Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Εντυπωσιακή έρευνα για την κρητική διατροφή

Την υπεροχή της κρητικής διατροφής για την υγεία αλλά και τη συμβολή της στην μακροβιότητα αποδεικνύει μελέτη που ξεκίνησε το 1960 στις ΗΠΑ και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και στην οποία έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα 13.000 άνδρες από επτά χώρες.

Η μελέτη αναδεικνύει τη διατροφική αξία του ελαιολάδου,
ενώ, παράλληλα, λαμβάνει υπόψη της τόσο τη σημασία του διαιτολογίου των Κρητικών...
Τα αποτελέσματα της μελέτης, παρουσιάσθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, από την διαιτολόγο – διατροφολόγο και μέλος του ειδικού διδακτικού – εργαστηριακού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννα Αποστολάκη.
Αναλυτικά, η μελέτη, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ξεκίνησε το 1960 όταν ο Δρ Ancel Keys, ειδικός καρδιολόγος από τη Μινεσότα, την επινόησε για να ερευνήσει τη σχέση διατροφής και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Συμμετείχαν 13.000 άνδρες ηλικίας 40-59 ετών από τη Φιλανδία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ελλάδα (Κρήτη και Κέρκυρα), την Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία.
Τριανταένα χρόνια μετά, δηλαδή το 1991, ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με υπεύθυνο τον καθηγητή Αντώνη Καφάτο, ανέλαβε την επανεξέταση των συμμετεχόντων στην έρευνα, διαπιστώνοντας ότι το 50% των Κρητικών που συμμετείχαν βρίσκονταν ακόμα εν ζωή, ενώ στη Φιλανδία δεν υπήρχαν επιζώντες.

Σήμερα στην Κρήτη εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή 30 άτομα.

Οι συγκρίσεις μεταξύ των διαφόρων πληθυσμών έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Κρήτης παρουσίαζε την καλύτερη κατάσταση υγείας και τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.
Η μελέτη αναδεικνύει τη διατροφική αξία του ελαιολάδου, ενώ, παράλληλα, λαμβάνει υπόψη της τόσο τη σημασία του διαιτολογίου των Κρητικών (π.χ. άφθονα άγρια χόρτα, λαχανικά, φρούτα, σαλιγκάρια, όσπρια, γαλακτοκομικά, λίγο κρέας κ.α.) όσο και τον τρόπο παρασκευής του γεύματος, που ήταν απλός και δεν κάλυπτε τη γεύση της πρώτης ύλης.
Επιπλέον, στη διάρκεια της εσπερίδας αναπτύχθηκαν και θέματα που σχετίζονται με την αξία των βοτάνων, αλλά και των άγριων χόρτων της Κρήτης, με ομιλητές τον Κωνσταντίνο Οικονομάκη, γεωπόνο – ερευνητή ΕΘΙΑΓΕ και τον Ζαχαρία Κυπριωτάκη, καθηγητή Βοτανικής ΤΕΙ Κρήτης.
 

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

«Αυτοκτονία» το πρωινό τσιγάρο!

«Αυτοκτονία» το πρωινό τσιγάρο!

Διπλάσιες οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου

Εάν είστε από αυτούς που απολαμβάνουν το πρωινό τσιγάρο, καλό θα είναι να το ξανασκεφτείτε. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό «Cancer», οι «πρωινοί» καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο από τους καπνιστές που το… αφήνουν για αργότερα.

Αποτελεί πάγια συνήθεια για τους περισσότερους καπνιστές το πρωινό τσιγάρο, όμως καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν. Οι γιατροί που επιμελήθηκαν την έρευνα κατέληξαν πως τα επίπεδα νικοτίνης είναι υψηλότερα σε αυτούς που καπνίζουν το πρωί, με το που ανοίξουν τα μάτια τους. Οι επιστήμονες θέλησαν να μελετήσουν μόνο όσον αφορά το πρωινό τσιγάρο και όχι τη συχνότητα και τη διάρκεια που καπνίζουν.

Συγκεκριμένα συμπέραναν πως όσοι κάπνισαν σε λιγότερο από μια ώρα αφού ξύπνησαν, είχαν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου. Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Joshua Muscat, δήλωσε πως « Το πρωινό τσιγάρο αυξάνει τη νικοτίνη στο σώμα του καπνιστή, όπως και άλλες τοξίνες που οφείλονται σε αυτό. Όσοι δεν έχουν υπομονή και καπνίζουν σχεδόν με το που ξυπνήσουν, έχουν διπλάσιες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου στον πνεύμονα και όχι μόνο».

Τέλος οι γιατροί θεωρούν πως οι «πρωινοί» καπνιστές, έχουν την τάση να καπνίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα, στην διάρκεια της ημέρας.

Συναγερμός για τα μολυσμένα κουνούπια

Συναγερμός για τα μολυσμένα κουνούπια

Τα κρούσματα του ιού του Δυτ. Νείλου έχουν εξαπλωθεί στην επικράτεια





Σε «ανελέητο» κυνήγι κουνουπιών επιδίδονται οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς το έως πρόσφατα απλώς ενοχλητικό στη συνείδηση του κόσμου δίπτερο έντομο, στοχοποιείται πια επισήμως ως ένας σοβαρός κίνδυνος δημόσιας υγείας.

Πέρυσι για πρώτη φορά κουνούπι «έφερε» στη χώρα μας τον ιό του Δυτικού Νείλου, προκαλώντας επιδημία στην Κεντρική Μακεδονία, με σωρεία κρουσμάτων λοίμωξης σε ανθρώπους. Εφέτος έκανε ξανά την εμφάνισή του, με μία σημαντική διαφορά: την εξάπλωσή του νοτιότερα, αφού εντοπίστηκαν κρούσματα σε άνθρωπο και άλογα και στην περιοχή της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες αρχές εντείνουν την προσπάθεια για αντιμετώπιση του φαινομένου (αύριο, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με τον περιφερειάρχη και δημάρχους της Αττικής). Μία προσπάθεια που εφέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών, επιχειρήθηκε να ξεκινήσει νωρίς με ψεκασμούς - κωνωποκτονίες αλλά και στενή παρακολούθηση του «εχθρού».

Ήδη, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, κ. Αντώνης Δημόπουλος, και με αφορμή την «επιδημία» του ιού του Δυτικού Νείλου, έχουν στηθεί 100 Κέντρα - Παρατηρητήρια σε όλη τη χώρα με ειδικές «παγίδες» για κουνούπια, αλλά και με πτηνά (περιστέρια και κότες), τα οποία ως πιο ευαίσθητα στον ιό «καταδεικνύουν» αμέσως την επέλαση των κουνουπιών-φορέων. Οι παγίδες με τα κουνούπια αποστέλλονται στα ειδικά κέντρα (εργαστήρια Μικροβιολογίας ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Αθηνών και στο εργαστήριο παρασιτολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας) προκειμένου να γίνει μοριακός έλεγχος που θα δείξει εάν είναι φορείς του ιού. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 37.000 κουνούπια, και αξίζει να σημειωθεί ότι δίπτερα αρθρόποδα «φορείς» του ιού είχαν ήδη εντοπιστεί από τις 23 Ιουνίου. Το πρώτο όμως εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα σε άνθρωπο αναφέρθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έναν μήνα αργότερα, στις 26 Ιουλίου, και αφορούσε κάτοικο της Καρδίτσας.

Το «κακό σενάριο»

Έως και τα μέσα της εβδομάδας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο αριθμός των περιστατικών λοίμωξης που έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου ήταν επτά. Ενα από αυτά αφορά κάτοικο του Μαραθώνα, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους του υπουργείου Υγείας -με βάση και την εμπειρία άλλων χωρών όπως π.χ. οι ΗΠΑ που επίσης αντιμετώπισαν το πρόβλημα- για εξάπλωση του ιού στην επικράτεια. Αυτό ήταν και το «κακό σενάριο». Το «καλό σενάριο» αφορούσε στο να παραμείνει η δραστηριότητα του ιού στα περυσινά επίπεδα όπου είχαν διαγνωσθεί 262 κρούσματα -η συντριπτική πλειονότητα των οποίων στην Κεντρική Μακεδονία και με επίκεντρο τις πεδινές περιοχές των νομών Ημαθίας και Πέλλας- αλλά είχαν σημειωθεί και 35 θάνατοι, όλοι υπερηλίκων με υποκείμενα νοσήματα. Τα όπλα που διαθέτει η χώρα για την αντιμετώπιση της «επιδημίας» είναι οι ψεκασμοί για τους οποίους είχε επιστήσει την προσοχή το υπουργείο Υγείας στις αρμόδιες αρχές από τον περασμένο Μάρτιο. Ακόμα και σήμερα όπου παρατηρείται, με βάση το δίκτυο παρατηρητηρίων, μεγάλη συσσώρευση μολυσμένων κουνουπιών, επεμβαίνει το KΕΕΛΠΝΟ με επιπλέον ψεκασμούς.

Εκτός από τις κεντρικές παρεμβάσεις, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η τήρηση ορισμένων βασικών οδηγιών προστασίας από τους πολίτες και η οποία φαίνεται ότι σε μεγάλο ποσοστό οδήγησε στη φετινή «καθυστέρηση» εμφάνισης κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο, παρά το γεγονός ότι τα «μολυσμένα» κουνούπια κυκλοφορούσαν από τον Ιούνιο. Οι οδηγίες αυτές αφορούν στη χρήση εντομοαπωθητικών στο δέρμα και εντομοκτόνων στον αέρα, την επιλογή μακρυμάνικων ρούχων και παντελονιών, την τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων, τη χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών και την απομάκρυνση στάσιμων υδάτων, π.χ. από τον κήπο.

Οι κίνδυνοι των ρούχων που δεν τσαλακώνονται....

Το σιδέρωμα πλέον δεν είναι απαραίτητο ηια να είστε κομψοί και περιποιημένοι... Γιατί να μπαίνετε στον κόπο αφού στα καταστήματα  μπορείτε να βρείτες κολαριστά πουκάμισα <<που δεν τσαλακώνονται>> και παντελόνια <<που μπορείτε να φορέσετε μόλις βγουν από το πλυντήριο>>? Παρόλο που δεν αναγράφεται στις ταμπέλες, αυτά τα ρούχα δεν τσαλακώνονται γιατί περιέχουν μια ρητίνη  που απελευθερώνει φορμαλδεϋδη, μια χημική ουσία που συνήθως συνδέεται με τα υγρά βαλσαμώματος και τα διαμελισμένα βατράχια στο μάθημα της βιολογίας. Αυτή η ουσία, συναντάται σε μία ευρεία γκάμα καταναλωτικών αγαθών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες, οι κουρτίνες, οι ταπετσαρίες που χρησιμοποιούνται σε καναπέδες και πολυθρόνες καθώς και προϊόντα προσωπικής φροντίδας και καλλωπισμού.
Το σοβαρότερο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει σε κάποιον που φορά ρούχα που δεν τσαλακώνονται είναι μια δερματική πάθηση που ονομάζεται δερματίτιδα εξ επαφής. Εμφανίζεται σε μικρό ποσοστό ανθρώπων και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, εξάνθημα και φουσκάλες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη..
ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΦΟΡΕΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ.....

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Οι παραλίες γυμνιστών δεν φορούν πλέον... φύλλο συκής

Οι παραλίες γυμνιστών δεν φορούν πλέον... φύλλο συκής

Λιγοστεύουν τα ταμπού στην Ελλάδα

Τα ταμπού λιγοστεύουν και οι γυμνιστές απολαμβάνουν με μεγαλύτερη άνεση το μπάνιο τους σε δεκάδες παραλίες της Ελλάδας, συχνά δίπλα σε όσους κολυμπούν φορώντας το μαγιό τους.

Πάντως, αν και η ατμόσφαιρα είναι σήμερα πολύ περισσότερο ανεκτική σε σύγκριση με τις «μαύρες» για τους γυμνιστές δεκαετίες του 1970 και του 1980, με το ατελείωτο κυνηγητό από την αστυνομία και τη λιγότερο «προοδευτική» μερίδα των κολυμβητών, ακόμα καταγράφονται νοοτροπίες που αποθαρρύνουν τους γυμνιστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη απαγόρευση με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου του γυμνισμού σε όλες τις παραλίες του νησιού.

Ο Βασίλης είναι 34 χρόνων και κάνει γυμνισμό από τα 18. Έχοντας επισκεφτεί τις περισσότερες παραλίες της Ελλάδας, διαπιστώνει ότι, με το πέρασμα του χρόνου, ο περισσότερος κόσμος γίνεται πιο ανεκτικός προς τους γυμνιστές. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο «Έθνος»,«ακόμα είμαστε πιο συντηρητικοί σε σχέση με άλλους λαούς».

«Παλιά τα πράγματα ήταν μαύρα με αποχρώσεις γκρίζου και τώρα είναι γκρι με αποχρώσεις λευκού. Σίγουρα μας αποδέχονται πιο εύκολα, αλλά η κατάσταση δεν είναι ιδανική ακόμα. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε καταλάβει ότι γυμνισμός δεν σημαίνει ''ψάχνω για σεξουαλικό σύντροφο''. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, ο γυμνισμός γίνεται περισσότερο δημοφιλής στους νέους που αναζητούν εναλλακτικές μορφές διακοπών».

Τα δέκα πρέπει και δεν πρέπει


Ο γυμνισμός δεν πρέπει να συσχετίζεται με την οποιουδήποτε τύπου σεξουαλική αναζήτηση.
Δεν αποτελεί δικαίωμα μιας συγκεκριμένου σεξουαλικού προσανατολισμού ομάδας, αλλά όλων ανεξαιρέτως.
Ο γυμνισμός δεν πρέπει να συνδέεται με την επιδειξιμανία και την ηδονοβλεψία.
Ο γυμνισμός ενέχει ερωτισμό, αλλά δεν αποτελεί σεξουαλική έκφραση.
Οι γυμνοί φίλοι απολαμβάνουν και μοιράζονται την εμπειρία του γυμνισμού ως έκφραση ουσιαστικής σωματικής και πνευματικής /ψυχικής επαφής και όχι ως λανθάνουσα σεξουαλική επιθυμία.
Ο γυμνισμός αποτελεί ιδεολογία, με την έννοια ότι προσδιορίζεται από ένα σύστημα εννοιών όπως: αυτοεκτίμηση, φυσιολατρία, ελευθερία έκφρασης, απενοχοποίηση, αληθινή επαφή, φυσικότητα.
Ο γυμνισμός για πολλούς ανθρώπους δεν περιορίζεται στη φύση ή στο νερό, αλλά μπορεί να αποτελέσει συνήθεια της καθημερινότητάς τους στον προσωπικό τους χώρο. Η αίσθηση της γυμνής παρέας μέσα σ' ένα σπίτι δεν πρέπει να θεωρείται ύποπτη ή ενοχοποιητική κατάσταση, ούτε να συνοδεύεται από υπαινιγμούς σεξουαλικότητας.
Οι γυμνοί φίλοι μπορούν να συνυπάρχουν ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, αρκεί να είναι συνειδητοποιημένοι γυμνιστές.
Ο γυμνισμός δεν ακυρώνει τις ορμές μας, ούτε απαγορεύει την με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασή τους. Μπορεί ως έννοια να περιέχει και την ερωτική έκφραση, αλλά δεν πρέπει επ' ουδενί να προσδιορίζεται από αυτήν.
Ο γυμνισμός είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος (όχι βέβαια ο μοναδικός) να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, όπως και να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε και τους άλλους χωρίς μάσκες, ρετουσαρίσματα και υποκριτικές εκδηλώσεις.

Ο δεκάλογος των έξυπνων διακοπών

Ο δεκάλογος των έξυπνων διακοπών

Ξεκουραστείτε χωρίς να ξοδευτείτε

Με το θερμόμετρο να παίρνει εκ νέου την ανιούσα και την οικονομική κρίση να βάζει όλο και περισσότερα εμπόδια για καλοκαιρινές διακοπές, πολλοί νιώθουν ότι θα πρέπει να πάρουν διαζύγιο από την προσωπική τους ξεκούραση. Παρ' όλα αυτά και με δεδομένο ότι οι επόμενοι μήνες αναμένονται... επίπονοι, μια σύντομη απόδραση από την καθημερινότητα δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη.

Οι ταξιδιώτες του Αυγούστου αδημονούν να φθάσει η στιγμή της αναχώρησης για να απολαύσουν μια έστω και ολιγοήμερη ξεκούραση. Το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου βρίσκεται προ των πυλών και αρκετές δελεαστικές προσφορές περιμένουν να ικανοποιήσουν όσους τις επιλέξουν.

1.Όπως δημοσιεύει το «Έθνος», ο προγραμματισμός των διακοπών καλό είναι να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα σε σχέση με την ημερομηνία που έχετε επιλέξει να φύγετε ώστε να πετύχετε καλύτερες τιμές στα καταλύματα, καθώς πολλά είναι τα ξενοδοχεία αλλά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια τα οποία κάνουν προσφορές αρκεί να γίνει η προκράτηση ένα εικοσαήμερο πριν.

2.Διακοπές σε κοντινούς προορισμούς εφόσον με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται τα χρήματα της βενζίνης, των διοδίων, αλλά και τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια αν πρόκειται για νησί. Καλή επιλογή αποτελούν και οι περιοχές χωρίς μεγάλη τουριστική κίνηση, στις οποίες σαφώς και οι τιμές στα καταλύματα είναι χαμηλές.

3.Καλύτερες τιμές προσφέρονται τόσο για τα καταλύματα όσο και για τα ακτοπλοϊκά αν επιλέξετε να ξεκινήσετε τις διακοπές σας μέσα στην εβδομάδα ή τετραήμερα χωρίς παρασκευοσαββατοκύριακα, καθώς τις καθημερινές οι τουριστικοί προορισμοί εκτός κάποιων εξαιρέσεων δεν παρουσιάζουν πληρότητα.

4.Αν πετάτε με low cost αεροπορική εταιρεία για ένα long weekend, ή για 3-4 μέρες, μπορείτε να εξοικονομήσετε από 20 έως 40 ευρώ, αν δεν παραδώσετε βαλίτσα στο check in. Πάρτε μαζί σας μόνο μία χειραποσκευή. Αυτή μπορεί να είναι ένα σακίδιο πλάτης στο οποίο απλά θα προσέξετε να μη συμπεριλάβετε περισσότερες από δέκα συσκευασίες υγρών άνω των 100 ml η καθεμία.

5.Από τις πιο οικονομικές λύσεις θεωρείται το κάμπινγκ. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά και οργανωμένα, ενώ όσον αφορά τις τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Και όσοι δεν διαθέτουν σκηνή ή τροχόσπιτο, καλό είναι να γνωρίζουν ότι υπάρχει η δυνατότητα της ενοικίασης με τη μέρα στο κάμπινγκ που θα επιλέξουν.

6.Είναι προτιμότερο να ψωνίζετε και να μαγειρεύετε εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, καθώς με αυτόν τον τρόπο γλιτώνετε τα χρήματα από τις ταβέρνες. Ακόμα και τον καφέ της παραλίας μπορείτε να τον ετοιμάζετε από το δωμάτιο και να μην τον αγοράζετε στην... τσιμπημένη τιμή του beach bar...

7.Εκμεταλλευτείτε τα σπίτια συγγενών και φίλων για να μην πληρώσετε για τη διαμονή σας με αποτέλεσμα το ποσό που θα εξοικονομήσετε ενδεχομένως και να παρατείνει τον χρόνο των διακοπών σας... Αλλά και αν διαθέτετε σπίτι στο χωριό, πρέπει εν μέσω κρίσης να το δείτε με διαφορετικό μάτι.

8.Προσοχή στο μέρος όπου παραθερίζετε. Ψωνίζετε μόνο σε περίπτωση ανάγκης από τοπικά mini market και παντοπωλεία. Συνήθως οι τιμές τους είναι πολύ πιο ακριβές από ένα μεγάλο super market της περιοχής. Και για το πού να φάτε ή να βγείτε για ποτό το βράδυ, καλύτερα ρωτήστε έναν ντόπιο...

9.Και φυσικά μπορείτε να αποφύγετε τις επισκέψεις σε οργανωμένες παραλίες όπου υπάρχει εισιτήριο εισόδου αλλά και αντίτιμο για την ξαπλώστρα, δαπάνη που εκτινάσσει τον προϋπολογισμό των διακοπών στα ύψη. Υπάρχουν εφάμιλλες, αν όχι και καλύτερες παραλίες, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε εντελώς ανέξοδα!

10.Φέτος ήρθε ο καιρός να ξαναθυμηθείτε περσινά ή προπέρσινα μαγιό και ρούχα, ώστε να μην επιβαρυνθείτε και με μία ακόμα αγορά για τις διακοπές σας. Την ώρα που θα ετοιμάζετε βαλίτσα, καλό είναι να επισκεφθείτε την... ντουλάπα σας και όχι κάποιο κατάστημα για την ανανέωση της γκαρνταρόμπα σας...

To ρόφημα κανέλας εχθρός της ναυτίας

To ρόφημα κανέλας εχθρός της ναυτίας

Απολαύστε το ταξίδι σας!

Είστε έτοιμοι για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, αλλά αντί να πετάτε από τη χαρά σας είστε προβληματισμένοι με το ταξίδι. Αιτία η ναυτία που σας κάνει να υποφέρετε σε όλη τη διάρκεια της διαδροομής.

Η ταξιδιωτική ναυτία δεν γιατρεύεται μόνον με χάπια από το φαρμακείο, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα ρόφημα κανέλας, γαρύφαλλου ξερής μέντας μία μέρα προτού ξεκινήσετε για το ταξίδι.

Υπολογίστε μία πρέζα για κάθε φλιτζάνι. Αφήστε τα μπαχαρικά και το βότανο στο βραστό νερό για 10-15 λεπτά. Φτιάξτε μια ποσότητα 2-3 φλιτζανιών, και πίνετε σε όλη τη διάρκεια της μέρας μερικές γουλιές. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα καταλάβετε ότι τίποτα δεν κουνιέται γύρω σας, θα χαλαρώσετε και θα απολαύσετε τη συνέχεια.