Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Σύσκεψη για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης

Σύσκεψη για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης
Συνεδριάζει εκ νέου στις 13.00 το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή όλων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, προκειμένου να σχηματισθεί υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση, μετά το χθεσινό «ναυάγιο» των διαβουλεύσεων για κυβέρνηση συνεργασίας που οδηγεί τη χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

 Η νέα εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 ή - το πιθανότερο - στις 17 Ιουνίου. Με βάση την εκλογική νομοθεσία, οι νέες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν με λίστα. Τυπικά θα πρέπει να γίνουν με βάση του εκλογικούς καταλόγους που προκύπτουν από τη νέα απογραφή, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα και οριστικοποιημένα.

Αν δεν συμφωνηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς άλλο πρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό μεταξύ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων και συγκεκριμένα μεταξύ του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένου, της προέδρου του Αρείου Πάγου Ρένας Ασημακοπούλου, και του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Καραβοκύρη.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να ορκισθεί την Πέμπτη, όπως και οι βουλευτές που εκλέχθηκαν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Την Πέμπτη στις 11:00 το πρωί η νέα Βουλή, συγκροτείται σε Σώμα, ωστόσο, αναμένεται να διαλυθεί την Παρασκευή, εν όψει της προκήρυξης νέων βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με την ημερήσια κοινοβουλευτική διάταξη, της ορκωμοσίας θα προεδρεύσει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, ως ο πρώτος τη τάξει επανεκλεγείς βουλευτής. Η Ολομέλεια θα συνέλθει εκ νέου την επομένη στις 11:00 το πρωί με αντικείμενο την εκλογή νέου Προέδρου του Σώματος.

Το «ναυάγιο»

Η χθεσινή τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το σχηματισμό κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στη σκιά του ζητήματος που προέκυψε από το λεγόμενο non paper Καμμένου. Πηγές της Ιπποκράτους, ανέφεραν ότι η σύσκεψη που διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης μεταξύ των αρχηγών, ιδιαίτερα μεταξύ των κ.κ. Βενιζέλου και Τσίπρα, Βενιζέλου και Καμμένου, καθώς και μεταξύ των κυρίων Σαμαρά και Καμμένου.

Τα πρακτικά της σύσκεψης αναμένεται να αναρτηθούν στο δικτυακό τόπο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όπου έχουν ήδη αναρτηθεί τα πρακτικά των διαβουλεύσεων της Κυριακής και της Δευτέρας.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, επισήμανε ότι έκανε τα πάντα για να μην υπάρξει ακυβερνησία και άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι τα στελέχη του έκαναν ζημιά με τις απερίσκεπτες δηλώσεις τους. Ανάφερε επίσης ότι προτεραιότητα της ΝΔ είναι η αλλαγή των όρων του Μνημονίου, ενώ τόνισε ότι «στις εκλογές θα αναμετρηθούν οι αριστερόστροφες συνιστώσες ενός αδιέξοδου λαϊκισμού με ένα ευρωπαϊκό μέτωπο ισχυρό και αποφασισμένο».
Κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργηθεί κυβέρνηση που θα σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, πιστοί στις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας και επί της ουσίας έθεσαν ένα δίλημμα: μνημόνιο ή εκλογές» τόνισε και επισήμανε ότι «δεν ζητούσαν απλά τη συναίνεσή μας αλλά μας καλούσαν να βάλουμε την υπογραφή μας στα μέτρα της φτώχιας και της εξαθλίωσης». «Τώρα είναι η ώρα να ολοκληρώσουμε το μεγάλο βήμα που έγινε στις 6 Μαΐου, να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση Αριστεράς με ενισχυμένη δύναμη» κατέληξε.
«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Υποστήριξε ότι παρερμηνεύτηκε η εντολή των πολιτών, σημειώνοντας πως «ο λαός μας είπε στις 6 Μαΐου ότι δεν θέλει ξανά εκλογές, ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και την Ελλάδα στο ευρώ και έριξε ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ για το μη σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατήγγειλε πως οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης «μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα όχι του ελληνικού λαού αλλά του μνημονίου». Πρόσθεσε ότι οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς επέδειξαν για ακόμη μία φορά αλαζονεία της εξουσίας. Ειδικά για τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι η απάντηση στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν «ουσιαστικά ότι θέλει εκλογές γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός». Ανέφερε ακόμη ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ υπήρχε καλή πρόθεση πάνω στην πρόταση που κατέθεσε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για το σχηματισμό κυβέρνησης και επανέλαβε πως κατέθεσε ξανά την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση, κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό. «Ο λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και το κάθε κόμμα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για μικροκομματικές επιλογές από κόμματα, τα οποία δεν κατονόμασε και τα οποία -όπως είπε- ήθελαν εκλογές. Ανέφερε επίσης ότι δεν τέθηκε στο τραπέζι η πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων – τεχνοκρατών, «πρόταση που άλλωστε είχα απορρίψει από χθες».

Η κοροϊδία των διερευνητικών εντολών αποδείχτηκε σύμφωνα με την γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία δεν δέχτηκε να παραστεί στη σύσκεψη αλλά έστειλε το δικό της μήνυμα εν όψει εκλογών. Η γενική γραμματέας προειδοποίησε ότι θα τεθούν στο λαό νέα διλήμματα: κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά. «Οι μεν τρομοκρατούν το λαό οι δε καλλιεργούν χάρτινες προσδοκίες». Κάλεσε τους πολίτες να ενισχύσουν το ΚΚΕ, «τη μόνη δύναμη που κανείς δεν μπορεί να βάλει στο χέρι».

tvkosmos

Δεν υπάρχουν σχόλια: