Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Ρομπότ θα εξερευνήσει την Πυραμίδα του Χέοπα

Ρομπότ θα εξερευνήσει την Πυραμίδα του Χέοπα


Σε παλαιότερη έρευνα οι αρχαιολόγοι ακολούθησαν μια τυφλή στοά και έφτασαν μέχρι μια πόρτα। Κατάφεραν να περάσουν μέσα από αυτήν αλλά στη συνέχεια εμποδίστηκαν από μια δεύτερη πολύ διαφορετική πύλη.

Τώρα ένα ρομπότ που αποτελεί καρπό εργασιών 5 ετών του Leeds University School of Mechanical Engineering θα προσπαθήσει να περάσει και τη δεύτερη πόρτα ελπίζοντας πως θα καταφέρει να φθάσει στη λύση του μυστηρίου.

Λέτε να επιβεβαιωθούν οι conspiracy theorists και να βρούμε εκεί φυλαγμένο κανένα διαστημόπλοιο;


http://www.independent.co.uk

Ἡ γλαῦξ ἐξακολουθεῖ νά ἵπταται!


Πέρασαν εννέα μέρες από το τραγικό δυστύχημα με το ΑΗ-64DHA του 2ου ΤΕΕΠ στο αεροδρόμιο των Μεγάρων που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο μελών του πληρώματος. Δυστυχώς είχαμε την συνηθισμένη αντιμετώπιση του θέματος από τα ΜΜΕ και μάλιστα από διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες που υποτίθεται κάτι γνωρίζουν περισσότερο σχετικά με τα στρατιωτικά θέματα από τον συνηθισμένο μαρκουτσοφόρο και οι οποίοι έβγαλαν πόρισμα πριν από την επιτροπή διερεύνησης χρησιμοποιώντας τις μαντικές ικανότητες του τηλεφώνου τους. Και μετά από δύο μέρες το θέμα ξεχάστηκε, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν είναι το θέμα μας. Το σημαντικό εκτός από την απώλεια δύο ικανότατων στελεχών του ΕΣ, του Τχη (ΑΣ) Ανδρέα Δερμάρη και του Αλχία (ΑΣ) Κωνσταντίνου Γκιώκα, είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με απίστευτη επιπολαιότητα θέματα που άπτονται όχι μόνο της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ΕΔ αλλά και της ασφάλειας πτήσεων.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και στην ΠΑ έχουν παρατηρηθεί αντίστοιχα φαινόμενα τα τελευταία χρόνια, χωρίς κάποιο σημάδι αλλαγής της κατάστασης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της δεύτερης παρτίδας των επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι, τα οποία εντάχθηκαν επίσημα στην δύναμη του ΕΣ τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από καθυστέρηση σχεδόν 3 των, ύστερα από προβλήματα οικονομικής και όχι μόνο φύσεως, έγινε κάτι που συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια σε προμήθειες πτητικού υλικού. Διακόπτεται η τεχνική υποστήριξη από την κατασκευάστρια εταιρία αποσύρονται οι 3 Αμερικανοί Τεχνικοί/Εκπαιδευτές και κυρίως διακόπτεται το follow on support, η ροή των ανταλλακτικών δηλαδή. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στις διαθεσιμότητες των πτητικών μέσων αλλά και στην ασφάλεια πτήσεων μιας και συνεπάγεται διακοπή της εκπαίδευσης των τεχνικών, όσων δεν έχουν παραιτηθεί ακόμη δηλαδή, λιγότερες ώρες για εκπαίδευση στον αέρα και πιθανόν άλλες πιο σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρη αντικατάσταση κρίσιμων υλικών στο σκάφος.



Ο Τχης (ΑΣ) Ανδρέας Δερμάρης στα χειριστήρια ενός ΑΗ-64DΗΑ του 2ου ΤΕΕΠ. Φωτογραφία κατόπιν αδείας του Ιωάννη Λέκκα, eagleaviation.gr


Οι πολιτικοί μας ίσως συγχέουν τα α/φη και τα Ε/Π με τις κρατικές τους λιμουζίνες, όπου μπορεί να βάλουν π. χ. απλό ορυκτέλαιο αγορασμένο από το σούπερ μάρκετ, ή να καθυστερήσουν ένα σέρβις για 5 ή 10 χιλιάδες χλμ. προκειμένου να κάνουν οικονομία. Το πολύ πολύ να χρεώσουν στον φορολογούμενο μερικές εκατοντάδες € στο επόμενο σέρβις. Στα πτητικά μέσα περιθώρια για τέτοιες αλχημείες δεν υπάρχουν! Ζωές πετάνε και τα ιπτάμενα μέσα κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια το καθένα. Η ΓΔΑΕΕ και το ΥΕΘΑ έχουν το ελεύθερο να διακόπτουν όποτε θέλουν εκπαίδευση και ροή ανταλλακτικών; Με ποιά κριτήρια; Ποιόν έλεγχο; Προηγήθηκε σχετική μελέτη πριν ληφθεί η απόφαση; Άραγε ο Εισαγγελέας του Στρατοδικείου που διενεργεί την προανάκριση, θα καλέσει τους υπεύθυνους για την μη ανανέωση της συμφωνίας και θα εξετάσει εάν τίθεται θέμα ασφάλειας πτήσεων; Θα καλέσει όχι μόνο τους ιεραρχικά υπεύθυνους στρατιωτικούς αλλά και τους υπεύθυνους πολιτικά από την ΓΔΑΕΕ και το ΥΕΘΑ; Να ελπίζουμε πως δε θα κουκουλωθούν οι τυχόν ευθύνες τους αυτή την φορά; Θα ερευνηθεί πόσοι τεχνικοί έχουν μείνει στα Μέγαρα μετά τις αθρόες παραιτήσεις των τελευταίων εβδομάδων λόγω ασφαλιστικού και αν βγαίνουν οι υπηρεσίες και τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας; Ή μήπως χρειάζεται να αναφερθούμε σε συγκεκριμένους αριθμούς για να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι; Θα ερευνηθεί ποιός και με ποιό σκεπτικό έκοψε την εκπαίδευση στον εξομοιωτή πτήσεων στην Αμερική για λόγους οικονομίας νομίζοντας πιθανόν ότι πρόκειται για τουρισμό; Όχι, ο εξομοιωτής γλυτώνει χρήματα σε καύσιμα, ανθρωποώρες και προσφέρει υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης και μακροχρόνια συμφέρει όχι μόνο οικονομικά αλλά και από πλευράς ασφάλειας πτήσεων, να τον χρησιμοποιούμε. Στην κοντόφθαλμη λογική ορισμένων μανδαρίνων, αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Το 2ο αλλά και το 1ο ΤΕΕΠ θα εξακολουθούν να πετάνε, κυρίως στις εσχατιές του Αιγαίου, περιμένοντας να υποδεχτούν όποιον θέλει να δοκιμάσει να επιχειρήσει απόβαση σε Ελληνικό νησί, παρά τις όποιες παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας. Όπως ήταν τα ΑΗ-64Α παρόντα και στο βράδυ των Ιμίων, αλλά ακόμα περιμένουν την διαταγή για απογείωση. Και ο Ανδρέας με τον Κωνσταντίνο θα κοιτάνε από ψηλά όταν θα πλησιάζουν τα αποβατικά πριν γίνουν πυροτεχνήματα.

"http://www.enkripto.com/2010/08/blog-post_14.html

Πέντε χρόνια από την πτώση του "Ήλιος"



ilios_tragodia_mΠέντε χρόνια συμπληρωθήκαν από τον τραγικό Αύγουστο του 2005 όταν κατέπεσε το ΜποΪνγκ 737 της κυπριακής αεροπορικής εταιρίας 'Ήλιος' στη βουνοπλαγιά του Γραμματικού, παρασύροντας στο θάνατο 121 ανθρώπους. Το Σάββατο τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνό τους, ενώ την Παρασκευή το βράδυ, έγιναν εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Κύπρου με συμβολικό άναμμα κεριών και με πάγιο αίτημα από τους συγγενείς δικαίωση και σύνθημα 'ασβέστη μνήμη'.


http://news.ert.gr/el/ellada/koinonia/39436-pente-xronia-apo-tin-ptosi-tou-ilios

2 Ελληνες ωκεανογράφοι στη μάχη για την απορρύπανση

Στελέχη του ΕΛΚΕΘΕ χειρίζονται την πρωτο-ποριακή συσκευή LISST Deep, που δίνει στοιχεία από βάθος 3.000 μέτρων

Δύο Eλληνες ωκεανογράφοι μετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια ελέγχουτης ρύπανσης στον Κόλπο του Μεξικού, από τις τεράστιες ποσότητες πετρελαίου που διέρρευσαν στη θάλασσα μετά το πρόσφατο ατύχημα.



Ο θάλαμος πίεσης του Πανεπιστημίου της Washington. Οταν οι δοκιμές του LISST Deep ξεπερνούν τις συνθήκες βάθους 5.000 μέτρων, για λόγους ασφαλείας εκκενώνεται το κτίριο και μένει μόνο ο χειριστής (αριστερά ο χειριστής Randy Fabro, δεξιά ο Αριστομένης Καραγεώργης).







Πρόκειται για δύο εξειδικευμένα στελέχη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, επιφορτισμένα με τη λειτουργία ενός προηγμένου συστήματος ελέγχου, καθώς το LISST Deep είναι μία απο τις πέντε ανάλογες συσκευές που υπάρχουν διεθνώς.

To LISST Deep στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Washington, πριν από τη δοκιμή πίεσης.
To LISST Deep στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Washington, πριν από τη δοκιμή πίεσης.

Ηδη αυτές τις ημέρες ο δρ Θόδωρος Κανελλόπουλος βρίσκεται σε ένα αμερικανικό ερευνητικό σκάφος στην περιοχή της διαρροής, για να γίνουν δοκιμαστικές μετρήσεις και να καταγραφεί ο βαθμός διάχυσης του πετρελαίου στη θάλασσα, αλλα και για να επιλεγεί ο πλέον αξιόπιστος τρόπος απορρύπανσης.

Υποχρεωτική η χρήση της
«Ο λόγος που οι ερευνητές στον Κόλπο του Μεξικού θεωρούν απαραίτητη τη χρήση του συγκεκριμένου οργάνου, είναι ότι μπορούν να εκτιμήσουν αξιόπιστα το μέγεθος των σταγονιδίων του πετρελαίου που βρίσκονται σε αιώρηση στο νερό και ως εκ τούτου την αποτελεσματικότητα των διασκορπιστικών που χρησιμοποιούνται. Ας σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσημα πως η χρήση του συγκεκριμένου οργάνου είναι υποχρεωτική τόσο από τη BP όσο και από τις άλλες εταιρείες/υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο» λέει ο κ. Αριστομένης Καραγεώργης, ωκεανογράφος-γεωλόγος του ΕΛΚΕΘΕ.

Από τα τέλη Ιουνίου βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για τη συντήρηση και αναβάθμιση του οργάνου. Την ιδια εποχή η ΝΟΑΑ (National Oceanographicand Atmospheric Administration), που χειρίζεται το πρόγραμμα στον Κόλπο του Μεξικού, ζήτησε συνεργασία απο τον δρ Ε.Παπαθανασίου, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, καθώς το σημαντικό σημείο που καθιστά ιδιαίτερο το ελληνικό όργανο LISST είναι ότι έχει τη δυνατότητα να δίνει στοιχεία έως βάθος 3.000 μέτρων.

«Τα διαθέσιμα όργανα LISST μπορούν να συλλέξουν δεδομένα μόνο μέχρι τα 300 μέτρα βάθος, ενώ οι επιστήμονες χρειάζονται δεδομένα μεγέθους κόκκων των σταγονιδίων του πετρελαίου μέχρι τα 1.500 μέτρα. Επιπλέον, τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν σε μαθηματικά μοντέλα για την εκτίμηση της διασποράς του πετρελαίου στα βαθιά νερά».

Δειγματοληψίες
Ξεκίνησαν έρευνες στην περιοχή του ατυχήματος

Αρχές Αυγούστου ο δρ Θόδωρος Κανελλόπουλος(γεωλόγος- ωκεανογράφος του ΕΛΚΕΘΕ) ταξίδεψε στη Λουιζιάνα ως ειδικός ερευνητής με μεγάλη εμπειρία στον χειρισμό του οργάνου και στην ανάλυση των δεδομένων του. Η συσκευή συναρμολογήθηκε με υλικά που έφτασαν από την Αθήνα και έγιναν οι απαραίτητες δοκιμές και ο σχεδιασμός για την πόντισή του με ROV, υποβρύχιο ρομπότ με κάμερες, βραχίονες και ειδικό φωτισμό. Η ομάδα των επιστημόνων, μαζί με τον δρ Θ. Κανελλόπουλο, επιβιβάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο ερευνητικό σκάφος HOS Davis για ένα αρχικό δεκαήμερο ταξίδι στην περιοχή του ατυχήματος με στόχο να γίνουν οι πρώτες δειγματοληψίες , ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες τις προσεχείς εβδομάδες.

Ανιχνεύει ακόμη και τα απειροελάχιστα σωματίδια
Το όργανο αγοράστηκε το 2007 από τα χρήματα που δόθηκαν στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. Η επιλογή της συγκεκριμένης αγοράς έγινε με κριτήριο την απόκτηση ενός νέου οργάνου που βρισκόταν στην αιχμή της τεχνολογίας και ειδικότερα η επιλογή της έκδοσης Deep (βαθύ) θα έδινε τη δυνατότητα συλλογής δεδομένων από τις βαθιές ελληνικές θάλασσες, μέχρι τα 3.000 μέτρα. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα οργανα LISST που έχουν διετεθεί παγκοσμίως από την κατασκευάστρια εταιρεία φτάνουν μόνο εως τα 300 μέτρα βάθος. Μόνο 5 LISST Deep έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα και το ελληνικό είναι το νούμερο 4, ενώ το κόστος αγοράς του οργάνου ανήλθε στα 50.000€.

Το όργανο χρησιμοποιεί μια δέσμη κόκκινου laser, η οποία «προσκρούει» πάνω στα αιωρούμενα σωματίδια που βρίσκονται μέσα στο νερό. Με τους κατάλληλους ανιχνευτές και στη συνέχεια ειδικούς αλγόριθμους, ο όγκος μετατρέπεται σε διάμετρο σωματιδίων. Το όργανο μπορεί να μετρήσει σωματίδια μεγέθους από 1 χιλιοστό του χιλιοστού μέχρι 250 μm και να κάνειδειγματοληψίες μέχρι τα 3.000 μέτρα βάθος.

Ηδη το LISST Deep έχει αξιοποιηθεί απο το ΕΛΚΕΘΕ σε τρία ωκεανογραφικά ταξίδια στο πλαίσιο του διεθνούς πογράμματος SESAME,που έχει στόχο την καταγραφή των οικοσυστημάτων, τις επιρροές που δέχονται και τις αλλαγές στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Το πρώτο ταξίδι.Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται απο την ΕΕ με τη συμμετοχή πολλών φορέων και υπό τον συντονισμό του δρ Ευάγγελου Παπαθανασίου, διευθυντή του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου.

Το πρώτο ταξίδι έγινε τον Οκτώβριο του 2007 στη Μαύρη Θάλασσα, στο Δέλτα του Δούναβη, ενώ τα δυο επόμενα σε Ιόνιο, Κρητικό, Αιγαίο και Λιβυκό Πέλαγος το 2008. Ετσι συλλέχθηκαν για πρώτη φορά δεδομένα μεγέθους κόκκων αιωρουμένων σωματιδίων ανά 1 μέτρο, από την επιφάνεια μέχρι τα 3.000 μέτρα βάθος. Πρωταγωνιστές και σε αυτές τις έρευνες οι δύο Ελληνεςπου βρίσκονται τώρα στις ΗΠΑ, οι Α. Καραγεώργης και Θ. Κανελλόπουλος.


ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr


Παντρεύουν βατράχια για να βρέξει

Απελπισμένοι από την παρατεταμένη ανομβρία που πλήττει τις σοδειές τους, οι αγρότες στο Μπαγκλαντές κάνουν «γάμους» βατράχων προκειμένου να προκαλέσουν...βροχές!

Στο Μπανγκλαντές σημειώθηκαν τον Ιούλιο οι λιγότερες βροχοπτώσεις εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, αναγκάζοντας τους αγρότες να καταφύγουν σε αυτή την αρχαία τελετή, δήλωσαν οι αρχές.

Παντρεύουν βατράχια για να βρέξει

«Γίνονται πολλοί γάμοι βατράχων επειδή δεν βρέχει αρκετά, αν και είμαστε στην εποχή των μουσώνων», σχολίασε ο Αριφούλ Χακ διοικητής της επαρχίας Σαντουλαχπούρ.

Κατά τη διάρκεια των τελετών στο χωριό Ραμχαντραπούρ οι 300 κάτοικοι φορούν τα καλύτερά τους ρούχα για να παραστούν στο «γάμο», δήλωσε ο Ταγιούλ Ισλάμ, ένας από τους συμμετέχοντες.

«Οι μελλόνυμφοι στολίζονται και μεταφέρονται με ένα ειδικό καλάθι πάνω σε ένα φύλλο μπανανιάς», πρόσθεσε. "Οι κάτοικοι του χωριού τραγουδούν, προσφέρουν ρύζι και βότανα, ενώ μετά την τελετή αφήνουν τους βατράχους ελεύθερους σε μια λίμνη κοντά στο χωριό", εξήγησε ο Ισλάμ.

Στην διάρκεια της εποχής των μουσώνων, από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, σημειώνεται στο Μπανγκλαντές το 75% των ετήσιων βροχοπτώσεων. Φέτος τον Ιούλιο, που είναι ο πιο υγρός μήνας, οι βροχοπτώσεις σημείωσαν μείωση κατά 36% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.


πηγή: http://www.ethnos.gr

Μήπως τελικά παχαίνουν οι δίαιτες αδυνατίσματος;

Ανατρέχοντας στο ιστορικό ενός ανθρώπου που προβληματίζεται χρόνια με το βάρος του και που κατά καιρούς έχει εφαρμόσει διάφορες δίαιτες, είναι πολύ πιθανό να καταλήξουμε στο «παράδοξο» συμπέρασμα, ότι ορισμένες (και πιστέψτε με όχι λίγες...) δίαιτες, ή καλύτερα προγράμματα αδυνατίσματος, τελικά παχαίνουν...

Δεν είναι λίγοι αυτοί που όταν πρωτοξεκίνησαν να κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος προβληματίζονταν με λίγα παραπανίσια κιλά και τώρα, ύστερα από χρόνια συνεχόμενων προσπαθειών, «πολεμάνε» με πολλαπλάσια κιλά από αυτά που αρχικά ήθελαν να χάσουν...

Φταίνε συγκεκριμένες δίαιτες-express;

Φταίει η νοοτροπία τού «θέλω να τα χάσω τώρα και δεν με απασχολεί με τι τρόπο»;

Φταίει ο «νηστειολόγος» της γειτονιάς που συστήνει 14 ημέρες μόνο χόρτα, εξαντλώντας τον δύσμοιρο οργανισμό οργανικά και ψυχολογικά;

Φταίει που ποτέ δεν ζητήθηκε η συνδρομή ενός ψυχολόγου, όταν ήταν ξεκάθαρο πως η υπερβολή στο φαγητό δεν ήταν αποτέλεσμα πείνας, αλλά κάλυψης συναισθηματικών κενών;

Φταίει κάποιος υπάλληλος του ΟΤΕ που στον ελεύθερο χρόνο του εμπορεύεται συμπληρώματα διατροφής τα οποία «αδυνατίζουν» χωρίς πείνα;

Φταίει η χαμηλή διατροφική εκπαίδευση που δυστυχώς αποτελεί γεγονός στη χώρα μας;

Μάλλον φταίνε όλα μαζί...

Βασικό λοιπόν συμπέρασμα είναι πως μια δίαιτα αδυνατίσματος, που μας αποξενώνει από την κοινωνική μας ζωή, μας απαγορεύει παντελώς και για μακρύ χρονικό διάστημα κάθε τροφή-τρόφιμο που αποτελεί την «απαγορευμένη» μας αγάπη και μας βάζει σε μια διαδικασία να «κυνηγάμε» με τη ζυγαριά κουζίνας τα γραμμάρια και τις θερμίδες, ουσιαστικά αποτελεί καμένο χαρτί ή αλλιώς τρόπο για να διαιωνίζουμε και να διευρύνουμε το πρόβλημα βάρους που έχουμε...

Σε αυτό το σημείο πρέπει να θίξουμε και μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρο, που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να χαρακτηρίσει την «ποιότητα» μιας δίαιτας: είναι ο ρυθμός απώλειας βάρους που επιτυγχάνεται με ένα πρόγραμμα διαίτης.

Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους, λοιπόν, είναι ½ με 1 κιλό εβδομαδιαίως και μιλάμε βέβαια για έναν κανόνα με εξαιρέσεις, αφού ένας παχύσαρκος με δείκτη μάζας σώματος 40 είναι λογικό στην έναρξη του προγράμματος για απώλεια βάρους να ξεπεράσει αυτόν το ρυθμό κατά πολύ...

Ενας μέσος ρυθμός απώλειας ½ - 1 κιλού εβδομαδιαίως μπορεί να «προστατέψει» έναν οργανισμό από 2 βασικά δεινά: α) τη μεγάλη απώλεια μυϊκού ιστού και συνεπώς την έντονη μείωση του μεταβολικού ρυθμού (των «καύσεων» πιο απλά) και β) την έντονη ψυχοσυναισθηματική πίεση που συνεπάγεται κάθε δίαιτα αδυνατίσματος η οποία στοχεύει σε γρήγορη απώλεια...

Με την πιο πάνω διαπίστωση μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος: «Δηλαδή ένας τέτοιος ρυθμός θα με οδηγήσει στο να χάσω μόνο λίπος και να μην πτοηθεί ο μεταβολισμός μου;». Η απάντηση είναι πως όσο και ήπιος να είναι ο ρυθμός απώλειας βάρους, 100% λιπώδης ιστός αποκλείεται να χαθεί, όπως και μηδενική μείωση του μεταβολισμού αποκλείεται να επιτευχθεί... Εκεί λοιπόν έρχεται να παίξει τον δικό της μοναδικό ρόλο η ήπια άσκηση που αφ' ενός μπορεί να μας ψυχαγωγήσει και να μας βοηθήσει στη «δαπάνη» θερμίδων (π.χ. μέσα από κάποιο σπορ), αφ' ετέρου μπορεί να «προφυλάξει» τον μυϊκό μας ιστό από σημαντική απώλεια...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΣ, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Μ.Sc., αντιπρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

πηγή: http://www.enet.gr

Νέο σίριαλ για το διαδίκτυο και κινητή τηλεφωνία

Τα «Επτά Κλειδιά» της Πέρσας Τσονάτου

Τα «Επτά Κλειδιά» διοργανώνει η Πέρσα Τσονάτου, η οποία έχει συνυπογράψει σενάρια σε σίριαλ όπως η «Βέρα στο δεξί», «Κάτω από την Ακρόπολη», «Με θέα στο πέλαγος», «Κάρμα» κ.ά.

Αυτή τη φορά η Πέρσα Τσονάτου θα ασχοληθεί με τα «Επτά Κλειδιά», τα οποία δε θα είναι μια μεταφυσική σειρά μυστηρίου.

Τώρα επιχειρεί να διεισδύσει διαφορετικά στον κυβερνοχώρο και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της με μυθοπλασία, η οποία όμως θα διαθέτει και στοιχεία ριάλιτι. Το βασικό στοιχείο, όμως, είναι ότι η σεναριογράφος εστιάζει ιδιαίτερα στη λεγόμενη ανάδραση. Δεν θα είναι μια μεταφυσική σειρά μυστηρίου, η οποία απλώς θα μεταδίδεται σε three screen: τηλεόραση, Διαδίκτυο, κινητή τηλεφωνία.

Βασικός άξονας της ιδέας είναι η συμμετοχή και η διάδραση των χρηστών του internet, σε όλα τα στάδια της σειράς. Επτά βασικοί ήρωες θα ενσαρκώθουν από γνωστούς ηθοποιούς και 10-12 ρόλοι θα ενσαρκωθούν από νέους ηθοποιούς και νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο. Για αυτό τον λόγο έχει γίνει ανοιχτή πρόσκληση σε όσους το επιθυμούν να πάρουν μέρος στο casting.

Τη σειρά θα πλαισιώσουν διάφορα projects με σκοπό να ενισχύσουν την διάδραση με τους χρήστες. Κάποια απ’ αυτά είναι: Διαδικτυακή εκπομπή, διαγωνισμός βίντεο, συγγραφής αλλά και φωτογραφίας με θέμα τον αριθμό 7 και έκθεση με τις φωτογραφίες, με τα έσοδα να πηγαίνουν σε ένα ίδρυμα για παιδιά.

Επίσης ένα διαδικτυακό παιχνίδι -κρυμμένου θησαυρού- σε συνεργασία με bloggers έτσι ώστε πρώτοι οι fans να προσπαθούν να εντοπίσουν την λύση του μυστηρίου.

Οι χαρακτήρες της σειράς θα διατηρούν προφίλ στο facebook και έτσι οι χρήστες θα μπορούν να μάθουν στοιχεία για το μυστήριο, καθώς και να τους δώσουν συμβουλές, οι οποίες θα επηρεάζουν το σενάριο.

newsbeast

Τεχνίτες με δουλειά, άνεργοι με πτυχίο

Μήπως στον αντίποδα των άνεργων επιστημόνων βρίσκονται οι εξειδικευμένοι τεχνικοί και τεχνίτες; Ισως. Η εποχή πάντως που ο γιατρός και ο δικηγόρος θεωρούνταν επαγγέλματα με υψηλές οικονομικές απολαβές έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αντίθετα, επαγγέλματα μικρότερης λάμψης και στάτους δεν μαστίζονται από την ανεργία.

Ο Γ. Παπαδάκης (πάνω) πρώτος μάγειρας στο «Χίλτον» και ο 20χρονος ηλεκτρολόγος Ηλίας Ράπτης (κάτω), απόφοιτος ΕΠΑ.Σ.Ο Γ. Παπαδάκης (πάνω) πρώτος μάγειρας στο «Χίλτον» και ο 20χρονος ηλεκτρολόγος Ηλίας Ράπτης (κάτω), απόφοιτος ΕΠΑ.Σ.Από τον ΟΑΕΔ μάθαμε πως κάθε χρόνο μένουν έξω παιδιά που θέλουν να φοιτήσουν στο ΙΕΚ Τεχνικών Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής. Ο λόγος είναι απλός. «Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο γιατί υπάρχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και πολύ καλές αποδοχές», λέει ο 19χρονος Δ. Σπάνδος, που αποφοίτησε από την αντίστοιχη ΕΠΑ.Σ. «Βρήκα αμέσως δουλειά και ο μισθός μου φτάνει τα 1.400 ευρώ». Καθόλου άσχημα, αν σκεφθεί κανείς ότι οι αποδοχές ενός πρωτοδιοριζόμενου καθηγητή είναι 1.000 ευρώ, ενώ ένας ειδικευόμενος γιατρός όταν ξεκινάει την εργασία του, δεν εισπράττει πάνω από 1.200 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων.

Σήμερα μόνο στην Αθήνα έχουμε περισσότερους γιατρούς απ' όσους έχει όλο το Βέλγιο, ενώ ένας δικηγόρος αντιστοιχεί σε 200 κατοίκους της πρωτεύουσας, αντί για 1.000 που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος. Σύμφωνα με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το 48% από τους 23.187 δικηγόρους δεν έχει καταφέρει ακόμη να κάνει ούτε μία παράσταση στα δικαστήρια.

Βρίσκουν πρόσφορο έδαφος

Αντίθετα, «το έδαφος για την επαγγελματική αποκατάσταση του μάγειρα και του ζαχαροπλάστη είναι ακόμη πρόσφορο», εξηγεί ο Λεων. Καραθανάσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων. Και προσθέτει: «Ο νεοπροσλαμβανόμενος ξεκινάει από τρίτος μάγειρας με πρώτο μισθό τα 800 ευρώ συν τα επιδόματα, αν είναι έγγαμος, έχει παιδιά κ.λπ. Βέβαια, όλοι οι καλοί σεφ έρχονται σε διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες και συνήθως δεν πληρώνονται τις αποδοχές της σύμβασης, αλλά μπορούν και παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα».

Ζωντανό παράδειγμα, ο 29χρονος Γ. Παπαδάκης, ο οποίος είναι πρώτος μάγειρας στο ξενοδοχείο «Χίλτον». Ο ίδιος θα μας πει ότι «η δουλειά του είναι πολύ δημιουργική και ταυτόχρονα πολύ δύσκολη και κουραστική». Εξηγεί επίσης, ότι η εύρεση καλής εργασίας στο αντικείμενό του ήταν ευκολότερη πριν από μια δεκαετία και πιστεύει ότι ο κλάδος θα πήγαινε καλύτερα, αν όλοι οι εργοδότες προσλάμβαναν μάγειρες που έχουν τελειώσει μια σχολή, και όχι ανειδίκευτους για να δίνουν φθηνά μεροκάματα».

«Το ημερομίσθιο ενός νέου υδραυλικού είναι 46 ευρώ. Ωστόσο στις καλές εποχές, αν ένας νέος υδραυλικός κυνηγούσε τη δουλειά του θα μπορούσε να βγάζει 2.500 με 3.000 ευρώ το μήνα. Τώρα βέβαια με την πτώση της οικοδομής υπάρχει μία κάμψη, αλλά και πάλι μπορεί να βρει κανείς καλή δουλειά», μας λέει ο Ηλ. Χούντος από την Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος- ΟΒΥΕ.

Την ίδια στιγμή, ένας μηχανικός του Πολυτεχνείου λαμβάνει σύμφωνα με το ΤΕΕ 1.343,10 ως πρωτοπροσλαμβανόμενος σε μελετητική ή κατασκευαστική εταιρεία και σχεδόν 150 ευρώ περισσότερα αν προσληφθεί στη βιομηχανία. Εάν καταφέρει να βρει δουλειά.

Πράγμα που ήταν πολύ εύκολο, για τον 20χρονο Ηλία Ράπτη που τελείωσε την ΕΠΑ.Σ Ηλεκτρολόγων. Οδηγήθηκε σ' αυτή την επιλογή έπειτα από δύο αποτυχημένες απόπειρες να περάσει σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. «Από ένα φίλο μου έμαθα για τις σχολές του ΟΑΕΔ. Βρήκα πολύ εύκολα δουλειά μετά την πρακτική μου άσκηση. Σήμερα δουλεύω ως εγκαταστάτης οικοδομών».

Τυχερή στην εύρεση εργασίας στάθηκε και η 20χρονη Νικολέτα Δρόσου. Αποφοίτησε από ΕΠΑ.Σ, με την ειδίκευση του υπαλλήλου οικονομικών υπηρεσιών. Προσελήφθη στο γραφείο όπου έκανε την πρακτική της. «Ανέκαθεν μου άρεσε η ενασχόληση με τους αριθμούς. Κι αυτό είναι ένα επάγγελμα που το αγάπησα από τους καθηγητές μου και μέσα από την πρακτική μου. Είμαι πολύ ευχαριστημένη».

Σπουδές με μέλλον

Πολλοί πτυχιούχοι ΑΕΙ θα ζήλευαν τον τραπεζικό λογαριασμό ενός υδραυλικού. Για τους περισσότερους, επίσης, είναι άπιαστο όνειρο η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση με το πέρας των σπουδών τους, όπως συμβαίνει μ' έναν ηλεκτρολόγο, έναν μάγειρα, ή έναν κομμωτή που απέκτησαν τη σχετική ειδίκευση σε αντίστοιχη σχολή.

Θα μπορούσε άραγε να αποτελέσει επαγγελματική διέξοδο η φοίτηση σε ένα από τα δεκάδες κρατικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, (ΙΕΚ) ή στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας (ΕΠΑ.Σ.) του ΟΑΕΔ; Η απάντηση που πήραμε κι από τους δύο οργανισμούς είναι θετική. Τουλάχιστον για όλους τους νέους που για διάφορους λόγους δεν έχουν συνδέσει την επαγγελματική τους σταδιοδρομία με τη φοίτησή τους σε κάποιο ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Οι εποπτεύοντες του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και την οργάνωση των 92 δημόσιων ΙΕΚ του υπουργείου Παιδείας, δηλώνουν ότι «οι απόφοιτοι ΙΕΚ στην πλειονότητά τους εισέρχεται στην αγορά εργασίας αμέσως μετά την αποφοίτησή τους».

Αλλά και από τον ΟΑΕΔ, υπό τη σκέπη του οποίου βρίσκονται 40 ΙΕΚ και 53 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας (ΕΠΑ.Σ.), υποστηρίζεται, ότι απορροφάται πολύ μεγάλο ποσοστό.

Σε πρόσφατη έρευνα του ΠΑΕΠ (Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητικής Πληροφορικής, Μάιος του 2009), αξιολογήθηκε η απορροφητικότητα (ποιοτικά και ποσοτικά) των αποφοίτων ΙΕΚ στην αγορά εργασίας. Σε πανελλαδικό δείγμα δέκα χιλιάδων αποφοίτων, διαπιστώθηκε ότι 71,4% των αποφοίτων βρήκαν δουλειά, είτε ως μισθωτοί, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι.

Στις 202 θεσμοθετημένες ειδικότητες των ΙΕΚ (εκ των οποίων οι 60 έχουν ρυθμισμένα επαγγελματικά δικαιώματα), καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων: Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από σύγχρονες ειδικότητες Πληροφορικής, μέχρι πιο παραδοσιακές, όπως είναι το επάγγελμα του ξυλουργού, αλλά και πιο εξεζητημένες (ειδικός καρναβαλικών κατασκευών ή τεχνίτης ψηφιδωτών).

Το δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΕΕΚ αναγνωρίζεται ως τυπικό προσόν διορισμού στον δημόσιο τομέα και μοριοδοτείται σε διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ με 150 μονάδες, εφόσον αποτελεί δεύτερο τίτλο σπουδών, με πρώτο το πτυχίο αντίστοιχης ειδικότητας σε ΕΠΑ.Λ. β' κύκλου.

Ο πρόεδρος του ΟΕΕΚ, Αγγελος Αγγελίδης, τονίζει ότι η επαγγελματική εκπαίδευση διακρίνεται για την ευελιξία και την προσαρμοστικότητά της. «Γι' αυτό και μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Ο ρόλος των ΙΕΚ μέσω στοχευμένων και εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης είναι να ανοίξουν καινούριους δρόμους που θα στηρίξουν το άτομο στην πορεία του για επαγγελματική αποκατάσταση. Φιλοδοξία μας είναι η ίση ευκαιρία για γνώση σε όλους», σημειώνει.

«Σπουδές με μισθό και προϋπηρεσία» χαρακτηρίζει από την άλλη πλευρά, ο ΟΑΕΔ τη φοίτηση στις ΕΠΑ.Σ. μαθητείας, οι οποίες, όπως και τα ΙΕΚ, λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ο προϊστάμενος τμήματος εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ Γ. Σταμούλος εξηγεί ότι «το μεγάλο πλεονέκτημα των σχολών αυτών είναι η πρακτική άσκηση των σπουδαστών σε χώρους εργασίας. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους εξάσκησης, οι εκπαιδευόμενοι αμείβονται και ασφαλίζονται από τους εργοδότες».

Ο Π. Σταμούλος λέει, επίσης, ότι «ο Οργανισμός Απασχόλησης αλλάζει και βελτιώνει τα προγράμματα εκπαίδευσης ανάλογα με τις γενικότερες ανάγκες της αγοράς. Από τις 41 θεσμοθετημένες ειδικότητες κάθε κάθε χρονιά "ανοίγουν" εκείνες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία ότι έχουν ζήτηση στην τοπική αγορά όπου βρίσκεται η κάθε ΕΠΑ.Σ.». Οι ΕΠΑ.Σ. μαθητείας υπάγονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και παρέχουν πτυχίο επιπέδου ΙΙΙ. Οι απόφοιτοι έχουν δικαίωμα εγγραφής στη Β' Τάξη Επαγγελματικού Λυκείου ή στο Γ' εξάμηνο των ΙΕΚ αντίστοιχης ειδικότητας.

Από τις πιο δημοφιλείς ειδικότητες στις ΕΠΑ.Σ. είναι οι σχολές κομμωτικής, αισθητικής, ηλεκρολόγων, υδραυλικών, αρτοποιών και μαγείρων. Από τις 66 ειδικότητες των ΙΕΚ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς σπουδαστών για τα πεδία γνώσης που σχετίζονται με την πληροφορική, για τους τεχνικούς φαρμάκων και καλλυντικών, μαγειρικής τέχνης, αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής.


πηγή: http://www.enet.gr

Νέο ξεκίνημα για δασολόγιο στην Αττική

Από εννέα δήμους της Αττικής προβλέπεται να ξεκινήσει μέσα στο Σεπτέμβριο η ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών, με προοπτική να θεσμοθετηθούν στις αρχές του 2011.

Ο Αγιος Στέφανος, η Ανθούσα, η Κηφισιά, ο Μαραθώνας, η Νέα Μάκρη, η Πεντέλη, η Νέα Πεντέλη και η Σταμάτα, που το περασμένο καλοκαίρι είχαν δοκιμαστεί από τις πυρκαγιές, καθώς και η Φυλή, που ήταν στον μακρύ κατάλογο των πυρόπληκτων του 2007, θα είναι οι πρώτες περιοχές στις οποίες θα τεσταριστεί ο νέος νόμος για την προστασία των δασών.

Πρόκειται για μια εκκρεμότητα 35 χρόνων (!), από τις πιο βασικές επιταγές του Συντάγματος του 1974, που αφορά 95,3 εκατ. στρέμματα της ελληνικής επικράτειας, περίπου το 72% της συνολικής επιφάνειας της χώρας.

Τίτλοι ιδιοκτησίας

Με τους ειδικούς αυτούς χάρτες χαράσσονται οι πράσινες γραμμές που χωρίζουν τις προστατευόμενες δασικές ζώνες από τις υπόλοιπες, εντός και εκτός σχεδίου περιοχές όπου επιτρέπεται η δόμηση. Απλοποιούνται οι διαδικασίες και ξεκαθαρίζει το τοπίο για την πολεοδόμηση περιοχών αυθαιρέτων που εκκρεμούν επί δεκαετίες. Να σημειωθεί ότι το δασολόγιο δεν μπαίνει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της κάθε περιοχής, αλλά αν μια έκταση χαρακτηρίζεται δασική, τότε αυτομάτως θεωρείται δημόσια και οι διεκδικητές της οφείλουν να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας από το 1833 για να την κατοχυρώσουν ως δική τους. Είναι φανερό ότι με αυτή τη μακροχρόνια ασάφεια κάποιοι επωφελούνται σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος...

Οι έως τώρα απόπειρες οριοθέτησης των δασών κατέληξαν στο απόλυτο μηδέν. Οι δασικοί χάρτες που προέβλεπε ο νόμος 248 του 1976 περιορίστηκαν στη δημιουργία των ειδικών υπηρεσιών. Στο πρώτο πακέτο του κτηματολογίου, το 2000, εκπονήθηκαν και 29 δασικοί χάρτες, που καλύπτουν ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους σε 739 προ-καποδιστριακούς δήμους και κοινότητες στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα, αλλά ουδέποτε προχώρησαν γιατί το 2003 ήρθε ο δασοκτόνος νόμος Δρυ που άλλαξε τα δεδομένα στον ορισμό του δάσους.

Με την επανεκκίνηση του έργου το 2008, ακολούθησαν άλλοι 26 χάρτες, αλλά και αυτοί είχαν την ίδια... ατυχία. Σκόνταψαν στην «ηλικία» των αεροφωτογραφιών, που θα αποτελέσουν το υπόβαθρο για τον χαρακτηρισμό ή μη μιας περιοχής ως δασικής. Το ΣτΕ επιμένει στις αποτυπώσεις του 1945, αλλά η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ -η οποία πρωτοστατούσε και στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που επιβάλλει την προστασία του δάσους- πρότεινε νεότερες αεροφωτογραφίες, παραπέμποντας σε λήψεις του 1968. Το «μυστικό» της χρονικής υστέρησης είναι μια διαφορά 12,5 εκατ. στρεμμάτων, που... χάθηκαν μέσα σε αυτή την περίοδο.

Σήμερα υπό εκπόνηση είναι άλλοι 20 δασικοί χάρτες, που προκηρύχθηκαν το 2007 και βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Το νέο στοιχείο, που δημιουργεί προϋποθέσεις ολοκλήρωσης του δύσκολου εγχειρήματος, είναι ο νόμος 3818 του 2009, ο πρώτος που κατέθεσε η Τίνα Μπιρμπίλη και ο οποίος αφορά τα καμένα της βορειο-ανατολικής Αττικής. Χαρακτηρίστηκε πιλοτικό, αλλά ξεκαθαρίζει για το σύνολο της χώρας την έννοια του δάσους με βάση το νόμο 998 του 1978, ενώ παράλληλα επιταχύνει τη διαδικασία ανάρτησης, υποβολής ενστάσεων και εκδίκασής τους, ώστε μέσα σε ένα οκτάμηνο να γίνεται η κύρωση του χάρτη. Το φθινόπωρο προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο που αφορά πλέον ολόκληρη τη χώρα. Καλύπτει αδυναμίες του τελευταίου νόμου, κυρίως στην επιτάχυνση των διαδικασιών και την κάλυψη των κενών στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μετατάξεις - αποσπάσεις

Στο νέο ξεκίνημα καθοριστικό ρόλο παίζουν οι διευθύνσεις δασών, που σήμερα είναι υποστελεχωμένες. «Διαθέτουμε μόνον επτά διεθύνσεις σε όλη τη χώρα», επισημαίνει ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης δασολόγων του Δημοσίου, που θεωρεί προβληματική τη δυνατότητα ανάθεσης μέρους των διαδικασιών κύρωσης των χαρτών σε ιδιωτικά γραφεία. «Είναι δυνατόν να αναλάβουν ιδιώτες την κατοχύρωση της πιο πολύτιμης δημόσιας περιουσίας;», διερωτάται.

Για την κάλυψη των κενών το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρεί σε αποσπάσεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες, ενώ ελπίζει και στον κρατικό «Καλλικράτη». Οι υπηρεσίες είναι επιφορτισμένες να παραλάβουν τους χάρτες που εκπονούν ιδιώτες μελετητές και να κάνουν διορθώσεις.

Ακολουθεί η ανάρτηση του χάρτη και οι πολίτες έχουν προθεσμία 45 ημερών για να υποβάλουν τις ενστάσεις τους, μέσω ΚΕΠ, Διαδικτύου αλλά και με παραδοσικαή αίτηση, που εξετάζονται από τριμελείς επιτροπές αντιρρήσεων μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών. Οι δασολόγοι διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις για το αν είναι εφικτό να τηρηθεί το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και την κατάθεση παράβολου για όσους υποβάλλουν ενστάσεις. Το ύψος του θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση και θα λαμβάνει υπόψη κάποια κοινωνικά κριτήρια, όπως την επιφάνεια της αμφισβητούμενης έκτασης και το εισόδημα του ενδιαφερόμενου πολίτη. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστούν πόροι για τη λειτουργία του συστήματος, που θα είναι ανάλογη με αυτή του εθνικού κτηματολογίου.

Τρικ για παράκαμψη του ΣτΕ

Με ένα «τρικ» επιχειρεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος να παρακάμψει τις αντιρρήσεις του ΣτΕ για την ένταξη στο σχέδιο περιοχών όπως ο Αγιος Στέφανος και η Ανθούσα, που περιλαμβάνουν στα όριά τους μεγάλες εκτάσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται δασικές.

Είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις οικισμών που, χωρίς την απαραίτητη έγκριση δασαρχείων, εντάχθηκαν στο σχέδιο. Στη συνέχεια, όπως ήταν αναμενόμενο, το σχέδιο πόλης ακυρώθηκε από το ΣτΕ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα χιλάδες οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί στο μεσοδιάστημα. Αλλη μία περίπτωση ανευθυνότητας από την πλευρά της διοίκησης που στρέφεται κατά της περιουσίας χιλιάδων πολιτών.

Η νέα διαδικασία προβλέπει ένα είδος παζλ. Θα εξαιρούνται οι αμφισβητούμενες περιοχές από τις πολεοδομικές μελέτες ενός οικισμού και θα συμπληρώνονται αργότερα με βάση τα στοχεία που θα προκύπτουν από τους κυρωμένους δασικούς χάρτες. Θα θωρακίζονται παράλληλα οι δασικές περιοχές, που σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν, δημιουργώντας ένα είδος «πράσινου κουμπαρά».

Είναι το σημείο-κλειδί για την υπουργό Περιβάλλοντος, που θεωρεί ότι αν εξασφαλιστεί σημαντική έκταση δασών σε μια ευρύτερη γεωγραφική ενότητα, θα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για επανεξέταση πυκνοδομημένων περιοχών αυθαιρέτων (Νέα Μάκρη, Λούτσα, Χαλκιδική, κ.λπ.), που διαπιστωμένα είναι δασικές και με τα σημερινά δεδομένα δεν περνούν ούτε από το... κατώφλι του Ε' τμήματος του ΣτΕ. Θα είναι ένα είδος περιβαλλοντικού ισοζυγίου, με αναπλήρωση του δάσους που έχει οριστικά χαθεί και «μεταφορά» του σε άλλο σημείο, το οποίο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.


πηγή: http://www.enet.gr

Φουλ γκάζια στον δρόμο Μνημονίου και ύφεσης

ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ * ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗΣ

Επισπεύδονται κατά ένα χρόνο τα διαρθρωτικά μέτρα του 2011, καθώς ασκείται πίεση από την απόκλιση 3,02 δισ. ευρώ του ελλείμματος του προϋπολογισμού, την ύφεση 3,5% και τους 602.185 ανέργους.

Η αρνητική πορεία των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού μέχρι σήμερα έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο επαναπροσδιορίζει την πολιτική του ενισχύοντας τα υπάρχοντα μέτρα ή φέρνοντας πιο κοντά μέτρα που ήταν για το επόμενο έτος. «Και μέτρα του 2011 θα έρθουν πιο πριν», δήλωνε χθες στην «Ε» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας πως δεν μιλάμε για δημοσιονομικά, αλλά για διαρθρωτικά μέτρα. Τα στοιχεία που προκαλούν την αλλαγή πλεύσης εντοπίζονται σε «3» καίριους τομείς:

1 Προϋπολογισμός. Τα περιορισμένα έσοδα και οι αυξημένες δαπάνες ανέκοψαν την πορεία μείωσης του ελλείμματος, το οποίο διαμορφώνεται στα 12.097 εκατ. ευρώ τέλη Ιουλίου, εμφανίζοντας απόκλιση 3.019 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου 15.116 εκατ. ευρώ που έχει τεθεί με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Τα έσοδα υστερούν κατά 1.346 εκατ. ευρώ στα 28.667 εκατ. έναντι στόχου 30.013 εκατ. Οι δαπάνες διαμορφώνονται στα 37.837 εκατ. ευρώ και υστερούν κατά 3.602 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου 41.439 εκατ. ευρώ, καθώς τον Ιούλιο πληρώθηκε το 25% των συνολικών τόκων της χρονιάς, ήτοι 3,2 δισ. ευρώ επί συνόλου 13 δισ. ευρώ.

Για -4% πάει το ΑΕΠ

2 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε συρρίκνωση του ΑΕΠ ή ύφεση 3,5% (44,02 δισ. ευρώ) για το δεύτερο τρίμηνο έναντι μείωσης 2,3% (44,69 δισ. ευρώ) στο πρώτο τρίμηνο, ήτοι 2,9% κατά μέσο όρο στο πρώτο εξάμηνο. Προβλέψεις κάνουν λόγο για δυσμενέστερες εξελίξεις στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ η τρόικα έχει μιλήσει για ύφεση 4% στο σύνολο του έτους.

Ανεργία: στο 12% από 8,5%

3 Η ανεργία αυξήθηκε στο 12% τον περασμένο Μάιο έναντι 8,5% τον αντίστοιχο περσινό μήνα και 11,9% ένα μήνα πριν, τον Απρίλιο του 2010. Οι άνεργοι φτάνουν πλέον τους 602.185, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 181.784 άτομα και οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 122.672 άτομα.

Οπως είναι φυσικό, το οικονομικό επιτελείο αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να επαναπροσδιορίσει την πολιτική του, καθώς βασικές παράμετροι του Μνημονίου παρουσιάζουν αποκλίσεις. Το βάρος πέφτει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ διαπιστώνεται πλέον πως πρέπει να επισπευσθούν μέτρα, διαρθρωτικά, από το 2011 που προβλέπει το Μνημόνιο. Η έξοδος από τον νέο σκόπελο της οικονομίας, όπως τονίζει στην «Ε» ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας, θα επέλθει μέσω πολιτικών:

Α. Την επίσπευση των διαρθρωτικών μέτρων. Εκτός των φετινών (κλειστά επαγγέλματα, υπηρεσίες, απελευθέρωση ενέργειας κ.λπ.), που αποφασίστηκαν να περάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, το οικονομικό επιτελείο προχωράει στην εξέταση των διαρθρωτικών μέτρων του 2011, που θα φέρει εντός των προσεχών τεσσεράμισι μηνών μέχρι τη λήξη του έτους. Αφορούν μεταξύ άλλων την άρση των εμποδίων και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την προώθηση των επενδύσεων, την απελευθέρωση δραστηριοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τη μείωση 20% διοικητικού βάρους βάσει δαπανών 2008 κ.λπ. (βλ. πίνακα). Σκοπός της πολιτικής αυτής είναι η ενίσχυση της οικονομίας και δη των επενδύσεων.

Κυνήγι φοροδιαφυγής

Β. Την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς η οικονομία συνεχίζει να έχει αυξημένη φοροδοτική ικανότητα. Το κυνήγι των πολυτελών σκαφών, των ακινήτων των off shore, των εταιρικών αυτοκινήτων κ.ά. έχει αρχίσει να αποδίδει. Στο πρώτο εξάμηνο έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα 2,5 δισ. ευρώ. Ακόμα κι αν προσφύγουν ορισμένοι αμφισβητώντας το πρόστιμο, πρέπει να πληρώσουν το 25%, οπότε θα εισρεύσουν 625 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Ανάλογο και πιθανότατα ακόμη πιο έντονο θα είναι το κυνήγι στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς αναζητούνται άλλα πλέον των 600 εκατ. ευρώ. Μόνο από τη φοροδιαφυγή καλύπτεται πλέον του 1 δισ. ευρώ από την υστέρηση των εσόδων.

Γ. Την περαιτέρω μείωση των δαπανών. Οι περιορισμένες εκταμιεύσεις κονδυλίων έχουν δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» 1 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε νέο περιορισμό (πλην μισθών και συντάξεων) του ποσοστού μηνιαίας εκταμίευσης από το 8% στο 7%. Κίνηση που αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετο μαξιλάρι περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένουν τις αποδόσεις από επιδόματα - δώρα, που θα φανούν κυρίως τον Δεκέμβριο με την κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων, καθώς είναι ένας μισθός.

Δ. Την εγρήγορση στην είσπραξη των εσόδων. Κρίνεται πλέον αναγκαίο να επισπεύσουν σε όλους τους τομείς την είσπραξη των εσόδων. Εκτός του 1,2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα, εντείνουν τις διαδικασίες για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς έναντι φοροφυγάδων.

Εκκαθαριστικά για ακίνητα

Παράλληλα, επισπεύδουν την αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων τόσο από το εισόδημα όσο και από τα ακίνητα. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ταχυδρόμησε χθες την τρίτη παρτίδα των εκκαθαριστικών για τα ακίνητα, εκ των οποίων προκύπτει πληρωμή 26,86 εκατ. ευρώ για 53.035 ιδιοκτήτες (606.560 παίρνουν μηδενικό σημείωμα). Οι 8.446 πληρώνουν έκτακτη εισφορά 15,2 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί 2,06 εκατ. εκκαθαριστικά για πληρωμή φόρων 185,6 εκατ. ευρώ από 1,14 εκατ. επί συνόλου 1,65 εκατ. ιδιοκτητών, σχεδόν 1 στους 2 ή 41%.

Στο μεταξύ, ξεκινάει η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011. Από τις 20-25 Αυγούστου θα αρχίσουν οι επιτελικές συναντήσεις του υπουργείου Οικονομικών με τα άλλα υπουργεία, ώστε στις 20 Σεπτεμβρίου να έχουν καταλήξει στο κείμενο του προσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου και το οποίο θα εμπεριέχει και τα πρόσθετα δημοσιονομικά (έσοδα και δαπάνες) μέτρα 9,65 δισ. ευρώ ή 4,3% του ΑΕΠ του επόμενου έτους, και για τα οποία δεν τίθεται θέμα υλοποίησής τους μέσα στο τρέχον έτος.


πηγή: http://www.enet.gr

Έξι συλλήψεις για αγοραπωλησία βρέφους στα Χανιά

Στη σύλληψη τριών ανδρών και τριών γυναικών από τη Βουλγαρία, που κατηγορούνται για αγοραπωλησία και συμμετοχή σε αγοραπωλησία βρέφους, προχώρησαν αστυνομικοί στα Χανιά και στην Παλαιοχώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ύστερα από πληροφορίες που περιήλθαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, σχετικά με πώληση βρέφους από αλλοδαπούς στην περιοχή της Κρήτη, έναντι αμοιβής, διενεργήθηκαν έρευνες, και εντοπίσθηκε ο 32χρονος πωλητής.

Στη συνέχεια, αστυνομικοί παριστάνοντας ζευγάρι αγοραστών συναντήθηκαν σε προκαθορισμένο ραντεβού με τον 32χρονο, πριν δύο μέρες, και συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί σε νέο ραντεβού η αγοραπωλησία ενός αγοριού, ηλικίας τριών μηνών, αντί του χρηματικού ποσού των 14.000 ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, σήμερα στις 10 το πρωί πραγματοποιήθηκε το ραντεβού, της αγοραπωλησίας, στα Χανιά, κοντά σε πολυκατάστημα πώλησης τροφίμων. Ο πωλητής κατά τη διάρκεια του ραντεβού απαίτησε την παρουσία μόνο της γυναίκας και αφού βεβαιώθηκε ότι έφερε μαζί της το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό, την μετέφερε κοντά στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου και την άφησε να περιμένει. Ο πωλητής με την σύζυγό του μετέβησαν σε παρακείμενη καφετέρια, όπου φυλάσσονταν το ανήλικο από άλλο ζευγάρι. Στη συνέχεια γύρισε πίσω και παρέδωσε το αγοράκι στη γυναίκα αστυνομικό αφού παρέλαβε τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί. Αμέσως, αστυνομικοί που είχαν ακροβολιστεί στο σημείο συνέλαβαν και τα τέσσερα άτομα και κατάσχεσαν το χρηματικό ποσό των 14.000 ευρώ.

Από την προανάκριση προέκυψε και η συμμετοχή στην αγοραπωλησία του βρέφους ενός άνδρα και μίας γυναίκας σήμερα το απόγευμα στην Παλαιόχωρα-Χανίων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο το πρωί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.


πηγή: http://www.enet.gr

Η Αθήνα έγινε σάουνα

Εσπασε όλα τα ρεκόρ των τελευταίων 60 ετών ο δείκτης δυσφορίας στην Αθήνα τον Αύγουστο, λόγω των υψηλών τιμών θερμοκρασίας και υγρασίας. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο του πληθυσμού υποβάλλεται σε θερμικό στρες με άμεσες συνέπειες στην υγεία, που συχνά απαιτούν έκτακτη ιατρική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου ο «δείκτης δυσφορίας», που έτσι και αλλιώς κινείται σε υψηλά επίπεδα από το 2000, πρώτη φορά ξεπέρασε την τιμή των 32 της σχετικής κλίμακας μέτρησης, προκαλώντας φαινόμενα σοκ.

Οπως εξηγεί ο Χάρης Καμπεζίδης, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το πόσο άνετα αισθάνεται ένας υγιής άνθρωπος σε ένα περιβάλλον εξαρτάται τα μέγιστα από τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως από την ταχύτητα του ανέμου. Η ποσοτικοποίηση της αίσθησης αυτής γίνεται με τον λεγόμενο δείκτη του Thom (ΔΔΤ), ο οποίος λαμβάνει υπόψη στον υπολογισμό τις τιμές της θερμοκρασίας και της υγρασίας του χώρου.

Τιμές του ΔΔΤ μικρότερες του 21 αναφέρονται σε κανονικές συνθήκες μη δυσφορίας, τιμές στην περιοχή 21-24 αντιστοιχούν σε δυσφορία που αισθάνεται το 50% του πληθυσμού, στην περιοχή 24-27 άνω του 50% αισθάνεται δυσφορία, με τιμές 27-29 ο περισσότερος πληθυσμός υποφέρει και σε τιμές 29-32 ο καθένας αισθάνεται θερμικό στρες. Σε τιμές άνω των 32 δημιουργείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ιατρική επέμβαση.

Οπως φαίνεται από τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου, από το 1950 μέχρι σήμερα οι τιμές του δείκτη δυσφορίας έχουν πάρει αργά αλλά σταθερά την ανιούσα, με εξαίρεση την περίοδο 1960-1970, λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών παγκοσμίως. Από τη δεκαετία του 1980 η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας παρασύρει και τις τιμές του ΔΔΤ, με εξαίρεση το ήπιο καλοκαίρι του 2009.

Σύμφωνα με τις τιμές του ΔΔΤ για την Αθήνα τον Αύγουστο φαίνεται καθαρά ότι κατά τη δεκαετία του 1950 κυμάνθηκε μεταξύ 27 και 29, γεγονός που δείχνει ότι ο περισσότερος πληθυσμός αισθάνθηκε δυσφορία. Κατά την περίοδο 1960-1970 με τιμές ΔΔΤ στην περιοχή 26-28, άνω του 50% της Αθήνας αισθάνθηκε δυσφορία. Μετά το 1980 και ειδικά περί τα τέλη του 1990-αρχές του 2000, ο μέσος ΔΔΤ κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, άνω του 29 έως και 32, γεγονός που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα του αθηναϊκού πληθυσμού αισθάνεται θερμικό στρες.Το πρώτο δεκαήμερο του φετινού Αυγούστου ξεπέρασε λίγο την τιμή των 32, μπαίνοντας στην περιοχή έκτακτης ιατρικής ανάγκης.

Λιγότερα τα μελτέμια φέτος

«Η έλλειψη συχνών μελτεμιών το φετινό καλοκαίρι αποδίδεται στην εξασθένηση των βαρομετρικών συστημάτων μεταξύ νότιας Ρωσίας (υψηλό) και ανατολικής Μεσογείου (χαμηλό), βαρομετρικών συστημάτων που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια κάθε καλοκαιρινής περιόδου. Η εξασθένηση του υψηλού βαρομετρικού συστήματος στη νότια Ρωσία δεν είναι εντελώς άσχετη με τις παρατηρούμενες υψηλές θερμοκρασίες και τις επακόλουθες δασικές πυρκαγιές» επισημαίνει ο Χ. Καμπεζίδης.

Σχετικά με τον δείκτη δυσφορίας του φετινού Ιουλίου εξάγεται το συμπέρασμα ότι κινήθηκε στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων ετών, με τιμή 28,8, αλλά δεν υπήρξε ο μεγαλύτερος της τελευταίας εξηκονταετίας. Οι μεγαλύτεροι ΔΔΤ ήταν του 2005 (31,5), του 2001 και του 2004 (30,3), ενώ υπήρξαν και αρκετοί Ιούλιοι με τιμή γύρω στο 29 (1987, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002, 2006).


πηγή: http://www.enet.gr

Κοπτοραπτική στα επιδόματα με «πατρόν» από την τρόικα

Εναν καινούριο κρατικό μηχανισμό, πιο αποτελεσματικό και συγχρόνως πιο φθηνό, πρέπει να παρουσιάσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου. Πώς θα γίνει αυτός ο μηχανισμός; Με την αναδιοργάνωση όλων των υπηρεσιών και την εισαγωγή όρων παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα.

Οι νέοι όροι που πρόκειται να διαμορφωθούν μέσα στο 2010 με την τρόικα και θα ελέγχονται κατόπιν από ξένους εμπειρογνώμονες (διεθνή οίκο αξιολόγησης) θα αποτελέσουν τη βάση του νέου μισθολογίου των δημόσιων υπαλλήλων, στο οποίο θα ενσωματωθούν και τα επιδόματα. Η διαδικασία της ενσωμάτωσης πάντως δεν θα είναι αυτόματη, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος αλλά και τον κίνδυνο νέων κοινωνικών αντιδράσεων.

1 Το πρώτο κρίσιμο βήμα θα επιχειρηθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να δώσει το σχέδιο αναδιοργάνωσης των οικονομικών υπηρεσιών. Οι εφορίες (περίπου 285 σήμερα) θα συγχωνευθούν και θα εξελιχθούν σε εισπρακτικά κέντρα (ένα ανά νομό, με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα), ενώ στους μικρότερους δήμους θα μετατραπούν σε κέντρα εξυπηρέτησης των φορολογουμένων κατά τα πρότυπα των ΚΕΠ. Τα εισπρακτικά κέντρα θα λειτουργούν με διαφορετικό οργανισμό, ευρύτερες αρμοδιότητες αλλά και αυστηρότερα κριτήρια στελέχωσης.



Ανακατατάξεις

Η αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού εντάσσεται στη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Οι αλλαγές θα επιφέρουν μεταβολές και στο μισθολογικό καθεστώς. Εφοριακοί, τελωνειακοί, δημοσιονομικοί, εργαζόμενοι του ΟΔΔΥ, του Ταμείου Παρακαταθηκών και άλλων οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο Οικονομικών (περίπου 22.000 υπάλληλοι), καθώς και του πρώην υπουργείου Οικονομίας (άλλοι 2.500) έχουν ειδικά επιδόματα (ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ), που, όπως προκύπτει από την καταγραφή του Γενικού Λογιστηρίου, το 2009 ανήλθαν στο ποσό των 484 εκατ. ευρώ. Ανάλογα με τη θέση και την υπηρεσία, το επίδομα ήταν πέρυσι από 989 έως 2.150 ευρώ τον μήνα.

2 Τη σκυτάλη θα πάρει το υπουργείο Εσωτερικών, δοκιμάζοντας σε μεγαλύτερη κλίμακα το σχέδιο αναδιάρθρωσης, στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση με την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Μέχρι τον Νοέμβριο ο Γ. Ραγκούσης θα έχει από τα στοιχεία της απογραφής την πλήρη εικόνα του δυναμικού των νομαρχιών που θα μετακινηθεί στις περιφέρειες και στους νέους δήμους ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία των τοποθετήσεων. Στη φάση αυτή δεν θα αλλάξει το μισθολογικό καθεστώς. Με το νέο μισθολόγιο, όπως επισημαίνουν στο υπουργείο Εσωτερικών, «οι αμοιβές των υπαλλήλων αναλόγων προσόντων και καθηκόντων θα ομογενοποιηθούν, με άλλα λόγια κάποιοι θα αναβαθμιστούν μισθολογικά, οι περισσότεροι όμως αναμένεται να δουν τις απολαβές τους να μειώνονται».

Παράλληλα μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να ολοκληρωθούν οι μετατάξεις από τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται και κατά κανόνα έδιναν καλύτερες αμοιβές. Το δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων θα γίνει αμέσως μετά τις θερινές διακοπές της Βουλής (αφορά 50 οργανισμούς και υπηρεσίες) και το τρίτο και τελευταίο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης εστιάζεται στους συγκοινωνιακούς φορείς και τις θυγατρικές τους, καθώς το ενδεχόμενο η τρόικα να μην επιτρέψει τη μεταφορά προσωπικού στο Δημόσιο θεωρείται πολύ πιθανό (για παράδειγμα από τον ΟΣΕ) με το αιτιολογικό ότι επιβαρύνεται η μισθολογική δαπάνη της κεντρικής διοίκησης. Πέραν των εξωτερικών πιέσεων υπάρχουν και εγγενείς δυσκολίες (υψηλές αμοιβές, προβλήματα συμβατότητας θέσης), όπως αποδεικνύεται με τους εργαζόμενους της παλιάς Ολυμπιακής, για τους οποίους ακόμα δεν έχουν βρεθεί άλλες υπηρεσίες.

3 Μέχρι το τέλος του 2010 η κυβέρνηση οφείλει από το μνημόνιο να διαμορφώσει το νέο πλαίσιο μισθοδοσίας των δημόσιων υπαλλήλων και την ενιαία αρχή πληρωμών. Με βάση την απογραφή (θα ακολουθήσει και δεύτερη στις ΔΕΚΟ) το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει στον μηχανισμό επιτήρησης αναλυτική έκθεση για την απασχόληση στο Δημόσιο (768.000 μετρήθηκαν οι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των ένστολων, των συμβασιούχων και των αιρετών) και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και το ύψος των αμοιβών. Τα ευρήματα θα αξιολογηθούν από τους ξένους εμπειρογνώμονες και στις αρχές του επόμενου χρόνου, μαζί με την εισοδηματική πολιτική, θα δρομολογηθούν οι αλλαγές για την αναδιοργάνωση της διοίκησης. Η πρόβλεψη του μνημονίου παραπέμπει σε αλλαγές πολύ ευρύτερες του μισθολογίου, σε ελαστικότερο πλαίσιο μεταθέσεων και αποσπάσεων ή και σε κατάργηση των υπηρεσιών που θα κριθούν περιττές.



Πριμ παραγωγικότητας

Η γενική κατεύθυνση της τρόικας για το μισθολόγιο είναι να αναμορφωθεί η νομοθεσία ώστε να καθιερωθεί ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών, που θα περιλαμβάνει τον βασικό μισθό και τα επιδόματα και θα ισχύει για όλους τους υπαλλήλους, εξασφαλίζοντας ότι η αμοιβή αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα. Στην κατεύθυνση αυτή θα διαμορφωθούν δείκτες παραγωγικότητας για κάθε υπηρεσία και θα περάσουν από κόσκινο οι πρόσθετες (επιδοματικές) παροχές.

Από τα υφιστάμενα επιδόματα θα διατηρηθούν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το οικογενειακό (περίπου 240 εκατ. ευρώ ετησίως η συνολική δαπάνη), ενώ όλα τα υπόλοιπα θα ενοποιηθούν σε δύο κύριες κατηγορίες, θέσης και παραγωγικότητας, που δεν αποκλείεται να έχει τη μορφή κινήτρου (πριμ). Ακόμη και ο χαρακτηρισμός δεν στερείται σημασίας, καθώς συναρτάται με τον υπολογισμό των συντάξεων.

Οι πρώτες εισηγήσεις για τον τρόπο ενσωμάτωσης αναμένονται από τις ομάδες εργασίας τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί ο πρώτος κύκλος διαβούλευσης με τους εργαζόμενους. Η ΑΔΕΔΥ, όπως τονίζει ο πρόεδρός της, Σπ. Παπασπύρος, έχει θέσει κατ' επανάληψιν το θέμα του μισθολογίου. Επισημαίνει εντούτοις ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε περαιτέρω μειώσεις, τη στιγμή που οι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους στην Ε.Ε. και ο συνολικός αριθμός τους (χωρίς τους ένστολους, που υπολογίζονται σε 160.000) κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου το 2009, πριν από την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, ήταν 12,5 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 5 δισ. ευρώ αφορούσαν επιδόματα. Με το πάγωμα των μισθών και τη μείωση δώρων και επιδομάτων, προβλέπεται μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 1,1 δισ. ευρώ το 2010. Η συνολική μείωση μέχρι και το 2013 προϋπολογίζεται σε 2,7 δισ. ευρώ και κατανέμεται ως εξής:

- Το 2011 η μισθολογική δαπάνη θα μειωθεί κατά 400 εκατ. ευρώ ακόμη με το ψαλίδι που έχει μπει σε δώρα και επιδόματα και 100 εκατ. ευρώ επιπλέον με την εφαρμογή του ενοποιημένου συστήματος πληρωμών.

- Το 2012 το μισθολογικό κόστος πρέπει να υποχωρήσει κατά 600 εκατ. ευρώ με την περαιτέρω μείωση των προσλήψεων (κάτω και από τη σχέση μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις) και το 2013 επίσης άλλα 500 εκατ. ευρώ.

- Επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ εξοικονόμηση προβλέπεται την τριετία 2011-2013 με την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Η υποχρέωση που έχει η κυβέρνηση είναι μέσα στο 2011 να τεκμηριώσει με έκθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 20%, όχι όμως σε σχέση με το 2009, οπότε σημειώθηκε ρεκόρ μισθολογικής δαπάνης, αλλά με το 2008. Κάτι που ανεβάζει τον βαθμό δυσκολίας της εξίσωσης κατά 10%.


πηγή: http://www.enet.gr