Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για τη Μέρκελ στο κρατίδιο Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

 
«Πονοκέφαλο» στη Μέρκελ προκάλεσε γκάφα του Νόρμπερτ Ρέτγκεν
«Πονοκέφαλο» στη Μέρκελ προκάλεσε γκάφα του Νόρμπερτ Ρέτγκεν 
 
Ντίσελντορφ, Γερμανία
Κρίσιμη θεωρείται για τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών, με δεύτερους τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα επικρατήσει στις εκλογές, συγκεντρώνοντας το 38% των ψήφων.

Το κρατίδιο αποτελεί το πολυπληθέστερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, με πληθυσμό 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

Βιομηχανικός πνεύμονας, έδρα εννέα επιχειρήσεων που συμμετέχουν στον δείκτη DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία  αποτελεί παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών.

Το SPD αναμένεται ότι θα διατηρήσει την εξουσία, αλλά σε συνεργασία με έναν ή περισσότερους κυβερνητικούς εταίρους.

H Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ (CDU), με επικεφαλής τον υπουργό Περιβάλλοντος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Νόρμπερτ Ρέτγκεν, συγκεντρώνουν ποσοστό 30% των ψήφων.

Οι Πράσινοι εξασφαλίζουν το 11% της πρόθεσης ψήφου, ενώ το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών μάλλον θα κατορθώσει να ξεπεράσει το όριο του 5% για την είσοδό του στη Βουλή.

Τα βλέμματα στρέφονται και στο Κόμμα των Πειρατών, το οποίο έχει εξασφαλίσει την είσοδό του σε τρία τοπικά κοινοβούλια σε διάστημα εννέα μηνών.

Στις εκλογές οι Πειρατές αναμένεται να καταγράψουν επιτυχία. Η αναπάντεχη άνοδός τους ανέτρεψε το σκηνικό στη γερμανική πολιτική σκηνή ήδη με την εμφάνισή τους το 2011.

Οι πιθανότητες του κυβερνώντος κόμματος να ανακτήσει τον έλεγχο του κρατιδίου δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα και από τη δήλωση του Ν.Ρέτγκεν ότι οι επερχόμενες τοπικές εκλογές αφορούν τη διάσωση του ευρώ και όχι τοπικά θέματα.
Ο ηγέτης του CDU στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αναγκάστηκε να πάρει πίσω τη δήλωσή του ότι το σημαντικότερο θέμα που απασχολεί τους ψηφοφόρους είναι η πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου για τον τερματισμό της κρίσης στην ευρωζώνη.
Η Άνγκελα Μέρκελ και στελέχη του CDU αντέδρασαν έντονα στο σχόλιο αυτό, ανησυχώντας ότι μια ήττα του Ρέτγκεν στις εκλογές θα υποδήλωνε ότι οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν την οικονομική πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θα είναι οι τελευταίες τοπικές εκλογές που διεξάγονται πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν σε 16 μήνες.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα η Άνγκελα Μέρκελ παραμένει δημοφιλής στη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Stern, το 59% των Γερμανών τάσσεται κατά της υιοθέτησης μέτρων για την ανάπτυξη, τα οποία θα μεταφρασθούν σε δημιουργία νέου χρέους.

Αυτή την αυστηρή στάση η καγκελάριος θα έχει δυσκολία να την τηρήσει μετά τις εκλογές της Κυριακής.

«Οι εκλογές στη Γαλλία και την Ελλάδα θα έχουν συνέπειες» για την Γερμανίδα καγκελάριο, δηλώνει ο Φόλκερ Κρόνενμπεργκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών της Βόννης.

«Η εσωτερική πολιτική αλλάζει αυτή τη στιγμή εξαιτίας των εκλογικών αποτελεσμάτων στις χώρες αυτές. Θα είναι δύσκολο για τη Μέρκελ να  διατηρήσει με πεποίθηση την πολιτική της λιτότητας», λέει, προσθέτοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα διατηρηθεί μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, κυρίως επειδή η Γερμανίδα καγκελάριος μοιάζει να μην διαθέτει ισχυρό αντίπαλο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: