Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ισπανία-Ελλάδα: 80-72

Η Ελλάδα δεν φοβήθηκε την Ισπανία. Την κοίταξε στα μάτια, αλλά στο τέταρτο δεκάλεπτο "κόλλησε" και πάλι απέναντι στη ζώνη, με αποτέλεσμα να ηττηθεί με 80-72 και να αποκλειστεί από τη συνέχεια του Μουντομπάσκετ από τον... κακό της δαίμονα.
Ο εκπληκτικός Δημήτρης Διαμαντίδης, ο πολύ καλός Ζήσης του πρώτου ημιχρόνου κι ο μαχητικός Σοφοκλής Σχορτσιανίτης ήταν αυτοί που διακρίθηκαν για λογαριασμό της Εθνικής, που προηγήθηκε ακόμη και με 6 πόντους στην τρίτη περίοδο, αλλά "μπλόκαρε" στο τέλος.
περίοδο, αλλά "μπλόκαρε" στο τέλος.
 

Η εξέλιξη του αγώνα
Η Ισπανία μπορεί να θεωρείται ο κακός δαίμονας, ωστόσο, η Ελλάδα ήταν αυτή που μπήκε με... φόρα στο παρκέ, έτοιμη για όλα. Το αρχικό 4-0 και το μετ' έπειτα 6-2 έδειξαν τις προθέσεις της ομάδας του Γιόνας Καζλάουσκας, που δεν φοβήθηκε το ρυθμό των Ιβήρων, αλλά αντίθετα προσπάθησε να παίξει σε μεγάλη ταχύτητα. Και τα κατάφερε, τουλάχιστον στο ξεκίνημα του αγώνα.

Οι διεθνείς επιτέθηκαν με δύναμη στο καλάθι και κατάφεραν να βρουν διαδρόμους για να πετύχουν εύκολα λέι-απ, ή κοντινά σουτ. Κάπως έτσι άρχισαν με 8/10 δίποντα το παιχνίδι, χωρίς να έχουν σουτάρει ούτε ένα τρίποντο. Παρόλα αυτά προηγήθηκαν με 17-11, πριν αρχίσουν οι αλλαγές.

Οι κακές επιλογές διαδέχτηκαν η μια την άλλη κι οι αναπληρωματικοί του Σέρτζιο Σκαριόλο (ειδικά ο δαιμόνιος Ραούλ Λόπεζ) άλλαξαν τη ροή του αγώνα. Ο τελευταίος με τρίποντο έφερε την ομάδα του για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 20-19, το οποίο έκανε 22-19 στη λήξη της περιόδου με τυχερό φόλοου ο Φελίπε Ρέγιες.

Άμυνα ζώνης και κούραση

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η "φούριας ρόχας" κατάφερε να επιβάλει τον ρυθμό της, χρησιμοποιώντας από νωρίς μια άμυνα ζώνης (2-3) αρκετά επιθετική. Χάρις σε αυτή, αλλά και τους Ρούμπιο-Βάσκεζ οι Ισπανοί προηγήθηκαν με 28-21, πριν δώσει την απάντηση του ο Νίκος Ζήσης. Με δύο συνεχόμενα σουτ ο 27χρονος γκαρντ μείωσε αμέσως τη διαφορά (28-25), δίνοντας το σύνθημα για αντεπίθεση.

Ο Σχορτσιανίτης βρήκε τον τρόπο να νικήσει την αντίπαλη άμυνα (δύο και τρεις αμυντικοί "έπεφταν" πάνω του κάθε φορά που ακουμπούσε τη μπάλα) κι έτσι οι διεθνείς μείωσαν σε 30-29, αναγκάζοντας τον Ιταλό προπονητή να αλλάξει άμυνα.

Ο Ρούμπιο ήταν άστοχος, αλλά παρόλα αυτά οι Ισπανοί μπόρεσαν με ένα τρίποντο του Ναβάρο κι ένα καλάθι του Γκασόλ να ξεφύγουν και πάλι (35-29). Στη συνέχεια, δε, εκμεταλλεύτηκαν το μπόνους των βολών και έκαναν το 37-29, "φορτώνοντας" μάλιστα τον Βασίλη Σπανούλη με 3ο φάουλ στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου, το οποίο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 37-31.

Ελληνικό προβάδισμα

Οι ανάσες κατά την ανάπαυλα αποδείχτηκαν ευεργετικές για τους διεθνείς, που είχαν παρασυρθεί σε έναν πολύ γρήγορο ρυθμό σε άμυνα κι επίθεση. Πιο "φρέσκοι" οι παίκτες του Καζλάουσκας μπήκαν και πάλι δυναμικά στο νέο δεκάλεπτο. Με τρίποντο του Αντώνη Φώτση μάλιστα η Ελλάδα πέρασε μπροστά στο σκορ με 38-37 στο 22'. Το πρώτο εύστοχο σουτ από τα 6.25 ουσιαστικά... έσπασε το ρόδι κι αποτέλεσε το έναυσμα για τη συνέχεια.

Ο Διαμαντίδης ευστόχησε σε δύο συνεχόμενα τρίποντα, ο Σχορτσιανίτης έδωσε μεγάλη ενέργεια στην άμυνα κι έτσι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προηγήθηκε ακόμη και με 6 πόντους (49-43 και 51-45). Η κούραση, ωστόσο, άρχισε να κάνει και πάλι έκδηλα τα σημάδια της και σε συνδυασμό με την άμυνα ζώνης επέτρεψε στους Ισπανούς να μπουν ξανά στο παιχνίδι.

Ο Σέρχιο Γκιουλ αποδείχτηκε "κλειδί" από τον πάγκο κι ήταν αυτός που έκανε στον αιφνιδιασμό το 52-51, που ήταν και το σκορ της τρίτης περιόδου.

Την κράτησε ο Διαμαντίδης

Ο Διαμαντίδης συνέχισε το προσωπικό του κρεσέντο (σ.σ σαν να ήταν... δύο με το γαλανόλευκο Νο13 στο γήπεδο) και μαζί με τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη κράτησαν την Εθνική μες στο παιχνίδι (58-56 στο 34'), την ώρα που οι Ίβηρες συνέχισαν να αμύνονται με ζώνη και να παίζουν χωρίς τους Ναβάρο-Γκασόλ-Ρούμπιο που κάθισαν στον πάγκο.

Οι αναπληρωματικοί, άλλωστε, του Σκαριόλο έκαναν μεγάλη ζημιά στην Εθνική ομάδα, που όσο συνεχιζόταν το παιχνίδι έπαιρναν ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μέσω της άμυνας ζώνης. Στο τελευταίο πεντάλεπτο, δε, ο Ρούντι Φερνάντες πήρε την κατάσταση στα χέρια του και έστειλε με προσωπικές ενέργειες τους Ισπανούς στο μπόνους των βολών.

Πάλεψε ως το τέλος

Παράλληλα δύο άστοχα τρίποντα του Φώτση κι ένα κλέψιμο του Ρούμπιο έδωσαν τη δυνατότητα στη "φούριας ρόχας" να προηγηθεί με 67-57 στο 38' την ώρα που οι επιλογές των διεθνών είχαν αρχίσει να γίνονται από γρήγορες... βιαστικές. Ένα τρίποντο του Σπανούλη κι ένα γκολ-φάουλ του Σχορτσιανίτη μείωσαν σε 70-63.

Οι Ισπανοί στα τελευταία 90'' εκμεταλλεύτηκαν τις βολές, αλλά και τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο που είχε γίνει ο πρωταγωνιστής των "Ταύρων" στα τελευταία αυτά λεπτά.

Η Ελλάδα, όμως, δεν τα παράτησε. Ένα γκολ-φάουλ του Σχορτσιανίτη έκανε το 72-66, για να ακολουθήσουν δύο άστοχες βολές του Ρέγιες κι ένα καλάθι του Σπανούλη για το 72-68.

Οι διεθνείς βιάστηκαν, ωστόσο, να κάνουν φάουλ, καθώς θα μπορούσαν να ρισκάρουν την άμυνα έχοντας προηγουμενώς "ροκανίσει" αρκετή από την επίθεση του αντιπάλου. Το αποτελέσμα ήταν 2/2 βολές του Ρούμπιο (74-68).

Εκεί ουσιαστικα κρίθηκε το παιχνίδι, καθώς οι Ζήσης (τρίποντο), Διαμαντίδης (βολές) και Φώτσης (κάτω από το καλαθι) ήταν άστοχοι, με αποτέλεσμα ο Ναβάρο στα 26'' να κάνει το 76-68.

Το παιχνίδι απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα στα τελευταία 16'', πριν ηχήσει η κόρνα της λήξης με το 80-72.


sport24

ΠΡΩΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ "ΜΑΥΡΟ" ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

Θετικό βήμα για την καταπολέμηση του "μαύρου" πολιτικού χρήματος αποτελεί η "πύλη διαφάνειας", στην οποία θα καταγράφονται τα έσοδα και οι δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ο Ραγκούσης δήλωσε πως εκεί θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία για έσοδα από εισφορές και κουπόνια. Αν...
και τα τελευταία δεν είναι πλέον ανώνυμα, στο διαδίκτυο δεν θα είναι διαθέσιμα τα ονοματεπώνυμα όσων έχουν ενισχύσει με αυτό τον τρόπο τους υποψηφίους. Προσωπικά δεδομένα θα θεωρούνται τα ονόματα και για τις δαπάνες, τις πληρωμές μέσω τραπεζών και τις παροχές σε είδος και διευκολύνσεις, που θα αποτιμώνται σε χρήμα. Δεκατρείς ανεξάρτητες επιτροπές -όσες και οι περιφέρειες- θα επωμιστούν την ευθύνη ελέγχου των οικονομικών στοιχείων συνδυασμών και υποψηφίων. Μέσω της ιστοσελίδας θα μπορούν να γίνονται και καταγγελίες, με την προϋπόθεση ότι θα είναι επώνυμες και ενυπόγραφες. Η "Πύλη Διαφάνειας" θα είναι προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών (ekloges.ypes.gr) και θα "εγκαινιαστεί" στις 7 του μήνα.






veto300

Γάμος στην Κορυφή του Ολύμπου !



Την κορυφή του Ολύμπου

επέλεξε ένα νεαρό ζευγάρι, για να… ενωθεί με τα δεσμά του γάμου!Οι καλεσμένοι τα «έχασαν», όταν ενημερώθηκαν ότι θα χρειαστεί να περπατήσουν περισσότερες από 8 ώρες (!), προκειμένου να παραστούν στο μυστήριο, το οποίο τελέστηκε σε ...

....υψόμετρο… 2.803 μέτρα. Παρόλα αυτά, 130 προσκεκλημένοι «τόλμησαν» την ανάβαση, η οποία ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Κάποιοι ασυνήθιστοι στην πεζοπορία μεταφέρθηκαν με μουλάρια.
Οι νεόνυμφοι, Θάνος Βλέτσης και Παναγιώτα Μπουφέτη, αποκάλυψαν στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ότι γνωρίστηκαν στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Όλυμπο και μαγεύτηκαν από την ομορφιά και την αγριάδα του τοπίου.
«Ήταν ονειρικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το συναίσθημα. Παντρευτήκαμε στην κορυφή της Ελλάδας. Όλα πήγαν τέλεια», δήλωσε ο γαμπρός μετά το μυστήριο.
Το σίγουρο είναι ότι θα μείνει αξέχαστο το γεγονός και σε αυτούς και στους… καλεσμένους!



networkedblogs

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Κλείνει το θέμα των αποδείξεων

Αποφασίζονται εντός των ημερών οι αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την καθιέρωση νέων κινήτρων με τη μορφή φορο-εκπτώσεων, ώστε να συνεχίσουν οι καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις ακόμη και σε περίπτωση που έχουν ήδη συγκεντρώσει το ποσό για την εξασφάλιση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ.

Σήμερα μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικής αξίας ως 15.000 ευρώ, από τις οποίες οι 12.000 ευρώ θα καλύψουν το αφορολόγητο όριο και οι υπόλοιπες 3.000 ευρώ θα προσφέρουν μια πρόσθετη έκπτωση 300 ευρώ (3.000 Χ 10%).

Μια σκέψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το συνολικό ποσό των αποδείξεων που θα μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος να ανέρχεται σε 18.000 ή ακόμη και σε 20.000 ευρώ, αντί για 15.000 ευρώ σήμερα.

Έτσι, αν κάποιος συγκεντρώσει το σύνολο του νέου ανώτατου ορίου, δηλαδή 20.000 ευρώ, θα εξασφαλίσει πέραν του αφορολογήτου ορίου και πρόσθετη έκπτωση φόρου 800 ευρώ (8.000 Χ 10%).

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο μελετά το θέμα της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για όσους δεν έχουν πληρώσει ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση- είπε ο υφυπουργός- αντιλαμβάνεται ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα με τη ρευστότητα και λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στην οικονομία, αλλά και ως αποτέλεσμα των επιλογών του τραπεζικού συστήματος να περιορίσει τη χορήγηση ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει ρύθμιση χρεών για 65.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, αν και ήταν υπόχρεες, ενώ αναμένεται και μία νέα ρύθμιση για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.


http://www.newsbeast.gr

Συνεργασία για την φτώχεια

Κοινή δράση για την καταπολέμηση της φτώχειας, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε αποφάσισαν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Το Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε ο κ. Ιερώνυμος με τους δύο υπουργούς.

Συνεργασία για την φτώχεια






Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος και η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της φτώχειας καθώς στις μέρες μας χιλιάδες συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Σημαντικό σταθμό στην πορεία του προνοιακού έργου της Αρχιεπισκοπής χαρακτήρισε τη ημέρα υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας, ο κ. Ιερώνυμος. Σήμερα υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην πατρίδα μας και χρειάζεται η συνεργασία πολλών φορέων αλλά κυρίως η συνεργασία της Εκκλησίας και της Πολιτείας, είπε ο Αρχιεπίσκοπος και τόνισε την ανάγκη να πάψει να υπάρχει φτώχεια, να πάψει να υπάρχει ερασιτεχνισμός και να επιδείξουμε μια σοβαρή προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά του ανέφερε ότι «αυτή η κοινή δράση είναι μια καλή στιγμή». Υπενθύμισε την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία είχε σχολιαστεί τότε, όπως είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι αυτή ήταν η αρχή μιας συνεργασίας που υλοποιείται τώρα με την υπογραφή του μνημονίου. «Σε λίγες μέρες», συνέχισε, «θα καταλήξουμε σε ένα κατάλογο συγκεκριμένων κοινών δράσεων και ενεργειών. Δεν θα είναι μακροπρόθεσμα αλλά άμεσα. Η ιδέα μας είναι να προσφέρουμε σύντομα στους συνανθρώπους μας που αναξιοπαθούν».

Η κα. Γεννηματά είπε χαρακτηριστικά ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι ανάγκη να χτίσουμε, συνέχισε, μια κοινωνία αλληλεγγύης, να φροντίσουμε τους συμπολίτες μας τους μετανάστες, να προσφέρουμε στους ηλικιωμένους, στα θύματα του τράφικινγκ, στους ανθρώπους με τις ψυχικές ασθένειες που αντιμετωπίζουν και τον αποκλεισμό. Προσπαθούμε κατέληξε να μαζέψουμε τις δαπάνες Είναι όμως η στιγμή για κοινωνική κατανάλωση το μνημόνιο είναι μια αποστολή ανθρωπιάς.

Σύμφωνα με άρθρα του μνημονίου μεταξύ των στόχων της συνεργασίας των συμβαλλόμενων μερών είναι η υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού που απειλούνται ή αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακραίας εισοδηματικής φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης και οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στα υπάρχοντα δίκτυα κοινωνικών υπηρεσιών, όπως είναι οι άστεγοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες κλπ.

Στον προγραμματισμό των συμβαλλομένων μερών περιλαμβάνονται η ενίσχυση των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση, με δράσεις όπως ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση για την καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους εργασίας, η ενίσχυση σχεδίων στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων στο επαγγελματικό περιβάλλον, η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας για την απασχόληση ευάλωτων ομάδων αναβάθμιση της ποιότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η διεύρυνση του κοινωνικού χαρακτήρα και του ρόλου της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, η ενίσχυση της απασχόλησης ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τους νέους, τους μακροχρόνια άνεργους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η ενίσχυση της οικογένειας με έμφαση στη φτώχεια των παιδιών και τη στήριξη των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Παράλληλα, στο μνημόνιο περιλαμβάνονται και δράσεις όπως προγράμματα δωρεάν μετακίνησης και έκπτωσης στις υπεραστικές συγκοινωνίες, προγράμματα επιδότησης, κατασκηνωτικά προγράμματα κλπ. για άτομα με αναπηρίες.

Για την υλοποίηση των αποφάσεων συστήνεται κοινή επιτροπή εργασίας από εκπροσώπους των συμβαλλομένων για να προωθηθούν οι στόχοι του μνημονίου. Η Επιτροπή αυτή θα προετοιμάσει το κοινό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης με τη μορφή προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί σε συνεδρίασή της μέσα στον Οκτώβριο και το σχέδιο αυτό θα προσαρτηθεί στο μνημόνιο.


www.ant1online.gr

Συγκλονίζει την Πορτογαλία το σκάνδαλο παιδοφιλίας

Σχετικά με την υπόθεση παιδοφιλίας που συγκλονίζει την Πορτογαλία, αναμένεται εντός της ημέρας να γίνει γνωστή η ετυμηγορία του δικαστηρίου. Οι επτά κατηγορούμενοι αν βρεθούν ένοχοι θα εκτίσουν ποινές πάνω από δέκα χρόνια ο καθένας.

Συγκλονίζει την Πορτογαλία το σκάνδαλο παιδοφιλίας


Εντός της ημέρας θα γίνει γνωστή η ετυμηγορία δικαστηρίου της Λισαβόνας σχετικά με την υπόθεση παιδοφιλίας που συγκλονίζει την Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια.

Οι επτά κατηγορούμενοι, όλοι επιφανείς πολίτες της πορτογαλικής κοινωνίας, αν βρεθούν ένοχοι θα εκτίσουν ποινές πάνω από δέκα χρόνια ο καθένας.

Η δικογραφία περιλαμβάνει κατηγορίες για περισσότερα από 900 εγκλήματα, καθώς ένα ολόκληρο κύκλωμα παιδόφιλων έπαιρνε παιδιά από ένα δημόσιο ορφανοτροφείο και τα προωθούσε σε πελάτες, όπου τα κακοποιούσαν σεξουαλικά.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ένας διάσημος παρουσιαστής της τηλεόρασης, ένας πρώην διπλωμάτης, δύο γιατροί, ένας δικηγόρος, ο διευθυντής του ορφανοτροφείου και ένας οδηγός ταξί.


www.ant1online.gr

10+1 κλασικές απορίες σχετικά με το βάρος και το αδυνάτισμα


Πολύτιμες Συμβουλές για να διατηρούμαστε σε φόρμα

Γυναίκα τρώει

Γυναίκα τρώει

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 1. Είναι αλήθεια ή μύθος το γεγονός (που υποστηρίζουν) πολλοί άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους, ότι δε μπορούν να αδυνατίσουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Φράσεις όπως «εγώ δε μπορώ με τίποτα να αδυνατίσω» ή «η ζυγαριά δε πέφτει με τίποτα, και τίποτα να μην τρώω» είναι φράσεις που ακούμε συχνά. Είναι όμως αυτό αλήθεια ή είναι απλώς ένας μύθος και μία απλή δικαιολογία; Μπορεί να είναι και τα δύο.

Αλήθεια μπορεί να είναι

1) για άτομα που έχουν κάποιο πρόβλημα μεταβολισμού, που θα δούμε παρακάτω, αλλά και

2) για άτομα που έχουν κάνει κατά καιρούς πολλές, εξαντλητικές και επίπονες δίαιτες. Ταάτομα αυτά υποβάλουν τον εαυτό τους σε πολύ χαμηλών θερμίδων και απίστευτα περιορισμένης ποικιλίας φαγητών δίαιτες. Μετά από τις αποτυχημένες ή πρόσκαιρα επιτυχημένες αυτές προσπάθειες τα άτομα αυτά συνειδητοποιούν πως κάθε καινούργια «απόπειρά» τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ειδικά άτομα που έχουν παρουσιάσει μεγάλες αυξομειώσεις βάρους, πάνω από το 10% του συνολικού τους βάρους (φαινόμενο γιο-γιο όπως επίσημα αποκαλείται) ανακαλύπτουν πως κάθε φορά δυσκολεύονται και πιο πολύ να χάσουν έστω και ένα μικρό αριθμό κιλών.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι παραπάνω δίαιτες το μόνο που καταφέρνουν να επιτύχουν είναι να «κουράσουν» το σώμα τους, κάνοντας το μεταβολικά λιγότερο ενεργό. Αυτό σημαίνει γιατί ότι το σώμα τους αποκτά μεγαλύτερο ποσοστό λίπους και συγχρόνως λιγότερο μυϊκή μάζα, και γίνεται λιγότερο ικανό για καύσεις.

Μύθος μπορεί να είναι για τα άτομα που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, και τα οποία απλώς βλέπουν την προσπάθειά τους να μην αποδίδει όπως και όσο αυτοί θα ήθελαν. Και είναι συχνό φαινόμενο, τα άτομα που επιθυμούν να χάσουν κάποια κιλά, επειδή ακριβώς το θέλουν πάρα πολύ, αλλά και επειδή συχνά κάποιοι επιτήδειοι τους «παραπλανούν» με αστήρικτες υποσχέσεις, να έχουν πραγματικά παράλογες προσδοκίες. Έτσι όταν συνειδητοποιήσουν ότι η διαδικασία της απώλειας κάποιου βάρους δεν είναι ούτε εύκολη ούτε τόσο «ξεκούραστη» όσο κάποιοι θέλουν να την παρουσιάζουν, φτάνουν αυθαίρετα στο συμπέρασμα πως «ότι και να κάνουν δεν μπορούν να αδυνατίσουν»!!. Πάντα όμως πίσω από αυτή την φαινομενική αδυναμία κρύβονται κάποια συγκεκριμένα αίτια.

2) Ποια είναι τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας και νομίζουμε ότι τρώμε κάτι ελαφρύ, ενώ συχνά στην πραγματικότητα καταναλώνουμε θερμιδογόνα γεύματα; Υπάρχουν «απαγορευμένες» τροφές;

Τα σημαντικότερα λάθη είναι:

1) δε κάνουμε τακτικά γεύματα και συσσωρεύουμε όλες τις έστω μειωμένες θερμίδες της ημέρας σε ένα ή δύο γεύματα, που συχνά καταναλώνουμε μετά το απόγευμα

2) τρώμε τροφές που αποτελούν πηγές «κρυφού» λίπους, όπως σνακ, τυριά, μαγιονέζες και άλλα προϊόντα τύπου light (που δεν είναι πάντα διαιτητικά), ξηρούς καρπούς και άλλες που σε μικρές ποσότητες δίνουν ένα σημαντικό ποσό θερμίδων και μάλιστα κυρίως από λίπος

3) δεν έχουμε ποικιλία στα γεύματα μας και καταναλώνουμε όλο τις ίδιες τροφές

4) τσιμπολογούμε ανάμεσα στα κύρια γεύματα, καταναλώνοντας θερμίδες, που δεν «καταγράφονται» από τον εγκέφαλο μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο εγκέφαλος ρυθμίζει τόσο την όρεξη όσο και τον κορεσμό μας με ειδικά κέντρα του π.χ. κέντρο πείνας, δίψας, κορεσμού.

5) περιοριζόμαστε σε κατανάλωση κρεάτων, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων αφήνοντας από έξω σημαντικές ομάδες τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα δημητριακά

6) τρώμε γρήγορα και πολλές φορές παράλληλα με κάτι άλλο π.χ. διάβασμα εφημερίδας, τηλεόραση, οδήγηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη στέλνουμε το σωστό ερέθισμα στον εγκέφαλο μας και να μην καταγράφεται το σωστό μήνυμα. Το φαγητό μας πρέπει πάντα να είναι κύρια και όχι παράλληλη και δευτερεύουσα δραστηριότητα

7) προτιμούμε να αυξήσουμε την ενεργειακή μας κατανάλωση παρά να μειώσουμε την προσλαμβανόμενη ενέργεια, που είναι και το πιο σωστό.

Οι κύριες «απαγορευμένες» τροφές είναι όσες παρέχουν πολλές και άχρηστες θερμίδες, κυρίως μέσα από κατανάλωση ζάχαρης και λίπους. Τροφές δηλαδή όχι τόσο αναγκαίες στον οργανισμό, που το βαραίνουν με ενέργεια, χωρίς να το χορταίνουν αρκετά.

3) Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις της βουλιμίας;

Βουλιμικές τάσεις δεν παρουσιάζουν βέβαια μόνο τα υπέρβαρα ή τα παχύσαρκα άτομα, αλλά και τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Μπορούμε όμως να πούμε ότι είναι πιο συχνές στους εκπροσώπους της πρώτης κατηγορίας.

Η βουλιμία είναι ένα «ξέσπασμα» μιας κακής ψυχολογικής κατάστασης. Μια αντίδραση του οργανισμού όταν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, στον αισθηματικό, τον οικονομικό, τον επαγγελματικό ή άλλο τομέα της κοινωνικής δραστηριότητάς. Τότε το άτομο αδυνατώντας να δώσει μία λύση σε αυτό το πρόβλημα, μεταθέτει όλο το άγχος, τη νευρικότητα και συχνά την αίσθηση της αποτυχίας στο φαγητό. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι ότι και το πρόβλημα παραμένει άλυτο, αλλά παράλληλα με την φυσιολογική αύξηση του βάρους προστίθεται ακόμα ένα. Δημιουργείται λοιπόν ένας φαύλος κύκλος που τις περισσότερες φορές, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη και έγκαιρη παρέμβαση και βοήθεια, οδηγεί σε αδιέξοδες καταστάσεις.

4) Υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. θυρεοειδής) που δυσκολεύουν ή εμποδίζουν την απώλεια βάρους; Ποια είναι αυτά και με ποιο τρόπο επιδρούν στον οργανισμό;

Πέρα από τις παραπάνω περιπτώσεις όπου είναι δύσκολη ή αδύνατη η απώλεια βάρους λόγω κάποιων βασικών λαθών, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου υπάρχουν κάποιες παθολογικές διαταραχές που οδηγούν σε παθολογικές μορφές παχυσαρκίας και κάνουν δύσκολη την μείωση του βάρους. Αυτές οι διαταραχές συνδέονται κυρίως με το θυρεοειδή αδένα, τον παραθυρεοειδή αδένα καθώς και με τον υποθάλαμο. Ο υποθυρεοειδισμός, η μειωμένη δηλαδή έκκριση των ορμονών του αδένα (κυρίως της ορμόνης Τ3-τριϊωδοθυρονίνη) είναι η πιο συνηθισμένη, αλλά όχι τόσο όσο πολλά άτομα πιστεύουν, διαταραχή που έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα το χαμηλό ρυθμό καύσεων του οργανισμού. Επίσης, παθολογικές καταστάσεις που δυσκολεύουν την απώλεια βάρους είναι: σπάνια σύνδρομα όπως το σύνδρομο Cushing, το μεταβολικό σύνδρομο, σπάνιες βλάβες του υποθαλάμου, όπου βρίσκονται τα κέντρα της πείνας και της όρεξης, και μερικές άλλες που έχουν επίσης σαν αποτέλεσμα να κάνουν σώμα να έχει πιο περιορισμένες καύσεις. Βέβαια ποτέ δε πρέπει να ξεχνούμε τα γενετικά αίτια της παχυσαρκίας και τον κληρονομικό παράγοντα, που παίζει και αυτός σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα και την αποδοτικότητα της δίαιτας.

5) Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι «λιμοκτονούν» αλλά είτε παχαίνουν είτε δε μπορούν να χάσουν τα επιπλέον κιλά τους. Που μπορεί να οφείλεται; Μήπως περιπίπτουν σε σοβαρά διατροφικά λάθη;

Πράγματι πολύ συχνές είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων, που ενώ είναι συνεχώς σε δίαιτα, είτε δε μπορούν να χάσουν είτε ακόμα παίρνουν και βάρος. Αυτό δεν είναι ένα ανεξήγητο φαινόμενο.

Συνήθως η κύρια αιτία είναι ο λανθασμένος τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να χάσουν βάρος. Όλες οι δίαιτες που κατά καιρούς κυκλοφορούν με τίτλους όπως «αστραπή», «θαυματουργή», «χημική» και πολλούς άλλους, δυστυχώς το μόνο που καταφέρνουν είναι να μειώσουν όπως είπαμε παραπάνω το μεταβολικό ρυθμό, το ρυθμό δηλαδή των καύσεων του σώματος.

Να δώσω ένα παράδειγμα για να γίνει αυτό κατανοητό. Έστω ότι έχουμε μια γυναίκα που ζυγίζει 90 κιλά, η οποία στα 30 της χρόνια αρχίζει να κάνει ανά συχνά χρονικά διαστήματα αυστηρέςδίαιτες, με τις οποίες χάνει παροδικά 5-10 κιλά, τα οποία και σταδιακά ξαναπαίρνει. Η γυναίκα αυτή μέσα από αυτή τη διαδικασία, φτάνει στα 50 της χρόνια (ή και ακόμα νωρίτερα), να έχει τα ίδια κιλά, δηλαδή 90, όπως και πριν από 20 χρόνια. Η διαφορά όμως είναι πως, ενώ στα 30 της έπρεπε να παίρνει έστω 1800 θερμίδες για να χάσει βάρος, στα 50 της και με το ίδιο βάρος πρέπει να παίρνει 1300 ή και λιγότερο, κάτι που φυσικά φαίνεται σα «λιμοκτονία». Κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους, και ειδικά με ανορθόδοξους τρόπους και ερασιτεχνικέςδίαιτες, οδηγούν σε δραματικές δομικές αλλαγές στο σώμα, και συμβάλουν στο μειωμένο μεταβολισμό.

Βέβαια υπάρχει και μια άλλη αιτία, επίσης πολύ σημαντική. Είναι συχνό φαινόμενο αυτές οι φτωχές και ακραίες δίαιτες να οδηγούν σε έντονο στερητικό αίσθημα. Το αποτέλεσμα είναι ανάμεσα στις πολυάριθμες διαιτητικές προσπάθειες να υπάρχουν «διαλείμματα» αλόγιστης κατανάλωσης φαγητού, και κυρίως όσων τροφών δε συμπεριλαμβάνονται συνήθως σε προγράμματα αδυνατίσματος (π.χ. γλυκών και λιπαρών τροφών). Έτσι μπορεί όντως να «λιμοκτονούν» για κάποια διαστήματα, αλλά ενδιάμεσα υπάρχουν μέρες ή εβδομάδες με κατανάλωση θερμίδων πολύ πάνω από το βασικό μεταβολισμό τους.

6) Ποια η σχέση του μεταβολισμού με το πρόβλημα δυσκολίας στην απώλεια βάρους;

Με τον όρο «μεταβολισμός», εννοούμε το σύνολο των χημικών, θερμικών και μηχανικών διεργασιών που απαιτούνται για τη γέννηση, την ανάπτυξη και τη συντήρηση των βασικών διεργασιών και λειτουργιών του ανθρώπου. Ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικό ρυθμό μεταβολισμού. Ο ρυθμός αυτός επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, φυσική δραστηριότητα, λειτουργία θυρεοειδούς αδένα, ειδικές παθήσεις, ποσοστό μυϊκής μάζας, κλίμα, κ.α. Αυτοί οι παράγοντες διαφοροποιούν το ρυθμό απώλειας του βάρους, κάνοντας ευκολότερη ή δυσκολότερη την εκάστοτε προσπάθεια.

7) Πώς πρέπει να ξεκινήσει (καλό ξεκίνημα) και πώς να συνεχίσει κάποιος που θέλει να αδυνατίσει; Ποιο θα πρέπει να είναι το σύνθημα της προσπάθειας του ώστε να επιτύχει το στόχο του;

Για να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος χρειάζεται ένας σημαντικός συνδυασμός. Καλή και ανεβασμένη ψυχολογία, καλή υγεία και θέληση. Το άτομο που ξεκινάει μία δίαιτα πρέπει να αισθάνεται καλά, ήρεμο, αποφασισμένο για την προσπάθεια του και βέβαια πρέπει να είναι εντελώς υγιές. Στη συνέχεια θα πρέπει να διατηρεί αυτά τα στοιχεία και να μην απογοητεύεται στο κάθε «σκάλωμα» που μπορεί να παρουσιάσει το σώμα του. Επίσης όταν αισθανθεί κουρασμένο, ένα μικρό διάλειμμα με τις οδηγίες του διαιτολόγου μπορεί να δώσει τονωτική ένεση δύναμης και αισιοδοξίας για να συνεχίσει μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Τέλος απαιτείται μία πολύ σημαντική περίοδος συντήρησης των αποτελεσμάτων, κάτι που πολλοί το αγνοούν ή το παραμελούν.

Το βασικό σύνθημα για κάθε άτομο που μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να είναι το ακόλουθο: «δε βιάζομαι, το κάνω γιατί το θέλω εγώ και όχι γιατί μου το επιβάλουν άλλοι, και κυρίως είναι κάτι που συμβάλει στην καλύτερη υγεία μου και με κάνει να νιώθω καλύτερα»

8) Είναι καλές και αποτελεσματικές οι χημικές δίαιτες;

Ήδη από αυτά που είπαμε παραπάνω φαίνεται ότι οι χημικές δίαιτες, και γενικά όσες σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να οδηγούν σε απότομη «απώλεια βάρους» είναι καταστροφικές για το μεταβολισμό και την υγεία μας και αναποτελεσματικές, αφού όσο βάρος χάνεται, επανακτιέται αμέσως. Οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες π.χ. πρωτεϊνικές, υγρών, μονοφαγίας, δίαιτατύπου Atkins, αποκλειστικά υδατανθρακικές, στερούν από τον οργανισμό τα βασικά θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες, που χρειάζεται για τις βασικές του μεταβολικές διεργασίες, κλονίζουν σοβαρά την υγεία και επιτυγχάνουν κατά κύριο λόγο απώλεια βάρους μέσω της αποβολής υγρών και όχι της καύσης λίπους. Ας μη ξεχνάμε ότι, όπως υπολογίστηκε, για να χάσουμε ένα κιλό λίπους πρέπει να μειώσουμε τη θερμιδική μας πρόσληψη κατά 7000-7500 θερμίδες, ποσό που πραγματικά είναι πολύ μεγάλο. Αυτό ακριβώς δείχνει πόσο δύσκολο είναι να χάσουμε ένα κιλο και ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε γρήγορα και ούτε «μαγικά»!

9) Πώς πρέπει να καθορίζεται η κάθε δίαιτα; Ποια είναι η ιδανική δίαιτα;

Ιδανική δίαιτα είναι για κάθε άτομο η δίαιτα που σχεδιάζεται σύμφωνα με τις δικές του ατομικές ανάγκες, τις δικές του επιθυμίες και συνήθειες, και σύμφωνα με το δικό του ιατρικό και διατροφικό ιστορικό. Αυτό σημαίνει ότι για να καθοριστεί μία δίαιτα πρέπει ο ειδικός επιστήμονας, δηλαδή ο διαιτολόγος, να πάρει ένα ακριβές και πληροφοριακό ιστορικό, που να του δίνει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για να σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Το ιστορικό αυτό πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες:

a. ανθρωπομετρικές, όπως βάρος, ύψος, και ποσοστό λίπους,

b. πιθανές ασθένειες,

c. βιοχημικές μετρήσεις, όπως χοληστερίνη, σάκχαρο, ουρικό οξύ κ.ά.,

d. ώρες γευμάτων,

e. διατροφικές προτιμήσεις,

f. ιστορικό αυξομειώσεων βάρους,

g. οικογενειακό ιστορικό,

h. φυσική δραστηριότητα και άλλα.

Έχοντας αυτά τα στοιχεία ο διαιτολόγος είναι σε θέση να καθορίσει με ακρίβεια και επιστημονικά ένα διαιτολόγιο, που να καλύπτει τις ανάγκες του ατόμου χωρίς να θέτει ασφαλώς την υγεία του σε κίνδυνο και το οποίο να το βοηθήσει στην απώλεια κυρίως λίπους και όχι απλώς υγρών.

10) Τι μπορεί να φταίει και που μπορεί να οφείλεται το πρόβλημα απώλειας βάρους; (προβλήματα και ψυχολογία ατόμου)

Πολλές φορές ενώ θέλουμε να κάνουμε μία αξιόλογη προσπάθεια για να χάσουμε κάποια κιλά, δεν τα καταφέρνουμε. Το γιατί γίνεται αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί, μια και οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Συνήθως τα σημαντικότερα προβλήματα είναι:

a. η επιλογή λάθος μεθόδων και ατόμων και οι συχνές δίαιτες, που οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα. Οι πολύ στερητικές δίαιτες, οι ακραίες επιλογές τροφών και η χρήση αμφίβολης ασφάλειας και λειτουργικότητας προϊόντων παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ένα κακό αποτέλεσμα

b. το ξεκίνημα μιας δίαιτας σε μία περίοδο με έντονα ψυχολογικά προβλήματα και άγχος, όπου το άτομο αδυνατεί να σηκώσει το ψυχολογικό φορτίο και της δίαιτας

c. η παράλειψη γευμάτων και η έντονη στέρηση, που μειώνει το μεταβολικό ρυθμό και κάνει το σώμα ακόμα πιο χαμηλό στις καύσεις του

d. η βιασύνη και η ανυπομονησία για το αποτέλεσμα, που μας δημιουργεί ψευδείς προσδοκίες και μας κάνει να τα παρατάμε με το πρώτο μέτριο (αλλά σίγουρα πιο υγιεινό αποτέλεσμα)

e. οι ουτοπικοί και άπιαστοι στόχοι, που συχνά δημοσιεύματα και «ειδικά κέντρα» δημιουργούν μέσα από διαφημιστικά τεχνάσματα και ανυπόστατα και αναπόδειχτα αποτελέσματα

f. ο μη καλός συνδυασμός της δίαιτας με έντονη άσκηση και συστηματικότερη καθημερινή δραστηριότητα.

11) Ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο και γιατί πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις συγκεκριμένες τροφές που θα αναφέρονται;

Ένα ενδεικτικό διαιτολογικό πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

Για πρωινό:

Ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή 1 μικρό κομμάτι άπαχο τυρί

με δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες ή φέτα μαύρου ή σικαλένιου ψωμιού με λίγη φυτική μαργαρίνη

και 1 φρούτο ή 1 μικρό ποτήρι φυσικού χυμού

Ενδιάμεσα: 1 φρούτο εποχής

Μεσημεριανό

120-150 γρ άπαχο κρέας (κοτόπουλο χωρίς δέρμα, ή ψάρι ή μπιφτέκι από άπαχο κιμά) ή μερίδα οσπρίου μαγειρεμένο κανονικά με λίγο λάδι

με λαχανικά βραστά ή ωμά σαλάτα (π.χ. χόρτα, σπανάκι, μπρόκολα, λάχανο)

και μικρή μερίδα πατάτας βραστής ή ρυζιού ή 1 φέτα ψωμί

Απόγευμα

1 φρούτο ή 1 άπαχο γιαούρτι με φρούτα

Βράδυ

Σαλάτα λαχανικών εποχής με φυσικό ντρέσινγκ λάδι-λεμόνι ή ξύδι

Με μικρή ποσότητα κρεατικού ή άπαχου τυριού ή 1 αυγό

Και 1 φέτα ψωμί

Όλη την ημέρα να πίνεται αρκετό νερό (περίπου 1 ½ λίτρο νερό)

Όπως φαίνεται από το παραπάνω πρόγραμμα:

1) υπάρχουν τροφές από όλες τις ομάδες, ώστε να παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες

2) λείπουν τροφές πολύ λιπαρές και πηγές υδατάνθρακα με τη μορφή της ζάχαρης

3) Το πρωινό δίνει ένα καλό συνδυασμό από υδατάνθρακες, που θα σας βοηθήσουν να έχετε ενέργεια στο ξεκίνημα της μέρας, με πρωτεΐνες από το γάλα ή το τυρί

4) υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που δίνουν αρκετές φυτικές ίνες που συμβάλουν στην μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού, αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου

5) υπάρχουν πολλά και τακτικά γεύματα

6) δεν γίνεται υπερκατανάλωση πρωτείνης στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, παρ΄ότι πιστεύουν οι περισσότεροι ότι η «πρωτείνη» αδυνατίζει

Έτσι θα μπορέσετε να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα, αρκεί να συμβουλευτείτε τους κατάλληλους επιστήμονες και να μην εμπιστευτείτε την υγεία σας (σωματική και ψυχική) σε λάθος ανθρώπους.


http://women.gr.msn.com

Είπαν για το σεξ...





1. Οι άντρες ξυπνάνε με διέγερση το πρωί. Ξυπνάμε και σας θέλουμε. Οι γυναίκες σκέφτονται, "πώς μπορεί να με θέλει έτσι που είμαι πρωί-πρωί;" Αλλά είναι επειδή δεν σας βλέπουμε. Το αίμα δεν φτάνει μέχρι το οπτικό νεύρο μας, έχει πάει αλλού.
Andy Rooney

2. Το καλό με τον αυνανισμό είναι ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να ντυθείς κατάλληλα.
Truman Capote


3. Γιατί να ακούω συμβουλές ως προς το σεξ από τον πάπα; Αν ξέρει για τι πράγμα μιλάει, κακώς ξέρει!
George Bernard Shaw


4. Το σεξ χωρίς αγάπη είναι μια κενή εμπειρία, αλλά σε σχέση με άλλες κενές εμπειρίες, δεν είναι κι άσχημη.
Woody Allen


5. Το σεξ ανάμεσα σ'έναν άντρα και μία γυναίκα μπορεί να είναι υπέροχο, αρκεί να μπείς ανάμεσα στον σωστό άντρα και στη σωστή γυναίκα.
Woody Allen


6. Η αγάπη είναι η απάντηση, αλλά όσο περιμένουμε την απάντηση, το σεξ εγείρει ορισμένες πολύ καλές ερωτήσεις.
Woody Allen


7. Η λογοτεχνία ασχολείται κυρίως με ανθρώπους που κάνουν σεξ και όχι με ανθρώπους που μεγαλώνουν παιδιά.. Η ζωή είναι το ακριβώς ανάποδο.
David Lodge


8. Οι καπότες δεν σου σώζουν πάντα τη ζωή. Ένας φίλος μου φορούσε καπότα και τον χτύπησε λεωφορείο.
Rob Rubin


9. Οποιος πιστεύει ότι ο δρόμος για την καρδιά ενός άντρα περνάει από το στομάχι του, έμεινε στάσιμος στη Γεωγραφία.
Robert Byrne


10. Όταν ένας άντρας πάει σε μια πουτάνα, δεν την πληρώνει για το σεξ, την πληρώνει για να φύγει.
Ανώνυμος


11. Όταν ένας άντρας λέει βρωμόλογα σε μια γυναίκα, είναι σεξουαλική παρενόχληση. Όταν μια γυναίκα λέει βρωμόλογα σ'έναν άντρα, είναι 6 ευρώ το λεπτό περίπου.
Ανώνυμος


12. Η αντίδρασή μου στις τσόντες είναι η εξής: μετά τα πρώτα δέκα λεπτά, θέλω να πάω σπίτι μου να πηδηχτώ. Μετά τα πρώτα 20 λεπτά, δεν θέλω να ξαναπηδηχτώ ποτέ στη ζωή μου.
Erica Jong


13. Αυνανισμός: η κυριότερη σεξουαλική δραστηριότητα της ανθρωπότητας. Στον19ο αιώνα, ήταν ασθένεια. Στον 20ο, είναι θεραπεία.
Thomas Szasz


14. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο σεξ επι χρήμασι και στο τζάμπα σεξ είναι ότι συνήθως το τζάμπα σεξ κοστίζει πολύ ακριβότερα.
Brendan Francis


15. Το σεξ μετά τα 80 είναι σαν να παίζεις μπιλιάρδο με σπάγγο αντί για στέκα.
Camille Paglia


16. Νυμφομανής: μια γυναίκα που έχει μανία με το σεξ όσο και ο μέσος άντρας.
Mignon McLaughlin


ipanicmag.com

Απίστευτο!!!!

Καστοριά: ''Εμείς απελευθερώσαμε τα βιζόν''!


Μια οικολογική οργάνωση που υπογράφει ως ''A.L.F." βρίσκεται πίσω από την απελευθέρωση χιλιάδων ζώων που είναι γνωστά για τη γούνα τους...




Οι δράστες είχαν χτυπήσει 2 φορές σε εκτροφεία και απελευθέρωσαν πάνω από 50.000 ζώα. Με ανακοίνωση που εξέδωσαν ανέλαβαν την ευθύνη και εξήγησαν πως λειτούργησαν. Διαβάστε:

26.08.2010 - Χιλιόδεντρο, Καστοριά (Ελλάδα)

Ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά εκτροφεία μινκ χτυπήθηκε την πρώτη νύχτα της δράσης μας . Όλα τα κλουβιά όπου ήταν φυλακισμένα τα ζώα στα 37 στέγαστρα του εκτροφείου ανοίχτηκαν και οι μηχανισμοί παραβιάστηκαν. Για να βγουν τα ζώα από τα κλουβιά κόπηκε μέρος του μεταλλικού πλέγματος και οι δύο πόρτες ανοίχτηκαν διαλύοντας τις κλειδαριές (με τα εργαλεία του εκτροφέα). Δυόμιση ώρες δουλειάς και μπορούσαμε να το σκάσουμε μαζί με χιλιάδες μινκ (σύμφωνα με τα μμε απελευθερώθηκαν 50.000 ζώα).

27.08.2010 - Καλονέρι, Σιάτιστα (Ελλάδα)
Ένα ακόμα εκτροφείο μινκ ήταν ο στόχος μας για μια δεύτερη νύχτα δράσης, αυτή τη φορά κοντά στην πόλη Καλονέρι, σε έναν δρόμο όπου άνετα μπορεί να δει κανείς 10 εκτροφεία. Μέσα σε δέκα μόνο λεπτά ανοίχτηκαν τα κλουβιά από 8 στέγαστρα γεμάτα με ζώα. Πριν φύγουμε ανοίξαμε μια πόρτα ώστε να μπορέσουν τα ζώα να τρέξουν προς την ελευθερία (σύμφωνα με τα μμε απελευθερώθηκαν 2.000 ζώα).

Και στις δύο περιπτώσεις είχαμε ελέγξει προσεκτικά τα εκτροφεία ώστε να ξέρουμε πως να οργανώσουμε μια πιο γρήγορη και πιο ασφαλή δράση.

Με αυτές τις δράσεις αποφασίσαμε να χτυπήσουμε τη βιομηχανία γούνας και ειδικότερα τις σιχαμερές "πόλεις της γούνας" Σιάτιστα και Καστοριά, που πλήττονται από εκατοντάδες γουναράδικα. Η απελευθέρωση των ζώων από τα κλουβιά είναι ένας τρόπος υλοποίησης των ιδεών μας στην πράξη. Είμαστε ενάντια στην καταπίεση, την εκμετάλλευση και τη φυλάκιση που αυτός ο πολιτισμός έχει δημιουργήσει απέναντι σε κάθε ζωντανό ον, ανεξαρτήτως είδους, φυλής, φύλου ή σεξουαλικής προτίμησης.

Σε αυτές τις απελπισμένες μέρες ακόμα παλεύουμε για την ελευθερία.

Eat vegan on the barricades!
A.L.F.

Σπάνια είδη πουλιών στο δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα

Τρία σπάνια είδη πουλιών επέλεξαν για στάση, τροφή και ξεκούραση, κατά τη φθινοπωρινή τους μετανάστευση, το Εθνικό Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα...

δίνοντας μεγάλη χαρά στους εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που τα εντόπισαν. Συγκεκριμένα, παρατήρησαν στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, δύο νεαρούς ερυθρόλαιμους φαλαρόποδες που τρέφονταν με τον χαρακτηριστικό τρόπο του είδους τους, κάνοντας στροφές γύρω από τον εαυτό τους!

Επιπλέον, δύο ρωσότρυγγα παρατηρήθηκαν στο παράκτιο τμήμα του Αξιού. Ο ρωσότρυγγας αναπαράγεται κυρίως στην τάιγκα της Σιβηρίας και είναι χαρακτηριστική η ικανότητά του να πιάνει έντομα με αστραπιαίες κινήσεις. Η συνήθης μεταναστευτική του πορεία περνάει ανάμεσα από τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία, τη δυτική Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος, η τελευταία -και πιο σημαντική- καταγραφή, στις 31 Αυγούστου, ήταν ένας κόκκινος φαλαρόποδας που παρατηρήθηκε μόλις για έκτη φορά στην Ελλάδα. To είδος αυτό αναπαράγεται στην παράκτια τούνδρα των Σκανδιναβικών χωρών και διαχειμάζει στον Ατλαντικό, ανοιχτά της νότιας και δυτικής Αφρικής. Στους κόκκινους φαλαρόποδες οι ρόλοι των φύλων είναι ανεστραμμένοι, δηλαδή τα θηλυκά έχουν πιο έντονα χρώματα και φιλονικούν για τα αρσενικά, τα οποία κλωσούν και φροντίζουν τους νεοσσούς!


http://www.newsit.gr


Πηνειός: Έντονα τα σημάδια της συνεχιζόμενης "κακοποίησης"


Αυτό διαπιστώνει ο Σύλλογος Φίλων του Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού.


"Ο Πηνειός, δυστυχώς, δεν έτυχε της προσοχής και της φροντίδας της πολιτείας, με αποτέλεσμα να χαθούν ευκαιρίες για έργα και ενέργειες τη δεκαπενταετία που πέρασε, που θα βοηθούσαν προς την κατεύθυνση του αποτελεσματικού ελέγχου των πηγών ρύπανσης. Σήμερα το ποτάμι παρουσιάζει έντονα τα σημάδια αυτής της συνεχιζόμενης κακοποίησης", τονίζουν τα μέλη του συλλόγου, επικαλούμενα σχετικές έρευνες.

Η ρύπανση στο ποτάμι, που τροφοδοτεί με τα νερά του τη μεγαλύτερη πεδιάδα του ελληνικού χώρου, είναι τέτοια που δύσκολα ελέγχεται ενώ σε καλή κατάσταση είναι μόνο το τμήμα του ποταμού στις πηγές και στην κοιλάδα των Τεμπών (λόγω των πηγών).

Ανάλογα με τις εποχές μπορεί κάποιος να δει τις μεταβολές που υφίσταται, από την απόλυτη διακοπή της ροής του έως τη βιαιότατη πλημμύρα και να παρακολουθήσει ακόμη και διά γυμνού οφθαλμού τις ρυπογόνες απορρίψεις που γίνονται, τόσο από ιδιωτικές όσο και από δημόσιες δραστηριότητες.

Οι ανεξέλεγκτες χωματερές, οι εκτεταμένες αμμοληψίες, τα βιομηχανικά και αστικά απόβλητα, τα μπάζα, η χημική ρύπανση (τυρόγαλα, χρώματα, οινόπνευμα, κατσίγαρος (υπόλειμμα ελαιοτριβείων), αποτελούν τη βασική θεματολογία καταγγελιών των μελών του παραπάνω Συλλόγου, που καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε ο βασικός "πνεύμονας" νερού του θεσσαλικού κάμπου να μείνει όπως τον άφησαν οι προηγούμενες γενιές: καθαρός και πλούσιος σε υδάτινα αποθέματα.


http://www.newsit.gr

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την "Οδύσσεια" στην... Ιθάκη!

Αποκλειστικές φωτογραφίες

Τα ευρήματα είναι εντυπωσικά όπως φαίνονται στην φωτογραφία. Μέρος που πιστεύεται πως είναι το παλάτι του Οδυσσέα.

Μέ
α.

- Εντυπωσιακά τα ευρήματα των αρχαιολόγων ύστερα από 16 χρόνια ανασκαφών
- Τα ευρήματα συμβαδίζουν με τις αναφορές στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια
- Δείτε τις αποκλειστικές φωτογραφίες








Οι ανασκαφές γίνονται από δύο Έλληνες αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εδώ και 16 χρόνια στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος στην Ιθάκη.





«Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία, κινητά και ακίνητα, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά, και με κάθε επιστημονική επιφύλαξη, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο Ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, το μόνο από τα Ανάκτορα των Ομηρικών Επών, που δεν έχει ανακαλυφθεί», δήλωσε ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος μαζί με τη συζυγό του, Λίτσα Κοντορλή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρουσίασαν στις 20 Αυγούστου την επιστημονική τους ανακάλυψη.



Η κρήνη που βρέθηκε στην περιοχή. Σύμφωνα με τον όμηρο μια τέτοια κρήνη είχε στο παλάτι του ο ΟδυσσέαςΗ κρήνη που βρέθηκε στην περιοχή. Σύμφωνα με τον όμηρο μια τέτοια κρήνη είχε στο παλάτι του ο Οδυσσέας
Πρόκειται για ένα μέγαρο τριών επιπέδων με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στον βράχο και μέσα σε αυτό υπολείμματα μυκηναϊκής κεραμικής. Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα είναι μια κρήνη, που τοποθετείται στον 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας. Αντίστοιχες κρήνες ήρθαν στο φως στην Ακρόπολη των Μυκηνών και την Τίρυνθα.
«Πιστεύουμε ότι με τα ευρήματα, που έχουμε, τεκμηριώνουμε με επιστημονικό τρόπο την παράδοση, που αναφέρεται από τον Όμηρο και οι περιγραφές που γίνονται ταιριάζουν, παρά τις καταστροφές που έχουν υποστεί, γιατί πρώτον, η περιοχή κατοικήθηκε και χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία και δευτερευόντως επειδή ο χώρος ήταν άφρακτος με αποτέλεσμα περίεργοι περιπατητές να εισβάλλουν σε αυτόν καθημερινά».

Μια από τις πινακίδες που βρέθηκαν πρώτες και έκαναν του αρχαιολόγους να συνεχίσουν την ανασκαφή.Μια από τις πινακίδες που βρέθηκαν πρώτες και έκαναν του αρχαιολόγους να συνεχίσουν την ανασκαφή.
Ο κ. Παπαδόπουλος ζητεί την φροντίδα της Πολιτείας και του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να συνεχισθεί η ανασκαφή, αλλά να γίνει και η περίφραξη του χώρου.

Άλλη μια από τις πινακίδες που βρέθηκαν Άλλη μια από τις πινακίδες που βρέθηκαν

Σημειώνεται ότι πριν από τέσσερα χρόνια, τον Νοέμβριο του 2006, ήρθε στο φώς ένα σημαντικό εύρημα από την Ιθάκη. Επρόκειτο για πινακίδα, στην οποία γίνεται αναφορά σε ένα από τα επεισόδια της Οδύσσειας. Το εύρημα παρουσιάστηκε σε γερμανικό έγκριτο αρχαιολογικό έντυπο (ΚΑDMOS). Πρόκειται για την απεικόνιση πλοίου με τον Οδυσσέα, δεμένο στο κατάρτι, και τερατόμορφα σχέδια, μια τρίαινα και σημάδια γραφής Γραμμικής Α. Την επιστημονική δημοσίευση συνυπογράφουν δύο Έλληνες αρχαιολόγοι με τον ειδικό σε θέματα επιγραφικής Βρετανό Τζ. Οουενς.
Η περιοχή Αγ. Αθανασίου, στην οποία γίνονται ανασκαφές είναι έκτασης 25 στρεμμάτων και είναι απαλλοτριωμένη με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Προσφάτως, μάλιστα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιθάκης ενέκρινε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χρηματοδότηση 115.000 ευρώ, προκειμένου να συνεχισθεί η αρχαιολογική έρευνα.
Ο επί εικοσαετίας πρώην δήμαρχος Ιθάκης, Σπύρος Αρσένης, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για την ελληνική, και όχι μόνον, αρχαιολογία, καθώς ο Οδυσσέας αποτελεί εμβληματική μορφή για την παγκόσμια κοινότητα, τα μέλη της οποίας τον γνωρίζουν από τα μαθητικά τους χρόνια».
Από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έγινε ακόμη κάνενα σχόλιο για το θέμα.

Σύκα μαριναρισμένα σε γλυκό κρασί με παγωτό parfait

συκα

ΥΛΙΚΑ
Για 6 άτομα

12 φρέσκα σύκα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
400ml κρασί sauterne
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
5 κρόκους αυγών
125γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλάκι του γλυκού υγρό εκχύλισμα βανίλιας
500ml κρέμα γάλακτος για σαντιγί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάλτε τα σύκα σε ένα μπωλ και καλύψτε τα με το γλυκό κρασί. Ρίξτε από πάνω το μέλι, καλύψτε το μπωλ και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.
Χτυπήστε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και να ασπρίσει. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ενσωματώστε την στο μίγμα με ένα κουτάλι. Βάλτε το μίγμα σε μια μακρόστενη φόρμα σιλικόνης 8Χ22 εκατοστά και βάλτε το parfait στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει.
Κόψτε το παγωτό σε 6 μεγάλα κομμάτια. Σερβίρετε κάθε κομμάτι μαζί με τα σύκα και περιχύνοντας με το γλυκό κρασί από τη μαρινάτα.

Tips:

- S.O.S. Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο σαλμονέλας από τα ωμά αυγά, προτού τα χρησιμοποιήσουμε κάνουμε το εξής: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και στη συνέχεια βάζουμε τα αυγά με κλειστό το μάτι και τα αφήνουμε για 3- 4 λεπτά. Τα βγάζουμε, τα σπάμε και χρησιμοποιούμε τον κρόκο.
-Εκτός από sauterne μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο λευκό γλυκό κρασί προτιμάτε. Και στην Ελλάδα διαθέτουμε πολλά και εκλεκτά!
-Αν δεν διαθέτετε φόρμα σιλικόνης και έχετε μια μεταλλική, θα πρέπει να την καλύψετε με αντικολλητικό χαρτί, έτσι θα μπορέσετε να ξεφορμάρετε το parfait όταν παγώσει εύκολα, χωρίς να χαλάσει το σχήμα του.


http://www.yumm.gr