Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Την Δευτέρα η πρώτη ομιλία Παπαδήμου



Την Δευτέρα η πρώτη ομιλία ΠαπαδήμουΤην ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα αναμένεται η πρώτη ομιλία του νέου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στη Βουλή, που θα σημάνει και την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων.
Να σημειωθεί ότι από την κοινοβουλευτική διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων περνά κάθε νέο κυβερνητικό σχήμα. Αυτή πρέπει να γίνει το πολύ εντός 15 ημερών από την ορκωμοσία, διαρκεί μέχρι τρεις ημέρες, ενώ τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας, στην Ολομέλεια, διενεργείται ονομαστική ψηφοφορία που δείχνει εάν η νέα κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα πάντα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα έχουμε μόνο την τοποθέτηση του κ. Παπαδήμου.
Ο ίδιος, όπως προέκυψε από το Υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, θα έχει ήδη πάρει τα σημειώματα των υπουργών του που θα αναγράφουν τις προτεραιότητές τους, ώστε να προσαρμόσει την ομιλία του και να περιγράψει τα βασικά βήματα του κυβερνητικού έργου.
Πάντως, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια διάθεση να ερμηνεύονται με ελαστικό τρόπο τα άρθρα του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, γι’ αυτό δεν αποκλείεται την Δευτέρα εκτός της τοποθέτησης του πρωθυπουργού να μιλήσουν και άλλοι.
Εφόσον το πρωτόκολλο τηρηθεί πιστά, την Τρίτη το πρωί η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχουμε τις ομιλίες του κ. Αντώνη Σαμαρά και των υπολοίπων αρχηγών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν θα μιλήσει και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, καθώς ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δικαιούται να τοποθετηθεί. Η διαδικασία των ομιλιών κλείνει με την τοποθέτηση του κ. Παπαδήμου και στη συνέχεια στήνονται οι κάλπες για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Να σημειωθεί ότι οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να διαρκέσουν δύο ημέρες, ενώ αυτό που οι πάντες επιθυμούν να αποφύγουν είναι να συμπέσει η διαδικασία με τις εκδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου.

 tsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια: