Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Μισθολόγιο «φωτιά» σε όλες τις ΔΕΚΟ

Μισθολόγιο «φωτιά» σε όλες τις ΔΕΚΟ

Μπαίνει πλαφόν στις αποδοχές

Περικοπές αποδοχών που θα φτάσουν μέχρι και το 40% σε βάθος πενταετίας στις αποδοχές των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα επέλθουν με την εφαρμογή των αρχών του Ενιαίου Μισθολογίου που ολοκληρώνει η κυβέρνηση για τον «στενό» δημόσιο τομέα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής προχτές, δήλωσε για πρώτη φορά επισήμως ότι η κυβέρνηση εξετάζει το μισθολογικό καθεστώς όχι μόνο στον "στενό" αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με στόχο να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου.

Όπως δημοσιεύει το Έθνος, οι πιέσεις της τρόικας για μείωση των δαπανών και κυρίως του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο οδηγεί την κυβέρνηση στη λύση της προσαρμογής των μισθών στις ΔΕΚΟ με αυτές του στενού δημόσιου τομέα, προκειμένου να εξοικονομήσει 200 εκατ. ευρώ για το 2011.

Το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ΑΕ), συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών επιχειρήσεων και των εισηγμένων εταιρειών που συμμετέχει το Δημόσιο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ.) ξεπερνά τους 160.000 εργαζόμενους, χωρίς όμως να υπάρχουν επίσημα στοιχεία αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού.

Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές κατά 20-57% απ' αυτές των συναδέλφων τους στα υπουργεία, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για σταδιακή προσαρμογή των αποδοχών σε βάθος 5ετίας με στόχο να μην υποστούν οικονομική καθίζηση οι απολαβές των εργαζομένων.

Τρία είναι τα σενάρια - σύμφωνα με πληροφορίες - που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τις περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ:

• Στα πρότυπα του Ενιαίου Μισθολογίου για το Δημόσιο θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα τα οποία θα μετονομαστούν σε προσωπική διαφορά που θα προβλεφθεί ανώτατο ποσό. Εάν το πλαφόν οριστεί στα 1.000 ευρώ, όπως συζητείται και για τον στενό δημόσιο τομέα, αναμένεται να μην εξοικονομηθούν τα αναμενόμενα ποσά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υψηλές αποδοχές των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν αφορούν τα επιδόματα, αλλά τους βασικούς μισθούς.

• Οριζόντιες περικοπές με ορισμό ανώτατου πλαφόν στις αποδοχές των υπαλλήλων ανά εκπαιδευτική κατηγορία. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία μετά την ψήφιση του μισθολογίου όπου θα παρουσιάζει την αντιστοίχιση των αποδοχών στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Κατόπιν με αποφάσεις των ΔΣ των οργανισμών θα επιβληθούν περικοπές σύμφωνα με τα όρια αμοιβών που θα προσδιοριστούν ανά εκπαιδευτική κατηγορία και την εξέλιξή τους σε βάθος 5ετίας.

• Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει συνδυασμό των δύο παραπάνω εκδοχών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η προσαρμογή των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα ξεκινήσει το 2012.

Οι πράκτορες που παρακολουθούν τα τηλέφωνά μας

Οι πράκτορες που παρακολουθούν τα τηλέφωνά μας

Ο σούπερ κοριός και το μυστικό του 12ου ορόφου

Έναν ολόκληρο όροφο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταλαμβάνει ο σούπερ κοριός της ΕΥΠ, που αποτελεί το βασικό κομμάτι στο «παζλ» των παρακολουθήσεων κινητών και σταθερών τηλεφώνων για την εξιχνίαση των μεγάλων υποθέσεων.

Είναι εγκατεστημένος στον 12ο όροφο της οδού Κατεχάκη, στα λεγόμενα στεγανά δωμάτια της ΕΥΠ, όπου η πρόσβαση σ΄ αυτά γίνεται μόνον από ειδικούς πράκτορες εφοδιασμένους με ηλεκτρονικές κάρτες.

Όταν ο εισαγγελέας δώσει την ειδική άδεια παρακολούθησης, μία ομάδα που αποτελείται από ειδικά εκπαιδευμένους πράκτορες αναλαμβάνουν δράση. Σε κάθε βάρδια, διάρκειας οκτώ ωρών, ένας εντεταλμένος πράκτορας ακούει σε πραγματικό χρόνο το παγιδευμένο τηλέφωνο.

Ο υπάλληλος κάθεται μπροστά σε μία συστοιχία υπολογιστών και με τη βοήθεια του ποντικιού ακούει, αποθηκεύει και καταγράφει.

Προτού ξεκινήσει την παρακολούθηση της υπόθεσης, ενημερώνεται για το άτομο που θα μπει στο στόχαστρο, το λεξιλόγιο που ενδεχομένως χρησιμοποιεί, ακόμη και τη χρήση κωδικών

Κάθε κοριός είναι ένα σύστημα από 55 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διπλάσιο αριθμό ειδικών συσκευών που μπορεί να παρακολουθεί ως και 1.500 αριθμούς ταυτόχρονα.

Στοίχισε 3,5 εκατ. ευρώ και μπορεί να κάνει ταυτόχρονες παρακολουθήσεις όχι μόνο σταθερών ή κινητών τηλεφώνων, αλλά και e- mail SΜS, fax, ακόμη και συνομιλιών σε ανοιχτούς χώρους.

Στην όλο διαδικασία ενεργό ρόλο έχει και η Αντιτρομοκρατική, η οποία διαθέτει και αυτή hi tech συστήματα παρακολούθησης, τα οποία βρίσκονται στον 12ο όροφο της Αλεξάνδρας.

Έργα του μουσείου των Δελφών ταξιδεύουν στη Μασσαλία

Έργα του μουσείου των Δελφών ταξιδεύουν στη Μασσαλία

Έκθεση που προβάλλει τον αρχαίο ελληνικού πολιτισμό

Δεκαέξι αρχαία έργα από το Μουσείο των Δελφών θα μεταφερθούν, με έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στη Μασσαλία στα πλαίσια της έκθεσης «Ο Θησαυρός των Μασσαλιωτών». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 15 Ιανουαρίου έως 15 Απριλίου 2013 στη Μασσαλία, στο παρεκκλήσι της Vieille Charite.

Ανάμεσα στα 16 έργα θα είναι και πέντε που χαρακτηρίζονται ως «αμετακίνητα». Αμετακίνητα είναι τα πολύτιμα αντικείμενα των μουσείων που είτε λόγω της μοναδικότητάς τους είτε εξαιτίας της εύθραυστης κατάστασής τους δεν μετακινούνται εκτός των συνόρων.

Ωστόσο, πέντε από αυτά, τμήματα ή θραύσματα αρχιτεκτονικών μελών που ανήκουν στον Θησαυρό των Μασσαλιωτών, κρίθηκαν ότι μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι τη Μασσαλία, καθώς η κατάστασή τους δεν εμπνέει κάποιον κίνδυνο.

Η έκθεση, που θα γίνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μασσαλία. Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2013», θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες. Η πρώτη θα είναι αφιερωμένη στους Δελφούς, η δεύτερη στο Θησαυρό των Μασσαλιωτών, στην οποία θα παρουσιαστεί σε μορφή ολογράμματος και το κτίριο του Θησαυρού, και η τρίτη στο έργο της Γαλλικής Σχολής στην Ελλάδα.

Οι Θησαυροί ήταν μικρά κτίρια, που αναγείρονταν κοντά στα ιερά, συνήθως για να στεγάσουν τα αφιερώματα των πόλεων. Οι πιο σημαντικοί έχουν βρεθεί στην Ολυμπία και στους Δελφούς. Ο θησαυρός των Μασσαλιωτών συνδύαζε στοιχεία ιωνικά και δωρικά με κιονόκρανα αιγυπτιακής έμπνευσης.

Κέρδισε σε λαχειοφόρο την... κηδεία του

Κέρδισε σε λαχειοφόρο την... κηδεία του

Αυτό θα πει δώρο!

«Πάγωσε» το χαμόγελο ενός νεαρού στα Τρίκαλα, όταν είδε τι κέρδισε σε λαχειοφόρο αγορά που διοργάνωσε αθλητικός όμιλος της περιοχής...

Ήταν τα πληρωμένα έξοδα κηδείας, που πρόσφερε γραφείο τελετών…

Θα πάει, άραγε, να εισπράξει το... δώρο του;

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Η ρομποτική χειρουργική και τα πλεονεκτήματά της

Η ρομποτική χειρουργική και τα πλεονεκτήματά της

Ποιες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν ρομποτικά

Ρομποτική χειρουργική ονομάζεται η χειρουργική με τη χρήση ρομπότ. Κατά τη ρομποτική χειρουργική, ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά σε μια χειρουργική κονσόλα-Η/Υ, όπου βλέπει σε μια οθόνη το χειρουργικό πεδίο, τρισδιάστατο και μεγεθυσμένο, και πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας ειδικούς μοχλούς, που μοιάζουν με joysticks.

Οι εντολές που δίνει ο χειρουργός μέσω τον μοχλών αυτών μεταφέρονται ψηφιακά, ταυτόχρονα και με θαυμαστή ακρίβεια, στους αρθρωτούς χειρουργικούς βραχίονες ενός ρομπότ, οι οποίοι εκτελούν τις κινήσεις στο χειρουργικό πεδίο. Οι κινήσεις των βραχιόνων του ρομπότ ελέγχονται 100% από τον χειρουργό, ο οποίος πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένος στη χρήση του ρομποτικού συστήματος.

Η ρομποτική χειρουργική είναι εξέλιξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική και ελάχιστα τραυματική χειρουργική μέθοδος που θέτει στη διάθεση του χειρουργού εξαιρετικά λεπτά και εύκαμπτα εργαλεία που εκτελούν τις χειρουργικές κινήσεις με πρωτοποριακή ακρίβεια, μέσα από μικροσκοπικές τομές στο δέρμα του ασθενούς.

Πώς αναπτύχθηκε η ρομποτική χειρουργική


Η πρώτη πρόκληση της ρομποτικής χειρουργικής σχετίζεται με την τηλε-ιατρική. Μέχρι σήμερα ήταν αδιανόητο να πραγματοποιηθεί επέμβαση από μακριά, χωρίς δηλαδή να συνυπάρχουν ο ασθενής και ο χειρουργός στον ίδιο χώρο. Αυτός ο περιορισμός οδήγησε τη NASA και τον στρατό να ξεκινήσουν έρευνες ώστε να δημιουργηθεί ένας τρόπος να χειρουργούνται οι αστροναύτες από γιατρούς που βρίσκονταν στη γη, και αντίστοιχα οι στρατιώτες, που κινδύνευε η ζωή τους στο πεδίο της μάχης, από γιατρούς που βρίσκονταν σε κάποιο απομακρυσμένο και ασφαλές σημείο! Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη της τηλε-ιατρικής, που έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της ρομποτικής χειρουργικής.

Ένας ακόμη περιορισμός που κλήθηκε και κατόρθωσε να ξεπεράσει η ρομποτική χειρουργική είναι ο περιορισμός που έθετε ο σχεδιασμός των λαπαροσκοπικών εργαλείων, τα οποία δεν ήταν αρκετά εύκαμπτα ώστε να πραγματοποιήσουν ορισμένες κινήσεις. Με τη συντριπτική αποδοχή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής από τη χειρουργική κοινότητα, εξαιτίας των μοναδικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει στον ασθενή, ήταν απαραίτητο να ξεπεραστεί αυτός ο περιορισμός, όπως και συνέβη με την εξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής.

Η ρομποτική χειρουργική επέτρεψε ακόμη να αρθούν οι περιορισμοί που υπήρχαν στην πραγματοποίηση επεμβάσεων σε μικροσκοπικά και περιορισμένα χειρουργικά πεδία. Η μοναδική ακρίβεια των κινήσεων των χειρουργικών βραχιόνων επιτρέπει στους χειρουργούς και τους παιδοχειρουργούς να πραγματοποιούν επεμβάσεις σε σημεία του σώματος όπου παλαιότερα δεν θα τολμούσαν, και να σώζουν περισσότερες ζωές με ελάχιστο κίνδυνο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική και ελάχιστα τραυματική μέθοδος, εξαιτίας της ακρίβειας με την οποία γίνονται οι κινήσεις του γιατρού.

Εξασφαλίζει ελάχιστη απώλεια αίματος.

Εξασφαλίζει μικρότερο πόνο.

Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών. Μειώνει σημαντικά το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.

Εξασφαλίζει ταχύτερη ανάρρωση.

Παρέχει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

Επιτρέπει στον χειρουργό να έχει τρισδιάσταση (3D) εικόνα του χειρουργικού πεδίου, σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση.

Εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στις χειρουργικές κινήσεις. Καθώς οι χειρισμοί του χειρουργού στην κονσόλα μετατρέπονται σε κίνηση των χειρουργικών βραχιόνων μειώνεται στο ελάχιστο και σχεδόν εξαλείφεται το φυσιολογικό τρέμουλο των χεριών, με αποτέλεσμα μια πρωτοφανή χειρουργική δεξιότητα.

Δίνει στο χειρουργό τη δυνατότητα να πραγματοποιεί δύσκολους χειρουργικούς χειρισμούς. Τα χειρουργικά εργαλεία των ρομποτικών βραχιόνων μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις κινήσεις που πραγματοποιεί το ανθρώπινο χέρι (7 βαθμοί ελευθερίας στην κίνηση), με μεγαλύτερη δεξιότητα και ακρίβεια, ενώ περιστρέφονται σχεδόν 360ο μέσα στο χειρουργικό πεδίο.

Παρέχει στον χειρουργό μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Σε αντίθεση με την συνηθισμένη χειρουργική πρακτική, η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει στον χειρουργό να πραγματοποιεί τις επεμβάσεις καθισμένος, μέσα σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και εργονομικά άριστο περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κάματος του χειρουργού, με πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δύσκολων και πολύωρων επεμβάσεων.

Δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να προετοιμάσει την επέμβαση στον Η/Υ, χρησιμοποιώντας τις εικόνες των εσωτερικών οργάνων των ασθενών που προκύπτουν από τις εξετάσεις τους. Ο χειρουργός μπορεί επίσης και κατά τη διάρκεια της επέμβασης να ανακαλέσει στην οθόνη του και να συμβουλευτεί χρήσιμες εικόνες.

Ποιες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν ρομποτικά


Η ρομποτική χειρουργική βρίσκει εφαρμογή σε πολλές ειδικότητες της χειρουργικής, όπως τη γενική χειρουργική, τη χειρουργική κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας, την καρδιοχειρουργική και την θωρακοχειρουργική, την αγγειοχειρουργική, την παιδιατρική χειρουργική, την ουρολογία, τη γυναικολογική χειρουργική και τη χειρουργική ενδοκρινών αδένων. Οι πιο συνηθισμένες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις που γίνονται στις μέρες μας ρομποτικά, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα σημαντικά πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η λαπαροσκοπική χειρουργική για τον ασθενή, είναι οι επεμβάσεις κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας, η χολοκυστεκτομή, η χειρουργική του προστάτη, η νεφρεκτομή, η χειρουργική αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων, η αποκατάσταση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και πολλές ακόμη.

Τι είναι το χειρουργικό σύστημα daVinci

Το χειρουργικό σύστημα daVinci είναι το πρώτο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA) για την πραγματοποίηση επεμβάσεων.

Αποτελείται από την κονσόλα του χειρουργού, όπου κάθεται ο χειρουργός και, έχοντας στην οθόνη μπροστά του μια μεγεθυσμένη και τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου, κινεί τους ειδικούς μοχλούς που δίνουν εντολή στους χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ. Η μονάδα των ρομποτικών βραχιόνων όπου βρίσκονται τα χειρουργικά εργαλεία και ενδοσκόπιο (κάμερα) τοποθετείται δίπλα στον ασθενή, λίγα μέτρα μακρυά από την κονσόλα του χειρουργού. Εκεί βρίσκεται και η ομάδα του χειρουργού.

Ο σχεδιασμός του χειρουργικού συστήματος daVinci ξεκίνησε το 1995 και από το 2000 μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 800 νοσοκομεία παγκοσμίως, ενώ η χρήση του εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των σημαντικών πλεονεκτημάτων του.

Το πρωτοποριακό σύστημα ρομποτικής χειρουργικής daVinci έρχεται να προσφέρει περισσότερη ακρίβεια και ασφάλεια στην καθημερινή χειρουργική πρακτική. Η ανάπτυξη και η υιοθέτηση της ρομποτικής χειρουργικής έρχεται να επαληθεύσει τα πιο ελπιδοφόρα σενάρια για το μέλλον της ιατρικής.

Πηγή: iatronet.gr

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας

Χρησιμοποιείται σε αλοιφές για εγκαύματα και για την παρασκευή υλικών αντισηψίας

Στην κουζίνα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, ως γλυκό του κουταλιού (το γνωστό «υποβρύχιο») ή στο ψωμί και τα λικέρ. Στην ιατρική έχει ευρεία χρήση σε αλοιφές για εγκαύματα, για την παρασκευή ραμμάτων, επιδέσμων και υλικών αντισηψίας. Στον κόσμο της ομορφιάς η μαστίχα χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου, σε σαπούνια κ.ά.. Αυτό το θαυματουργό δάκρυ έχει πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητά μας με βασικό πλεονέκτημα: είναι Ελληνική 100%!

Τι άλλο κάνει:

-Ανακουφίζει το στομάχι: Η λήψη μαστίχας, ακόμα και σε ελάχιστες δόσεις, μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος. ενώ ανακουφίζει από τα συμπτώματά του έλκους.
- Είναι αντιοξειδωτική: Περιέχει τερπένια, ουσίες οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Μπορεί να εμποδίσει την οξείδωση της LDL («κακή» χοληστερίνη).
- Είναι αντιγηραντική: Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, σε ισχυρές δηλαδή αντιοξειδωτικές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, προφυλάσσοντας τον από γήρανση, καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου κ.λπ.).
-Προστατεύει το συκώτι.
- Διατηρεί το χαμόγελο υγιές: Το μάσημα της μαστίχας συμβάλλει στην καλή διατήρηση της υγείας των ούλων, στην καταπολέμηση της κακοσμίας, της ξηροστομίας και του σχηματισμού πλάκας.

Στην κουζίνα: Κρέμα με μαστίχα Είναι δροσερή και ευωδιαστή, ιδανική για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Υλικά:

1 λίτρο γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
5 κ.σ. ζάχαρη
6 κ.σ. κορν φλαουρ
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

Εκτέλεση:

Διαλύω το κορν φλαουρ στο γάλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το βάζω σε χαμηλή φωτιά μαζί με τη ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση και αρχίσει να πήζει το κατεβάζω και ρίχνω τη μαστίχα ενώ ανακατεύω. Την αφήνω να κρυώσει και χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Όταν η κρέμα κρυώσει ρίχνω και την σαντιγί και ανακατεύω ελαφρά να ενωθούν. Την αφήνω στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν την σερβίρω.

Στο μπάνιο: Μάσκα ομορφιάς με μαστίχα

Δοκιμάστε την και την επόμενη μέρα το δέρμα σας θα λάμπει, οι κοκκινίλες ή κάποια σπυράκια θα έχουν εξαφανιστεί.

Θα χρειαστείτε
2 κ.σ. βούτυρο καριτέ
1/4 κ.γ. βασιλικό πολτό
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαστίχας

Απλώστε τη στο πρόσωπο για 30 λεπτά το βράδυ και ξεπλύντε απαλά με χλιαρό νερό.

Το μυστικό

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο εργαστήριο Xημείας και Bιοχημείας του Xαροκοπείου επωφελείται κανείς περισσότερο των ευεργετικών συστατικών από τη μάσηση της ανεπεξέργαστης μαστίχας.

Πηγή: omorfamistika.gr

Οι «σωματοφύλακες» της καρδιάς σας

Οι «σωματοφύλακες» της καρδιάς σας

Προστατέψτε την καρδιά, τις αρτηρίες και την υγεία σας

Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, πέντε είναι οι βλαβερές συνήθειες – εχθροί που προαναγγέλλουν τον ερχομό των καρδιακών παθήσεων: το κάπνισμα, η αδράνεια – μειωμένη δραστηριότητα, τα παραπάνω κιλά, η κακή διατροφή και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Λειτουργούν χωριστά ή από κοινού και δημιουργούν προβλήματα στο αγγειακό σύστημα (αρτηριοσκλήρυνση κλπ) και διαταράσσουν τους δείκτες της υγείας. Ανεβάζουν επίσης, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα. Πολύ συχνά, το τελικό αποτέλεσμα αυτών των πέντε συνηθειών είναι μια καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριοπάθεια, πρόβλημα βαλβίδας, ανεύρυσμα αορτής, ή καρδιακή ανεπάρκεια. Οι αλυσιδωτές ζημιές που προκαλούν δεν περιορίζονται στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά επεκτείνονται στα νεφρά, τα οστά, και τον εγκέφαλο.

Προστατέψτε την καρδιά, τις αρτηρίες και την υγεία σας. Θα αισθανθείτε καλύτερα και θα φαίνεστε καλύτερα, γεμάτοι υγεία. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε.

Αποφύγετε το κάπνισμα

Ο καπνός από τα τσιγάρα, τα πούρα, τις πίπες κλπ δεν βλάπτει μόνο τους πνεύμονες αλλά και την καρδιά και τις αρτηρίες σας. Το καλύτερο δώρο στον εαυτό σας και την υγεία σας είναι να διακόψετε το κάπνισμα άμεσα. Το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης τοξικό. Αποφεύγετε τους χώρους που η ατμόσφαιρα δεν είναι καθαρή, όσο είναι δυνατόν.

Να είστε δραστήριοι

Η σωματική άσκηση είναι το πιο άμεσο, εύκολο και αποτελεσματικό όπλο κατά των καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων. Οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από την αδράνεια. Αρκούν 30 λεπτά την ημέρα συνεχόμενης άσκησης, πχ περπάτημα.

Στόχος το ιδανικό βάρος

Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι; Έχετε μεγάλη κοιλιά; Εάν ναι, τότε έχετε αυξημένες πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα και να σας προκύψει διαβήτης. Σκεφτείτε ότι εάν είστε υπέρβαροι, χάνοντας μόλις 5% έως 10% του αρχικού βάρους σας μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη διαφορά στην αρτηριακή σας πίεση και στο σάκχαρο του αίματός σας.

Βελτιώστε τη διατροφή σας

Προσθέστε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ακόρεστα λιπαρά, καλή πρωτεΐνη (από τα φασόλια, καρύδια, ψάρια και πουλερικά) και βότανα. Αφαιρέστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλάτι, τους υδατάνθρακες (από το άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, πατάτες, τα γλυκά και τα παρόμοια), το κόκκινο κρέας και τη σόδα ή άλλα αναψυκτικά.

Πίνετε αλκοόλ με μέτρο (αν όχι καθόλου)

Περιορίστε το αλκοόλ σε ένα ή δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες αρκεί ένα ποτό το πολύ.

Για την επιτυχία…

Εάν έχετε μια ή περισσότερες συνήθειες που λειτουργούν ενάντια στην υγεία σας, τώρα είναι κατάλληλη στιγμή να αλλάξετε την πορεία σας για μια ποιοτικότερη ζωή.

Με στρατηγικές μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά και τις συνήθειές σας. Αυτές θα σας βοηθήσουν να σκεφτείτε πιο θετικά για τον εαυτό σας. Δείτε μερικές:

Βάλετε στόχους. Είναι η βασική στρατηγική για την επιτυχία αρκεί να είναι συγκεκριμένοι και επιτεύξιμοι. Στόχοι που αφορούν συμπεριφορές πχ. ‘θα φάω τρεις μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης ή φρούτων και λαχανικών την ημέρα’ τείνουν να λειτουργούν καλύτερα από άλλους στόχους όπως: ‘Θα μειώσω τη χοληστερίνη μου’.

Παρακολουθήστε την πρόοδό σας. Εκατοντάδες μελέτες δείχνουν ότι ο αυτοέλεγχος και η αυτοπαρακολούθηση αποτελούν χαρακτηριστικό των επιτυχημένων αλλαγών. Μπορείτε να παρακολουθείτε την άσκησή σας, να καταγράφετε ότι κάνετε καθημερινά, σε ένα σημειωματάριο, ή σε έναν υπολογιστή, ή σε ένα smartphone ή όπου θέλετε. Επίσης, κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας διαθέτουν εφαρμογές μέτρησης αποστάσεων και βημάτων δίνοντας ακόμα και δεδομένα αξιολόγησης της έντασης και της κατανάλωσης θερμίδων.

Κίνητρα. Είναι ευκολότερο να αλλάξετε τρόπο ζωής ή μια συμπεριφορά ή μια κακή συνήθεια, εάν έχετε έναν καλό λόγο γι΄ αυτό. Το κίνητρο μπορεί να είναι κάτι μεγάλο, ή κάτι μικρό, πχ. να μπείτε στα ρούχα που φορούσατε πριν 5 ή 10 χρόνια, ή να καταφέρετε να τρέξετε και να τερματίσετε στον γύρο της Αθήνας, ή κάτι άλλο που σας ενθουσιάζει. Να θυμάστε, ότι όσο πιο προσωπικό είναι το κίνητρο, τόσο το καλύτερο.

Ζητήστε υποστήριξη. Πολλές φορές έχουμε αποφασίσει να κάνουμε αλλαγές, όμως αυτές περνούν και από τις διαθέσεις των άλλων, πχ. οικογένεια. Η στήριξη λοιπόν από την οικογένεια και τους φίλους είναι μια σημαντική βοήθεια. Επίσης, ένας γιατρός, ή ένας πτυχιούχος γυμναστής, ή κάποιος άλλος ειδικός, ανάλογα με την περίσταση μπορούν να σας δώσουν την ώθηση που χρειάζεστε. Προσέχετε όμως, μην κάνετε το λάθος να περιμένετε από τους άλλους αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς…!

Δεν χρειάζεται να βάλετε πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Δε χρειάζεται να βάλετε δύσκολους και άπιαστους στόχους. Η μεταμόρφωση θα έρθει αργά και μεθοδικά. Μικρές αλλαγές στη διατροφή, τη φυσική άσκηση, μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην υγεία σας. Αρχικά, βάλτε στόχους ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους, απλούς και όχι σύνθετους, εύκολους και όχι δύσκολους. ‘Βήμα-βήμα θα ανεβείτε την σκάλα’.
Ο στόχος να διορθώσετε τις κακές συνήθειες που κάνετε στη διατροφή σας είναι καλύτερος και πιο αποτελεσματικός από τον στόχο να μειώσετε το βάρος σας σε ένα χρονικό διάστημα.

Μην περιμένετε … η καλύτερη ώρα είναι τώρα!

Πηγή: iatronet.gr

Σε επαγρύπνηση καλεί ο ΟΗΕ για τη γρίπη των πτηνών

Σε επαγρύπνηση καλεί ο ΟΗΕ για τη γρίπη των πτηνών

Επανεμφάνιση στην Ασία

Έκκληση «για αυξημένη επιτήρηση και επαγρύπνηση» σχετικά με τον ιό της γρίπης των πτηνών, απηύθυνε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, καθώς ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του θανατηφόρου ιού εμφανίστηκε στην Ασία και πέραν αυτής.

«Ο πρώτος θάνατος σημειώθηκε στο τέλος του μήνα στην Καμπότζη, όπου αυτή τη χρονιά έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα σε ανθρώπους, όλα θανάσιμα», προσθέτει ο FAO σε ανακοίνωσή του από τη Ρώμη, προειδοποιώντας για «απρόβλεπτους κινδύνους για την υγεία».

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από την πρώτη εμφάνιση της νόσου το 2003, 565 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό H5N1 και οι 331 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο ιός H5N1 οδήγησε στη θανάτωση περισσότερων από 400 εκατομμύρια πουλερικών, προκαλώντας ζημιές ύψους τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλον τον κόσμο, πριν εξαφανιστεί το 2006 στις περισσότερες από τις 63 χώρες που είχε μολύνει.

Το 2008 σημειώθηκε η πρώτη γεωγραφική εξάπλωση του ιού, ο οποίος πλέον εντοπίστηκε και σε άγρια πτηνά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής κτηνίατρο του FAO, Χουάν Λούμπροθ, φαίνεται πως αυτή η εξάπλωση συνδέεται με την αποδημία των πτηνών.

Ένας ακόμη λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τον Λούμπροθ, είναι η εμφάνιση στην Κίνα και το Βιετνάμ μιας παραλλαγής του ιού που ξεπερνά την ανοσία των υπαρχόντων εμβολίων.

Αμεσα απειλείται η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και τίθεται σε κίνδυνο η Κορεατική Χερσόνησος και η Ιαπωνία.

Καφές από φιστίκια χωρίς καφείνη!

Καφές από φιστίκια χωρίς καφείνη!

Δεν θα διεγείρει τον οργανισμό

«Αυπνία» στους παραγωγούς του παραδοσιακού καφέ αναμένεται να φέρει η ανακάλυψη μιας ομάδας βρετανών χημικών που έφτιαξαν καφέ από... φιστίκια!

Οι μέχρι τώρα έρευνες για την εύρεση ενός πραγματικού υποκατάστατου, που θα έχει την κανονική γεύση του καφέ, αλλά όχι τη διεγερτική ουσία της καφεΐνης, δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τη λύση σε ένα είδος φιστικιών (Pistacia terebinthus), πολύ μικρότερων από τα συνηθισμένα φιστίκια, τα οποία, αν καβουρδιστούν, προσφέρουν τη γεύση του καφέ και επιπλέον, είναι αρκετά φθηνότερα από αυτόν.

Οι καρποί αυτού του δένδρου έχουν την ίδια χημική «υπογραφή» με τον πραγματικό καφέ, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν δυνατό να παρέχουν ροφήματα με γεύση και άρωμα εφάμιλλο του καφέ.

Οι δοκιμές πάντως σε εθελοντές, τις οποίες έκανε η εφημερίδα Telegraph έδειξαν ότι οι καταναλωτές αντιλαμβάνονταν σαφώς τη διαφορά του κανονικού καφέ από το ρόφημα που προερχόταν από καβουρδισμένα φιστίκια, το οποίο γενικά άρεσε μεν και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, αλλά, όπως είπαν, δύσκολα θα το μπέρδευε κανείς με τον παραδοσιακό καφέ, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η διαφορά από ένα εσπρέσο.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ταλιατέλες με κοτόπουλο και μοτσαρέλα

Ταλιατέλες με κοτόπουλο και μοτσαρέλα

Ένα κυρίως πιάτο... σκέτη απόλαυση

Θέλετε να ευχαριστήσετε την οικογένειά σας φτιάχνοντας ένα γεύμα, που θα τους αρέσει; Οι ταλιατέλες θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπη, ενώ ο συνδυασμός με κοτόπουλο και μοτσαρέλα θα τους κάνει να... μην ξεκολλάνε από το πιάτο!

Υλικά
3 φιλετάκια κοτόπουλο
1 πράσινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
3-4 ντομάτες ψιλοκομμένες
λίγη τριμμένη μοτσαρέλα
1 ποτηράκι μαυροδάφνη
λίγη ζάχαρη
1 πακέτο ταλιατέλες
λίγο βασιλικός
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Τεμαχίζουμε τα φιλετάκια κοτόπουλου με μικρά κομμάτια και ψιλοκόβουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι.

Σε λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε τα κομματάκι του φιλέτου και προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά.

Το σβήνουμε με το κρασί και μετά από λίγο προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι.

Χαμηλώνουμε την φωτιά προσθέτουμε την ζάχαρη και περιμένουμε να δέσει η σάλτσα. Όταν δέσει σβήνουμε και το πασπαλίζουμε με την τριμμένη μοτσαρέλα.

Στη συνέχεια βράζουμε τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους, τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα, περιχύνοντάς τες από πάνω με το κοτόπουλο με τη σάλτσα ανακατεύοντας καλά.

Τέλος, το σερβίρουμε με λίγο βασιλικό και αν μας αρέσει πασπαλίζουμε με επιπλέον μοτσαρέλα.

Καλή σας όρεξη!

Πηγή: myworld

Τα εξυπνότερα ζώα του πλανήτη!

Τα εξυπνότερα ζώα του πλανήτη!

Ποια έχουν το υψηλότερο IQ

Είναι από τα πλέον γνωστά ζώα και κάποια ιδιαίτερα αγαπητά στον άνθρωπο. Οι επιστήμονες παρακολουθώντας τη συμπεριφορά και την ανάπτυξή τους κατέγραψαν το δείκτη νοημοσύνης και τις ξεχωριστές ικανότητες που έχει το καθένα.

Ακολουθούν τα εξυπνότερα ζώα της Γης...

Ελέφαντες
Ο ελέφαντας κρύβει ταλέντα και ευαισθησίες που δεν φαντάζεστε. Είναι ένα από τα ζώα που εκφράζονται καλλιτεχνικά, όπως έχει παρατηρηθεί οι ελέφαντες μπορούν να ζωγραφίσουν πίνακες και να παίξουν μουσική.
Η πιο ισχυρή τους αίσθηση μάλιστα είναι η ακοή. Λόγω των ευαίσθητων ήχων που πιάνουν έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους από μεγάλες αποστάσεις.
Συγκαταλέγονται στα πιο ευαίσθητα ζώα και από τις αντιδράσεις τους φαίνεται ότι βιώνουν έντονα τη χαρά και τη θλίψη.
Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι η δυνατότητα τους να θυμούνται. Ακριβώς όπως και ο άνθρωπος θυμούνται τους τόπους που έχουν επισκεφτεί και τους ανθρώπους που έχουν συναντήσει.

Πίθηκοι
Ο πίθηκος κατατάσσεται δεύτερος στη λίστα των πιο ευφυών πλασμάτων. Η νοητική του ανάπτυξη είναι όμοια με αυτή του ανθρώπου μέχρι να φτάσει τα τρία του χρόνια. Στην ηλικία αυτή όμως η νοημοσύνη του παραμένει στάσιμη.
Ωστόσο έχει οργανωμένη σκέψη, μπορεί να λύνει προβλήματα και να χειρίζεται τον υπολογιστή!
Επίσης είναι πρότυπο συμβίωσης, φτιάχνει κανονικές κοινωνίες με γλώσσα και συγκεκριμένους κανόνες που όλοι σέβονται και ακολουθούν.

Παπαγάλοι
Το εξυπνότερο πουλί είναι ο παπαγάλος. Αντιγράφει την ανθρώπινη ομιλία αναπαράγοντας φωνές και ήχους ενώ μπορεί να συνδέσει τα λόγια με το νόημα τους και να συντάξει μικρές προτάσεις.
Η όραση τους είναι χαρακτηριστική αφού αντιλαμβάνονται χρώματα και καταλαβαίνουν τη διαφορά του μεγέθους των πραγμάτων.

Δελφίνια
Σύμφωνα με τις έρευνες των επιστημόνων οι εγκέφαλοι των δελφινιών είναι μεγαλύτεροι από τους δικούς μας. Είναι τα ζώα με τον πιο ανεπτυγμένο συναισθηματικό κόσμο, για το λόγο αυτό δένονται με τον άνθρωπο και αναπτύσσουν ιδιαίτερη σχέση με τους εκπαιδευτές τους. Απόδειξη της εξυπνάδας τους είναι οι ασκήσεις που μαθαίνουν.

Κόλεϊ
Τα κόλεϊ είναι η πιο έξυπνη ράτσα σκυλιών! Τα χαρίσματα είναι πολλά, διακρίνονται σε αθλητικούς διαγωνισμούς για σκύλους και έχουν ταλέντο στο… χορό.
Λόγω της δυνατής τους όσφρησης τα προτιμά η αστυνομία στις ειδικές επιχειρήσεις που κάνει για την ανίχνευση ναρκωτικών και χημικών ουσιών. Επίσης λόγω της αντίληψης του η Πυροσβεστική τα χρησιμοποιεί για εύρεση αγνοουμένων στα ερείπια των σεισμών.

Χταπόδια
Μεγάλη νοητική ικανότητα έχει το χταπόδι, που θεωρείται ο εξυπνότερος ασπόνδυλος οργανισμός. Το μεγάλο ατού του είναι το νευρικό του σύστημα. Τέλος ξεχωρίζει για τη δυνατότητα του να αναπαριστά τις κινήσεις άλλων θαλάσσιων οργανισμών και να ξεφεύγει σε πολύ γρήγορο χρόνο.

Εγκαταλείπουν την Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες

Εγκαταλείπουν την Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες

Αδειάζουν οι γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας

Μέρα με τη μέρα αδειάζουν οι γειτονιές της Αθήνας, που για περίπου δύο δεκαετίες φιλοξένησαν οικονομικούς μετανάστες και η εικόνα του κέντρου αλλάζει Παντού υπάρχουν ενοικιαστήρια, σε πόρτες, τοίχους, στάσεις λεωφορείων και κολώνες.

Την Ελλάδα εγκαταλείπουν Αλβανοί, οι οποίοι αποφασίζουν να επενδύσουν τις οικονομίες τους στις πατρίδες τους. Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Πολωνοί επιστρέφουν στις χώρες τους, που είναι πλέον μέλη της Ε.Ε.

Το επισφαλές μεροκάματο ωθεί ακόμη και ασιάτες μετανάστες να παλλινοστήσουν. Πολλοί μετανάστες από την Ινδία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν έβγαλαν εισιτήριο χωρίς επιστροφή, με προορισμό τις πατρίδες τους.

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η μεγαλύτερη «διαρροή» παρατηρείται στην πολυπληθή αλβανική κοινότητα. Η πτώση στον κατασκευαστικό τομέα έχει πλήξει τους άνδρες, ενώ άνεργες έχουν μείνει πολλές γυναίκες που εργάζονταν ως οικιακές βοηθοί. Πολλοί Αλβανοί σκέφτονται την επιστροφή, όμως τα παιδιά αποτελούν συχνά ανασταλτικό παράγοντα, καθώς πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία και πολλά από αυτά δεν μιλούν καν αλβανικά.
Από το 2004 και μετά, υπολογίζεται ότι έχουν φύγει από την Ελλάδα 50.000 Αλβανοί.

Σκέφτονται νέες αλλαγές στον ΦΠΑ

Σκέφτονται νέες αλλαγές στον ΦΠΑ

Τον Οκτώβριο μειωμένος ή ενιαίος συντελεστής

Τάξη στο χάος που προκάλεσε στην αγορά με τον ΦΠΑ θα επιχειρήσει να βάλει η κυβέρνηση με νέο φορολογικό νομοσχέδιο που… μάλλον θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.

Στο γραφείο του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια για μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ ή καθιέρωση ενιαίου. Ανάμεσα τους και η καθιέρωση «πράσινου» συντελεστή ΦΠΑ της τάξης του 1,2% η 3%, στον οποίο θα υπαχθούν όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ειδικές μονώσεις, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με 23%.

Μια δεύτερη εισήγηση προβλέπει την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ 20% και 10%. Με βάση το σενάριο αυτό ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από 23% θα μειωθεί στο 20% και θα φέρει ελαφρύνσεις στα καύσιμα, ένδυση, στα είδη οικιακής χρήσης και σε πολλά άλλα προϊόντα και υπηρεσίες. Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από 13% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 10% και θα δώσει ανάσα στα τρόφιμα στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το τρίτο σενάριο που φαίνεται να έχει και τις λιγότερες πιθανότητες προβλέπει εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 17% ή 18%. Στην περίπτωση αυτή υπάρξουν σημαντικές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα και τα τιμολόγια ΔΕΚΟ ενώ θα χαμηλώσουν οι τιμές σε καύσιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αυτοκίνητα κ.ά.

Είναι πιθανό με το ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση να προχωρήσεις σε μείωση της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών ενώ στο τραπέζι παραμένει και το σενάριο για κατάργηση του ΦΠΑ στην οικοδομή και γενικά στην αγορά ακινήτων.

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011


ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
3η ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ
ΜΕΓΑΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 2,3,4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ταυτότητα της Μεγαρικής Γης προβάλλεται για 3η συνεχή χρονιά στις 2,3,4 Σεπτέμβρη στα Πευκάκια. Η πολυεκδήλωση Μεγάρων Γη προετοιμάζεται να δεχθεί και φέτος πλήθος επισκεπτών, σχεδιάζεται δε η φιλοξενία 120 και πλέον εκθεσιακών περιπτέρων για την προβολή και προώθηση τοπικών παραδοσιακών φημισμένων προϊόντων και τεχνημάτων. Επίσης οργανώνεται ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων για την ψυχαγωγία των επισκεπτών.
Η γιορτή τοπικής ανάπτυξης προσπαθεί να δημιουργήσει μια μόνιμη επικοινωνίας για να φέρει κοντά τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων με την τουριστική αγορά και την γνωριμία των καταναλωτών της πόλης μας καθώς και των επισκεπτών της με τα ποιοτικά παραδοσιακά φημισμένα προϊόντα μας.
Στόχοι της Γιορτής Τοπικής Ανάπτυξης είναι:
- η προβολή της ταυτότητας της πόλης μας & της περιοχής μας,
- η ενεργοποίηση των συντελεστών της διαδικασίας τοπικής ανάπτυξης
- και η προώθηση των τοπικών μας προϊόντων από εμάς τους ίδιους αλλά και από άλλους καταναλωτές & επισκέπτες.
Η έκθεση θα γίνει στα Πευκάκια, από την είσοδο της πόλης (φόρος) έως το Μουσικό Όμιλο. Τα περίπτερα θα στηθούν στην μέση του δρόμου ο οποίος για 4 ημέρες θα είναι κλειστός και όλη η περιοχή θα είναι στη διάθεση της έκθεσης και των επισκεπτών της.
Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στην έκθεση στα γραφεία της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. (Κυριακούλειο Πολιτιστικό Κέντρο) & στα τηλέφωνα: 22960 82747 - 6980967812 - 6973353767.

MEGARA PRESS

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΜΠΟΥΜΠΑΡΙΑ....

Γράφει ο ρεπόρτερ της κουζίνας...

Αργήσαμε λίγο αλλά κάνουμε πράξη την υπόσχεση μας! Σας παρουσιάζουμε την συνταγή για τα παραδοσιακά μεγαρίτικα ΜΠΟΥΜΠΑΡΙΑ, ένα γλυκό με το οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές ολόκληρες! Η ανάδειξη των παραδοσιακών μας προϊόντων και εδεσμάτων είναι βασικό συστατικό στην καλή εικόνα που πρέπει να εξάγουμε. Πάμε λοιπόν...




Για το φύλλο:

2 φλιτζάνια αλεύρι σκλήρο
1/4 φλιτζάνι λάδι
Χλιαρό νέρο, όσο χρειαστεί
Για την γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
3-4 κουτάλιες ρύζι
350 γρ. σταφίδες ξανθές
1 κουτάλια της σούπας κανέλα
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
μισό ματσάκι άνηθος
Φύλλο: Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε το λάδι και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι και στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά συνεχίζοντας να ανακατεύουμε και ζυμώνουμε εως ότου γίνει μια απαλή ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου. Μετά την ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα.

Γέμιση:

Πλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε σε πάχος 2 δακτύλων. Το βάζουμε σε τρυπητό, το ζουλάμε μέχρι να βγάλει τα νερά του. Το αφήνουμε να στραγγίξει καλά και μετά το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε το φύλλο σε κομμάτια 15 Χ 10 εκ περίπου. Κατά μήκος της φαρδιάς πλευράς τοποθετούμε το μείγμα, γυρνάμε τις 2 άκρες για να μην χυθεί το μείγμα και τυλίγουμε. Έπειτα τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Όταν βγουν και όσο είναι ακόμα ζεστά ρίχνουμε λίγο πετιμέζι, λίγη ζάχαρη (κρυσταλλική, όχι άχνη) και λίγη κανέλλα.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!


megara press