Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Και το κρασί έχει ΕΧΘΡΟΥΣ!

ΕΧΘΡΟΣ ΚΡΑΣΙΟΥ
Προσέξτε! Υπάρχουν εδέσματα που σε συνδυασμό με το κρασί προκαλούν ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα. Απλώς δεν ταιριάζουν και μάλιστα για την ακρίβεια δημιουργούν μια δυσάρεστη γευστική σύγκρουση στο στόμα. Αλλά ακόμη και στις χειρότερες των περιπτώσεων, υπάρχουν πάντα τρόποι να αμβλύνουμε το αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας κάποια κολπάκια.

Σπαράγγια. Έχουν πολύ μεγάλη γευστική ένταση και δύσκολα ένα κρασί θα μπορούσε να σταθεί δίπλα τους. Αν όμως τα σερβίρετε με βούτυρο, τότε ένα Chardonnay και μάλιστα από την Αυστραλία θα μπορούσε να ανταπεξέλθει.

• Αυγά. Γενικά τα αυγά δημιουργούν μία επίστρωση στο εσωτερικό του στόματος, μπλοκάροντας το κρασί. Αν τα αυγά έχουν μαγειρευτεί και με άλλα υλικά, τότε αυτά θα σας κατευθύνουν για την επιλογή του κρασιού. Και εδώ ένα «βουτυράτο» Chardonnay θα ήταν μια λύση, ενώ δεν είναι λίγοι που φανατικά υποστηρίζουν τη σαμπάνια.

• Σπανάκι. Το σπανάκι έχει την ιδιαιτερότητα όταν ενωθεί με το κρασί και ειδικά με τα ερυθρά, να δημιουργεί μια δυσάρεστη μεταλλική αίσθηση. Αν όμως του προσθέσετε κρέμα γάλακτος, αυτή θα μαλακώσει τη γευστική του ένταση, ενώ αν προστεθεί λεμόνι, μπορεί κάλλιστα να ταιριάξει με ένα ξηρό και με αρκετή οξύτητα λευκό κρασί, όπως ένα Μοσχοφίλερο.

• Σαρδέλες. Επειδή πρόκειται για πολύ λιπαρά ψάρια, η λιπαρή αυτή υφή τους εξουδετερώνει κάθε κρασί και η έντονη γεύση τους δημιουργεί επίσης μια μεταλλική αίσθηση. Όλα; Τα ξένα σίγουρα, γιατί εμείς οι Έλληνες διαθέτουμε τη Ρετσίνα! Εκεί που άλλα βγαίνουν knock out, η ρετσίνα θριαμβεύει. Αλλιώς προτιμήστε ένα άλλο λευκό, ξηρό κρασί, επίσης με αρκετή οξύτητα και πειθαρχήστε την ατίθαση γεύση της σαρδέλας προσθέτοντας κάποιο μυρωδικό, όπως μαϊντανός.

• Σοκολάτα. Death by chocolate! Είναι πολύ γλυκιά και προκαλεί «ασφυξία» στους γευστικούς κάλυκες. Και εδώ όμως η Ελλάδα έχει την τέλεια λύση: Μαυροδάφνη, η οποία διαθέτει τα ίδια αρώματα. Από τα ξένα προτιμήστε ένα Muscat.

• Αγκινάρες. Τέλος, ένα δύσκολο ταίρι για κρασί είναι οι αγκινάρες. Και εδώ η χρήση λεμονιού, όπως στη συνταγή «αγκινάρες αλά πολίτα», δίνει και πάλι τη λύση. Αναζητήστε ένα λευκό, ξηρό, με αρκετή οξύτητα κρασί. Ένα Sauvignon blanc θα έδενε θαυμάσια.

Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

Πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Real Taste στις

yummhttp://www.yumm.gr/article/19650

Δεν υπάρχουν σχόλια: