Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Η Κομισιόν προβλέπει συρρίκνωση 0,3% για το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ το 2012

ΣΕ ήπια ύφεση βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διετία 2012-2013, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, με συνέπεια η ισοτιμία του ευρώ να πιεσθεί έως τα 1,2906 δολάρια, χαμηλό τρεισήμισι μηνών.
Κατά το δεύτερο 6μηνο του 2012 αναμένεται μια βραδεία ανάκαμψη που θα συνεχιστεί και το 2013, αλλά, όπως διευκρίνισε ο επίτροπος Όλι Ρεν, η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι υποτονική και άνιση μεταξύ των κρατών-μελών. Ανησυχητική είναι η κατάσταση στην απασχόληση και την ανεργία, η οποία θα παραμείνει στο 11% στην ευρωζώνη το 2012 και 2013 και στο 10,3% στην ΕΕ. Μάλιστα, η ανεργία στους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών έχει φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Κατά τον Φινλανδό επίτροπο, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αναπτύσσονται πολύ αργά. Επίσης, διαπιστώνεται περιορισμένη ζήτηση για πίστωση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι μειωμένη η πίστωση αλλά ταυτόχρονα μειωμένη και η ζήτηση, είπε ο Όλι Ρεν.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν το ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα είναι αρνητικό το 2012 (-0,3%), ενώ στην Ευρώπη των «27» θα παραμείνει αμετάβλητο (0%). Το 2013 θα αυξηθεί 1% στην ευρωζώνη και 1,3% στην ΕΕ.
Για τα κράτη - μέλη, υπό την προϋπόθεση της σταδιακής αποκατάστασης  της εμπιστοσύνης και της εφαρμογής των προγραμμάτων, προβλέπονται τα ακόλουθα:
– Στη Γερμανία και τη Γαλλία, η δραστηριότητα θα ανακάμψει.
– Στην Ιταλία το ΑΕΠ θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα.
– Στην Ολλανδία η ανάπτυξη θα βρεθεί σε αρνητικό επίπεδο λόγω περιορισμένης ζήτησης.
– Η Ισπανία θα παραμείνει σε ύφεση μέχρι τέλους του 2012 με ενδείξεις ανάκαμψης από το πρώτο τρίμηνο του 2013. Ο Όλι Ρεν εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ισπανική κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί ως προς τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Θα πρέπει, είπε, να αντιμετωπιστούν με μεγάλη αποφασιστικότητα οι προκλήσεις και η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα. Επίσης, χρειάζεται μείωση των δαπανών των περιφερειακών κυβερνήσεων.
– Η Πολωνία είναι η μόνη χώρα που δεν επλήγη από την επιβράδυνση.
– Στην Πορτογαλία διαπιστώνεται ικανοποιητική εφαρμογή του προγράμματος αν και η χώρα παραμένει σε ύφεση. Οι προσπάθειες, όμως, αναμένεται να αποφέρουν καρπούς.
– Η Ιρλανδία άρχισε να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα και η ανάπτυξη επανήλθε.
– Σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα μειώθηκε το μοναδιαίο κόστος

express

Δεν υπάρχουν σχόλια: