Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Κοζάνη: Ελικόπτερο προσγειώθηκε σε χωράφι στον Κρόκο γιατί θα έμενε από καύσιμα στον αέρα

 Αναγκαστική προσγείωση έκανε σε χωράφι της Κοζάνης χειριστής ελικοπτέρου όπου επέβαιναν τρεις άνθρωποι. Το περιστατικό σημειώθηκε, νωρίτερα σήμερα, κοντά ανάμεσα στο δημοτικό διαμέρισμα Κρόκου και Καρυδίτσας του ν. Κοζάνης.

Τόσο ο χειριστής όσο και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους.

Ο χειριστής που είναι Ελβετός όπως και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες, έφυγε από την Αθήνα με προορισμό την Κέρκυρα αλλά πετώντας πάνω από την Πίνδο συνάντησε πυκνή νέφωση και έτσι κατόπιν συνεννόησης αποφάσισε να κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Στην πορεία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Σπύρο Κουταβά, ο πιλότος διαπίστωσε ότι τα καύσιμά του θα έφταναν οριακά εάν από τον Πύργο Ελέγχου του ζητούσαν να καθυστερήσει την προσγείωση λόγω κίνησης και για λόγους ασφαλείας αποφάσισε να προσγειώσει το ελικόπτερο σε αγροτική περιοχή του Κρόκου, κοντά στο κτήριο του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.

Σύμφωνα με τον πιλότο Μονοκινητήριων αεροσκαφών Θέμη Μαγκλάρα, που έφτασε αμέσως στο σημείο, μετά από συνεννοήσεις που έκανε ο ίδιος με την αερολέσχη της Πτολεμαΐδας συμφωνήθηκε το ελικόπτερο να ανεφοδιαστεί με καύσιμα που διαθέτει πιστοποιημένος αντιπρόσωπος. Έτσι, 20 λεπτά αργότερα το ελικόπτερο με τους τρεις επιβαίνοντες και αφού ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας αναχώρησε για την Πτολεμαΐδα προκειμένου να ανεφοδιαστεί ώστε να κατευθυνθεί στη συνέχεια στην Θεσσαλονίκη.

Τι λέει η ΥΠΑ για το περιστατικό

Σύμφωνα με την ΥΠΑ το ιδιωτικό ελικόπτερο απογειώθηκε από την Αθήνα με τρεις (3) επιβαίνοντες. Το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει θα πραγματοποιούσε ιδιωτική πτήση προς την Κέρκυρα ακολουθώντας τη διαδρομή από Κορινθιακό και Ιόνιο πέλαγος με εναλλακτικά αεροδρόμια σε περίπτωση προβλήματος Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Λίγο μετά την απογείωση ο πιλότος του ελικοπτέρου ζήτησε από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να αλλάξει τη διαδρομή προς Κέρκυρα και να κατευθυνθεί στο νησί από Τανάγρα, Αλμυρό και Μετέωρα ακολουθώντας διαδρομή από την ηπειρωτική χώρα και όχι παραθαλάσσια όπως αρχικά είχε δηλωθεί.

Όταν η πτήση έφτασε στον ορεινό όγκο της Πίνδου ο πιλότος επικοινώνησε με τους ελεγκτές και ενημέρωσε ότι θα κατευθυνθεί στην Θεσσαλονίκη λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στη διαδρομή προς την Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει η ΥΠΑ, ο χειριστής του ελικοπτέρου προσγειώθηκε σε πεδίο προσγείωσης στην περιοχή της Κοζάνης καθώς βρέθηκε σε φάση ανάγκης λόγω ένδειξης ότι τελειώνουν τα καύσιμα. Όταν ολοκληρώθηκε ο ανεφοδιασμός του ελικοπτέρου με καύσιμα η πτήση συνεχίστηκε προς Θεσσαλονίκη όπου και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

pontosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: