρά των Αγγέλων και η Παναγία η Χρυσοσκαλίτισσα.


• Στα Σφακιά η Παναγία στ’ Ασφένδου.





Στην Κωνσταντινούπολη


• Η Παναγία των Βλαχερνών, η Παμμακάριστος, η Μπαλουκλιώτισσα, η Καμαριώτισσα, η Κουφατιανή Γαλατά, η Περίβλεπτος στα Ψωμαθειά, η Μουχλιώτισσα, η Χαντσεργιώτισσα, η Παραμυθιώτισσα, Παρηγορίτισσα, η Κουμαριώτισσα Νεοχωρίου και η Κοίμηση Διπλοκιονίου.






Στη Μεγαλόνησο Κύπρο


προσκύνημα είναι η Παναγία η Ασπροφορούσα, όπως και η Γλυκιώτισσα, και τα δύο κοντά στην Κερύνεια. Παγκύπριο προσκύνημα η Παναγία η Κυκκώτισσα. Επίσης σημαντικά προσκυνήματα η Τροοδίτισσα, η Σκουριώτισσα, η Kουσουλιώτισσα, της Αραδίππου, η Παγκριώτισσα στη Λευκωσία, η Χρυσοκουρδαλιώτισσα, της Αυγασίδας - στο κατεχόμενο χωριό Μηλιά Αμμοχώστου, η Βορινή, η Βοναριώτισσα, η Παναγία η Διπλή στη Λευκωσία, και στην Πάφο η Χρυσορρογιάτισσα, η Χρυσοπολίτισσα, η Χρυσελεούσα και η Θεοσκέπαστη.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Η ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙ

ΥΓΕΙΑ - ΕΥΤΥΧΙΑ & ΔΥΝΑΜΗ




fourtounis

Τζούλια Τσάιλντ: Τα 100α γενέθλια της σεφ στην Google!

 Για όσους δεν γνωρίζουν η Τζούλια Τσάιλντ ήταν μια πολύ διάσημη σεφ της οποίας οι συνταγές έχουν χρησιμοποιήσει πολλές Αμερικανίδες και όχι μόνο!
Γεννήθηκε στις 15/08/1912 και αν ζούσε σήμερα θα γιόρταζε τα 100ατης γενέθλια. Πέθανε στις 13/08/2004.
Η Τζούλια Τσάιλντ ξεκίνησε την καριέρα της γράφοντας ένα βιβλίο με συνταγές γαλλικής κουζίνας το οποίο λέγεται «Mastering the Art of French Cooking».
Εκτός από συνταγές, στο βιβλίο υπάρχουν απλές και χρήσιμες συμβουλές της Τζούλια Τσάιλντ για όλες τις περιπτώσεις όπως π.χ. «Μην απολογείστε αν κάτι δεν πετύχει στο φαγητό. Αν δεν το προσέξει κανείς απλά μην πείτε τίποτα».
Η αυτοβιογραφία της έγινε ταινία, η γνωστή «Τζούλι και Τζούλια» το 2009.
Στην ταινία, η Τζούλι Πάουελ είναι μια νέα συγγραφέας που εν έτη 2002 κάνει μια δουλειά που δεν της αρέσει καθόλου, απαντώντας σε κλήσεις από θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά και απλού κόσμου οι οποίοι παραπονιούνται για τα σχέδια χτισίματος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Για να κάνει κάτι που της αρέσει, αποφασίζει να μαγειρέψει όλες τις συνταγές του βιβλίου μαγειρικής «Mastering the Art of French Cooking» της Τζούλια Τσάιλντ μέσα σε ένα χρόνο. Η Πάουελ σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα μπλογκ στο οποίο θα καταγράφει την πρόοδό της στη μαγειρική.
Στο 1950, η Τζούλια Τσάιλντ, φοιτεί στη σχολή Le Cordon Bleu για να μάθει τη γαλλική κουζίνα και ξεκινά να γράφει ένα βιβλίο με θέμα τη γαλλικά κουζίνα για τις Αμερικανίδες νοικοκυρές. Και οι δύο αυτές γυναίκες παρουσιάζουν ομοιότητες στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν. Και οι δύο λαμβάνουν υποστήριξη από τους συζύγους τους, εκτός όταν ο σύζυγος της Πάουελ κουρασμένος από την υπερβολική αφοσίωσή της στο χόμπι της, την εγκαταλείπει για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Τελικά, το μπλογκ της Πάουελ γίνεται θέμα στην εφημερίδα The New York Times και προκαλεί το ενδιαφέρον αρκετών δημοσιογράφων, ατζέντηδων, εκδοτών και μιας αρνητικής επιστολής της ίδιας της Τζούλια Τσάιλντ. Η ταινία τελειώνει με την Πάουελ και το σύζυγό της να επισκέπτονται την κουζίνα της Τσάιλντ στο Ίδρυμα Σμιθσόνιαν και την Τσάιλντ να βρίσκεται στην ίδια κουζίνα, κρατώντας στα χέρια της το βιβλίο της.

newsbomb

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ Είναι αναγκαία όσο ποτέ η δραστική αύξηση των δημοσίων δαπανών…

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από το θέσφατο του ισοσκελισμένου κρατικού προϋπολογισμού και μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης, που μας το έχουν πλασάρει και ως «εθνικό στόχο». Όσο περισσότερο κυνηγά αυτόν τον στόχο η οικονομική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης τόσο περισσότερο θα βαθαίνει η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, τόσο περισσότερο θα επιδεινώνεται η κρίση χρέους, τόσο περισσότερα εκατομμύρια έλληνες εργαζόμενοι και ιδίως νέοι θα αντιμετωπίζουν την ανεργία και την κοινωνική απόγνωση.

Η αλήθεια είναι ριζικά διαφορετική. Έχουμε απόλυτη ανάγκη από δραστική αύξηση των δημοσίων δαπανών, αλλιώς οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια σε τριτοκοσμική καταστροφή. Ακόμη κι αν χρειαστεί να παραμείνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Αρκεί, βέβαια, το κρατικό έλλειμμα να μην προέρχεται από τον παρασιτισμό των εκάστοτε κυβερνήσεων και την εξυπηρέτηση των ημέτερων επιχειρηματικών συμφερόντων, καθώς και από τα τοκοχρεολύσια του δημόσιου χρέους.
Πίσω από τους μύθους για το κακό «μεγάλο κράτος», ας δούμε ποια είναι η αλήθεια.
Οι δημόσιες δαπάνες αντιμετωπίζονται συχνά σαν να ήταν ένα βάρος για την οικονομία της αγοράς, ένα αποτρόπαιο βάρος για ολόκληρη την κοινωνία, η οποία θα γνώριζε μεγαλύτερη ανάπτυξη αν μόνο οι δημόσιες δαπάνες είχαν περικοπεί δραστικά. Αλλά η οικονομική ιστορία των τελευταίων 150 χρόνων, δείχνει ακριβώς το αντίθετο: ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει πάει χέρι-χέρι με ένα αυξανόμενο ποσοστό των δημοσίων δαπανών από τα μέσα του 19ου αιώνα. Στις 14 πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου από 10,8% επί του ΑΕΠ τους που ήταν οι δημόσιες δαπάνες τους το 1870, ανήλθαν στο 20% το 1920, στο 28% το 1960, στο 42% το 1980, στο 46% το 2000, ενώ το 2010 παρέμεναν στο ίδιο επίπεδο. Γιατί; Επειδή οι δημόσιες δαπάνες λειτουργούν ανασταλτικά στην οικονομική ανάπτυξη; Ή μήπως γιατί έπιασε τρέλα τα πιο ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου και φόρτωσαν με σπατάλες του προϋπολογισμούς τους; Και βέβαια όχι. Ο συντελεστής ανόδου των δημοσίων δαπανών είναι ευθέως ανάλογος με το επίπεδο ανάπτυξης και οργάνωσης μιας οικονομίας.
Αυτό δεν είναι απλά μια σύμπτωση. Υπάρχει μια στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της ανόδου των επιπέδων των δημόσιων δαπανών και της οικονομικής ανάπτυξης, στις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς και χώρες με υψηλά εισοδήματα. Αυτή η «μακροπρόθεσμη» σχέση είναι γνωστή ως «νόμος του Βάγκνερ», από το όνομα του οικονομολόγου που εντόπισε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1880 την στατιστική συσχέτιση, και έχει επανειλημμένα επιβεβαιωθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των μελετών από τότε. Μερικές πιο πρόσφατες εκθέσεις αναφέρουν:
• Μια ανάλυση 23 χωρών με υψηλά εισοδήματα την περίοδο 1970 - 2006 από δύο οικονομολόγους του Center of Financial Studies του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, το οποίο είναι μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από 120 τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και βιομηχανίες, επιβεβαίωσε «μια θετική συσχέτιση μεταξύ δημόσιων δαπανών και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ... [και] μια κοινή στρατηγική ανάπτυξης μεταξύ των 23 χωρών και τη γενικευμένη ισχύ του νόμου του Βάγκνερ».[1]
• Μια ανάλογη μελέτη των 51 αναπτυσσόμενων οικονομιών από το προσωπικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), διαπίστωσε ότι υπήρχε μια συνεκτική σύνδεση σε όλες τις χώρες, επιβεβαιώνοντας «μια μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ των κρατικών δαπανών και της παραγωγής σύμφωνα με το νόμο του Βάγκνερ». Ενώ μια αντίστοιχη ανάλυση της Ινδίας από το 1950 έως το 2008 επιβεβαίωσε επίσης «την ισχύ του νόμου του Βάγκνερ στην Ινδία ... υπάρχει μία μακροχρόνια σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης των δημόσιων δαπανών».[2]
Έτσι, η αύξηση των δημοσίων δαπανών δεν αποτελεί μειονέκτημα για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά φαίνεται να είναι ένα ουσιαστικό μέρος της οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης, σε όλες τις χώρες. Την εξήγηση για αυτήν την σχέση δίνει μια σειρά από τρόπους με τους οποίους ένα αυξανόμενο ποσοστό των δημοσίων δαπανών συμβάλλει στις οικονομίες:
• Οι δημόσιες δαπάνες έχουν έναν κρίσιμο ρόλο στις επενδύσεις σε υποδομές. Υπάρχουν σημαντικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας από το να υπάρχουν καλοί δρόμοι και γενικά ένα καλά οργανωμένο και συντηρούμενο δίκτυο δρόμων, σιδηροδρόμων, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Οι ιδιώτες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το έργο αυτών των δικτύων, αλλά δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με τις επενδύσεις που χρειάζονται αυτά τα δίκτυα. Γι’ αυτό σε όλες τις χώρες, οι επενδύσεις σε υποδομές είναι στην αρμοδιότητα του δημόσιου τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα από τα κέρδη παραγωγικότητας στην «χρυσή εποχή» της οικονομίας των ΗΠΑ οφείλονταν στις δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής όπως ήταν τα οδικά δίκτυα και ο ηλεκτρισμός.[3]
• Οι δημόσιες δαπάνες είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την παραγωγή πολλών υπηρεσιών. Μια πρόσφατη μελέτη για τις δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση στις χώρες του ΟΟΣΑ διαπίστωσε ότι «οι δημόσιες δαπάνες επηρεάζουν αύξηση του ΑΕΠ περισσότερο από τις ιδιωτικές δαπάνες.» Αυτό συνάδει με το γεγονός ότι οι δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη είναι πολύ πιο αποτελεσματικές, από οικονομική άποψη, όσο και πιο αποτελεσματική, όσον αφορά τους στόχους για την υγεία, από ό,τι οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη. Πολύ απλά, τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη είναι πιο αποτελεσματική για την οικονομία στο σύνολό της.[4]
• Ένα υγιές, καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό είναι πολύ πιο παραγωγικό: «... η θεωρία του ανθρώπινου κεφαλαίου υποδηλώνει ότι όταν προσανατολίζεται προς την υγεία και την εκπαίδευση, αυτά τα προγράμματα αναδιανομής [των δημοσίων δαπανών] συμβάλλουν επίσης στην ποιότητα του εργατικού δυναμικού, και ως εκ τούτου, στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.»[5]
• Η ανακατανομή του εισοδήματος αυξάνει την καταναλωτική ζήτηση που με την σειρά της τροφοδοτεί την άνοδο της εσωτερικής αγοράς και την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της οικονομίας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φτωχότεροι άνθρωποι δαπανούν πολύ υψηλότερο ποσοστό του εισοδήματός τους, και έτσι η αναδιανομή εισοδήματος από τους πολύ πλούσιους στους ασθενέστερους, τονώνει την οικονομική ανάπτυξη: «Έτσι οι πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος δια μέσου του κράτους μπορούν να επιταχύνουν το ρυθμό της οικονομικής δραστηριότητας, στο βαθμό που τοποθετείτε πρόσθετο εισόδημα στα χέρια των οικογενειών με σχετικά υψηλή οριακή τάση προς κατανάλωση.»[6]
• Οι δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν έναν αποτελεσματικό συλλογικό μακροπρόθεσμο μηχανισμό ασφάλισης. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ένα δημόσιο σύστημα στήριξης για την ασθένεια, την ανεργία και την τρίτη ηλικία, έχει αντικαταστήσει το ρόλο της στήριξης από την οικογένεια, όπως συνέβαινε σε πιο παραδοσιακές κοινωνίες. Παροχή των δημόσιων υπηρεσιών και της κοινωνικής ασφάλισης επιτρέπει στους ανθρώπους να ξοδεύουν περισσότερο από το ιδιωτικό τους εισόδημα, αντί να αποταμιεύουν προκειμένου με τις οικονομίες τους να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
• Υπάρχει ένα γενικό όφελος για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα: «Οι πιθανές μορφές της οικονομικής εξέλιξης χωρίς ανεπτυγμένο κράτος πρόνοιας περιλαμβάνουν χάος, στασιμότητα και την εμφάνιση νέων και ίσως πρωτοφανών οικονομικών συστημάτων.»[7] Εδώ οι μελετητές αναφέρονται σε τριτοκοσμικές εκδοχές του καπιταλισμού.
Υπάρχει επίσης μια σαφής σχέση μεταξύ της δημοκρατίας και των δημόσιων δαπανών. Ενεργές δημοκρατίες είναι πιο πιθανό να παράγουν υψηλότερα επίπεδα δημοσίων δαπανών απ’ ότι αυταρχικά καθεστώτα. Η Ισπανία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα: ενώ ήταν ακόμα κάτω από την δικτατορία του Φράνκο το 1974, τα έσοδα της κυβέρνησης ανήλθαν στο 22,9% του ΑΕΠ. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1984, η οικονομία δεν είχε αυξηθεί σε πραγματικούς όρους, αλλά τα δημόσια έσοδα είχαν ήδη αυξηθεί σε 32,7% του ΑΕΠ. Η συμμετοχή κάνει επίσης την διαφορά: οι δημοκρατίες με υψηλό εκλογικό ποσοστό προσέλευσης επιτυγχάνουν υψηλότερα επίπεδα δημοσίων δαπανών από δημοκρατίες, όπου προσέλευση είναι 50% ή και λιγότερο. Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής αυξάνει επίσης τις δημόσιες δαπάνες: οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερο τις δημόσιες υπηρεσίες.
Περίπου οι μισές από όλες τις θέσεις εργασίας στον κόσμο, υποστηρίζονται από τις δημόσιες δαπάνες. Τα δύο τρίτα από αυτές στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν λόγω πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων των δημοσίων δαπανών. Με την ανακατανομή αποκαθίσταται η ανισότητα των εισοδημάτων που δημιουργείται από την αγορά και αυξάνει την αγοραστική δύναμη της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού. Δημόσια υγειονομική περίθαλψη, στέγαση και άλλες υπηρεσίες που αφορούν στην προστασία των ανθρώπων από τις ασθένειες επιτρέπουν την ανάπτυξη πόλεων χωρίς παραγκουπόλεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δημόσιες δαπάνες είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται ραγδαία, καθώς ο ρόλος του κράτους συνεχίζει να αυξάνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι οι δημόσιες δαπάνες, το πώς αξιοποιούνται, που καταναλώνονται και ποιο είναι το αποτέλεσμά τους, εξαρτώνται αποκλειστικά από τις πολιτικές αποφάσεις. Αν σε κυβερνάνε συμμορίες σαν την σημερινή που ξέρει μόνο να λεηλατεί το δημόσιο και να ξεπουλά τη δημόσια περιουσία είναι λογικό να έχεις ένα κράτος που απορρέει από κάθε πόρο του πύον και δυσοσμία. Χωρίς όμως ένα εξαιρετικά ανεπτυγμένο σύστημα δημοσίων δαπανών, χωρίς τους υπουργούς και τους κομματάρχες της ασυδοσίας και της ρεμούλας, δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυσσόμενη σύγχρονη οικονομία, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική δημοκρατία.
Τα λέμε όλα αυτά γιατί στο όνομα της αδυναμίας να πιαστούν οι «εθνικοί στόχοι» των ασύστολων και αυθαίρετων περικοπών στο όνομα ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, η κυβέρνηση Σαμαρά και τα μεγάλα αφεντικά της ευρωζώνης μαγειρεύουν τα χειρότερα. Κανένα κράτος δεν χάθηκε, ούτε χρεοκόπησε γιατί είχε ελλείμματα. Οι πολιτικές λιτότητας, αυθαίρετων περικοπών και χρέους είναι που βουλιάζουν τα κράτη και τις οικονομίες. Μην μασάτε λοιπόν με διατεταγμένες κινήσεις πανικού, ούτε με κινδυνολογίες. Όλα είναι εκ του πονηρού και αφορούν στην προετοιμασία του εδάφους για τα πολύ χειρότερα.

Γ'άλα

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γάλακτος, που συνδέονται με την διάρκεια της ζωής του, που είναι αποτέλεσμα της θερμικής επεξεργασίας που έχει υποστεί πριν την συσκευασία του και φτάσει στους καταναλωτές. Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμική του επεξεργασία τόσο μεγαλώνει και ο χρόνος ζωής του. Και όσο πιο ήπια είναι η επεξεργασία του, τόσο διατηρούνται αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά του. Εκτός όμως από αυτό τον διαχωρισμό, το γάλα μπορεί να είναι πλήρες, ελαφτύ και άπαχο.
Επίσης υπάρχουν και γάλατα τα οποία είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά, γυναίκες και άλλες ομάδες του πληθυσμού που έχουν διατροφικές ανάγκες. Εκτός από τα εμπλουτισμένα γάλατα, υπάρχουν και τα σοκολατούχα που κυκλοφορούν σε διάφορους τύπους αντίστοιχους με αυτούς των λευκών. Επίσης, υπάρχει και το 0+0%, το οποίο έχει υποκατάστατο ζάχαρης.

Είδη γάλακτος:

Το φρέσκο γάλα, που διατηρείται στο ψυγείο για 5 ημέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής.

Το φρέσκο γάλα υψηλής παστερίωσης, που μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου 1 μήνα.

Το γάλα μακράς διαρκείας, που κυκλοφορεί σε χάρτινες συσκευασίες και διατηρείται εκτός ψυγείου μεχρι να ανοιχτεί.

Το εβαπορέ γάλα, που είναι συμπυκνωμένο, κυκλοφορεί σε τενεκεδάκια και διατηρείται για αρκετό διάστημα εκτός ψυγείου μέχρι να ανοιχτεί.

Διατροφικά στοιχεία:
Το γάλα μας δίνει πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες, λίπος, βιταμίνες και κυρίως ασβέστιο. Επειδή οι βιταμίνες του γάλακτος είναι λιποδιαλυτές, είναι σκόπιμο να προτιμάμε το πλήρες γάλα, που επειδή διατηρεί όλο του το λίπος, προσφέρει το σύνολο των βιταμινών του στον οργανισμό.

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας;

Κάποτε οι αριστερόχειρες υποχρεούνταν να μάθουν να γράφουν με το δεξί, συχνά μάλιστα δια της βίας. Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα βεβαιώνει: Η αριστεροχειρία δεν είναι "κουσούρι", δεν συνδέεται με μαθησιακές δυσκολίες και το παιδί που την φέρει, δεν πρέπει να καταπιέζεται ή να αποτρέπεται.

Ζούμε σε ένα κόσμο που επικρατούν οι δεξιόχειρες. Το δεξί χέρι θεωρείται το «καλό», το συνηθισμένο, ενώ το αριστερό θεωρείται πιο «σπάνιο» και εξεζητημένο. Δεν είναι μακρινές οι εποχές που, με ένα ρατσιστικό κριτήριο, οι αριστερόχειρες υποχρεώνονταν ακόμα και με τη βία να μάθουν να γράφουν με το δεξί και που και οι ίδιοι ένιωθαν ένοχοι για το «κουσούρι» τους. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όπως είναι γνωστό, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από δύο ημισφαίρια, ορίζοντας δύο τύπους ανθρώπων: τους «δεξιόχειρες» (στους οποίους επικρατεί η λειτουργία του αριστερού ημισφαιρίου) κα τους «αριστερόχειρες» (στους οποίους το πάνω χέρι έχει το δεξί ημισφαίριο).

Ντοκουμέντο-ΣΟΚ: Η απολογία του κτήνους χωρίς περικοπές. Δείτε ΤΟ ΤΕΡΑΣ ! ΠΗΓΗ: Ντοκουμέντο-ΣΟΚ: Η απολογία του κτήνους χωρίς περικοπές. Δείτε ΤΟ ΤΕΡΑΣ !

-ΠΡΟΣΟΧΗ. Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΕΝΗ. ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ "ΣΚΛΗΡΕΣ" ΛΕΞΕΙΣ
Διαβάστε το πιο σοκαριστικό απόσπασμα από την κτηνωδία του Πακιστανού βιαστή, χωρίς περικοπές όπως το παρουσίασε αποκλειστικά το tnsite.gr. 

Το πρόσωπο αυτού του κτήνους αποφάσισαν...

να"κρύψουν" οι Αρχές της Σύρου για να τον "προστατέψουν". Ένα ντοκουμέντο-σοκ: