Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Κανόνες στοματικής υγιεινής...

Ο βασικότερος στόχος της στοματικής υγιεινής είναι ένα αστραφτερό χαμόγελο με υγιή δόντια και ούλα. Αυτό επιτυγχάνεται με την απομάκρυνση όλων των παθογόνων παραγόντων του στόματος και κυρίως της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, για την πρόληψη της τερηδόνας, της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας. Στις μέρες μας, η φτωχή στοματική υγιεινή, η σύγχρονη διατροφή και η μη τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο δημιουργούν αυξημένες πιθανότητες για την εκδήλωση κάποιας σοβαρής ασθένειας στα δόντια μας και γενικά στην στοματική μας κοιλότητα.
Η οδοντική μικροβιακή πλάκα, είναι μια μαλακή και άμορφη ουσία που κολλάει στις επιφάνειες των δοντιών και είναι η κύρια αιτία των παθήσεων του στόματος. Το 60-80% της μάζας της αποτελείται από μικρόβια, υπολείμματα τροφών κ.ά. Αναπτύσσεται κυρίως από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και σε περιοχές στις οποίες είναι δύσκολος ο καθαρισμόςωτων δοντιών.
Η οδοντόβουρτσα είναι υπέυθυνη για την μηχανική απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας, των υπολειμμάτων τροφών  καθώς και για την τόνωση των ούλων. Για να θεωρηθεί καλή μια οδοντόβουρτσα, θα πρέπει να έχει μερικά χαρακτηριστικά, όπως μικρή κεφαλή και νάυλον ίνες με αποστρογγυλωμένα άκρα, η επιφάνεια βουρτσίσματος να είναι όσο το δυνατόν πιο επίπεδη, να έχει βολική και εύκαμπτη λαβή και να είναι μέτριας η μαλακής σκληρότητας. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να καθαρίζεται καλά μετά από κάθε χρήση, στεγνή και μέσα στην ειδική θήκη.
Η οδοντόκρεμα είναι βοηθός της οδοντόβουρτσας και βοηθάει στην μηχανική απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών που παραμένουν στα δόντια. Επίσης περιέχει διάφορα συστατικά που βοηθούν στην χημική απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών καθώς και φθόριο για πιο ανθεκτικό σμάλτο των δοντιών.
Τα στοματικά διαλύματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη σωστή στοματική υγιεινή με την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα, καθώς επίσης και τον τακτικό έλεγχο στον οδοντίατρο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά στοματικά διαλύματα. Τα περισσότερα από αυτά δημιουργούν την αίσθηση της δροσερής και ευχάριστης αναπνοής, κατί που διαρκεί ελάχιστες ώρες χωρίς να έχει αντιμικροβιακή δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: