Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

5 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τον καρκίνο του μαστού...

1. Γνωρίστε το στήθος σας. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε νεαρές γυναίκες ηλικίας από 15 έως 34 ετών. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της αυτοεξέτασης του στήθους. Αν ξέρετε πώς ‘’πρέπει’’ να αισθάνεστε το στήθος σας, θα μπορέσετε να καταλάβετε όταν υπάρχει μια σημαντική αλλαγή που σημαίνει ότι θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας.
2. Να είστε επίμονη. Αν νομίζετε ότι αισθάνεστε ‘’κάτι’’ αλλά η οικογένεια ή οι φίλοι σας χαρακτηρίζουν υπερβολικές τις ανησυχίες σας, γιατί είστε ‘’πολύ νέα για καρκίνο του μαστού’’ είναι εύκολο να τους πιστέψετε και να μην αναζητήσετε περαιτέρω απαντήσεις. Αλλά πρέπει να ακολουθείτε το ένστικτό σας, συμβουλεύει η Philomena McAndrew. «Η νεαρότερη ασθενής που έχω δει ήταν 18 ετών, όταν ένιωσε κάτι περίεργο στο στήθος της και 22 όταν διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από καρκίνο του μαστού. Όταν έλεγε στους γιατρούς ότι αισθανόταν ‘’κάτι’’ και ανησυχούσε γι ‘αυτό εκείνοι την καθησύχαζαν λέγοντάς της ότι ήταν πάρα πολύ νέα», αναφέρει.
3. Επιλέξτε το γιατρό σας. Επιλέξτε προσεκτικά το γιατρό που θα σας παρακολουθεί. «Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού δεν είναι σαν τις άλλες μορφές καρκίνου, όπου μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία αμέσως», επισημαίνει η Philomena McAndrew. «Έχετε ανάγκη από έναν γιατρό που να σας κάνει να αισθάνεστε άνετα μαζί του και να είναι καταρτισμένος για όλες τελευταίες εξελίξεις σε τομείς, όπως αυτός της γενετικής και της εισαγωγικής θεραπείας (χημειοθεραπεία πριν την επέμβαση) για να νιώθετε ασφαλείς».
4. Εξετάστε τις επιλογές σας. «Ενημερωθείτε για τις επιλογές όσον αφορά τη θεραπεία σας», λέει η Christina Applegate. «Καμία ερώτηση δεν είναι χαζή. Οτιδήποτε σας προβληματίζει είναι σημαντικό.» Μερικές online πηγές πληροφόρησης ειδικά για τις γυναίκες υψηλού κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, που συνιστούν η Christina Applegate και η Philomena McAndrew, είναι οι εξής: breastcancer.org, www.youngsurvival.org και FORCE www.facingourrisk.org.
5. Δικτυωθείτε. «Ο καρκίνος του μαστού όταν είστε στη δεκαετία των 20, των 30 ή των 40 μπορεί να σας κάνει να απομονωθείτε», δηλώνει η Philomena McAndrew. «Ζητήστε, αν χρειαστεί, τη βοήθεια και του γιατρού σας και φροντίστε να έρθετε σε επαφή με άλλες γυναίκες στην ηλικία σας που αντιμετωπίζουν την ασθένεια. Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού είναι εκπληκτικό – ακόμη κι αν πριν δεν γνωρίζονταν καν ή αν φαινομενικά δεν έχουν άλλα κοινά στοιχεία- μπορούν να γίνουν μια γροθιά, στηρίζοντας η μία την άλλη σε αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: