Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Κάστανο, ο καρπός του χειμώνα!

Τα κάστανα, ψητά, ωμά ή βραστά, σε σάλτσες γέμιση ή σούπες, είναι η χαρά του μπον βιβέρ αλλά και του... κρυολογημένου αφού είναι τονωτικά, ενώ κατά γενική ομολογία δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο 


Στην Ελλάδα ο καστανάς
είναι από τα πιο παλιά και
παραδοσιακά επαγγέλματα
από ένα μαγκάλι με ζεστά κάστανα σε μια στροφή του παγωμένου δρόμου, όταν τριγυρνάει κανείς έξω τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
 

Τα κάστανα έχουν υψηλή
θρεπτική αξία

Μια καστανιά εκεί ψηλά...
Οι καστανιές ευδοκιμούν σε ορεινά μέρη. Πρόκειται για δέντρο πολύ ανθεκτικό, που συνήθως φτάνει σε μεγάλη ηλικία. Τα επιμήκη, σε σχήμα λοβού φύλλα του γίνονται κίτρινα το φθινόπωρο, την εποχή που ωριμάζουν τα κάστανα, οπότε πέφτουν από το δέντρο μαζί με το αγκαθωτό εξωτερικό τους κέλυφος. Περιέχουν καστανίνη, τανίνη, εσκουλίνη, σαπωνίνες. Τα κάστανα περιέχουν υδατάνδρακες, αζωτούχες ουσίες, ίνες και μεταλλικά άλατα (κυρίως κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο).

Χρησιμότητα
Για αιώνες το κάστανο ήταν βασικό είδος διατροφής όπως είναι σήμερα το στάρι και το καλαμπόκι. Οι έλληνες, γάλλοι, ισπανοί και ιταλοί χωρικοί πήγαιναν στα χωράφια με την τσέπη γεμάτη κάστανα για να τσιμπολογάνε όσο δούλευαν. Στα κάστανα βασίζονταν ακόμα και σε εποχές κακής σοδειάς. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα άλεθαν για να τα κάνουν αλεύρι ώστε να φτιάξουν στη συνέχεια ψωμί και, στην καλύτερη περίπτωση, κουλούρια ή σούπα.

Ιδιότητες
Τα φύλλα της καστανιάς, η φλούδα της και ο καρπός της έχουν σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Ρίχνουν τον πυρετό, είναι αποτελεσματικά σε βήχα και κοκίτη, σταματούν τη διάρροια (ωμά ή ψητά), τους πόνους των αιμορροΐδων (τοποθετούνται βρασμένα στο επίμαχο σημείο), ενώ ανακουφίζουν μέχρι και από τον πόνο των παρωνυχίδων. Είτε ως αφέψημα είτε ως επιθέματα, έχουν αποχρεμπτικές ιδιότητες και είναι πολύτιμα για την αντιμετώπιση των ρευματισμών, την καταπολέμηση του πυρετού και της βαρυστομαχιάς.

Tip

Βράζουμε ένα κιλό κάστανα. Τα ξεφλουδίζουμε και τα ξαναβράζουμε ώσπου να γίνουν χυλός. Βυθίζουμε τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, τα αφήνουμε μία ώρα και οι παρωνυχίδες εξαφανίζονται!

Οι κρυφές χάρες του κάστανου
• Ένα κρασοπότηρο με αφέψημα φύλλων καστανιάς πριν από το φαγητό ανοίγει την όρεξη.
• Στο παρελθόν, για την αντιμετώπιση της δυσεντερίας χρησιμοποιούσαν νερό στο οποίο είχαν βράσει φλούδες καστανιάς.
• Το 17ο αιώνα η συνταγή του Culpepper για ένα απλό φάρμακο κατά του βήχα και της αιμόπτυσης είχε ως εξής: ξεραίνετε ξεφλουδισμένα κάστανα και τα κάνετε σκόνη την οποία ανακατεύετε με μέλι.
 

Τί είναι η ACTA και γιατί πρέπει να μας ανησυχεί;


Όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, 22 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπέγραψαν στο Τόκυο την ACTA (Anti-Counterfeiting Trademark Agreement), μια αμφιλεγόμενη διεθνή συνθήκη που καλύπτει ζητήματα παραβίασης της πνευματικής ιδιοκτησίας και όχι μόνο. Τί ακριβώς όμως είναι η ACTA και γιατί θα πρέπει να μας ανησυχεί; Το Βρετανικό Wired δημιούργησε έναν πλήρη οδηγό που περιγράφει τη συνθήκη και εξηγεί πώς θα μπορούσε να μας επηρεάσει. Βάσει αυτού, ακολουθεί μια λεπτομερής παρουσίαση στα ελληνικά, για το τί θα πρέπει να γνωρίζετε για την ACTA.



Τί είναι η ACTA;

Η ACTA είναι μια διεθνής συνθήκη που αποσκοπεί στην δημιουργία διεθνών προτύπων για την επιβολή του νόμου σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Για την ακρίβεια, ο τίτλος της συνθήκης υπαινίσσεται ότι αφορά πλαστά αγαθά όπως φάρμακα ή απομιμήσεις ειδών πολυτελείας. Παρόλα αυτά, το εύρος της είναι πολύ μεγαλύτερο και αναμένεται να επηρεάσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται τα αγαθά στο διαδίκτυο και τις γενικότερες τεχνολογίες της πληροφορίας.
Η συνθήκη υπήρξε αντικείμενο διαπραγματεύσεων, που στο μεγαλύτερο μέρος τους παρέμειναν κρυφές, μεταξύ διαφόρων χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελευταία 4 χρόνια. Μάλιστα, πολλά κράτη είχαν ήδη υπογράψει τη συνθήκη, πολύ πριν ξεσπάσει ο ντόρος του SOPA και μεταξύ τους περιλαμβάνονται ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Κορέα, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη αλλά και οι ΗΠΑ.
Η τωρινή διατύπωση της ACTA εμφανίζεται πιο ήπια σε σχέση με τις πρώτες μορφές της, αφού στις τελευταίες αναθεωρήσεις έχουν αφαιρεθεί τα πιο «σκληρά» σημεία που αναφέρονται στην «διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο».


Είναι στα αλήθεια εμπορική συμφωνία;

Η διαπραγμάτευση της ACTA έγινε κάτω από το μανδύα της εμπορικής συμφωνίας, κάτι που της επέτρεπε να περάσει πιο εύκολα απαρατήρητη. Οι πολέμιοί της, ωστόσο, θεωρούν πως πρόκειται για νομοθεσία που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα που προωθήθηκε μεταμφιεσμένη σε εμπορική συμφωνία για να μην συζητηθεί πολύ. Σε αντίθεση, όμως, με ό,τι συμβαίνει με τις εμπορικές συμφωνίες, εδώ υπάρχουν ποινικές κυρώσεις.
Οι εμπορικές συμφωνίες συνήθως επικυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιτρεπόταν να διαπραγματευθεί πάνω στο Άρθρο 23 (το αμφιλεγόμενο σημείο της ACTA που όχι μόνο επιμένει να υπάρχουν ποινικές κυρώσεις για την πειρατεία, αλλά και για όσους κατηγορούνται ότι υποβοηθούν την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων) χωρίς την παρουσία αντιπροσώπων από τα κράτη-μέλη. Για το λόγο αυτό, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν πίσω από «κλειστές πόρτες».
Οι ιδιαιτερότητες της ACTA, μάλιστα, ήταν τέτοιες που όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλησε να δημιουργήσει έναν οδηγό για το πώς η συνθήκη θα μπορούσε να επικυρωθεί, χρειάστηκε μήνες αντί για εβδομάδες, ώσπου στο τέλος περιγράφηκε ως «μικτή συμφωνία».

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ολοκαύτωμα: Οι θηριωδίες των Ναζί αφανίζουν εκατομμύρια Εβραίους [εικόνες]

Άραγε μπορεί να υπάρχει δικαίωση για έναν λαό που μέσα σε σχεδόν μία δεκαετία κυνηγήθηκε αλλά και σφαγιάστηκε όσο λίγοι λαοί σε ολόκληρη την Ιστορία τους; Η απάντηση θα μπορούσε να είναι ναι, και αφορά την ηθική δικαίωση.
Όταν έχεις ζήσει τα χείριστα, σκοπός δεν είναι η εκδίκηση, αλλά το να κάνεις γνωστό σε όλη την οικουμένη, το τί είναι ικανός ο άνθρωπος να κάνει προκειμένου τέτοια γεγονότα να μην επαναληφθούν. Επί της ουσίας, το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στα δεινά που πέρασαν οι Εβραίοι της Ευρώπης, στο όνομα της «φυλετικής καθαρότητητος και της επιβολής ιδεολογιών», με αφορμή την σημερινή αναγνωρισμένη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.
Η αρχή μπορεί να πει κανείς έγινε με την άνοδο του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία το 1933, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι σπόροι του αντισημιτισμού δεν υπήρχαν από πριν στην Γηραιά Ήπειρο.

Το μίσος ενάντια στους Εβραίους ήταν μόνο ένα κομμάτι της ιδεολογίας του εθνικοσοσιαλισμού αναφορικά με αλλόθρησκους και αλλογενείς, εν συγκρίσει με τους «αρείους» ανθρώπους. Χαρακτηριστικό είναι πως το 1904 ιδρύεται από τον Άλφρεντ Πλετς, η Γερμανική Εταιρεία Ευγονικής. Η «ευγονική» ήταν ένα γερμανικό κίνημα το οποίο με «λάβαρο» το έργο «Άδεια Καταστροφής της Ζωής που Δεν Αξίζει να Ζει», ήταν από τους βασικούς πυλώνες της ιδεολογίας μίσους του Χίτλερ και της παρέας του.

Αν η Ελλάδα επιτεθεί, μας τα παίρνει όλα! (Συνέντευξη του Albrecht Ritschl)

Για το ελληνικό χρέος μίλησε Γερμανός καθηγητής Ιστορίας-Οικονομίας στο Spiegel σε σκληρή γλώσσα για τη Γερμανία. Ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας της Οικονομίας Albrecht Ritschl (LSE) τα λέει έξω από τα δόντια για το ελληνικό χρεός στο έξαλλα ανθελληνικό Spiegel, ο δημοσιογράφος του οποίου δεν πιστεύει στα αυτιά του.

Spiegel: Κύριε Ritschl, η Γερμανική κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία στο θέμα της Ελλάδας, στη λογική «λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε ό,τι σας λέμε». Κρίνετε δίκαιη αυτή τη συμπεριφορά;

Ritschl: Όχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. Η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και το ρόλο του «Δασκάλου της Ευρώπης» η Γερμανία τα χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον Α΄ αλλά και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμά τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό το ξεχνούν όλοι.

Spiegel: Θα μας πείτε τι ακριβώς συνέβη τότε;

Ritschl: Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι το 1929 αποκλειστικά με δανεικά. Μάλιστα για τις αποζημιώσεις του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια «δανειακή Πυραμίδα», η οποία κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ ήταν τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ φρόντισαν να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία. Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία. Στην ουσία πάνω σε αυτό στηρίχθηκε το περίφημο γερμανικό μεταπολεμικό θαύμα! Παράλληλα όμως, τα θύματα της γερμανικής κατοχής όπως οι Έλληνες, ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση.

Spiegel: Πόσο μεγάλα ήταν τότε τα ποσά από τις γερμανικές χρεοκοπίες;

Ritschl: Με βάση την οικονομική επιφάνεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, αναλογικά τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του ‘30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Αν τα συγκρίνουμε λοιπόν με τα ελληνικά χρέη, τότε, πιστέψτε, με τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και ίσως της νεότερης οικονομικής ιστορίας.

Spiegel: Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;

Ritschl: Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του ‘30, ανακουφίστηκε η Γερμανία από τις ΗΠΑ με το γνωστό πλέον haircut, σαν να μετατρέπεις ένα afro look σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της. Στο ίδιο διάστημα όμως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να σηκώσουν κεφάλι από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.

Spiegel: Είστε βέβαιος;

Ritschl: Φυσικά! Ήταν όταν ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των δύο Γερμανιών, θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμανία όμως πλήρωσε ελαχιστότατες αποζημιώσεις μετά το 1990, ούτε τα αναγκαστικά δάνεια που είχε συνάψει, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα. Μην κρυβόμαστε! Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, ο δεύτερος μάλιστα ήταν πόλεμος αφανισμού και εξολόθρευσης. Στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμά τους εν μέρει ή και καθολικά για αποζημιώσεις. Το περίφημο «γερμανικό θαύμα» συντελέστηκε πάνω στις πλάτες άλλων Ευρωπαίων. Αυτό δεν το ξεχνούν οι Έλληνες.

Spiegel: Αυτή τη στιγμή συζητιέται η διάσωση της Ελλάδας μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των
κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ελεγχόμενης αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;

Ritschl: Βεβαίως! Ακόμη κι αν ένα κράτος δεν είναι εντελώς ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του ’50. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Άρα είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένη. Επιτέλους θα πρέπει να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν.

Spiegel: Ναι, αλλά το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.


Ritschl: Νομίζω πως έτσι θα πρέπει να γίνει. Έχουμε υπάρξει στο παρελθόν υπερβολικά ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι ανθελληνικές θέσεις που προβάλλουν τα γερμανικά ΜΜΕ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την εχθρική στάση των γερμανικών ΜΜΕ. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις! Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα.

Spiegel: Τι προτείνετε δηλαδή να κάνουμε στο θέμα της Ελλάδας;

Ritschl: Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς. Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια δείχνουν τη λύση: πρέπει τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους! Ξέρω πως αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Δυστυχώς, η λύση αυτή είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι τελικά θα πρέπει να πληρώσουμε. Μόνο έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.
 

Τον επόμενο ανασχηματισμό θα τον κάνει ο λαός κύριε Παπαδήμο!


Δεν έκλεισε δύο μήνες στην πρωθυπουργική καρέκλα ο Λ. Παπαδήμος και σκέφτεται λέει να ανασχηματίσει την δοτή κυβέρνησή του.
Ουσιαστικά θέλει έτσι να μας πει ότι είναι κανονικός πρωθυπουργός και όχι διορισμένος. Αλλά, ανεξάρτητα αυτού ας τον κάνει, για να προλάβουν και μερικοί άλλοι στον χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές να τυπώσουν καρτ βιζίτ που θα γράφει “τέως υπουργός”, ή “τέως αναπληρωτής υπουργός”. Έτσι κι αλλιώς τον επόμενο, τον πραγματικό ανασχηματισμό, θα τον κάνει ο λαός.
Όμως στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ο ανασχηματισμός επιβάλλεται όχι μόνο από την δυσλειτουργία της κυβέρνησης, αλλά από τα όσα γίνονται στο ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με τις κακές σχέσεις ΠΑΣΟΚ – Μαξίμου.
Το Μαξίμου θεωρεί ότι πληρώνει όσα γίνονται στο ΠΑΣΟΚ τα πληρώνει η κυβέρνηση και επιρρίπτει ευθύνες στον ΓΑΠ ότι δημοσίως στηρίζει και υπογείως «αδειάζει». Απαιτεί δε από τους βουλευτές στρατιωτική πειθαρχία (για να μην ξεχνάμε την ορολογία που εισήγαγε στην ελληνική δημοκρατία ο Βενιζέλος).
Οι του ΓΑΠ επισημαίνουν τις ευθύνες του Μαξίμου και των υπουργών που θεωρούν ότι οι βουλευτές είναι στρατιώτες υποχρεωμένοι να εκτελούν τις εντολές των υπουργών. «Οφείλουν να διαχειρίζονται πολιτικά τις αποφάσεις και να σέβονται τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες», σημειώνουν σχολιάζοντας τον Π. Καψή που αναμένει «να επιβεβαιωθεί η αυξημένη κοινοβουλευτική της πλειοψηφία στις ψηφοφορίες που έρχονται».
Κάπως έτσι τα πράγματα οδηγούνται στον ανασχηματισμό, καθώς η άλλη επιλογή είναι η παραίτηση της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν τον Λ. Παπαδήμο έτοιμο να παραιτηθεί μετά την κοινοβουλευτική ήττα. Παράλληλα ο Παπαδήμος θα ξαναδεί τους πολιτικούς αρχηγούς με στόχο να ξεκαθαριστεί η στάση του ΓΑΠ.
Κατόπιν τούτων όλα συντείνουν στην μοναδική ορθή λύση: Να γίνουν άμεσα εκλογές για να αναδειχθεί ισχυρή κυβέρνηση. ‘Έχουμε όμως και μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση για τον κ. Παπαδήμο. Γιατί δεν απελευθερώνεται επιτέλους από τις συμβατικότητες της ζωής του και να γίνει για μια έστω φορά αντικομφορμιστής; Και να παραιτηθεί καλώντας ταυτόχρονα τον Σαμαρά να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας; Θα ξεμπερδεύουν και με τις αγωνίες τους μια ώρα αρχύτερα!


staparaskinia

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ποια είναι η Μαρία η Πενταγιώτισσα;

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, ή Μαρίτσα Πενταγιώτισσα ήταν μια θρυλική για την ομορφιά της Ελληνίδα αφενός, και για τα ερωτικά της σκάνδαλα αφετέρου, που έδρασε την εποχή της βασιλείας του Όθωνα στην ορεινή Φωκίδα. Το πραγματικό της όνομα παρέμεινε άγνωστο, και από την ίδια που πιθανότερα να εγκατέλειψε τους οικείους της. Το όνομα Πενταγιώτισσα το όφειλε στον τόπο καταγωγής της, από το χωριό Πενταγιοί. Η ιστορία της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης θεατρικών έργων, κινηματογραφικών ταινιών αλλά και ποιημάτων.

Η Μαρία Πενταγιώτισσα φέρεται να γεννήθηκε το 1821. Από τα νεανικά της χρόνια διασώθηκαν μόνο διάφορες παραδόσεις και θρύλοι. Ο πατέρας της λέγεται πως ήταν γραμματοδιδάσκαλος, εξ ου και ο χαρακτηρισμός της σε δημοτικό τραγούδι "μωρή δασκαλοπούλα". Υπήρξε ιδιαίτερα όμορφη και δυναμική γυναίκα για τα δεδομένα της εποχής της. Αυτό όμως που εξόργησε την συντηρητική κοινωνία του χωριού της ήταν η ερωτομανής διαγωγή της που έφθασε σε τέτοιο βαθμό οι πολυάριθμοι εραστές της να περιέλθουν σε μεταξύ τους διαμάχες και συγκρούσεις ακόμα και με τραυματισμούς από ζηλοτυπία. Εξ ου και το δημοτικό άσμα της εποχής:

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Οι 30 καλύτερες ατάκες για την Ελλάδα σε κρίση

Έβγαλα το Δημοτικό, έγαλα το Γυμνάσιο και το Λύκειο, έβγαλα και το Πανεπιστήμιο… και τώρα για να βρω δουλειά πρέπει να βγάλω ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ !. "Θέλεις στα χαλίκια σου αλάτι" ;
Οι 30 καλύτερες ατάκες για την Ελλάδα σε κρίση
  1. Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς (Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ….αυτό ήταν η αρχή…)
  2. Λεφτά υπάρχουν (Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ)
  3. Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας (ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΣΑΣ)
  4. Μαζί τα φάγαμε (Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ)
  5. Ευτυχώς που είμαστε υπό τον έλεγχο του Δ.Ν.Τ. (Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ)
  6. Άμα τα πάρω,θα πάρω φορά κ θα σας ταράξω στις κλωτσιές στην ανηφόρα (ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ)
  7. Σκέφτονται να κατέβουν στο Σύνταγμα για διαμαρτυρία οι ληστές και οι λωποδύτες.
  8. Κατηγορούν τη κυβέρνηση για μονοπωλιακές τακτικές στο επάγγελμα…
  9. Γνωρίζω οικογένεια με 2 συνταξιούχους και 2 εργαζόμενους. Που κάνω καταγγελία;
  10. Ένας μέσος εργαζόμενος παίρνει τη μέρα 23€ … τα 2 πάνε στο ΙΚΑ, τα 2n στα κοινόχρηστα, τα 6 στη ΔΕΗ και τα 10 στην εφορία! Μένουν 3! ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ!
  11. Δεν είναι θέμα χρέους, αλλά ανταλλαγής οργάνων: Τους χρωστάμε τα άντερά μας - θα πάρουν τα α...... α μας!
  12. Η κυβέρνηση πασχίζει να διατηρήσει την καλή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό! Δηλαδή τι; Όταν έχει επεισόδια στέλνει καρτ ποστάλ από τη Μύκονο;
  13. Έχω αρκετά χρήματα για να περάσω μέχρι το τέλος του μήνα. Του προηγούμενου…
  14. Η Αλήθεια είναι ότι με την παρούσα κυβέρνηση νοιώθω μια ασφάλεια… και μια δίωξη… και μια αντιτρομοκρατική και μια ΜΑΤ.
  15. Tις προάλλες ένα αυτοκίνητο στούκαρε στη βιτρίνα ενός καταστήματος και φώναξε ο καταστηματάρχης: -Επιτέλους, μπήκε ένας άνθρωπος στο μαγαζί.
  16. Ζητείται προίκα χωρίς νύφη για σοβαρό σκοπό…
  17. Κάθε φορά που μιλάει ο Βενιζέλος κρύβεται το πορτοφόλι μου από μόνο του…
  18. Πόσοι θα αγόραζαν ένα πανάκριβο κάμπριο, αν δεν τους έβλεπε κανείς να το οδηγούν;
  19. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μη τυχόν και κάθεστε ακίνητοι για πάνω από 5 λεπτά… Θα φορολογήστε για ακίνητο!
  20. Γιατί πήγε στο Κατάρ ο Πρωθυπουργός; Εμείς στο Σιχτίρ τον στείλαμε.
  21. Σιγά τη ληστεία στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Κόλπο σαν το «Λεφτά υπάρχουν» δεν έχει ξαναγίνει.
  22. Δημοκρατία είναι 4 λύκοι και 1 πρόβατο να ψηφίζουν για φαγητό.
  23. Το να ‘σαι πολιτικός, είναι σαν να ‘σαι πόρνη. Δεν πρόκειται να πετύχεις αν δεν μπορείς να προσποιηθείς, πως συμπαθείς αυτόν που πηδ@ς…
  24. Αν το κράτος αναλάβει την έρημο Σαχάρα σε λίγα χρόνια θα υπάρχει έλλειψη άμμου.
  25. 1 φλιτζάνι καφέ, αξία: 5 € -1 ποτό στο μπαρ, αξία: 10 € -1 λίτρο βενζίνη, αξία: 1,70€ -1 γιαούρτι στα μούτρα ενός κουστουμάτου, ψεύτη πολιτικού, αξία: ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ!
  26. Μην κλέβετε, μην λέτε ψέματα, μην πουλάτε ναρκωτικά, η κυβέρνηση δεν γουστάρει ανταγωνιστές!
  27. Τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα…χθες πέρασα από το Σύνταγμα και είδα τα περιστέρια να ταΐζουν τους ανθρώπους.
  28. Πώς κλίνεται το ρήμα πτωχεύω; Εγώ πτωχεύω, εσύ κερδίζεις, αυτός πλουτίζει, εμείς πεινάμε, εσείς τα τρώτε, αυτοί μας .πηδάνε!
  29. Έβγαλα το Δημοτικό… Έβγαλα το Γυμνάσιο και το Λύκειο… Έβγαλα & το Πανεπιστήμιο… Και τώρα για να βρω δουλειά πρέπει να βγάλω ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ !
  30. "Θέλεις στα χαλίκια σου αλάτι" ; (Αρκάς)

Διαβάστε Περισσότερα: asxetos

Δωρεάν Διανομή Τροφίμων Ετους 2012


Σας γνωρίζουμε οτι , μέχρι την 30η Μαρτίου 2012 οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων του έτους 2012 θα πρέπει να καταθέσουν στα γραφεία του Συλλόγου τα παρακάτω δικαιολογητικά :
1.Αίτηση του δικαιούχου για συμμετοχή στο πρόγραμμα
2.Υπεύθυνη δήλωση του Ν1899/86 για τη συμμετοχή του διακαιούχου στο πρόγραμμα μέσω ενός μόνο φορέα .
3.Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου , ή άλλου νόμιμου εγγράφου ταυτοποίησης του τελικού δικαιούχου.
4.Πρόσφατο πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης  .
5.Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας απο το Δήμο .
6.Θεωρημένο αντίγραφο τελευταίου εκκαθαριστικού  της Εφορίας .Σε περίπτωση μη παραλαβής του τελευταίου εκκαθαριστικού  ο δικαιούχος υποχρεούται να προσκομίσει αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης που παρελήφθει απο τη Δ.Ο.Υ.Σε περίπτωση ου οδικαιούχος δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης απαιτείται υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη απο τη Δ.Ο.Υ
7.Εγγραφα απο Κρατικούς φορείς Υγείας σε περίπτωση πουμέλος της οικογένειας θεωρείτε προστατευόμενο και πέραν τον προβλεπομένων ηλικιών .
Το ανώτερο εισόδημα κατά περίπτωση για ένταξη στο πρόγραμμα κλιμακώνεται όπως φαίνεται παρακάτω:
Ατομικό Εισόδημα =12000 Ευρώ
Σύζυγος =15600 Ευρώ
1ο Παιδί = 19200 Ευρώ
2ο Παιδί = 22800 Ευρώ
3ο Παιδί = 27600 Ευρώ 
Επιπλέον το εισόδημα των 12000 Ευρώ προσαυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις πασχόντων απο βαριά ή δυσίατα νοσήματα  .
Επίσης το εισόδημα των 12000 Ευρώ προσαυξάνεται κατά 40% σε περίπτωση μή ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας .

Δίνουν γη, ύδωρ και ενέργεια στους δανειστές- Στήνεται το μεγαλύτερο ξεπούλημα στην ιστορία

Ενόσω συνεχίζονται τα γυμνάσια σε βάρος της Ελλάδας και οι ένθεν- κακείθεν εκβιασμοί των πανίσχυρων παικτών (Γερμανία, ΔΝΤ- IIF, hedge funds κ.λ.π) εντείνονται, τη στιγμή που η εκστρατεία τρομοκράτησης των κατοίκων αυτής...




της χώρας κορυφώνεται γύρω από την κατάργηση ή περιορισμό του 13ου -14ου μισθού, τα δελτία των 20.00 «πυροβολούν» καθημερινά τον καθημαγμένο φορολογούμενο, στα μουλωχτά φαίνεται πως περνά το μεγαλύτερο ξεπούλημα στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Υποθήκευση και μάλιστα εμπράγματη του ορυκτού πλούτου (και όχι μόνον της χώρας ) φαίνεται, πως περιλαμβάνει η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Αθήνα στις 26-27 Οκτωβρίου 2011. Βάσει του περιβόητου πλέον άρθρου 13 -στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής- περιλαμβάνονται πρόνοιες μέσω των οποίων θα εκχωρούνται ακόμη και απευθείας στους δανειστές τα έσοδα από την πιθανή εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου-υδρογονανθράκων.

Το Moneypost.gr έχει αναφερθεί αρκετές φορές στη μεγαλύτερη εκχώρηση της ελληνικής πλευράς, που πολύ φοβούμεθα πως θα βρει μπροστά της τους επόμενους μήνες και αφορά στην υπαγωγή του ελληνικού χρέους από το εθνικό νομικό πλαίσιο στο καλούμενο βρετανικό δίκαιο. Μάλιστα πρόσφατα, είχαμε αναφερθεί στον κίνδυνο να συμπεριληφθούν στο πακέτο εμπράγματων δεσμεύσεων συμβόλαια εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου αλλά και εξόρυξης πετρελαίου-φυσικού αερίου.

Σε σχετική ανάρτηση (17/1) υπό τον εύγλωττο τίτλο «το βρετανικό δίκαιο “ρουφάει” τα ελληνικά πετρέλαια- Εξαφάνισαν τα κοιτάσματα πριν τα… βρουν», αναδεικνυόταν ακριβώς αυτός ο κίνδυνος που για ευνόητους λόγους κρατείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με την πλειονότητα των ελλήνων να μην γνωρίζει ουσιώδεις υποχρεώσεις που θα απορρέουν από την νέα δανειακή σύμβαση και θα υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας για δεκαετίες.

Θα πείτε εδώ ολόκληρος υπουργός της κυβέρνησης ΓΑΠ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομολογεί πως «δεν διάβασε το μνημόνιο», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…

Οι δανειστές ζητούν εγγυήσεις και όσο τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα αποκρατικοποίησης (δηλαδή ξεπούλημα των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ), αξιοποίησης (…τύπου Ελληνικού), ή τα περίφημα σχέδια για ενεργειακά προγράμματα (…σαν το ΗΛΙΟΣ ), δεν προχωρούν άρα δεν αποφέρουν έσοδα, τόσο ο κίνδυνος εμπράγματης υποθήκευσης ορυκτού πλούτου - κοιτασμάτων αερίου και υδρογονανθράκων μεγαλώνει. Σύμφωνα με τον φιλόδοξο σχεδιασμό της κυβέρνησης ΓΑΠ οι αποκρατικοποιήσεις (και όλα τα συναφή ) θα έπρεπε μέχρι το 2015 να έχουν αποφέρει μεγάλο μέρος από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ.

Έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα, είναι ζήτημα εάν θα συγκεντρωθούν μετά βίας 8 με 10 δισ. ευρώ και αυτά με το καλύτερο σενάριο. Τα υπόλοιπα; Απάντηση στο καίριο ερώτημα ενδέχεται να δίνεται μέσω του περιβόητου άρθρου 13 που σύμφωνα με το defencenet.gr, αναφέρει επί λέξει ότι «Greece commits future cash flows from project Helios or other privatization revenue in excess of those already included in the adjustment programme to further reduce indebtedness of the Hellenic Republic by up to 15 billion euros with the aim of restoring the lending capacity of the EFSF».
Joffrey Postman

Τιμούν Τούρκους που κατάκτησαν τη Θράκη!

του Κώστα Χαρδαβέλλα

Τιμούν Τούρκους που κατάκτησαν τη Θράκη!
Κάτω από τη δουλική σιωπή των ελληνικών αρχών (υπουργείο Εξωτερικών, Νομαρχίες, Δήμοι) άρχισαν στην Κομοτηνή οι μυστικές προετοιμασίες της εκδήλωσης – γιορτής των τουρκόφωνων της Θράκης «Κουρμπάν Τεπέ» για την οθωμανική κατάκτηση της Θράκης πριν από 7 αιώνες.
Πυρήνας προετοιμασίας των εκδηλώσεων αυτών που θα γίνουν στις 9 του Μάη στα χωρά Δαρμένη και Σκάλωμα της Κομοτηνής, είναι ο Τούρκος πρόξενος στη Θράκη και οι φανατικοί μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής που αυτοπροσδιορίζονται σαν Τούρκοι.
Εκμεταλλευόμενοι την αδύναμη διεθνή θέση της Ελλάδας, οι διοργανωτές της ανθελληνικής αυτής εκδήλωσης θα φέρουν στα δύο χωριά τον προσεχή Μάιο που θα γίνουν οι θορυβώδεις αυτές εκδηλώσεις, Τούρκους υπουργούς και υψηλόβαθμους κρατικούς παράγοντες από Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα,

ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ


 




Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα-άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας. Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο, «Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους».


Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.


Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.



Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995.


Παρά ταύτα Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990.


Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρεώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μέχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).


Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011, guardian.co.uk, June 21, 2011).

Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους».
Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών.


Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισσότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.

Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.

Πέθανε ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Την τελευταία του πνοή άφησε αργά χθες το βράδυ μέσα στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν έπειτα από σοβαρό τροχαίο ατύχημα, ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Ο κ. Αγγελόπουλος νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου στο Φάληρο. Ο γνωστός σκηνοθέτης χτύπησε σε δρόμο στην περιοχή της Δραπετσώνας, όπου πραγματοποιούσε γυρίσματα για τη νέα του ταινία με τίτλο: «Η άλλη θάλασσα».

Τον κ. Αγγελόπουλο παρέσυρε ένας ειδικός φρουρός εκτός υπηρεσίας με τη μηχανή του, τη στιγμή που εκείνος διέσχιζε το δρόμο. Παράλληλα, τραυματίστηκε και ο ειδικός φρουρός που οδηγούσε την μοτοσικλέτα, ο οποίος και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.


attikipress

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Οι ώρες είναι ιστορικές. Κλείνει, τις ημέρες αυτές, ο πρώτος κύκλος της μεταπολιτευτικής περιόδου. Και κλείνει, δυστυχώς, όπως πιθανολογούσαμε. Όπως ακριβώς είχε ξεκινήσει τις αποφράδες εκείνες ημέρες του Ιουλίου του 1974. Κάτω από το βάρος μιας νέας εθνικής ταπείνωσης και τραγωδίας. Με καταλυτικές εξελίξεις, που θα σφραγίσουν την οικονομική, την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Ας μη λησμονείται, άλλωστε, πως -εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια- βυθιζόμαστε ολοένα και πιο βαθιά στα δραματικά εκείνα τετελεσμένα που άνοιξαν το δρόμο της Μεταπολίτευσης.

Ανάμεσα στα ενδεχόμενα ελεγχόμενης και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας.

Τα δεδομένα που διαμορφώνουν τη σημερινή κατάσταση έχουν ήδη πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Η οικονομία καταρρέει, η κοινωνία εκρήγνυται, η Κυβέρνηση παραπαίει και η Δημοκρατία στήθηκε στο απόσπαμα από τους νέους επίδοξους σωτήρες.

Η συνταγή τρόϊκας και κυβέρνησης απέτυχε παταγωδώς. Δεν μπόρεσε, ούτε το έλλειμα να περιορίσει ούτε το χρέος. Δεν έφερε παρά μόνο ύφεση, λουκέτα, ανεργία και μεγάλη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Το Μνημόμονιο ήταν λάθος, η συμφωνία της 25ης Μαρτίου μη επαρκής και εκείνη της 21ης Ιουλίου ξεκίνησε αναθεώρηση πριν καν εφαρμοστεί.
Δυστυχώς, η ισχυροί της Ευρώπης αποφασίζουν και μας επιβάλλουν τη συνέχιση της ίδιας συνταγής σε αυξημένες και θανατηφόρες δόσεις. Ενδιαφέροντε για τα δικά τους συμφέροντα και εμάς μας "πετάνε" καρκινόματα. Η χώρα μας σύρεται ανάμεσα στα ενδεχόμενα ελεχγόμενης και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Και οι δύο συνέπειες προβλέποντε οδυνηρές.

Αδίστακτη πρόκληση της κοινωνίας

Μπροστά στην έλλειψη προοπτικής και την αδυναμία της Κυβέρνησης να αντέξει τόση βαρβαρότητα, η κοινωνία αντιδρά με πολύ θυμό και οργή. Κι ενώ η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε κοινωνική καταιγίδα, η Κυβέρνηση επιμένει να προκαλεί όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Ασυγκράτητος, ο Αντιπρόεδρός της μιλάει για πολιτική και κοινωνική "τύφλωση" και τραβάει το σχοίνι στα άκρα, όταν προσθέτει στο πολυνομοσχέδιο της ντροπής, διατάξεις αντισυνταγματικές και άκρως προκλητικές, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα απορριφθούν από την Δικαιοσύνη αμέσως μόλις βρεθούν αντιμέτωπες με τα πρώτα αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων.

Καταστάσεις αυτοδιάλυσης στην Κυβέρνησης

Δύο χρόνια μετά τη συγκρότησή της, η Κυβέρνηση ομολόγησε πριν λίγο καιρό την αποτυχία της πολιτικής της και την πλήρη ανεπάρκειά της. Ο πρώην πρωθυπουργός κος Παπανδρέου εντώπισε απόλυτο αδιέξοδο και δήλωσε ανύμπορος να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Οι υπουργοί Υγείας, Παιδείας και μεταφορών, με κοινή ανακοίνωση, επιχείρησαν να διαχωρίσουν τη θέση τους σε σχέση με όσα έγιναν. Κατήγγειλαν συναδέλφους τους για λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις. Αλληλοαμφισβητήθηκαν και αλληλοκατηγορήθηκαν.
Ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, προσπάθησε να συλλέξει υπογραφές για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ευθύνες για την οικονομική πολιτική της τελευταίας 10ετίας.

Συνταγματική εκτροπή

Κάτω από το βάρος των αδιεξόδων η Κυβέρνηση λειτουργούσε πλέον σαν ασκέρι πανικοβλημένο που εκτελεί αποφάσεις και εντολές. Δεν κυβερνούσε, δεν αποφάσιζε αυτόνομα και αυτεξούσια και χωρίς προπάντων να έχει Δημοκρατική νομιμοποίηση. Έτσι παραβίαζε το Σύνταγμα με νόμους παράνομους και εκτρωματικούς. Η Κυβέρνηση αυτή επέβαλλε μέτρα που όχι μόνο δεν κρίθηκαν από τον Ελληνικό λαό, αλλά βρισκόντουσαν σε πλήρη αντίθεση με τη λαϊκή εντολή που ζήτησε και πήρε. Άσκησε πολιτικές όχι μόνο ασύμβατες, αλλά ακριβώς αντίθετες προς εκείνες που είχε δεσμευτεί. Άλλα συμφώνησε με τους Έλληνες και άλλα έπραξε. Άλλη λαϊκή εντολή ζήτησε και άλλων τις αποφάσεις εκτέλεσε.
Τέλος, διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν ότι η απόφαση που προωθήθηκε προέβλεπε ότι η ομάδα δράσης της κομισιόν, που είχε έρθει στην Αθήνα υπό τον κος Χορστ Ράιχενμπαχ, θα στηριζόταν με εκατοντάδες Ευρωπαίους τεχνοκράτες, θα αποκτούσε εκτελεστικές αρμοδιότητες και θα είχε τον τελικό λόγο σε κρίσιμους τομείς.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ κου ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ...ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο κος ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΛΕΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ Ή ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ" ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ κου ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Απλές αλλά πολύ χρήσιμες εφευρέσεις.


Απλές εφευρέσεις που μπορεί να μην άλλαξαν τη ροή της ιστορίας,
αλλά τις συναντούμε καθημερινά στη ζωή μας και μας διευκολύνουν ιδιαίτερα. Οι εφευρέτες τους δεν έγιναν διάσημοι και κανείς δε σκέφτεται το πόσο επηρεάζουν την καθημερινότητά μας ή το πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτά.

Σας παρουσιάζουμε κάποια από τα απλά αυτά αντικείμενα και την ιστορία τους.




1. Το λαστιχάκι

Τα γνωστά σε όλους λαστιχάκια εφευρέθηκαν το 1845 από τον Stephen Perry στην Αγγλία, ο οποίος για την κατασκευή τους χρησιμοποίησε λάστιχο εμπλουτισμένο με διάφορες χημικές ουσίες για την αύξηση της αντοχής του. Σήμερα τα λαστιχάκια κατασκευάζονται κυρίως από φυσικό λάστιχο (το οποίο έχει πολύ μεγάλη αντοχή αλλά και ελαστικότητα) που προέρχεται από δέντρα, καθώς επίσης και από συνθετικό λάστιχο το οποίο προέρχεται από την ανάμιξη υποπροϊόντων του πετρελαίου και είναι πολύ πιο φθηνό. Η γκάμα των χρήσεών τους είναι τεράστια, αφού χρησιμοποιούνται σε όλα τα νοικοκυριά, τα γραφεία και γενικότερα σε πάρα πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας.


2. Ο συνδετήρας

Είναι το αντικείμενο που χρησιμοποιείται πιο πολύ για τη συγκράτηση χαρτιών. Είναι μια πολύ απλή κατασκευή, αποτελούμενη από ένα μικρό κομμάτι σύρματος το οποίο λυγίζετε για να πάρει τη χαρακτηριστική μορφή του συνδετήρα. Αν και σήμερα οι πλαστικοί συνδετήρες είναι εξίσου συνηθισμένοι, όταν πρωτοεμφανίστηκαν κατασκευαζόταν αποκλειστικά από ατσάλι εξαιτίας της μεγάλης του αντοχής. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιός είναι ο εφευρέτης των συνδετήρων με τη μορφή που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα αφού κατά καιρούς έχουν πατενταριστεί διάφορες παραλλαγές του. Ωστόσο η κατασκευή που μοιάζει περισσότερο είναι αυτή που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1904 στην Αμερική από την εταιρεία Cushman & Denison.


3. Το καλαμάκι

Το καλαμάκι έκανε την πρώτη του εμφάνιση πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια, όταν οι Σουμέριοι χρησιμοποιούσαν κούφια άχυρα για να πίνουν μπύρα! Για τη σημερινή του μορφή ωστόσο, υπεύθυνος είναι ο Marvin Stone ο οποίος το κατοχύρωσε σαν πατέντα το 1888. Αρχικά ο Marvin τύλιξε ένα χαρτί γύρω από ένα μολύβι και το κόλλησε για να διατηρήσει το σχήμα του, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποίησε επένδυση παραφίνης για μεγαλύτερη αντοχή. Ο Joseph Friedman το 1937 δημιούργησε το σημερινό «σπαστό καλαμάκι», εξελίσσοντας ακόμα περισσότερο την ιδέα του Marvin Stone. Το χαρτί αντικαταστάθηκε από το πλαστικό κατά τη δεκαετία του 1960, όταν η χρήση του τελευταίου επεκτάθηκε σε χιλιάδες καθημερινά πράγματα.


4. Το σχοινί

Το σχοινί χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο για πάνω από 30.000 χρόνια, ακόμα και αν οι πρώτες του μορφές δεν ήταν τίποτα παραπάνω από φυτά αρκετά ευλύγιστα και ανθεκτικά. Ο πρώτος λαός που χρησιμοποιεί πιο εξελιγμένες μορφές σχοινιού είναι οι Αιγύπτιοι, περίπου 6.000 πριν. Σαν πρώτες ύλες χρησιμοποιούν ίνες καλαμιού και πάπυρου, καθώς επίσης και τρίχες ζώων που δένονται μεταξύ τους για μεγαλύτερη αντοχή. Σήμερα τα σχοινιά γίνονται από συνθετικές ίνες όπως πλαστικό και νάιλον που φυσικά τους δίνουν εξαιρετική ανθεκτικότητα και ευλυγισία.


5. Η χαρτοσακούλα

Η ιδέα ανήκει στον Walter Deubner, ιδιοκτήτη παντοπωλείου στην Αμερική τη δεκαετία του 1980. Τότε παρατήρησε ότι οι πελάτες στο μαγαζί του αγόραζαν λίγα πράγματα ώστε να μπορούν εύκολα να τα κουβαλήσουν με τα χέρια τους. Για να αυξήσει τις πωλήσεις του, κατασκεύασε τις πρώτες χαρτοσακούλες τις οποίες έδινε στους πελάτες για να τους διευκολύνει. Η ιδέα αυτή γνώρισε τέτοια επιτυχία, που μόλις ένα χρόνο μετά την κατοχύρωσή της σαν πατέντα, ο Walter Deubner έγινε πάμπλουτος. Με το πέρασμα των χρόνων βέβαια η χρήση της χαρτοσακούλας περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη διάδοση των πιο φιλικών προς το περιβάλλον επαναχρησιμοποιούμενων πλαστικών τσαντών.

tsekouratoi

Έκανε μέχρι και πλαστική ο Νο1 μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου

Πριν από 10 χρόνια ένα σκάνδαλο με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ συγκλόνιζε την Θεσσαλονίκη. Πρωταγωνιστής, ήταν ένας λογιστής, ο οποίος είναι σήμερα στην φυλακή. Το συγκλονιστικό της υπόθεσης είναι ότι ο 60χρονος λογιστής Νίκος Κασσιμάτης, άλλοτε στενός συνεργάτης του....




Παναγιώτη Ψωμιάδη, όταν συνελήφθη είχε κατηγορηθεί ότι προκάλεσε ζημία στο ελληνικό δημόσιο ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα αυτό το ποσό με τις προσαυξήσεις έχει φτάσει τα 952 εκατομμύρια ευρώ...

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του εν αργία περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη είχε δραπετεύσει από τον προθάλαμο του γραφείου τού ανακριτή λίγο προτού αποφασιστεί η προφυλάκισή του για την υπόθεση. Μάλιστα έκανε μέχρι και πλαστική προσώπου για να μην τον αναγνωρίζουν. Τελικά συνελήφθη το 2009.

Το χρονικό της απίστευτης υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν το 2001. Τεράστιο κύκλωμα με εταιρείες - μαϊμού στήθηκαν μόνο και μόνο για να παίρνουν από το δημόσιο επιστροφές ΦΠΑ δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2004, ο Νίκος Κασσιμάτης οδηγείται στον ανακριτή αλλά δραπετεύει από τον προθάλαμο του ανακριτικού γραφείου υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, λίγο πριν αποφασιστεί η προφυλάκισή του.

Συλλαμβάνεται 5 χρόνια αργότερα στον Πειραιά. Μάλιστα, έχει κάνει πλαστική για να μην τον αναγνωρίζουν. Ήδη, σε βάρος του εκκρεμούν 66 καταδικαστικές αποφάσεις με συνολική ποινή φυλάκισης 223 χρόνια.

Αφού φυλακίζεται, αρχίζει να λύνει την σιωπή του και να μιλάει για το κύκλωμα. Μια λίστα με εφοριακούς που κατά τον ίδιο "τα έπαιρναν" παραδίδεται στον εισαγγελέα. Η υπόθεση ακόμα ερευνάται...

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος κατηγορείται ως ένας από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης κομπίνας με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, κατονομάζει τουλάχιστον 15 εφοριακούς, επιθεωρητές, προϊσταμένους τμημάτων ακόμη και άνδρες του ΣΔΟΕ.

Αποδέχεται τις κατηγορίες που του αποδίδονται σχετικά με τα ποσά που εισέπραξε από παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, ενώ αποκαλύπτει και ονόματα εφοριακών αρκετοί από τους οποίους εξακολουθούν να υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο όπως ισχυρίζεται δωροδοκούνταν οι εφοριακοί.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που κάνει για εφοριακό ο οποίος φέρεται ότι χρησιμοποιούσε μία off shore εταιρία για τις καταθέσεις του...

trelokouneli

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Οι 10+1 ρυθμίσεις που αλλάζουν τη ζωή μας

Σαρωτικές αλλαγές στην λειτουργία αρκετών επαγγελματικών ομάδων αλλά και σημαντικές μεταβολές για την ζωή των....
περισσοτέρων πολιτών φέρνει μια σειρά από διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών το οποίο πέρασε με διαδικασίες εξπρές από την βουλή και αναμένεται η ονομαστική ψηφοφορία δέκα άρθρων την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους.

Η στόχευση των περισσοτέρων διατάξεων είναι διπλή. Ειδικότερα :

- η αύξηση των εσόδων του κράτους μέσω των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και

- η διάρθρωση μέσω της πλήρους απελευθέρωσης κλειστών επαγγελμάτων, όπως για παράδειγμα των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των οδικών μεταφορών.

Αναλυτικά:

Ρύθμιση χρεών για 900.000 οφειλέτες

Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που εισάγουν νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν περίπου 900.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που «κουβαλούν» χρέη 42 δισ. ευρώ. Η ελάχιστη δόση κατεβαίνει στα 100 ευρώ τον μήνα ενώ ο αριθμός των δόσεων μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις εξήντα (με διαγραφή προσαυξήσεων από 25% έως και 100% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων). Με τον τρόπο αυτό οι οφειλέτες μπορούν να αποφύγουν αυτόφωρο και κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων. Όσοι επιθυμούν να μπουν στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλλουν στην εφορία ή το τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές τους αίτηση έως τις 29 Φεβρουαρίου. Για πρώτη φορά μάλιστα, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές οι οποίες καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και τις 29 Φεβρουαρίου, σε αντιδιαστολή με προηγούμενες ρυθμίσεις όπου υπάγονταν οφειλές οι οποίες είχαν γίνει ληξιπρόθεσμες σε παρελθόντα χρόνο. Υπάγονται δηλαδή και ληξιπρόθεσμα χρέη της τελευταίας στιγμής.

Διαγραφή προσαυξήσεων από χρέη στα ταμεία έως και 100%

Η ρύθμιση αφορά σε 800.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες με συνολικές οφειλές 11 δισ. ευρώ. Όσοι υπαχθούν μπορούν να κερδίσουν διαγραφή προσαυξήσεων από 50% έως και 100% αν εξοφλήσουν εφάπαξ ή έως σε εννέα δόσεις. Οφειλές και πρόσθετες επιβαρύνσεις όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2011 κεφαλαιοποιούνται και στη συνέχεια ρυθμίζονται με ευνοϊκούς όρους. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 150 ευρώ και η σχετική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί στα ασφαλιστικά ταμεία έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Χειροπέδες και για ασφαλιστικές εισφορές

Παρά τα πενιχρά ταμειακά αποτελέσματα που είχαν οι συλλήψεις για χρέη προς το Δημόσιο, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να «υιοθετήσει» την διαδικασία του αυτοφώρου για όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 150.000 ευρώ. Η ποινική δίωξη θα ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου του ΙΚΑ προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, συνοδευόμενη από πίνακα των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους πρόσθετων τελών ή προσαυξήσεων. Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.

«Κυνηγοί... κεφαλών»

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες το έργο των οποίων θα είναι να κυνηγούν όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτιμάται ότι η αποστολή των ιδιωτικών εταιρειών θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών τα οποία θα μπορούν να κατασχεθούν.

«Πάρε ότι θέλεις παλιατζή»

Αν και οι ειδικοί φοροτεχνικοί είχαν ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι ανεφάρμοστο, παρά ταύτα το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι όσοι έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και θέλουν να τις πληρώσουν αλλά δεν έχουν τη ρευστότητα, μπορούν να εκχωρήσουν στο Δημόσιο περιουσιακά τους στοιχεία όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής ή ακόμα και μετοχές.

Μαχαίρι στα επιδόματα συνταξιούχων

Συνταξιούχοι με σύνταξη χαμηλότερη των 400 ευρώ, δεν θα μπορούν να λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα Πάσχα και αδείας, υψηλότερα από τα ποσά που ελάμβαναν πριν από την καθήλωση των επιδομάτων αυτών στα 400 και 200 ευρώ αντίστοιχα. Με την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, καθιερώθηκαν τα επιδόματα των 400 και 200 ευρώ. Όμως ο νομοθέτης δεν προέβλεψε ότι ορισμένοι συνταξιούχοι ελάμβαναν σύνταξη χαμηλότερη από 400 ευρώ και μετά το «μαχαίρι» στο δώρο Χριστουγέννων βρέθηκαν να λαμβάνουν μεγαλύτερο δώρο (π.χ. σύνταξη 300 και δώρο 400). Με τη σχετική διάταξη ανοίγει ο δρόμος για τις σχετικές προσαρμογές.

Με τον μισθό και ο φόρος

Τα στοιχεία των επιθεωρητών εργασίας που αναφέρουν ότι 9/10 επιχειρήσεις καθυστερούν την καταβολή μισθών έως και αρκετούς μήνες οδήγησε τα αρμόδια υπουργεία να αποφασίσουν ότι οι μισθωτοί θα φορολογούνται για τις αποδοχές όταν τις εισπράττουν και όχι επί των χρωστούμενων αποδοχών.

Αντικειμενικά κριτήρια για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Σε φορολογική παρακολούθηση μπαίνουν 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες καθώς για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών τους, των οφειλόμενων φόρων και ΦΠΑ θα λαμβάνονται υπόψη τεχνικές έμμεσου προσδιορισμού, σταθμίζοντας μεταξύ άλλων τραπεζικές καταθέσεις και δαπάνες σε μετρητά. Για την ενεργοποίηση των αντικειμενικών κριτηρίων, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα απαιτηθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα περιγράφεται επακριβώς ο τρόπος προσδιορισμού των καθαρών κερδών των ελευθέρων επαγγελματιών.

Σύνταξη σε 4 μήνες για τους «εφέδρους»

Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται σε καθεστώς εφεδρείας θα λαμβάνουν την σύνταξή τους το πολύ εντός 4 μηνών από την κατάθεση των δικαιολογητικών τους ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις για το βαθμολόγιο, υπάλληλοι του Δημοσίου με τα ίδια προσόντα, ανεξάρτητα από τον χρόνο απόκτησης των προσόντων τους, θα έχουν την ίδια βαθμολογική μεταχείριση.

«Ανοίγουν» δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και οδικές μεταφορές

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο δρόμος ανοίγει για τη σύσταση δικηγορικών εταιρειών, καταργούνται οι περιορισμοί διαφήμισης και καθιερώνεται η υποχρέωση των δικηγορικών συλλόγων να δημοσιεύουν σε ετήσια βάση τα οικονομικά τους. Καταργείται παράλληλα η προϋπόθεση της ελληνικής ιθαγένειας για τους συμβολαιογράφους, ενώ εμπορικές επιχειρήσεις και κοινοτικοί μεταφορείς θα μπορούν να ασκούν από τις 29 Φεβρουαρίου το επάγγελμα του οδικού μεταφορέα. Δεν αντιμετωπίζονται πάντως οι επιφυλάξεις της τρόικας σχετικά με τις «νόμιμες αμοιβές» ή «τιμές αναφοράς» που έχουν αντικαταστήσει τις κατώτατες αμοιβές για τους μηχανικούς και τους δικηγόρους.

Φορολογικό πιστοποιητικό και εγγυητικές επιστολές

Όσες Ανώνυμες και Περιορισμένης Ευθύνης εταιρείες (Α.Ε., Ε.Π.Ε.) δεν έχουν αποκτήσει φορολογικό πιστοποιητικό από ορκωτούς λογιστές θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα από 10.000 έως 100.000 ευρώ.

Πάντως, τα αρμόδια υπουργεία στοχεύουν στην διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων και την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος με τη μείωση του ποσοστού της εγγυητικής επιστολής για τη φερεγγυότητα του επενδυτή και τη γνησιότητα και ακρίβεια των δικαιολογητικών από το 2% στο 0,5% του συνολικού κόστους της επένδυσης.

topeiraxtiri

Οι προφητείες Εφραίμ, μέσα από την φυλακή!

Έκπληκτοι είναι οι δεσμοφύλακες των φυλακών Κορυδαλλού, συμφωνα και με ρεπορτάζ του ....
Πρώτου Θέματος, από την συχνότητα με την οποία επισκέπτονται οι πιστοί τον ηγούμενο Εφραίμ στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι συζητήσεις με τους πιστούς δεν διαρκούν πάνω από πέντε με δέκα λεπτά, αλλά μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο ηγούμενος επιδίδεται σε προφητείες, εκτιμήσεις και οράματα!

Τι λένε αυτά;

Σύμφωνα πάντα με τον Γέρονα της Μονής Βατοπεδίου, πολύ σύντομα θα υπάρξει μεγάλη κρίση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας χωρίς να αποκλείει ακόμη και η πολεμική εμπλοκή! Αφορμή θα είναι, σύμφωνα με τον ηγούμενο, τα πετρέλαια του Αιγαίου.

Όπως λέει «Θα περάσουμε δύσκολα, αλλά θα τα καταφέρουμε»

Φεύγοντας μάλιστα, οι πιο πολλοί πιστοί αφήνουν και τον οβολό τους για την ενίσχυση της Μονής αλλά και του γέροντα…


topeiraxtiri