Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Ντολµαδάκια γιαλαντζί και όλα τα μυστικά της Αργυρώς

 

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα και σως γιαουρτιού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Τέτοια ντολμαδάκια έχω φάει στην Πόλη, στη Συρία, στο Λίβανο. Αλλά την ελληνική νοστιμιά με τα μπόλικα μυρωδικά και τη σως γιαουρτιού που σας προτείνω μόνο στη χώρα μου τη βρίσκω. Θυμίζει μανούλα και πεθερά μαζί!











Υλικά Συνταγής

  • 60 αμπελόφυλλα τρυφερά
  • 2 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σως γιαουρτιού
  • 400 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κρύο νερό
  • 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι

  • Εκτέλεση

    Για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, ή ντολμάδες, με 

    αμπελόφυλλα μουσκεύουμε πρώτα το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα. Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο. Το στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ. Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και ανακατεύουμε.

    • Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3΄-4΄.
    • Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί.
    • Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6΄-7΄, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του.
    • Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
    • Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά.
    • Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό.
    • Τα στραγγίζουμε.
    • Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.
    • Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμά σε ρολό.

    Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

    • Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα.
    • Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τα μυρωδικά που βάλαμε στη γέμιση.
    • Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σειρά-σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά-κοντά το ένα με το άλλο.
    • Περιχύνουμε τους ντολμάδες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτ+ούν κατά το βράσιμο.
    • Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος.
    • Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει.
    • Σιγοβράζουμε τα γιαλαντζί μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν οι ντολμάδες σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 40΄.

    Σερβίρονται κρύα με σως γιαουρτιού.

    Για τη σως γιαουρτιού

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σως.

    Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.

    (Σημείωση: Αν θέλουμε προσθέτουμε στη γέμιση 2 κ.σ. κουκουνάρι και 2 κ.σ. σταφίδα.


  • argiro

Δεν υπάρχουν σχόλια: