Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

Στον εισαγγελέα ο Γιάννης Σμπώκος

Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο πρώην γενικός γραμματέας στη Διεύθυνση Εξοπλισμών και άλλοτε στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος, ο οποίος συνελήφθη χθες το απόγευμα ως ύποπτος φυγής.

Στον εισαγγελέα ο Γιάννης Σμπώκος
Αρχικά, ο κ.Σμπώκος θα οδηγηθεί στο αυτόφωρο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, σε έρευνα που έγινε σε σπίτι του στην Κηφισιά, εκτός από διάφορα έγγραφα και άλλα είδη που βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και δύο πιστόλια, ένα από τα οποία κατείχει παράνομα, ενώ για το άλλο είχε λήξει η άδεια οπλοφορίας.
Μετά το αυτόφωρο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ΄ εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα, για την οποία έχει εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης.
Χειροπέδες στον Σμπώκο για το "ΑΚΗΣ-GATE"
Σε βάρος του, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι ετοιμαζόταν να διαφύγει στο εξωτερικό, μετά και τις επιβαρυντικές απολογίες των υπόλοιπων κατηγορουμένων στην υπόθεση.
Ο Γ. Σμπώκος συνελήφθη στις 5.30 το απόγευμα στους Αμπελόκηπους, σε γραφεία εταιρείας που βρίσκεται επί της οδού Μεσογείων. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο 61χρονος άντρας κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού κατά εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι παράλληλα με τη σύλληψή του, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα τόσο στο γραφείο του στους Αμπελόκηπους όσο και στο σπίτι του στην Κηφισιά. Η έρευνα και η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου, κατόπιν εισαγγελικής εντολής.
Ο Γ. Σμπώκος είχε εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος ερευνά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, την περασμένη Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, από τον οποίον ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την προσεχή Παρασκευή 5 Οκτωβρίου. Μετά τη χθεσινή σύλληψή του, σήμερα, οδηγείται στον εισαγγελέα για να εκτελεστεί το ένταλμα.
Μεσολάβησε η απολογία του εξαδέλφου του Ακη, Νίκου Ζήγρα, η οποία ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού. Ο Ζήγρας «έδειξε» τον Γιάννη Σμπώκο ως διαχειριστή των χρημάτων Τσοχατζόπουλου.
«Κατ' επανάληψη ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος μου είχε πει ότι περιμένω ο Σμπώκος να μου φέρει τα λεφτά», υποστήριξε στον ανακριτή ο ξάδελφος του πρώην υπουργού, ενώ τον ενέταξε στη «βασική ομάδα διακίνησης της άνομης περιουσίας». «Τα μαύρα χρήματα», όπως είπε, «κατέληγαν όλα στον Τσοχατζόπουλο και τον Σμπώκο. Ο Ακης πάντα μου έλεγε τα πολλά λεφτά τα έχει ο Σμπώκος».
Το κατηγορητήριο για τον Γ. Σμπώκο είναι ιδιαίτερο βαρύ και αφορά «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», σχεδόν 40 εκατομμυρίων ευρώ, που κατάφερε μάλιστα να αυξήσει σε 80 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, από τις αρχές του 2000 μέχρι και τις 16 Απριλίου του 2010, ο Γ. Σμπώκος κατείχε και απέκρυψε το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου.
Επίσης, όπως αναφέρεται στο κείμενο του κατηγορητηρίου, από το 1998 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 κατείχε και διαχειρίστηκε μέρος ποσού παράνομης περιουσίας, τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από δωροδοκίες του πρώην υπουργού, με σκοπό την απόκρυψη της παράνομης αυτής προέλευσης, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξή του στο σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου, δηλώνοντας άγνοια και για τις σημειώσεις από το αρχείο του Ακη που τον αφορούσαν.

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: