Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Σε κλοιό καταιγίδων η επόμενη εβδομάδα

 

Σε κλοιό έντονων βροχών και καταιγίδων θα εισέλθει η χώρα μας την επόμενη εβδομάδα με τις βροχές να απασχολούν το σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Ευκαιρία να επωφεληθούμε την καλοκαιρία του ερχόμενου τριήμερου καθώς ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες μόνο μπόρες τις θερμές ώρες της ημέρας στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Λίγες μπόρες στα ορεινά θα εκδηλωθούν την Κυριακή και στα ορεινά της κεντρικής Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με ζέστη και ασθενείς έως μέτριους ανέμους στα πελάγη. 

 

Τι πρόκειται να συμβεί

Από την Δευτέρα ο καιρός αλλάζει με αρκετές βροχές και έντονες καταιγίδες που ίσως συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού θα είναι ένα αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό της μέσης τροπόσφαιρας που θα ρίξει την θερμοκρασία στο επίπεδο των 500mb (περίπου 5500μ από την επιφάνεια της θάλασσας) προκαλώντας αστάθεια στην επιφάνεια. Ο ψυχρός αέρας είναι πάντα βαρύτερος από τον θερμό και υπό κανονικές συνθήκες ευστάθειας βρίσκεται χαμηλότερα από τον θερμό. Όταν όμως μια ψυχρή αέρια μάζα εισβάλει σε μεγαλύτερο ύψος έχει την τάση να κατέλθει δημιουργώντας μία κινητικότητα στην ατμόσφαιρα που ονομάζεται αστάθεια. Καθώς ο ψυχρός αέρας πηγαίνει προς τα κάτω, ο θερμός αέρας που βρίσκεται χαμηλότερα αρχίζει να ανεβαίνει και να ψύχεται. Εάν υπάρχει η κατάλληλη υγρασία τότε ο ανερχόμενος θερμός αέρας υγροποιείται σχηματίζοντας σύννεφα και εάν οι συνθήκες ευνοούν μπορεί να σχηματίσει τα καταιγιδοφόρα νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης που δύναται να προκαλέσουν βίαια φαινόμενα στην επιφάνεια. Κάτι ανάλογο φαίνεται να δημιουργείται την επόμενη εβδομάδα και γι αυτό θα πρέπει να υπάρξει προσοχή και συνεχής ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες από όποιους θα βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους και τη θάλασσα. 

 

Αναλυτικά

Έτσι λοιπόν, από το μεσημέρι της Δευτέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα βρέξει στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Την Τρίτη η αστάθεια θα είναι πιο έντονη και καταιγίδες θα εκδηλώνονται πλέον σε όλο τον ηπειρωτικό κορμό, με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους βίαια. Παρόμοιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και την Τετάρτη με γενικευμένη αστάθεια και έντονες καταιγίδες. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η αστάθεια θα επιμείνει και την Πέμπτη ενώ θα περιοριστεί σημαντικά την Παρασκευή 11/6.

Οι επερχόμενες βροχές θα είναι ευεργετικές για τις περισσότερες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ξηρασίας αλλά θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ως προς την έντασή τους. Μέσα από το meteo24news.gr θα σας ενημερώνουμε με τακτικά και έκτακτα δελτία για την εξέλιξη αυτή.

meteo24news

Δεν υπάρχουν σχόλια: