Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα η περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ»


Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης καλείται να βρει την άκρη και στο... κουβάρι με τη λίστα των περίπου 2.000 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία
Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης καλείται να βρει την άκρη και στο... κουβάρι με τη λίστα των περίπου 2.000 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία
Η επιβεβαίωση ότι η λίστα του 1,5 δισ. ευρώ καταθέσεων τελικά υπάρχει, ενεργοποίησε χθες ένα νέο όργιο φημών και σεναρίων σχετικά με τα ονόματα και τα πρόσωπα που περιέχει, τα ποσά των καταθέσεων στην Ελεβετία, τις πηγές προέλευσης των χρημάτων κ.λπ.

Οι αποκαλύψεις στον Τύπο για την ανεξήγητη «απώλεια» της λίστας Λαγκάρντ, τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στους F.Τ. ότι ο ίδιος δεν βρήκε καμιά τέτοια λίστα και ότι θα ζητήσει αντίγραφο, οδήγησαν τον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου -ο οποίος και παρέλαβε τα ονόματα- να δηλώσει στο ΜEGA το βράδυ της Δευτέρας ότι έδωσε τα ονόματα των 20 μεγαλύτερων καταθετών στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη και στη συνέχεια, όλη τη λίστα στον μετέπειτα γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη. Ερωτηθείς μάλιστα για την «τύχη» της λίστας, ο πρώην υπουργός είχε παραπέμψει για... απαντήσεις στον διάδοχό του στο υπουργείο, δηλαδή τον Ευάγγ. Βενιζέλο.
Χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη διαπίστωση ότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν κατείχει το υλικό, απέστειλε στο Μαξίμου τα ηλεκτρονικά στοιχεία που του είχε «ατύπως» παραδώσει τον Αύγουστο του 2011 ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης, («όπως ακριβώς του τα είχε δώσει» διευκρινίζουν από την Ιπποκράτους)ενώ στη συνέχεια οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ενεχείρισαν τον «κλειστό φάκελο» στον νυν γ.γ. του ΣΔΟΕ και εκείνος, με τη σειρά του, στον οικονομικό εισαγγελέα.
Την «παράδοση» της λίστας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνόδευσε με σειρά διευκρινίσεων σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης όταν ήταν επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών και επόπτευε το ΣΔΟΕ, αλλά και με τη σιβυλλική δήλωση της Φώφης Γεννηματά «υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, «δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Οικονομικών, τον Αύγουστο του 2011, ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη 'λίστας' με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του...».
Εξηγεί ότι συμφώνησε αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή άποψη του κ. Διώτη ότι τα ηλεκτρονικά αυτά στοιχεία δεν μπορούσαν ούτε να χρησιμοποιηθούν ούτε να δημοσιοποιηθούν διότι αποτελούσαν προϊόν υποκλοπής και ως εκ τούτου μη νόμιμο αρχείο αφήνοντας να εννοηθεί ότι «εκ της θέσεώς» του ήταν υποχρεωμένος να δεχθεί την άποψη αυτή.
Αποψη
Την άποψη που διατύπωσε στον τότε πολιτικό του προϊστάμενο επανέλαβε ο κ. Ιωάννης Διώτης, χθες, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη λέγοντας πως αν χρησιμοποιούνταν τα στοιχεία θα τελείτο σοβαρό ποινικό αδίκημα, στο οποίο ο ίδιος ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός δεν μπορούσε να συμπράξει. Απο την Ιπποκράτους τονίζονταν χθες με έμφαση ότι η βασική επιδίωξη του κ. Βενιζέλου τότε, όπως και σήμερα, είναι να προχωρήσει η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία, κατά το πρότυπο παρόμοιων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο αφήνοντας αιχμές ότι αυτή η συμφωνία «θα έχει πραγματικό και όχι επικοινωνιακό αντίκρισμα για τα δημόσια έσοδα, δηλαδή για τον ελληνικό λαό». Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά δήλωνε με νόημα πως «η αδυναμία νόμιμης επεξεργασίας των στοιχείων και η συγκρότηση ενός νόμιμου αρχείου, δεν σημαίνει ότι δεν εξαντλούνται οι προσπάθειες αξιοποίησης των πληροφοριών».
Διαψεύσεις
«Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν». Με αυτή την δήλωση ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Θ. Δραβίλας διέψευσε τα αναγραφόμενα στον Τύπο ότι είχε ενημερωθεί λεπτομερώς για την ύπαρξη της λίστας. Με εξίσου κατηγορηματικό τρόπο φέρεται να διαψεύδει και ο κ. Μπίκας τις πληροφορίες ότι «πρωταγωνίστησε» στην υπόθεση και πως η ΕΥΠ πλήρωσε 1 εκατ. ευρώ για την αγορά της λίστας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η λίστα έφτασε στην Αθήνα στα τέλη του 2010 διά της επισήμου διπλωματικής οδού και συγκεκριμένα μέσα σε διπλωματικό σάκο και αποδέκτη τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ενόχληση ΔΗΜ.ΑΡ.
O χειρισμός εκ μέρους του ΠAΣOK της υπόθεσης της λίστας έχει προκαλέσει ενόχληση στη ΔHM.AP., που άφησε χθες ευδιάκριτες αιχμές κατά του «κυβερνητικού εταίρου» Eυάγγ. Bενιζέλου. Mάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος N. Tσούκαλης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός σχετικά με την επίκληση αδυναμίας διερεύνησης της λίστας επειδή δήθεν ήταν «μη νόμιμο αρχείο».
Κατερίνα Γαλανού

Το βάρος της έρευνας στη Δικαιοσύνη
Η Δικαιοσύνη θα σηκώσει το βάρος της έρευνας και για τη «λίστα Λαγκάρντ» που παραδόθηκε στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σ. Στασινόπουλο. Κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή (που εποπτεύει των ερευνών για οικονομικά εγκλήματα) ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ του έκανε γνωστό ότι κανείς από τους προϊσταμένους - διευθυτές του ΣΔΟΕ δεν γνώριζε μέχρι τώρα το παραμικρό για τη λίστα, αλλά ξαφνικά χθες στις 11 το πρωί του παραδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου το σχετικό USB και αφού το παρέλαβε με αριθμό πρωτοκόλλου, επίσημα, χωρίς να το ανοίξει το παρέδωσε ιδιοχείρως στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη.
Τον ισχυρισμό της προηγούμενης ηγεσίας του ΣΔΟΕ και των καθ' ύλην αρμοδίων κυβερνητικών κύκλων ότι το USB δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί για έρευνα, καθώς η λίστα αυτή ήταν προϊόν υποκλοπής και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί νομίμως αντέκρουσαν δικαστικοί κύκλοι επισημαίνοντας ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές μπορούσαν να προχωρήσουν σε έλεγχο με σύγκριση φορολογικών δηλώσεων, κ.λπ. όπως έκαναν άλλωστε Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί εισπράττοντας σημαντικούς φόρους.
Κατά τους ίδιους κύκλους, ήταν εφικτός ο φορολογικός έλεγχος και η κρατική μηχανή επέδειξε για μία ακόμα φορά αδράνεια και αβελτηρία, ενώ φέρεται να ελέγχθηκε μία γυναίκα καταθέτης μισού εκατ. ευρώ ως «βιτρίνα» εφοπλιστή. Στην χθεσινή συνάντηση στον ΑΠ, ο Ν. Παντελής ζήτησε επίσης να δοθεί από το ΣΔΟΕ ενημέρωση για το που βρίσκεται καθεμία από τις έρευνες για τα περιουσιακά στοιχεία της άλλης «λίστας» των 36 πολιτικών, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να επιταχυνθούν, χωρίς όμως η επιτάχυνση να λειτουργήσει σε βάρος της ουσίας. Τις εισαγγελικές αρχές προβληματίζουν έντονα και τα λειτουργικά προβλήματα στη στελέχωση του ΣΔΟΕ.
Αλ. Αυλωνίτης

imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: