Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας που επίμεινε στο αφήγημα περί ισχυρών ανέμων, έλαβε αποστομωτική απάντηση από το Αστεροσκοπείο Αθηνών
ΟΝίκος Χαρδαλιάς που όλα τα βρήκε καλά στη διαχείριση των πυρκαγιών που κατακαίνε για ένατη ημέρα τη χώρα, αναφερόμενος στην καταστροφή της Αττικής, πρόβαλε για μια ακόμα φορά ισχυρισμούς περί ριπών 6 μποφόρ για να δικαιολογήσει την αποτυχία στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.
Οι ισχυρισμοί του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας δεν έμειναν αναπάντητοι από το meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο με ανάρτησή του αναφέρει ότι έπνεαν άνεμοι 2 μποφόρ.
Μάλιστα κομψά επισημαίνει ότι η αναφορά του Νίκου Χαρδαλιά σε ριπές 6 μποφόρ είναι λανθασμένη και αντιεπιστημονική καθώς η κλίμακα μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές.
Αναλυτικά το meteo αναφέρει για τις καιρικές συνθήκες στο Τατόι κατά την έναρξη και αρχική εξάπλωση της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στις 3 Αυγούστου 2021.
«Σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο Τατόι, το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου μέχρι και τις 17:00, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, εντάσεως 8 με 10 km/h, δηλαδή 2 Μποφόρ.
Στις 17:00 η μέση 10-λεπτη ταχύτητα του ανέμου παρουσίασε ξαφνική ενίσχυση στα 19 km/h (3 Μποφόρ) με ριπές στα 45 km/h η οποία οφείλεται ξεκάθαρα στην μεταβολή των τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω της πυρκαγιάς (η κλίμακα Μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές).
Aυτό άλλωστε διακρίνεται και στο διάγραμμα της θερμοκρασίας που ξαφνικά από τους 40°C, έφτασε τους 44°C σε λιγότερο από 10 λεπτά.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος “μικροκλίμα” δεν είναι δόκιμος για να περιγράψει την τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών από μια δασική πυρκαγιά. Μια μεγάλη πυρκαγιά “δημιουργεί τον δικό της καιρό”, ενώ ο όρος “κλίμα” αναφέρεται στη μέση κατάστασης καιρικών συνθηκών επί μεγάλου χρονικού διαστήματος (δεκάδες χρόνια)».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου