Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

SOPA και φώναξε


Ένας ψηφιακός πόλεμος έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ. Αφορμή, το νομοσχέδιο για την “καταπολέμηση της online πειρατείας” που τίθεται προς συζήτηση σήμερα στη Γερουσία.
Το παράδοξο και πιο ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι πως ο προτεινόμενος νόμος δεν στοχεύει αμερικανικές σελίδες αλλά διαδικτυακούς τόπους εκτός ΗΠΑ που υποτίθεται πρωτοστατούν στην “πειρατεία”.
Ο πρόεδρος Ομπάμπα μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις που ξέσπασαν δήλωσε πως δεν θα υποστηρίξει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως και ένα άλλο συναφές που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Στη μια πλευρά, η κινηματογραφική και μουσική βιομηχανία, τα lobbies των οποίων προώθησαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Παρόλες τις προσπάθειες τους, χρόνια τώρα παρακολουθούν ανήμπορες να σταματήσουν το διαδικτυακό αλισβερίσι, μουσικών, ταινιών και  προγραμμάτων μεταξύ χρηστών από όλο τον κόσμο. Οι απώλειες στα κέρδη τους μόνο την τελευταία 5ετία ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην άλλη πλευρά, εκατοντάδες sites και εταιρίες της Silicon Valley αντιδρούν σθεναρά χωρίς να είναι όμως υπέρ της “πειρατείας”. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας πολλά αμερικανικά sites, π.χ Wikipedia, έχουν αναστείλει σήμερα τη λειτουργία τους.
Οι νόμοι (SOPA/PIPA) προβλέπουν, μεταξύ άλλων, πως οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ζητούν καταδικαστικές αποφάσεις για σελίδες σε όλο τον κόσμο που το περιεχόμενο τους δίνει πρόσβαση σε “πειρατικό” υλικό. Προβλέπουν ακόμα να απαγορεύονται αμερικανικές διαφημίσεις ή απαγόρευση συνεργασίας αμερικανικών εταιριών με τέτοιες σελίδες. Για φίμωμα, λογοκρισία, χτύπημα στην επιχειρηματικότητα και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Διαδικτύου, υποστηρίζουν αυτοί που διαφωνούν. Επισημαίνουν επίσης πως  το θέμα της “πειρατείας” είναι τρομερά σύνθετο και όχι όπως το παρουσιάζουν οι εταιρίες ζητώντας να βρεθεί μια άλλη φόρμουλα για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Τι είναι όμως “πειρατεία”; Όταν γράφουμε ένα cd σε φίλο είναι πειρατεία; Για τις εταιρίες είναι και αυτό. Για το “Κόμμα των Πειρατών” που ιδρύθηκε στη Σουηδία το 2006 δεν είναι. Σήμερα έχει δυο ευρωβουλευτές και 21 επισήμως αναγνωρισμένα κόμματα σε όλο τον κόσμο παρά τις επικρίσεις και την ειρωνεία που δέχτηκε στην αρχή. Το Κόμμα των Πειρατών είναι μεταξύ άλλων, υπέρ της ελεύθερης χρήση ψηφιακών αντιγράφων για ιδιωτική, μη-εμπορική χρήση και υπέρ της κατάργησης των πατεντών σε διάφορες τεχνολογίες και φάρμακα. Το ελληνικό Κόμμα Πειρατών βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πριν την αναγνώριση ως πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα.
Αμφιβάλλει κάνεις πως αν ψηφίσουμε όλοι οι έλληνες που “κατεβάζουμε” για μη εμπορική χρήση από το διαδίκτυο ό,τι θέλουμε, δεν θα κάτσουν τα στελέχη του στα έδρανα της Βουλής;
 protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια: