Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Μήνυμα Μπαρόζο στους Έλληνες


Μήνυμα Μπαρόζο στους Έλληνες
Για ετοιμότητα της Κομισιόν να συνδράμει την Ελλάδα μίλησε σήμερα ο πρόεδρός της Ζοζέ Μπαρόζο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι και η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πρόγραμμα. "Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της οικογένειάς μας, της ΕΕ και του ευρώ" δήλωσε, τόνισε όμως πως "η τελική απόφαση για την παραμονή στην Ευρωζώνη πρέπει να έρθει από την Ελλάδα".

"Είναι πολύ σημαντικό να πούμε στους Έλληνες φίλους μας ότι, ναι, είμαστε έτοιμοι να δουλεψουμε μαζί σας για να βελτιώσουμε τις δυνατότητες που δίνονται στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι δυνατόν και δεν θα γίνει αποδεκτό από τα άλλα 16 κράτη-μέλη να κάνουμε πίσω σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί συλλογικά" τόνισε ο κ. Μπαρόζο.
Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι στο Eurogroup της Δευτέρας "όλα τα μέλη συμφωνησαν ότι οι συμφωνίες θα πρέπει να γίνουν σεβαστές", γιατί -όπως είπε- η τήρηση του προγράμματος είναι σημαντική όχι μόνο για την αξιοπιστία της Ελλλάδας αλλά και γι' αυτή της Ευρωζώνης, ενώ επικαλέστηκε και τις χθεσινές δηλώσεις που έκαναν οι κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ.
Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε πως δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξουν οι δεσμεύσεις που πήρε η Ελλάδα αλλά και οι άλλλες 16 χώρες μέσω των Κοινοβουλίων τους, και αυτό -σημείωσε- είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουν αυτό οι Ελληνες. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι εταίροι είναι ανοιχτοί και δουλεύουν για την ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων για την ανάπτυξη που μπορούν να βοηθησουν να αποδώσει το πρόγραμμα.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη για νέες εκλογές στη χώρα μας, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι "σε μια Δημοκρατία, νέες εκλογές είναι το φυσικό αποτέλεσμα της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από τις εκλογές" και πρόσθεσε: "Εναπόκειται τώρα στους Έλληνες να πάρουν μια απολύτως ενημερωμένη απόφαση για τις εναλλακτικές, έχοντας υπόψη τους ότι αυτές θα είναι σίγουρα ιστορικές εκλογές".
Ο ίδιος είπε ότι "είναι σημαντικό τώρα οι Έλληνες να λάβουν μια απόφαση γνωρίζοντας πλήρως τις συνέπειες της απόφασής τους", ξεκαθαρίζοντας ότι στις Βρυξέλλες θα "σεβαστούν φυσικά τη δημοκρατική απόφαση των Ελλήνων".
"Θα ήθελα -είπε ο κ. Μπαρόζο- να στείλω ένα ειδικό μήνυμα στους Έλληνες πολίτες. Η Ελλάδα είναι μέρος της οικογένειάς μας. Η Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό κράτος-μέλος στην ΕΕ. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της οικογένειάς μας, της ΕΕ και του ευρώ. Η Κομισιον δουλεύει ακούραστα προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Η τελική απόφαση για την παραμονή στην Ευρωζώνη πρέπει να έρθει από την Ελλάδα".
Ο Ζοζέ Μπαρόζο επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι στην παρούσα κατάσταση απαιτούνται πολλά από τον ελληνικό λαό και πολλές θυσίες, υπογράμμισε όμως πως αυτό είναι το αποτέλεσμα πολιτικών του παρελθόντος.
"Πρέπει να πουμε στον ελληνικό λαό ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι το λιγότερο δύσκολο απ' όλες τις δύσκολες εναλλακτικές. Τα προβλήματα με τα οποία καταπιάνεται είναι αληθινά. Γι' αυτό οι δεσμεύσεις που έχουν πάρει η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να τηρηθούν όχι επειδή το επιθυμεί η Ευρωζώνη, αλλά επειδή δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική που να είναι λιγότερο επίπονη και με λιγότερες δυσκολίες" δήλωσε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε πως το πρόγραμμα προσφέρει αλληλεγγύη με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις και μια πρόσβαση σε χρηματοδότηση που δεν θα υπήρχε ύπο άλλες συνθήκες, ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα δεν είναι μόνο περικοπές ή δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά περιλαμβάνει και δομικές μεταρρυθμίσεις και πολλά αναπτυξιακά μέτρα.
"Θέλουμε να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας, θέλουμε να δουλεψουμε μαζί της, τώρα βέβαια εναπόκειται στους Ελληνες να πούνε αν θέλουν να δουλέψουν με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς" δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: