Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ

Το όνομα Μοχάν Τιουαρί θα το θυμούνται πολλές γενιές στην Ινδία. Είναι ο Δικαστής που εξέδωσε την εξοργιστική ετυμηγορία της ινδικής Δικαιοσύνης για το μαζικό έγκλημα στο Μποπάλ, 26 χρόνια αφού διαπράχτηκε. Οχτώ Ινδοί-μεγαλοστελέχη της βρετανικής Union Carbide και ο τότε διεθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ουόρεν Άντερσον κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονίες εη αμελείας. Συγκεκριμένα για 25.000 ανθρωποκτονίες!!!!
Συγκεκριμένα, στις 7 Ιουνίου, το Δικαστήριο, έκρινε ενόχους για πρόκληση θανάτου εξ αμελείας, τον πρώην Πρόεδρο του ινδικού τμήματος της εταιρείας Κεσούμπ Μαχίντρα και 7 πρώην στελέχη από την Ινδία. Η ποινή μοιάζει με χάδι μπροστά στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και επηρεάστηκαν από το δυστύχημα, μιας και οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, ενώ έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.
Το Δικαστήριο επέβαλε στον καθένα από τους ενόχους το <<τεράστιο>> πρόστιμο της τάξης των 2.000 δολαρίων και η εταιρεία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 10.000 δολαρίων. Παράλληλα, στην ετυμηγορία, δεν έγινε κανένας απολύτως λόγος για τον βασικό κατηγορούμενο, τον τότε διευθυντή της. ο οποίος θεωρείται <<φυγόδικος>> καθώς διαμένει στις ΗΠΑ και οι ινδικές αρχές δεν κατάφεραν να πετύχουν την έκδοσή του.
To δυστύχημα στο Μποπάλ έγινε τα μεσάνυχτα της 2ας Δεκεμβρίου του 1984, όταν η δεξαμενή 610 του εργοστασίου, που περιείχε 40 τόνους ενός άκρως τοξικού αερίου, εξερράγη και ένα νέφος απλώθηκε στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: