Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Τυχερά αρκουδάκια...


Για τους επιστήμονες …

Τα δύο ορφανά και αβοήθητα αρκουδάκια εντοπίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο ,σε ηλικία μόλις δύο μηνών, στα αφιλόξενα πυκνά δάση της Πίνδου, έχοντας στην ουσία μηδαμινές πιθανότητες να επιβιώσουν. Την περασμένη εβδομάδα κατάφεραν να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον ως δύο νεαρές αλλά στιβαρές αρκούδες που υπερβαίνουν σε βάρος τα 50 κιλά και έχουν κάθε ικανότητα να εντοπίσουν μόνες τους την τροφή τους!
Όταν τα βρήκαμε στην ορεινή περιοχή της Φλώρινας ζύγιζαν μόλις 8 κιλά, έκλαιγαν γοερά και αρνιόντουσαν πεισματικά να δεχθούν τροφή. Μία εβδομάδα μετά μας ειδοποίησαν από το Περτούλι Τρικάλων για τον εντοπισμό τους που ήταν αδύναμα και φοβισμένα , σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Καραμανλίδη , επιστημονικό υπεύθυνο του Αρκτούρου. <<Φαίνεται πως και τα δύο αρκουδάκια έχασαν τις μητέρες  τους. Ωστόσο, ήταν τυχερά, μέσα στην ατυχία τους καθώς ήταν συνομήλικα και, κάτι που μας έδωσε την ευκαιρία να τα μεγαλώσουμε μαζί και να εφαρμόσουμε για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα φυσικής ανατροφής>>, επισημαίνει ο βιολόγος.

Με σωστή ανατροφή
Η ανατροφή τους  έγινε στο Κέντρο Επανένταξης του Αρκτούρου στην Αγραπιδιά της Φλώρινας. Πρόκειται για μια δασική έκταση  δέκα στρεμμάτων που είναι εξοπλισμένη με κάμερες και διαχωρίζεται από το φυσικό περιβάλλον από μία συρμάτινη περίφραξη.
Η εφαρμογή τους προγράμματος περιελάμβανε τη στενή τους παρακολούθηση καθώς  και αυστηρά χρονοδιαγράμματα , ακόμα και εργαστηριακές συνταγές για  την διατροφή τους .
Τους πρώτους μήνες, περνούσαμε μαζί τους έως και δέκα ώρες το 24ωρο.  Με την πάροδο του χρόνου ο περιορισμός της επαφής με τους ανθρώπους έγινε αναγκαίος. Στην αρχή κρύβαμε το φαγητό τους σε διάφορα σημεία για να τα αναγκάσουμε να το βρουν μόνα τους και φεύγαμε γρήγορα>>, προσθέτει η <<θετή μητέρα>>  του Τζον και του Νικήτα, εξηγώντας όμως πως μέχρι το φθινόπωρο η διαδικασία εγκατάλειψης είχε γίνει αρκετά ευκολότερη. <<Από κάποια στιγμή και έπειτα άρχισαν να αντιμετωπίζουν εχθρικά τους ανθρώπους και επιθυμούσαν να κρατήσουν αποστάσεις>>.

Δεν υπάρχουν σχόλια: