Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Υγεία - Θέμα: Καλοκαιρινός οδηγός υγείας & ομορφιάς

29 απρόοπτα που απειλούν τις διακοπές σου και 43 προϊόντα που υπόσχονται κυριολεκτικά να σε βγάλουν ασπροπρόσωπη!



Κάτι ο ήλιος, κάτι η θάλασσα και αυτόματα το καλοκαίρι μετατρέπεται στην πιο πολυπόθητη όαση του χρόνου. Δυστυχώς όμως οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας και οι εξορμήσεις σε ταβερνάκια έχουν και τα «παρατράγουδά» τους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το καλοκαίρι απειλεί και την ομορφιά μας, μετατρέποντας την προστασία του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών σε προτεραιότητα. Για να σε βοηθήσουμε να προστατέψεις την υγεία και την ομορφιά σου συνοψίσαμε τα SOS του καλοκαιριού και τα καταγράψαμε στο σύντομο μεν, χρηστικό δε οδηγό που ακολουθεί.

Σώσε τα μαλλιά σου
Λόγω της πορώδους σύστασής τους τα μαλλιά λειτουργούν σαν σφουγγάρι. Αυτό σημαίνει ότι απορροφούν το πρώτο υγρό με το οποίο έρχονται σε επαφή. Ποιο είναι αυτό κατά τη διάρκεια των διακοπών; Μα φυσικά το θαλασσινό νερό ή το νερό της πισίνας, που σε συνδυασμό με τον ήλιο εξασθενούν τα μαλλιά, τα αφυδατώνουν και τα κάνουν ευαίσθητα στις φθορές. Για να αποφύγεις την καταστροφή τους, φρόντισε πριν το μπάνιο να χρησιμοποιείς αντηλιακό, όπως την Αντηλιακή Λοσιόν Μαλλιών, Macrovita (10 ευρώ), το Αντηλιακό Μαλλιών Κόκκινο Αμπέλι, Κορρές (9,96 ευρώ) ή το Αντηλιακό Μαλλιών Color Extend Sun, Redken (20,70 ευρώ), που θα τα προστατέψουν από την ξηρότητα και θα διατηρήσουν αναλλοίωτο το χρώμα τους. ’πλωσε μια μικρή ποσότητα και χτένισέ τα για να μοιραστεί ομοιόμορφα το προϊόν από τις ρίζες έως τις άκρες των μαλλιών.

Την πάτησες από το air-condition
Κοινώς, έπαθες ψύξη! Η εν λόγω κατάσταση, που εκδηλώνεται με έντονο πόνο, που σε κάθε προσπάθεια κίνησης γίνεται ακόμα εντονότερος, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο, συνήθως ταλαιπωρεί λιγότερο τα άκρα και περισσότερο τον κορμό του σώματος. Επί της ουσίας, πρόκειται για παρατεταμένους σπασμούς των μυών, οι οποίοι προκαλούνται από έκθεση σε ρεύμα ή στον κλιματισμό ή από πολύωρη παραμονή στην ίδια, ασυνήθιστη θέση. Για να απαλλαγείς από τον πόνο:
1. Ξεκούρασε τον μυ και προσπάθησε να τον διατηρείς συνεχώς ζεστό.
2. Κάνε ένα χλιαρό ή ζεστό μπάνιο κι έπειτα κάνε εντριβή με κάποια αντιφλεγμονώδη αλοιφή (που έχει θερμαντική δράση) και τοπικές μαλάξεις (που δημιουργούν υπεραιμία) στην περιοχή.
3. Αν το πρόβλημα συνεχίζεται μετά από 1-2 μέρες, συμβουλεύσου γιατρό.
4. Απόφυγε τις εναλλαγές θερμοκρασίας και τις μετακινήσεις από ένα ζεστό χώρο σε κάποιο περιβάλλον που κλιματίζεται, ή το αντίστροφο.
5. Μην πάρεις αντιφλεγμονώδες παυσίπονο εάν πριν δεν συμβουλευτείς γιατρό.
6. Μην κάνεις εντριβή με οινόπνευμα, καθώς αυτό, όταν εξατμιστεί, προκαλεί μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Ντύσου ελαφρά
Με αυτό τον τρόπο μπορείς να γλιτώσεις τη θερμοπληξία. Τα σoρτς, όπως το Fabric Mix Short, Nike, Attica (30,50 ευρώ), και τα αέρινα φορέματα είναι ιδανικά. ’λλες εξίσου αποτελεσματικές τακτικές είναι να αποφεύγεις τη βαριά σωματική εργασία και την άσκηση, να δίνεις έμφαση σε ελαφρά και μικρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, να πίνεις άφθονα υγρά και να κάνεις πολλά δροσερά ντους στη διάρκεια της ημέρας.

Διόρθωσέ το
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο τα βαμμένα νύχια είναι πιθανό να αποκτήσουν μία αντιαισθητική υποκίτρινη όψη. Για να το αποφύγεις χρησιμοποίησε ένα διάφανο βερνίκι που καταπολεμά τις κιτρινίλες και από πάνω πέρασε ένα στρώμα βερνίκι σε ροζ απόχρωση ώστε να καλύψεις τη χρωματική διαφορά. Ολοκλήρωσε το αποτέλεσμα με ένα top coat.

Για να μη σου κολλάνε!
«Οι μύκητες εκδηλώνονται συχνότερα στα πόδια κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών», προειδοποιούν οι ειδικοί, κι εμείς θεωρούμε δεδομένο ότι η παραπάνω δήλωση δεν σε εκπλήσσει. Αλλωστε είναι πασίγνωστο ότι οι εν λόγω μικροοργανισμοί αναπτύσσονται ιδιαίτερα σε μέρη με ελλιπή ή πλημμελή καθαριότητα, όπως συμβαίνει στα περισσότερα κοινόχρηστα ντους, τις πισίνες ξενοδοχείων, τις παραλίες και τα κολυμβητήρια. Για να αποφύγεις την ανεπιθύμητη «επίσκεψή» τους και φέτος, καλό είναι να λάβεις τα μέτρα σου από νωρίς.
Παπούτσι από τον τόπο σου. Φρόντισε να φοράς σαγιονάρες, τσόκαρα ή παντόφλες, όπως οι παντόφλες Scholl (54 ευρώ), στην παραλία, την πισίνα και τα αποδυτήρια των γυμναστηρίων.
Ψέκασέ τους! Προμηθεύσου ειδικά προϊόντα που καταπολεμούν τους μύκητες των ποδιών και την κακοσμία και χαρίζουν δροσερή αίσθηση, όπως το Σπρέι Ποδιών Dr Scholl (7,15 ευρώ).

«Ασφάλισε» το χρώμα
Φρόντισε μετά το after sun να χρησιμοποιείς ένα ενυδατικό προϊόν το οποίο προσφέρει σταδιακό μαύρισμα, όπως το Summer Glow, Dove (5,38 ευρώ). Με αυτό τον τρόπο σταθεροποιείς τα μαύρισμα που απέκτησες, ενυδατώνεις ακόμα καλύτερα την επιδερμίδα σου και ενισχύεις το χρώμα της. Απλωσέ το με απαλές κινήσεις, καλύπτοντας ομοιόμορφα όλο το σώμα, ώστε να μη δημιουργήσεις πιο ανοικτές ή πιο σκούρες επιφάνειες.

Κλέψε τις εντυπώσεις
Δεν χρειάζεται να στερηθείς το μακιγιάζ στις διακοπές, αρκεί να διασφαλίσεις πως θα επιλέξεις τις σωστές αποχρώσεις ώστε το αποτέλεσμα να είναι δροσερό και όχι βαρύ. Συγκεκριμένα:

Για ελκυστικό βλέμμα:
Επίλεξε λαμπερές πουδρώδεις σκιές σε αποχρώσεις όπως πράσινο της μέντας, μπλε του ουρανού και παστέλ ροζ, όπως οι Trio Eye Shadow, Max Effect No 01, No 05, No 07, Max Factor (13,07 ευρώ). Απλωσέ τες από την άκρη των βλεφαρίδων μέχρι την κόγχη του ματιού και ολοκλήρωσε με δύο στρώματα μάσκαρα.

Για λαμπερή επιδερμίδα:
Προτίμησε την απόχρωση της σαμπάνιας αν έχεις ανοικτόχρωμη επιδερμίδα και μία μπρονζέ αν έχεις σκουρόχρωμο δέρμα.

Για ζουμερά χείλη:
Φόρεσε λαμπερό κραγιόν και γκλος στις αποχρώσεις του ροδακινί, του κοραλλί και του ροζ, όπως το Gloss Fluo No 427, No 407, No 257, Channel.

Πάρε το καπελάκι σου
Κάτι που σίγουρα δεν πρέπει να λείπει από τη βαλίτσα σου είναι το καπέλο, το οποίο προσφέρει όχι μόνο στυλ αλλά και προστασία. Όσο μεγαλύτερο είναι το γείσο του τόσο καλύτερα σε προστατεύει από τον ήλιο. Προσπάθησε λοιπόν αυτό που φοράς να έχει γείσο πλατύτερο από 4 εκατοστά. Καλό είναι να προτιμάς φυσικά, υγιεινά υλικά. Η επιλογή της φυσικής ψάθας σού δίνει τη δυνατότητα καλύτερης αναπνοής και κατ' επέκταση καλύτερης προστασίας από τον ήλιο. Προτίμησε τα υφασμάτινα, βαμβακερά ή λινά καπέλα και όχι αυτά με τα συνθετικά υλικά. Τέλος, όσον αφορά στα χρώματα, τα ανοιχτόχρωμα αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή, όχι μόνο λόγω μόδας αλλά και επειδή απορροφούν λιγότερο τις ακτίνες του ήλιου. Σου προτείνουμε το καπέλο Arian Carras, Attica (29,50 ευρώ).

Προστάτεψε την ακοή σου
Το καλοκαίρι συνηθίζεις να επιδίδεσαι σε ατέλειωτες ώρες κολύμβησης και σε βουτιές; Αν η απάντησή σου είναι καταφατική, το πιθανότερο είναι πως έχεις περάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου αυτήν την ενόχληση στα αυτιά, εκείνον το χαρακτηριστικό οξύ πόνο που μοιάζει σαν να τρυπά το κεφάλι σου, ενώ η ακοή σου είναι μειωμένη. Πρόκειται για εξωτερική ωτίτιδα, «το αυτί του κολυμβητή» όπως αποκαλείται, και εκδηλώνεται κυρίως τους θερινούς μήνες λόγω της αυξημένης υγρασίας και ζέστης. Πρόκειται για φλεγμονές στο πτερύγιο ή στον έξω ακουστικό πόρο και οφείλονται σε μικρόβια. Για να τις αποφύγεις, φρόντισε για τη σωστή υγιεινή των αυτιών σου καθαρίζοντάς τα με ένα κομμάτι βαμβάκι ή μια πετσέτα, ενώ μετά το κολύμπι στέγνωνέ τα με ένα χαρτομάντιλο. Τέλος, καλό είναι να αποφεύγεις τις βουτιές ή τουλάχιστον να χρησιμοποιείς ωτοασπίδες.

Και μετά... ήρθαν οι μέλισσες
Πώς θα αποφύγεις τα τσιμπήματα τόσο των μελισσών όσο και των κουνουπιών και λοιπών εντόμων; Χρησιμοποίησε εντομοαπωθητικό, όπως τα Αυτοκόλλητα Επιθέματα με Σιτρονέλλα και Tea Tree, Κορρές (5,59 ευρώ), και Λοσιόν Σώματος με βασιλικό και γεράνι, Propoline, Apivita (10,07 ευρώ). Μην το πλησιάζεις στα μάτια σου, στο στόμα, σε πληγές ή ερεθισμένο δέρμα. Απόφυγε να κάθεσαι απευθείας στο έδαφος. Tα έντομα είναι πιο επιθετικά την ώρα της ανατολής και της δύσης του ηλίου και λατρεύουν το νερό.

Μικρές μερίδες ομορφιάς
Αν μπορούσες να ακολουθήσεις ένα διαιτολόγιο γεμάτο αντιοξειδωτικές τροφές και άλλα ωφέλιμα συστατικά και στις διακοπές σου, όλα θα ήταν τέλεια. Ωστόσο, η μεγάλη διακύμανση της περιεκτικότητας των τροφών σε ενεργά συστατικά, καθώς και η αμφίβολη ποιότητά τους λόγω των συνθηκών καλλιέργειας και διατήρησής τους, δεν σου εξασφαλίζουν την απαραίτητη πρόσληψη σε θρεπτικά στοιχεία. Τι να κάνεις; Εμπλούτισε το διαιτολόγιό σου με καλλυντικά συμπληρώματα διατροφής, όπως το Συμπλήρωμα διατροφής Enteric Coated, με Ω-3, Olympian Labs, (44,55 ευρώ), που προστατεύουν τη μνήμη, και το Συμπλήρωμα διατροφής Merz Spezial Dragees, Merz (25 ευρώ) για υγιή νύχια, μαλλιά και δέρμα. Μην αμελείς λοιπόν την καθημερινή λήψη τους!

Μεγάλες «φουρτούνες»;
Aν υποφέρεις από ταξιδιωτική ναυτία, ακολούθησε το παρακάτω γιατροσόφι: Mια μέρα πριν ξεκινήσεις για το ταξίδι, φτιάξε ένα έγχυμα με ίσα μέρη κανέλα, γαρίφαλο και ξερή μέντα. Yπολόγισε μία πρέζα για κάθε φλιτζάνι. Αφησε τα μπαχαρικά και το βότανο στο βραστό νερό για 10-15 λεπτά. Φτιάξε μια ποσότητα 2-3 φλιτζανιών και πίνε σε όλη τη διάρκεια της μέρας μερικές γουλιές. Στο ταξίδι θα διαπιστώσεις ότι η ναυτία είναι... παρελθόν.

Ουρολοίμωξη stop!
Αναμφισβήτητα το καλοκαίρι οι ουρολοιμώξεις έχουν την τιμητική τους. Και όχι τυχαία, αφού οι βουτιές σε βρόμικες πισίνες και η μολυσμένη άμμος αποτελούν «ιδανικούς» χώρους για τη μεταφορά μικροβίων. Πώς μπορείς να αποφύγεις τη συχνουρία και τον έντονο πόνο και τσούξιμο στα... χαμηλά;

Ενυδατώσου:
Όσα περισσότερα υγρά πίνεις τόσο πιο συχνά θα επισκέπτεσαι το WC. Όσο περισσότερη ώρα παραμένουν τα ούρα στην κύστη τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες πολλαπλασιασμού των μικροβίων.

Προσοχή στους κανόνες υγιεινής:
Φρόντισε να αλλάζεις τακτικά τη σερβιέτα υγιεινής, τα σερβιετάκια καθημερινής χρήσης καθώς και το ταμπόν σου (αν χρησιμοποιείς), ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων. Επίλεξε σερβιέτες με υφασμάτινο κάλυμμα, όπως οι EveryDay Double Dry (2,54 ευρώ), και σερβιετάκια που αναπνέουν, όπως τα Alldays (2,01 ευρώ).

Αλλαξέ το!
Μόλις βγαίνεις από τη θάλασσα να ξεβγάζεσαι και να φοράς στεγνό μαγιό. Η υγρασία στην περιοχή του κόλπου ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Επιπλέον, καλό είναι να επιλέξεις ένα μαγιό που στεγνώνει γρήγορα.

Απλωσέ την.
Μην κάθεσαι απευθείας σε καρέκλες, ξαπλώστρες, αλλά ούτε και στην άμμο. Να απλώνεις πάντα την πετσέτα σου (από την ίδια πλευρά) για να μη μεταφέρονται τα μικρόβια πάνω σου. Σου προτείνουμε να επιλέξεις την πετσέτα Havaianas, Attica (45 ευρώ).


Είσαι επιρρεπής σε μικροτραυματισμούς;


Το σενάριο γνωστό:
τα ψηλοτάκουνα πέδιλά σου αποδεικνύονται -για άλλη μια φορά- ακατάλληλα για το νησί και τα -έστω και επιφανειακά- σημάδια στα πόδια σου από τις πτώσεις έρχονται να σου το επιβεβαιώσουν. Ακόμα όμως κι αν είσαι λάτρις των πιο εναλλακτικών διακοπών και επιλέγεις μόνο σανδάλια, είναι γεγονός ότι τα μικροατυχήματα στις διακοπές είναι σχεδόν αναπόφευκτα. Γι' αυτό καλό είναι να γνωρίζεις πώς μπορείς να δώσεις τις πρώτες βοήθειες, οι οποίες περιλαμβάνουν:
Απόφυγε να... χρησιμοποιήσεις βαμβάκι για να καθαρίσεις την τραυματισμένη περιοχή. Κι αυτό γιατί το χνούδι του μπορεί να κολλήσει πάνω της, δυσχεραίνοντας την κατάσταση. Επιπλέον, μην επιχειρήσεις να τραβήξεις ή να αφαιρέσεις το δέρμα που έχει ανασηκωθεί.
Καθάρισε σχολαστικά. Καταρχάς, απολύμανε καλά τα χέρια σου με ειδικά αντισηπτικά προϊόντα σε μορφή τζελ, όπως το Instant Hand Cleanser, Macrovita (3,80 ευρώ) και το Reval Hand Gel, Intermed (3,50 ευρώ). Στη συνέχεια καθάρισε την τραυματισμένη περιοχή με μια γάζα ή μια πετσέτα εμποτισμένη με αποστειρωμένο νερό ή οξυζενέ, πιέζοντάς τη σταθερά για 3-5 λεπτά.

Κάλυψέ την:
Μετά τον καθαρισμό, εφάρμοσε στο τραύμα ειδικά προϊόντα, όπως το Hansaplast με Κρέμα Επούλωσης (3,20 ευρώ), το Hansaplast Αόρατη Προστασία (2,77 ευρώ) και το Hansaplast Extreme (2,36 ευρώ), που θα σε προστατέψουν από τις μολύνσεις και θα επιταχύνουν την επούλωση της πληγής.

Για δέρμα καθαρό
Αλλος ένας απόλυτα καλοκαιρινός κίνδυνος είναι αυτός της εμφάνισης μολυσματικών δερματοπαθειών. Οι συχνότερες από αυτές είναι η φωτοδερματίτιδα (δερματική αντίδραση από την επίδραση του ήλιου σε κάποιον φωτοευαίσθητο παράγοντα στο δέρμα, όπως το άρωμα), οι δερματοφυτιάσεις (πρόκειται για λοιμώξεις που οφείλονται σε μύκητες), η ποικιλόχρους πιτυρίαση (μορφή μυκητίασης που οφείλεται σε ζυμομύκητα) και καντιντιάσεις. Αν φέτος θα ήθελες να μην επιστρέψεις από τις διακοπές έχοντας για «σουβενίρ» μια δερματική πάθηση, καλό είναι να ακολουθήσεις τους παρακάτω χρυσούς κανόνες ασφαλείας.
1. Απόφυγε το συνωστισμό στην παραλία, τη θάλασσα και την πισίνα.
2. Τήρησε σχολαστική προσωπική υγιεινή.
3. Μην αφήνεις υγρασία στο δέρμα σου και να μη φοράς συχνά κλειστά παπούτσια.
4. Βάλε μέτρο στην έκθεσή σου στον ήλιο. Επιπλέον, απόφυγε την ηλιοθεραπεία τις επικίνδυνες ώρες (11 π.μ.-4 μ.μ.)
5. Μη μένεις πάρα πολλή ώρα στο νερό.
6. Μην κολυμπάς κοντά σε βιομηχανικές ή μολυσμένες περιοχές.
7. Να θυμάσαι: Μην καθυστερείς την επίσκεψη στο δερματολόγο εάν αντιληφθείς κάποιο πρόβλημα στο δέρμα σου.

Το έντερό σου κάνει... διακοπές;
Έχεις ήδη περάσει μερικές μέρες στο νησί, όταν ανακαλύπτεις ότι τα ρούχα σου κουμπώνουν μετά βίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Απλώς το πρήξιμο στην κοιλιά, ίσως και κάποιοι μικροί πόνοι, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι για μια ακόμη φορά, εκτός από σένα, κάνει τις δικές του διακοπές και το έντερό σου. Ο λόγος για τη δυσκοιλιότητα, η οποία ευνοείται από την αλλαγή του περιβάλλοντος.

Ενυδατώσου (σωστά).
Εφόσον γνωρίζεις ότι έχεις ιδιαίτερη ευαισθησία, απόφυγε το νερό της βρύσης στον τόπο όπου παραθερίζεις και προτίμησε εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό.
Φάε έξυπνα: Αύξησε την κατανάλωση όσπρίων, φρούτων και λαχανικών. Επιπλέον, φρόντισε να καταναλώνεις δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης. Απόφυγε τις στεγνές τροφές, π.χ. τα ψητά, ή τουλάχιστον συνόδευσέ τα με σαλάτα.

Τα γυαλιά και τα μάτια σου
Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στα μάτια, όπως κερατίτιδες, κερατοεπιπεφυκίτιδες, κερατοπάθειες και πτερύγιο, καταρράκτη κ.λπ. Είναι απαραίτητη λοιπόν η προστασία τους με τα σωστά γυαλιά. Τι εννοούμε με αυτό; Ότι οι φακοί τους θα πρέπει να απορροφούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου χωρίς όμως να αλλοιώνουν την οπτική σου και τα χρώματα. Μην αγοράζεις γυαλιά από περίπτερα, πλανόδιους κ.λπ., γιατί αυτά τα προϊόντα δεν έχουν τις σωστές προδιαγραφές, αν και έχουν ψευδείς ενδείξεις. Συμβουλεύσου τον οφθαλμίατρό σου για τη σωστή προστασία και αγόρασε γυαλιά μόνο από καταστήματα οπτικών. Χρησιμοποίησε τα γυαλιά ηλίου όλο το χρόνο, ακόμη και το χειμώνα. Σου προτείνουμε να επιλέξεις τα γυαλιά Dsquared, Amvis (404 ευρώ).

Γλίτωσε το έγκαυμα
Τα εγκαύματα από τον ήλιο δεν είναι σπάνια, αφού μία στις τρεις γυναίκες δεν χρησιμοποιεί αντηλιακό επειδή θέλει να μαυρίσει. Επειδή όμως το έγκαυμα δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος που προκύπτει από την απουσία αντηλιακής προστασίας (βλ. εμφάνιση καρκίνου, γήρανση του δέρματος κ.λπ.) είναι πολύ σημαντικό να μην παραμελείς το αντηλιακό σου. Βεβαιώσου ότι το προϊόν που θα επιλέξεις προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος, δηλαδή προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες UVB και UVΑ. Φρόντισε να απλώνεις επαρκή ποσότητα σε όλο το σώμα σου. Σου προτείνουμε να δοκιμάσεις το Αντηλιακό Ενυδατικό Γαλάκτωμα SPF 20, Macrovita (13,70 ευρώ) και το Waterblock Solar Spray SPF 30, Dermalogica (52 ευρώ). Για πρόσωπο και σώμα επίλεξε το Αντηλιακό Γαλάκτωμα- Σπρέι Προσώπου- Σώματος, Πορτοκάλι SPF 25, Κορρές (15,76 ευρώ).

Απόφυγε τα «βαριά» αρώματα
Όσο κι αν δυσκολεύεσαι να αποχωριστείς το αγαπημένο σου άρωμα, σου έχουμε δυσάρεστα νέα: η παραλία είναι ένας χώρος όπου η εφαρμογή του αντενδείκνυται για δύο λόγους. Καταρχάς, κάθε άρωμα όταν έρθει σε επαφή με τη ζέστη γίνεται ακόμα πιο έντονο. Γι’ αυτό ο συνδυασμός του με τον ιδρώτα δημιουργεί μία έντονη μυρωδιά, η οποία μεταφράζεται σχεδόν σε κακοσμία. Επιπλέον, το οινόπνευμα και τα αιθέρια έλαια που περιέχουν τα περισσότερα αρώματα ευθύνονται για τη δημιουργία καφέ κηλίδων στην επιδερμίδα αλλά και για διάφορες δερματίτιδες. Ιδανικά, λοιπόν, θα σου προτείναμε να τα αποφύγεις εντελώς ή έστω να αποφύγεις να τα εφαρμόζεις στα σημεία του σώματος που είναι άμεσα εκτεθειμένα στον ήλιο. Όσο αφορά στις απογευματινές και βραδινές ώρες, προτίμησε δροσερά αρώματα που χαρίζουν ευεξία, χωρίς να είναι βαριά. Σου προτείνουμε να επιλέξεις το Acqua di Gioia, Giorgio Armani (56 ευρώ τα 100 ml), το Tous H2O, Tous (52 ευρώ τα 50 ml), καθώς και το Bronze Goddess, Estee Lauder. Μία εξίσου καλή εναλλακτική λύση είναι μετά το μπάνιο και το after sun να χρησιμοποιήσεις μια αρωματική κρέμα σώματος η οποία θα σε ενυδατώσει και θα σου προσφέρει διακριτικό άρωμα.

Φτάσε... στα άκρα
Σίγουρα το να περπατάς ξυπόλητη αυτή την εποχή είναι μεγάλη πρόκληση και ξεκούραση για τα πέλματά σου. Η πίεση όμως που υφίστανται τα άκρα από το βάρος του σώματός σου έχει ως αποτέλεσμα να σκληραίνουν οι φτέρνες και να συσσωρεύονται πολλά νεκρά κύτταρα, γεγονός που κάποιες φορές είναι επώδυνο. Μην αναρωτιέσαι λοιπόν που τα πέλματά σου έχουν χάσει την απαλότητά τους και οι φτέρνες σου έχουν αποκτήσει μία μάλλον αντιαισθητική όψη. Μεγιστοποίησε και δώσε διάρκεια στην απαλότητα των πελμάτων σου κάνοντας πίλινγκ για ελάχιστα λεπτά κάθε φορά που ολοκληρώνεις το μπάνιο σου με ένα ειδικό προϊόν σκραμπ, όπως το Exfoliating Foot Scrub, Carnation Footcare (5,60 ευρώ). Αφού έχει μαλακώσει το δέρμα σου, απομάκρυνε τα νεκρά κύτταρα με μία ειδική λίμα, όπως η Λίμα Για Σκασμένες Πτέρνες Dr Scholl (10,23 ευρώ), και χρησιμοποίησε προϊόντα ενυδάτωσης με πολύ λιπαρή βάση.

Τέλος στο hangover
Εντάξει. Μπορεί το ουζάκι να μυρίζει καλοκαίρι, αλλά οφείλεις να ομολογήσεις ότι ο έντονος πονοκέφαλος, η δίψα, οι στομαχικές ενοχλήσεις και η ναυτία, χαρακτηριστικά συμπτώματα της υπερκατανάλωσής του, μπορεί να σου καταστρέψει τις διακοπές. Ξεπέρασέ το καταναλώνοντας χυμούς αλλά και τροφές που περιέχουν νερό, όπως φρούτα και λαχανικά. Απόφυγε τον καφέ, αλλά και οποιαδήποτε άλλη διουρητική ουσία που συμβάλλει στην αποβολή υγρών. Επιπλέον, τροφοδότησε τον εγκέφαλό σου με θρεπτικά συστατικά τρώγοντας ψωμί, φρυγανιές με μέλι, ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες.

Επανόρθωσέ το
Το αλάτι της θάλασσας ξηραίνει και αφυδατώνει την επιδερμίδα. Η πρώτη σου κίνηση λοιπόν μόλις επιστρέψεις στο σπίτι θα πρέπει να είναι το μπάνιο με ένα ενυδατικό αφρόλουτρο και η περιποίηση της επιδερμίδας σου με ένα προϊόν after sun, όπως το After Sun Shimmering Tan Enhancer, Avon Sun (8,50 ευρώ). Περιέχει στη σύνθεσή του αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνες C και Ε, οι οποίες παγιδεύουν τις ελεύθερες ρίζες και αναστέλλουν τη δράση τους. Έτσι ενισχύονται οι φυσικοί μηχανισμοί άμυνας του δέρματος και προλαμβάνεται ο σχηματισμός λεπτών ρυτίδων, ενώ περιποιείται την επιδερμίδα.

Απαλλάξου από την τριχοφυΐα!
Είναι η εποχή που τα πόδια μας εκτίθενται πιο πολύ σε κοινή θέα. Είναι γεγονός ότι αυτή την εποχή η αποτρίχωση των ποδιών αποτελεί το απόλυτο must! Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για να απαλλαγείς από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στα πόδια, τα χέρια και την περιοχή του μπικίνι; Οι ειδικές ταινίες, όπως οι Body Strips Rapidepi (5,20 ευρώ), θεωρούνται ιδανικές καθώς δεν κόβουν την τρίχα αλλά την απομακρύνουν από τη ρίζα της, έτσι ώστε να αργεί να επανεμφανισθεί. Πριν τις χρησιμοποιήσεις για πρώτη φορά, καλό είναι να κάνεις μία δοκιμή σε μια μικρή επιφάνεια του σώματος για να βεβαιωθείς ότι η επιδερμίδα σου δεν ερεθίζεται. Αμέσως μετά την αποτρίχωση, απόφυγε να εκτεθείς στον ήλιο. Οι πόροι έχουν ανοίξει, η επιδερμίδα είναι ευαίσθητη και μπορεί να δημιουργηθούν ερεθισμοί.

Νίκησε την αφυδάτωση
Όσο το θερμόμετρο παίρνει την ανιούσα, οι ανοχές παίρνουν την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Για να μη σου χτυπήσει την πόρτα η αφυδάτωση, διάβασε πώς θα την αποφύγεις:

Σε συνθήκες «συντήρησης»:
Θέσε σε λειτουργία το air-condition ή τον ανεμιστήρα. Ακόμη και δύο ώρες παραμονής σε χώρο με χαμηλότερη θερμοκρασία μπορεί να αποτρέψει τα συμπτώματα της αφυδάτωσης.
...αλλά όχι ψύξης: Απόφυγε την έκθεσή σε υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία. Μπορεί να προκαλέσει σύγκρυα, τα οποία με τη σειρά τους ανεβάζουν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Για σένα νοιάσου και ψεκάσου: Χρησιμοποίησε ένα μπουκάλι σπρέι, όπως το Eau Thermale, Vichy (7,70 ευρώ), για να ψεκάζεις νερό στην επιδερμίδα σου. Απόφυγε στον ψεκασμό το κρύο ή παγωμένο νερό, γιατί μπορεί να προκαλέσει συστολή των αγγείων, περιορίζοντας την πτώση της θερμοκρασίας του σώματος αντί να τη διευκολύνει.
Ενυδατώσου: Προμηθεύσου ένα θερμός, όπως το Sport Water Bottle, Nike, Attica (10 ευρώ), γέμισέ το με νερό και έχε το πάντα μαζί σου.

Και στο πρόσωπο

Σου αναφέραμε ήδη για ποιους λόγους η αντηλιακή προστασία του σώματός σου είναι τόσο καθοριστικής σημασίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει και για την περιοχή του προσώπου σου. Η συστηματική χρήση τους μπορεί να σε προστατέψει από την πρόωρη γήρανση, τις ρυτίδες και την εμφάνιση πανάδων. Όσο για την ποσότητα που χρειάζεσαι; Για το πρόσωπο αρκεί 1 κ.γλ., το οποίο θα απλώσεις 20' πριν εκτεθείς στον ήλιο. Δοκίμασε την Αντηλιακή Κρέμα Προσώπου SPF 30, Bepanthol (16,70 ευρώ), την Αντηλιακή Κρέμα Προσώπου Cera di Cupra Sun SPF 30, Health Plus (12,10 ευρώ), Αντηλιακή Κρέμα με πολύ υψηλή UV Προστασία, Actinica Daylong (25,41 ευρώ) και την Αντηλιακή Κρέμα Προσώπου Super Ecran Solaire Visage SPF 50+, Sisley.

Βρες το αντίδοτο
Μετά από εκείνη τη νόστιμη μεν, αμφιβόλου δε ποιότητας τυρόπιτα που κατανάλωσες στο beach bar του νησιού, έκαναν την εμφάνισή τους δυσάρεστα συμπτώματα, όπως εμετός, διάρροια, κρύος ιδρώτας και ατονία. Τι μπορείς να κάνεις ώστε να μην αφήσεις την τροφική δηλητηρίαση να σου χαλάσει τις διακοπές; Ακολούθησε τις συμβουλές των παλιών. Φρόντισε να περιορίσεις το μενού σου σε ρύζι λαπά, φιδέ και φρυγανιές. Αν θελήσεις φρούτο, η μπανάνα είναι η ενδεδειγμένη επιλογή, ενώ επιτρέπεται και το καθαρισμένο μήλο. Θυμήσου να προσθέσεις στο φαγητό σου μπόλικο λεμόνι, που έχει στυπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και για να μην πάθεις αφυδάτωση, πίνε εκτός από νερό, τσάι με λίγη ζάχαρη και πορτοκαλάδες, που περιέχουν ηλεκτρολύτες και γλυκόζη. Ένα ειδικό προβιοτικό προϊόν, όπως το προβιοτικό προϊόν Lactoflora (15,13 ευρώ), μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση και ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας.

Ξεκούρασε τα πόδια σου
Με ποιον τρόπο; Επιλέγοντας ένα ζευγάρι τσόκαρα, όπως τα τσόκαρα Scholl (44 ευρώ). Έχουν ανατομικό πάτο, συνήθως ειδικά κατασκευασμένο στο σχήμα του πέλματος, για να σε ξεκουράζουν και να φροντίζουν τις γάμπες σου. Επιπλέον, Είναι φτιαγμένα από ξύλο και μπορείς να τα φοράς χωρίς τύψεις, αν σ' έχει συνεπάρει το οικολογικό κλίμα της εποχής.

Αν την πάτησες
Πόσες φορές δεν σου έχει τύχει να σε πάρει ο ύπνος στην ξαπλώστρα; Αν η ενστικτώδης απάντησή σου είναι «πολλές», σίγουρα ξέρεις ποια είναι η συνέχεια του σεναρίου. Φυσικά και αναφερόμαστε στο έγκαυμα. Αν δεν καταφέρεις (πάλι) να το γλιτώσεις, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα.

1. Πάρε μία ασπιρίνη. Καταπραΰνει και ελέγχει την εξάπλωση της φλεγμονής, τις κοκκινίλες και τα πρηξίματα. Καλό είναι να πάρεις επίσης κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, όπως βιταμίνη C και Ε.

2. Δροσίσου. Οι κρύες κομπρέσες αντιμετωπίζουν την αίσθηση του πόνου και το πρήξιμο. Βούτηξε μία πετσέτα σε ένα διάλυμα που θα φτιάξεις από ένα μέρος νερό και ένα μέρος μαγειρική σόδα και τοποθέτησέ τη στις προβληματικές περιοχές.

3. Ενυδάτωσε το δέρμα σου. Κάνε ένα κρύο ντους και αμέσως μετά -κι ενώ η επιδερμίδα σου είναι νωπή- άπλωσε ένα απαλό ενυδατικό προϊόν (κατά προτίμηση με αλόη βέρα) το οποίο θα καταπραΰνει την περιοχή.

4. Τρέξε στο φαρμακείο... και εξοπλίσου με ειδικά προϊόντα που θα σε ανακουφίσουν άμεσα. Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος, σου προτείνουμε το Flamispray, Olvos, που καταπραΰνει, εξισορροπεί την υγρασία του δέρματος και αντιμετωπίζει τις κοκκινίλες. Για πιο σοβαρά εγκαύματα, το Flamigel Olvos υπόσχεται άμεση ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Για να μη σε χτυπήσει ο ήλιος
Αν ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών που στο βωμό ενός καλομαυρισμένου σώματος αφιερώνουν ατέλειωτες ώρες στην ηλιοθεραπεία, αυτή η λέξη πρέπει να σου είναι ιδιαιτέρως γνωστή. Και φυσικά αναφερόμαστε στην ηλίαση, η οποία -όπως μαρτυρά και η ονομασία της- οφείλεται κυρίως στην ηλιακή ακτινοβολία και λιγότερο στις υψηλές θερμοκρασίες. Εκδηλώνεται με πονοκέφαλο, ναυτία, ζαλάδα, καθώς και αίσθημα ζέστης στην περιοχή του προσώπου, ενώ σε ακραίες καταστάσεις μπορεί να συνοδεύεται από σπασμούς και ακαμψία του αυχένα. Με ποιον τρόπο μπορείς να αποφύγεις αυτήν την απειλή;
Κάτσε κάτω από την ομπρέλα. Αν πρόκειται να παραμείνεις στην παραλία αρκετές ώρες, επίλεξε την προστασία της σκιάς ενός δέντρου ή μιας ομπρέλας.
Αλλαξε τη διατροφή σου: Πρόσθεσε στο διαιτολόγιό σου φρούτα, λαχανικά, πατάτες και δημητριακά και βάλε στο φαγητό σου λίγο περισσότερο αλάτι από τη συνηθισμένη ποσότητα (αν δεν σου έχει υποδείξει το αντίθετο ο γιατρός σου).
Φτιάξε... βαλίτσες! Φρόντισε η βαλίτσα των διακοπών να περιλαμβάνει «αέρινα» και λεπτά ρούχα. Φυσικά τα σόρτς και τα κοντά φορέματα, όπως το Bluegirl Beachwear, Attica (144 ευρώ), έχουν την τιμητική τους.
Βγες στον ήλιο... αλλά μόνο τις σωστές ώρες. Ποιες είναι αυτές; Πριν τις 11 το πρωί και μετά τις 4 το απόγευμα. Στο μεσοδιάστημα ο ήλιος μεσουρανεί, με αποτέλεσμα οι ακτίνες του να είναι πιο ισχυρές και να πέφτουν κάθετα, ή σχεδόν κάθετα, στην επιδερμίδα σου.

ΠΗΓΗ: www.preventionmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: