Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Η διατροφική ανάλυση της γαρίδας


Η γαρίδα, ένα εύγεστο θαλασσινό έδεσμα. Προτιμάται από μικρούς και μεγάλους. Χαίρει ιδιαίτερης προτίμησης, λόγω του ‘’χαρούμενου’’ χρώματος του- ανοιχτό ροζ.




Ένα ακόμη πλεονέκτημα το οποίο καθιστά την γαρίδα στις αγαπημένες μας επιλογές είναι ότι δεν έχει κόκκαλα, πρόβλημα το οποίο συναντάται ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες όπου λόγω των κοκάλων δεν ‘’αγαπάνε’’ τα ψάρια.

Στις ιδιαίτερα θεραπευτικές ιδιότητες της γαρίδας, συναντάται η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αποδίδει 20γρ στα 100γρ τροφίμου.

Εάν προσέξουμε την ποσότητα δεν θα καταναλώσουμε μεγάλο ποσό θερμίδων, γνωρίζοντας προηγουμένως ότι στα 100γρ. τροφίμου αποδίδονται περίπου 70 kcal-θερμίδες.

Χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υψηλή σε χοληστερόλη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα 100γρ τροφίμου αποδίδει 190γρ χοληστερόλης και μόνο 2γρ. λίπους.

Τέλος, να σημειωθεί ότι είναι πλούσια πηγή σε βιταμίνη Α και βιταμίνη Β3.

Διατροφικές συνταγές, με γαρίδα.

-Γαρίδες βραστές (1 κιλό ) 700 (θερμίδες)

-Γαρίδες βραστές ψητές (μερίδα) 70 (θερμίδες)

-Γαρίδες βραστές λαδολέμονο με 1 κ. λάδι (μερίδα) 210 (θερμίδες)

-Γαρίδες γιουβέτσι (μερίδα) 490 (θερμίδες)

-Γαρίδες κοκτέιλ (1 μπωλ) 290 (θερμίδες)

-Γαρίδες τηγανιτές (μερίδα) 300 (θερμίδες)

-Ντομάτες γεμιστές με γαρίδες (1 μέτρια) 246 (θερμίδες)

Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.


ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr


Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Παραλίες στην Αττική: Κοντινές και δωρεάν αποδράσεις

paralia_754928799
Ο καλός καιρός οδηγεί αυτό το σαββατοκύριακο κατά χιλιάδες του αθηναίους που εκδράμουν προς τις παραλίες, ιδίως αυτές που είναι ελεύθερες, χωρίς είσοδο αλλά και ταυτόχρονα σπάνιας ομορφιάς. Το κυνήγι αυτών, κόντρα στον... εύκολο δρόμο των οργανωμένων πλαζ, είναι ιδιαίτερα γοητευτικό και στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα «Έθνος» παρουσίασε τις 20 πιο δημοφιλείς και όμορφες ελεύθερες παραλίες της Αττικής, που αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική και άκρως οικονομική επιλογή για όποιον θέλει να απολαύσει τη θάλασσα και την αμμουδιά χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει εισιτήριο για να κάνει μπάνιο. Δείτε ποιες είναι με ακριβείς οδηγίες για το πώς θα φτάσετε σε αυτές.

1. ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ: Σε απόσταση λίγων λεπτών με τα πόδια από το κέντρο του Πειραιά βρίσκεται μία από τις πιο παραδοσιακές παραλίες της πόλης. Λόγω του ότι βρίσκεται μέσα στην πόλη, όμως, δυσκολεύει αφάνταστα όσους πάνε για μπάνιο με το αυτοκίνητό τους αφού το πάρκινγκ είναι μεγάλο πρόβλημα. Η παραλία βρίσκεται αμέσως μετά το λιμάνι της Καστέλλας και λίγο πριν από τον Ναυτικό Ομιλο.


2. ΕΔΕΜ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ: Η μεγάλη αμμουδιά του Παλαιού Φαλήρου βρίσκεται λίγο μετά την παραλία του Φλοίσβου. Το όνομά της προέρχεται από το κέντρο που βρίσκεται στην αρχή της. Μπορείτε να φτάσετε πολύ εύκολα με το τραμ και να κατεβείτε στον σταθμό Εδέμ που βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο της παραλίας.


3. ΠΛΑΖ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ: Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν μία από τις πολλές οργανωμένες πλαζ του παραλιακού μετώπου. Μετατράπηκε, ωστόσο, από τον πρώην Δήμο Ελληνικού σε έναν χώρο που ο κόσμος μπορεί να κάνει μπάνιο δωρεάν και παράλληλα να απολαμβάνει υπηρεσίες που λίγο μακρύτερα θα πλήρωνε πολύ ακριβά. Η είσοδός της βρίσκεται στην πεζογέφυρα της λεωφόρου Ποσειδώνος, στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο.


4. ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ: Για παραλία που βρίσκεται σε μία από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Αθήνας, η μηδενική, σε κάποια σημεία, αξιοποίησή της προκαλεί έκπληξη. Για να φτάσετε εκεί κατευθύνεστε μέσω της λεωφόρου Ποσειδώνος προς το Σούνιο και ακολουθείτε την πινακίδα "Παραλία Γλυφάδας". Χρειάζεται προσοχή, όμως, γιατί η πινακίδα αυτή βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο πριν φτάσετε στην πόλη της Γλυφάδας.


5. ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΚΑΒΟΥΡΙ: Με μία θαυμάσια αμμουδιά και θέα σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Ποσειδώνος, η παραλία έχει πολύ κόσμο ακόμα και τις καθημερινές. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Οδηγείτε στη λεωφόρο Ποσειδώνος με κατεύθυνση το Σούνιο, ακολουθείτε την πρώτη πινακίδα για Καβούρι και μπαίνετε στην οδό Ηλιου. Η παραλία βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου.


6. ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΒΟΥΡΙ: Λίγο μετά τον Αγιο Νικόλαο, το Μεγάλο Καβούρι είναι άλλη μία όμορφη παραλία με αρκετό ελεύθερο χώρο για όσους θέλουν να κάνουν μπάνιο χωρίς να πληρώσουν για ξαπλώστρες και ομπρέλες. Προσπεράστε τον Αγιο Νικόλαο και συνεχίστε κατά μήκος της ακτής μέχρι να τη συναντήσετε.


7. ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΟΥΜΠΑΡΔΑΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ: Η είσοδος για την παραλία βρίσκεται λίγο μετά το 33ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Σουνίου. Πρόκειται για μία εξαιρετική παραλία, σε έναν κόλπο που την προστατεύει από τα κύματα. Είναι, επίσης, μεγάλη σε μήκος και πολύ άνετη.


8. ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ: Στο 36ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Σουνίου, ο Αγιος Δημήτριος είναι μία στενή παραλία, η οποία, ωστόσο, δίνει τη δυνατότητα σε όσους δεν θέλουν να κάνουν ηλιοθεραπεία να καθίσουν στη σκιά, αφού, σε απόσταση λίγων μέτρων από το κύμα, έχουν φυτευτεί αρκετά πεύκα. Κάποιοι μικροί φοίνικες που έχουν φυτευτεί δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο από την αίσθηση του "εξωτικού".


9. ΠΕΥΚΟ: Βρίσκεται στο 41ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Σουνίου, λίγο μετά το Grand Resort στο Λαγονήσι. Είναι μία παραλία ιδιαίτερα δημοφιλής σε όσους αποφεύγουν το "οργανωμένο" αφού υπάρχει μόνο μία καντίνα που πουλάει τα απαραίτητα.


10. ΜΑΥΡΟ ΛΙΘΑΡΙ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ: Ο μαύρος βράχος στην αριστερή πλευρά έχει δώσει το όνομά του στη γνωστή παραλία της Σαρωνίδας. Βρίσκεται στο 46ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Σουνίου και, παρά το γεγονός ότι είναι καλά οργανωμένη, έχει αρκετό ελεύθερο χώρο.


11. ΑΓ. ΝΙΚΟΛ. ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ: Από τις καλύτερες επιλογές. Η παραλία δεν φαίνεται από τον δρόμο. Θα πρέπει να μπείτε στον παράδρομο της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων και να κάνετε δεξιά στο τελευταίο στενό πριν ξαναβγείτε στη Λ. Σουνίου.


12. ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ: Μεγάλη παραλία με καφέ άμμο και άπλετο ελεύθερο χώρο αφού παραμένει ακόμα ανεκμετάλλευτη. Είναι πολύ εύκολο να την εντοπίσετε αφού εκτείνεται σε όλο το μήκος της Παλαιάς Φώκαιας.


13. ΘΥΜΑΡΙ: Βρίσκεται στο 54ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Σουνίου και είναι μία πολύ αγαπητή παραλία για όσους δεν ενδιαφέρονται για πιο οργανωμένες καταστάσεις. Λίγο πριν φτάσετε, καλό είναι να κόψετε ταχύτητα γιατί το δρομάκι της εισόδου δεν φαίνεται εύκολα και αν το περάσετε θα πρέπει να κάνετε αναστροφή στη Λεωφόρο Σουνίου.


14. ΧΑΡΑΚΑΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ: Η παραλία βρίσκεται στο 62ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Σουνίου, λίγο μετά το νησί του Πατρόκλου. Χωρίς κανενός είδους τουριστική οργάνωση, αλλά και χωρίς μαγαζιά σε κοντινή απόσταση, μπορείτε να κολυμπήσετε βλέποντας τον Πάτροκλο και, αν δεν θέλετε να κάνετε ηλιοθεραπεία, να καθίσετε κάτω από τη σκιά ενός πεύκου.


15. ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ ΣΟΥΝΙΟΥ: Η παραλία βρίσκεται στο 72ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Σουνίου, τέσσερα χιλιόμετρα μετά τον ναό του Ποσειδώνα, μέσα στον οικισμό Πασά Σουνίου. Η παραλία είναι γνωστή μόνο σε όσους έχουν σπίτι στην περιοχή, οπότε είναι βέβαιο ότι δεν θα πέσετε σε συνωστισμό.


16. ΕΡΩΤΟΣΠΗΛΙΑ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ: Οποιος θέλει να πάει Σάββατο ή Κυριακή στην Ερωτοσπηλιά θα πρέπει να ξυπνήσει νωρίς γιατί το μεσημέρι γίνεται το αδιαχώρητο. Για να τη βρείτε κατευθύνεστε προς Πόρτο Ράφτη, στρίβετε αριστερά στο σούπερ μάρκετ του Γέγου και όταν φτάσετε στο εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα στρίβετε αριστερά μέχρι να συναντήσετε την είσοδο της παραλίας.


17. ΧΑΜΟΛΙΑ: Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες. Ακολουθήστε τον δρόμο που ξεκινά πριν από το Πόρτο Ράφτη και συνδέει την περιοχή με τη Λούτσα. Ακολουθήστε τις πινακίδες για Χαμολιά και θα πέσετε επάνω στην παραλία. Πηγαίνοντας μπορείτε να κάνετε μία στάση για να δείτε τον ναό της Αρτέμιδας.


18. ΑΓ. ΝΙΚΟΛ. ΛΟΥΤΣΑΣ: Οσοι ξέρουν λίγο περισσότερο την περιοχή προτιμούν να κολυμπήσουν στην παραλία του Αγίου Νικολάου. Αν έρχεστε από τη Λεωφόρο Μαραθώνος στρίβετε δεξιά στο φανάρι της οδού Αρίωνος, μετά τη διασταύρωση της Καλλιτεχνούπολης, και συνεχίζετε για έξι χιλιόμετρα μέχρι να φτάσετε στην παραλία.


19. ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ: Όταν φτάσετε στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας ανεβαίνετε την οδό Κυπρίων Αγωνιστών. Στο τέλος του δρόμου ακολουθείτε τις πινακίδες. Χρειάζεται προσοχή γιατί η παραλία δεν φαίνεται από τον δρόμο και πρέπει να εντοπίσετε την κίτρινη πινακίδα που συστήνει στους λουόμενους να προσέχουν τις ακτές.


20. ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΧΙΝΙΑ: Λίγα χιλιόμετρα μετά τις οργανωμένες πλαζ της περιοχής υπάρχει η ελεύθερη και πολύ δημοφιλής παραλία του Σχινιά. Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ο δρόμος είναι πολύ κακός, με κακοτράχαλους χωματόδρομους και σαμαράκια.


ΠΗΓΗ: Star.gr

Ενίσχυση των δήμων με 23 εκ. ευρώ για πυροπροστασία

image









Οικονομική ενίσχυση 23 εκατομμυρίων ευρώ προς όλους τους δήμους της χώρας, αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τον καθαρισμό περιαστικών δασών, καθαρισμό και έλεγχο χωματερών, ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο δήμου, τον εξοπλισμό και λειτουργικά έξοδα.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις εν λόγω πιστώσεις αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας και θα γνωστοποιούν άμεσα τα σχετικά έργα στις αρμόδιες διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Πηγή: http://bit.ly/iuvGcO

Απαλλαγείτε από τα άλατα στο μπάνιο


8161289d4b2dea6d1137da6f4fce6238

Απλά και οικολογικά!

Για να μη δημιουργούνται άλατα και υπολείμματα με πλάκες σαπουνιού στους τοίχους γύρω από το ντους, καθώς και στην πόρτα της ντουζιέρας, υπάρχει οικολογική, φτηνή και αποτελεσματική λύση:

-Βάλτε σε μπουκαλάκι με ψεκαστήρα 2,5 ml (1/2 κουταλάκι του γλυκού), μαγειρική σόδα, 5 ml (1 κουτ.γλυκού) βόρακα, 2,5 ml (1/2 κουτ.γλυκού) υγρό σαπούνι, 45 ml (3 κουτ. σούπας) άσπρο ξύδι και 500 ml (2 φλιτζάνια) ζεστό νερό.

-Ανακατέψτε, ψεκάστε και τρίψτε τις επιφάνειες γύρω από το ντους.

Και μην ξεχνάτε πως η μαγειρική σόδα όπως και το ξύδι, σκοτώνουν τα μικρόβια και τα βακτηρίδια και εξαφανίζουν τις δυσοσμίες.

ΠΗΓΗ: newsbeast

Βρέφος στην τιμή των 10.000 ευρώ

mwro




Σοκ και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Πάτρα η πρόθεση μιας μητέρας να πουλήσει το μόλις λίγων ημερών βρέφος της. Συνελήφθη η μητέρα


Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και καταδίωξη των υπευθύνων, συνελήφθησαν τόσο η μητέρα του βρέφους όσο και τρία ακόμη άτομα που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση και θα οδηγηθούν ενώπιον της αρμόδιας δικαιοσύνης.
Όπως αναφέρουν πηγές, η μητέρα είχε κανονίσει να πωλήσει το βρέφος της έναντι σημαντικού χρηματικού ποσού.
Το κύκλωμα των Ρουμάνων φέρεται πως δρούσε εδώ και καιρό και οι αστυνομικοί κατάφεραν και ήρθαν σε επαφή μαζί τους προσποιούμενοι τους αγοραστές.
Οι τρεις Ρουμάνοι φέρεται πως ζήτησαν 10.000 ευρώ από τους αγοραστές - αστυνομικούς για να δώσουν το βρέφος όταν αυτό γεννηθεί.
Η συμφωνία έγινε όταν η κοπέλα από την Ρουμανία ήδη κυοφορούσε και όλοι περίμεναν να γεννήσει για να γίνει η αγοραπωλησία.
Πριν από πέντε ημέρες το αγοράκι ήρθε στον κόσμο και το βράδυ της Πέμπτης οι τρεις Ρουμάνοι θα το παρέδιδαν στους υποψήφιους "γονείς".
Επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στη 13.30 από τον Διοικητή της Ασφάλειας Πάτρας Αριστείδη Ανδρικόπουλο.


Πηγή: Dete.gr

Η σημασία της οικογένειας στην ευτυχία του παιδιού

oikogenia








Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε παραδοσιακές και ευτυχισμένες οικογένειες, έχοντας κοντά τους και τους δύο γονείς τους και τρώγοντας τακτικά μαζί τους, είναι πιθανότερο να έχουν αργότερα ευτυχισμένες ζωές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Μια δεύτερη μελέτη, όμως, συμπέρανε ότι οι ευτυχισμένοι έφηβοι μπορεί να γίνονται πιο χαρούμενοι ενήλικοι, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο να χωρίσουν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η πρώτη μελέτη, από ερευνητές των Πανεπιστημίων Έσεξ, Οξφόρδης, Γουόργουικ και Σάρεϊ, μελέτησε περίπου 100.000 ανθρώπους σε 40.000 νοικοκυριά στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας «Κατανοώντας την Κοινωνία και - όπως αναφέρει η βρετανική «Τelegraph» - κατέληξε στο συμπέρασμα ότι να τρώει ένα παιδί μαζί με την οικογένειά του, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, αποτελεί παράγοντα-κλειδί για τη δημιουργία στενών δεσμών με τους γονείς του.
Η έρευνα, που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τη μέτρηση της εθνικής ευημερίας με νέους τρόπους, πέρα από το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ).

Η μελέτη επιβεβαίωσε την κεντρική σημασία της παραδοσιακής οικογενειακής μονάδας για την ανάπτυξη των παιδιών και την ισορροπία τους όταν μεγαλώσουν. Μεταξύ άλλων, επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να είναι ευτυχισμένα από τη σχέση τους, σε σχέση με τα ανύπαντρα, καθώς επίσης ότι η κατάρρευση μιας οικογένειας (π.χ. λόγω χωρισμού των γονέων) κάνει περισσότερο κακό στο παιδί και από το να ζει στη φτώχεια. «Το να μην ζει και με τους δύο φυσικούς γονείς του ένα παιδί, έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση για τον βαθμό ικανοποίησης στη μετέπειτα ζωή του, ακόμη και από την υλική κατάσταση που βρίσκεται», σύμφωνα με την έρευνα.

Η μελέτη ακόμη διαπίστωσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των ίδιων των γονιών και με τα παιδιά τους είναι σημαντικές για τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξή των τελευταίων και για τη σταθερότητα των οικογενειών». Ακόμη, τονίζει ότι «τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα με την οικογενειακή κατάστασή τους, αν οι γονείς είναι ευτυχισμένοι με τη σχέση που οι ίδιοι έχουν μεταξύ τους».

Από την άλλη, ο εκφοβισμός από τα αδέλφια του μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη συμπεριφορά ενός παιδιού και την απόδοσή του στο σχολείο, καθώς και για την κατοπινή ψυχική υγεία του. Ακόμη, από την έρευνα προκύπτει ότι είναι ζωτικό για την ευημερία των παιδιών να μπορούν να συζητούν τα σημαντικά θέματα που τους απασχολούν, με τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους, καθώς επίσης να μην λογομαχούν κάθε λίγο και λιγάκι με τους γονείς τους και με τα αδέλφια τους.

«Ακόμη και ένα γεύμα ή ένα δείπνο από κοινού με όλη την οικογένεια είναι σημαντικό», υπογραμμίζουν οι ερευνητές και αναφέρουν ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά μαζί με τους γονείς τους, δηλώνουν πολύ συχνότερα ότι είναι ευτυχισμένα, σε σχέση με όσα παιδιά δεν τρώνε ποτέ μαζί με την οικογένειά τους ή τρώνε μαζί λιγότερες από τρεις φορές την εβδομάδα.

Εξάλλου, η έρευνα διαπίστωσε ότι η ευτυχία ενός ζευγαριού είναι ανάλογη με τη χρονική διάρκεια μιας σχέσης. Οι πιο ευτυχισμένες σχέσεις φαίνεται να είναι εκείνες που διαρκούν λιγότερο από πέντε χρόνια. Ακόμη, οι 25χρονοι δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι όταν δεν δουλεύουν ή δεν ψάχνουν για δουλειά, παρ' όλο που αυτή η ηλικιακή ομάδα, σε περίοδο κρίσης, υποφέρει κατ' εξοχήν από ανεργία.

Σε μια άλλη έρευνα, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό θετικής ψυχολογίας «Journal of Positive Psychology», διαπιστώθηκε ότι όσοι νέοι μεγάλωσαν ευτυχισμένοι στην οικογένειά τους, είναι 60% λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από ψυχικά προβλήματα αργότερα και επίσης έχουν καλύτερη απόδοση στις σπουδές και στην εργασία τους. Από την άλλη, όμως, είναι πιο πιθανό να χωρίσουν.

Η έρευνα, που αφορούσε περίπου 2.800 άτομα, βρήκε ότι όσα παιδιά είχαν ωραία σχέση με τους γονείς τους, είχαν και υψηλότερα επίπεδα ευημερίας και ικανοποίησης στη μετέπειτα ζωή τους, μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τη δουλειά τους και περισσότερους φίλους. Παράλληλα, όμως, ήταν πιθανότερο να καταλήξουν χωρισμένοι. Μια πιθανή εξήγηση, κατά τους ερευνητές, είναι ότι επειδή έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, τους είναι ευκολότερο να εγκαταλείψουν μια σχέση που τους δεν φέρνει πια ικανοποίηση.

ΠΗΓΗ: real.gr

Επικίνδυνο το E.coli σύμφωνα με τους επιστήμονες

image
Ο τύπος του βακτηρίου E.coli, που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη Γερμανία, αποτελεί μια γενετική μίξη, ιδιαίτερα επικίνδυνη εξαιτίας της ικανότητάς της να προσκολλάται στα τοιχώματα των εντέρων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Ομάδα με επικεφαλής τον Χέλγκε Καρς, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Μύνστερ, ανέλυσε το DNA 80 ασθενών με ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, από δείγματα που πήραν στο διάστημα από 23 Μαΐου ως 2 Ιουνίου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το βακτήριο Ο104:Η4 είναι σπάνιο και ιδιαίτερα τοξικό. Η τοξικότητά του προέρχεται από τον συνδυασμό δύο στελεχών: του Ehec (E.coli εντεροαιμορραγικό) και του Eaec (E.coli εντεροσυναθροιστικό), που προσκολλάται στα επιθηλιακά κύτταρα των εντέρων.

Αυτό που διαφοροποιεί το βακτήριο από άλλα είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται με ένα ευρύ φάσμα αντιβιοτικών που ανήκουν στην ομάδα β-λακτάμης, όπως οι πενικιλίνες και οι κεφαλοσπορίνες. Σύμφωνα με τη μελέτη, η χρήση αντιβιοτικών αυτής της ομάδας είναι πιθανόν να επιδείνωσε την κατάσταση. Η ικανότητα αυτού του βακτηρίου στα επιθηλιακά κύτταρα μπορεί να προκάλεσε την συστηματική απορρόφηση τοξινών-Σίγκα και να εξηγεί την αύξηση των κρουσμάτων ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου.

Περίπου το ένα τέταρτο των ατόμων που προσβλήθηκαν από το βακτήριο εμφάνισαν το σύνδρομο αυτό.
Μέχρι τις 20 Ιουνίου 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους -οι 38 στη Γερμανία- από την επιδημία και 810 άτομα εμφάνισαν ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο.

ΠΗΓΗ: http://www.exothema.com


Τρεις απορίες για την κυτταρίτιδα

Τρεις απορίες για την κυτταρίτιδα

Ο χειρότερος εφιάλτης των γυναικών!

Στις μέρες μας η απόκτηση και η διατήρηση ενός υγιούς και σφριγηλού σώματος, χωρίς τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα αποτελεί αυτοσκοπό, ιδιαίτερα για τις γυναίκες.

Καθημερινά, εκατομμύρια γυναικών ξοδεύουν χρόνο και ενέργεια σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, το οποίο εκδηλώνεται όλο και περισσότερο, αφού το 85% των γυναικών πλέον εμφανίζει αυτό το πρόβλημα μετά την ηλικία των 20.

Τί είναι όμως η κυτταρίτιδα;
Πρόκειται για υπολειτουργία της φλεβικής και λεμφικής κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών και άχρηστων προιόντων στο μεσοκυττάριο χώρο. Σύμφωνα πάντοτε με μελέτες, παρατηρείται διαταραχή στο μηχανισμό πολυμερισμού και από-πολυμερισμού των πολυσακχαριτών, με αποτέλεσμα την σκλήρυνση του συνδετικού ιστού.

Είναι η κυτταρίτιδα αρρώστια;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) χαρακτηρίζει ως αρρώστια κάθε διαταραχή της σωματικής,ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας. Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν τον ορισμό,πρέπει να πούμε ότι η κυτταρίτιδα είναι αρρώστια, ενώ πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση για όλες τις γυναίκες,η οποία οφείλεται στη δομή του δέρματός της και στις ορμόνες της.

Γιατί παρατηρείται στις γυναίκες και όχι στους άνδρες;
Έπειτα από βιοψίες εν τω βάθει δέρματος μηρών και γλουτών σε γυναίκες και σε άνδρες, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανατομική διαφορά κατασκευής. Στις γυναίκες, ο υποδόριος ιστός αποτελείται από τρία επίπεδα λίπους με δύο δεσμίδες συνδετικού ιστού ανάμεσά τους. Η επιδερμίδα είναι πιο λεπτή και το πάνω τμήμα του υποδόριου ιστού περιέχει μεγάλα λιποκύτταρα. Οι περιοχές με τα λιπώδη κύτταρα μπορούν να αλλάζουν σχήμα, οπότε αλλάζει και η εμφάνιση της επιδερμίδας. Οι δεσμίδες του συνδετικού ιστού που συνδέουν τα λιποκύτταρα με το κατώτερο στρώμα του υποδόριου ιστού, έχουν κάθετη διάταξη προς τα κάτω και τοξοειδή προς τα πάνω.

Στους άνδρες η επιδερμίδα είναι παχύτερη, το άνω τμήμα του υποδόριου ιστού λεπτότερο, το χόριο είναι παχύτερο και οι δεσμίδες του συνδετικού ιστού διασταυρώνονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούν τα λιπώδη κύτταρα μικρά,πολυγωνικά και ανθεκτικά στην πίεση.

Πηγή: nutrimed.gr

Γενετικές ποικιλομορφίες συνδέονται με μελάνωμα

Γενετικές ποικιλομορφίες συνδέονται με μελάνωμα

Βρίσκονται σε χρωμοσώματα που καθορίζουν το χρώμα του δέρματος

Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μικρό αριθμό γενετικών ποικιλομορφιών που συνδέονται περισσότερο στενά με τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Η διεθνής ομάδα ανέλυσε τα ευρήματα περισσότερων από 100 προηγούμενων ερευνών και ανακάλυψε ότι 5 ποικιλομορφίες συνδέονται σημαντικά με το μελάνωμα σε γονιδιακό επίπεδο και με ισχυρές ενδείξεις από έρευνες σε πληθυσμούς.

Οι γονιδιακές ποικιλομορφίες βρίσκονται σε χρωμοσώματα που παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του χρώματος του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών σε έναν άνθρωπο.

Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη με προσοχή, σημειώνοντας ότι οι γενετικές περιοχές που μελετήθηκαν επιλέχτηκαν λόγω της επίδρασής τους στη μελάγχρωση, που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με τον κίνδυνο μελανώματος.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of the National Cancer Institute».

Πηγή: iatronet

Πώς να μειώσετε τη χοληστερόλη

Πώς να μειώσετε τη χοληστερόλη
Η χοληστερόλη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες χημικές ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα μας. Συγκεκριμένα, είναι μια λιπαρή ουσία, που τις περισσότερες φορές, προφέροντάς την, την συνδέουμε με κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα. Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την λειτουργία των κυττάρων, δεδομένου ότι αποτελεί το βασικό δομικό υλικό των κυττάρων. Επίσης είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και τον μεταβολισμό των ορμονών.

Από την άλλη πλευρά, η χοληστερόλη μπορεί να γίνει βλαπτική, όταν κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα μας και εναποτίθεται στα τοιχώματα των αρτηριών οδηγώντας σε προοδευτική στένωσή τους. Η χοληστερόλη προέρχεται από δύο πηγές, το ήπαρ και την διατροφή.

Η αυξημένη ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα, οφείλεται κυρίως στην κακή διατροφή και λιγότερο σε γενετικούς παράγοντες.

Μπορούμε να πετύχουμε μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, εφαρμόζοντας απλούς τρόπους όπως:

1. Μείωση του πλεονάζοντος βάρους στηριζόμενοι στην Μεσογειακή διατροφή. Η απώλεια πλεονάζοντος βάρους και κατά συνέπεια του πλεονάζοντος λιπώδους ιστού και της χοληστερόλης, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο που να στηρίζεται στην Μεσογειακή διατροφή.

2. Αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων, που συχνά περιέχουν κεκορεσμένα, trans λιπαρά, ζάχαρη και άλλα συστατικά που ευνοούν την εμφάνιση της παχυσαρκίας.

3. Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, με την κατανάλωση 5 -8 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Στην αγορά υπάρχουν ακόμη ροφήματα φρούτων και λαχανικών πλούσια σε φυτικές ίνες (4,5 γρ ανα 100ml) που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην διατροφή σας για να καλύψετε τις ανάγκες σας.

4. Έλεγχο των λιπαρών που καταναλώνουμε. Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ο τόνος, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, ο αλεσμένος λιναρόσπορος, το ωμό ελαιόλαδο ή ακόμη και τρόφιμα εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα όπως μαργαρίνες, ψωμιά και ροφήματα γιαουρτιού. Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένο λίπος όπως το αρνί, οι κρέμες γάλακτος, το ζωικό βούτυρο κλπ.

5. Κατανάλωση φυτοστερολών στα 2 γραμμάρια ημερησίως. Σύμφωνα με ανεξάρτητες κλινικές μελέτες, η μείωση της «κακής» LDL χοληστερίνης μέχρι και 15%, σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να επιτευχθεί καταναλώνοντας καθημερινά ένα μπουκαλάκι (100g) εμπλουτισμένο ρόφημα γιαουρτιού [περιέχει την ημερήσια ποσότητα φυτικών στερολών], είτε ακόμη συνδυάζοντας τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες προϊόντα (μαργαρίνη, γάλα και επιδόρπιο στραγγιστού γιαουρτιού).

6. Περιορισμός των έτοιμων φαγητών από fast-food ή ταχυφαγεία.

7. Αερόβια άσκηση (γρήγορο περπάτημα) για 30-40 λεπτά ημερησίως.

8. Έλεγχος του άγχους, για να αποφύγουμε τα βουλιμικά επεισόδια που μας οδηγούν στην σε επιπλέον πρόσληψη «αχρείαστων» θερμίδων για τον οργανισμό.

9. Περιορισμός της κατανάλωσης τελικών προϊόντων που έχουν προκύψει από παρατεταμένη θερμική επεξεργασία με αποτέλεσμα η χοληστερόλη να έχει οξειδωθεί (π.χ. τηγανητό κρέας, πατάτες, αυγά κλπ).

Πηγή: mednutrition.gr