Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Νέο σκάνδαλο με ακίνητα της εκκλησίας


Σε τρεις offshore εταιρείες, πίσω από τις οποίες κρύβεται γνωστός επιχειρηματίας από την Κύπρο με έντονη ενασχόληση με τον κόσμο του Real Estate, πωλήθηκε τελικά με αδιαφανείς διαδικασίες «φιλέτο» εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βουλιαγμένη, σύμφωνα με την προανάκριση που πραγματοποίησαν οι δικαστικές Αρχές. Ήδη ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ενώ η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή.

Η έκταση των τεσσάρων στρεμμάτων πωλήθηκε, σύμφωνα με τα έγγραφα, σε οδοκαθαριστή έναντι 14 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην τρέχουσα εμπορική αξία του οικοπέδου, αλλά μεταπουλήθηκε εκ νέου έναντι 15 εκατ. ευρώ στις τρεις υπεράκτιες εταιρείες. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε χωρίς να διεξαχθεί δημόσιος διαγωνισμός, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιεραρχία, για ανεξήγητους λόγους, και μόλις άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή η διαδικασία αυτή, έσπευσε να δώσει και συγχαρητήρια στις υπηρεσίες της για τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η αγοραπωλησία. Κατά το ρεπορτάζ, ερωτήματα έχουν εκφραστεί τόσο από τη Δικαιοσύνη όσο και από κύκλους της Εκκλησίας για τον τρόπο που ενήργησαν τόσο ο μητροπολίτης Ιωαννίνων όσο και ο υπεύθυνος οικονομικών της Εκκλησίας, κ. Ζαμπέλης. Η Δικαιοσύνη ερευνά και για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει τρίτο πρόσωπο που δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων και στο παρελθόν είχε και σχέση με τον κόσμο της δημοσιογραφίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, τον Ιούνιο του 2009, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών πούλησε 4 στρέμματα έναντι 14 εκατ. ευρώ σε έναν οδοκαθαριστή, χωρίς να προχωρήσει σε δημόσιο διαγωνισμό. Κύριο επιχείρημα για την απευθείας πώληση απετέλεσε ότι ο ιδιώτης είχε καταπατήσει την έκταση, από την οποία ωστόσο με δικαστικές αποφάσεις είχε εκδιωχθεί.


Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για τέσσερα κακουργήματα και συγκεκριμένα για: απιστία σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, άμεση συνέργεια στην απιστία, ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα, ψευδή βεβαίωση σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: