Οι εκτιμήσεις των αναλυτών με τα νέα δεδομένα που φέρνει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής – Ποια θα είναι η εικόνα ανά επιστημονικό πεδίο – Οι καλές επιδόσεις στην Εκθεση και το «αίνιγμα» της Φυσικής
Κατά μία μονάδα αναμένεται να ανέβει εφέτος ο συνολικός μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι συνάντησαν μια ήρεμη εξεταστική περίοδο στο τέλος μιας δύσκολης χρονιάς.
Βαθμολογικές συγκρίσεις με την περυσινή χρονιά και προβλέψεις κίνησης των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ δεν μπορούν να γίνουν εφέτος, ωστόσο είναι προφανές ότι οι θεματοδότες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων δεν θέλησαν να δυσκολέψουν χιλιάδες παιδιά που ταλαιπωρήθηκαν ύστερα από μήνες εγκλεισμού και δύσκολης εκπαιδευτικής προετοιμασίας.
Εμβολιασμός : Το στοίχημα των 60 ημερών για μπλόκο στο στέλεχος Δέλτα – Τα κρίσιμα μέτωπα
Το τελευταίο γεγονός, ωστόσο, δεν αλλάζει τα δεδομένα κατά πολύ, καθώς οι καλύτερες επιδόσεις απλά θα ανεβάσουν τον βαθμολογικό πήχη και αυτός με τη σειρά του τα όρια εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, που από εφέτος είναι συνδεδεμένα με τον γενικό μέσο όρο επίδοσης όλων των υποψηφίων.
Η επιλογή των τμημάτων
Ετσι, τελικά είναι πιθανό να δούμε και τις περιπτώσεις υποψηφίων που έγραψαν πάνω από 10 (10.000 μόρια δηλαδή), αλλά δεν κατόρθωσαν να εισαχθούν στο τμήμα της επιλογής τους, καθώς η διοίκησή του είχε τελικά επιλέξει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές πολλαπλασιασμού με τον γενικό μέσο όρο επιδόσεων, ώστε να παρουσιάσει τη δική του ειδική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Οπως είναι γνωστό, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώνεται ανά τμήμα ΑΕΙ και προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζει κάθε τμήμα (με τους συντελεστές αυτούς από 0,80-1,20).
Τα αποτελέσματα
Τα παραπάνω θα αναλυθούν με λεπτομέρειες στις αρχές Ιουλίου (μεταξύ 6-8 του μήνα), περίοδο κατά την οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες των εφετινών εξετάσεων.
Ετσι, η ήπια θεματοδοσία των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων, όπως αναφέρει ο εκπαιδευτικός και αναλυτής των εξεταστικών δεδομένων Γ. Χατζητέγας που μίλησε στο «Βήμα», θα προκαλέσει μια μικρή αλλά αισθητή άνοδο των μέσων όρων των διαγωνιζομένων σε κάθε πεδίο που μπορεί να αγγίξει τη μία μονάδα στη βαθμολογική κλίμακα.
Η εικόνα ανά πεδίο
Με βάση αυτό το δεδομένο, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά πεδίο και στα κατά κανόνα χαμηλόβαθμα τμήματα που έχουν επιλέξει τον κατώτατο συντελεστή 0,8 αναμένεται να είναι:
–Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών τα 9.500 μόρια.
–Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των θετικών επιστημών και στο 3ο των επιστημών υγείας τα 10.000 μόρια.
–Στο 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής τα 8.500 μόρια.
Με αυτά τα δεδομένα, λέει ο κ. Χατζητέγας, πιθανότατα ένας υψηλός αριθμός εξεταζομένων, κυρίως από το Γενικό Λύκειο, που μπορεί να φτάσει τις 20.000 άτομα, δεν θα μπορέσει να κάνει εφέτος μηχανογραφικό δελτίο. Το στοιχείο αυτό βέβαια δεν είναι παράλογο, καθώς στόχος των εξεταστικών συστημάτων ανά τον κόσμο είναι να ξεχωρίζουν τους καλύτερα προετοιμασμένους μαθητές από τους πιο αδύναμους. Το προς επιδίωξη αποτέλεσμα, όμως, είναι ο διαχωρισμός αυτός να γίνεται όσο το δυνατόν δικαιότερα.
Να σημειώσουμε επίσης εδώ ότι κάθε χρόνο ένα ποσοστό 12% με 13% των υποψηφίων έτσι κι αλλιώς μένει εκτός των ΑΕΙ κατά τη διάρκεια της εξεταστικής διαδικασίας.
Η βαθμολόγηση
Από την πλευρά τους, τα βαθμολογικά κέντρα της χώρας «ανέβασαν» ταχύτητα το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε μια διαδικασία που εκτιμάται ήρεμη, ενώ εφέτος το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καταγραφούν και πολλές αναβαθμολογήσεις γραπτών.
Στατιστική εικόνα δεν είναι ακόμη εύκολο να εξαχθεί, ωστόσο σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία, όπως το 1ο των ανθρωπιστικών σπουδών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το επίπεδο των επιδόσεων των υποψηφίων θα ανέβει, όπως και ο αριθμός των αριστούχων. «Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό περιμένουμε καλύτερους βαθμούς στην Εκθεση, ένα μάθημα που παραδοσιακά βαθμολογείται αυστηρά, κυρίως λόγω εμμονών κάποιων συναδέλφων μας» λέει στο «Βήμα» ο επικεφαλής συντονιστής στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία μεγάλου βαθμολογικού κέντρου των ανατολικών προαστίων.
Υψηλότερες αναμένονται οι βαθμολογίες και στην Ιστορία, όπου τα θέματα, όπως λέει η συντονίστρια βαθμολογικού κέντρου στην Αθήνα, εφέτος δεν έκρυβαν προκλήσεις, ούτε απαιτούσαν κριτική ή συνδυαστική σκέψη.
Γρίφος η Φυσική
Η Φυσική αποτελεί ένα «αίνιγμα» προς επίλυση, καθώς τα εφετινά θέματα ήταν ευκολότερα από τα αντίστοιχα περυσινά, αλλά περισσότερα και απαιτούσαν πολύ περισσότερο χρόνο, ενώ τα Μαθηματικά αναμένεται να κινηθούν βαθμολογικά στο ίδιο με το περυσινό επίπεδο, με αύξηση όμως των χαμηλών βαθμολογιών.
Στα Οικονομικά ίσως να καταγραφούν εφέτος οι μοναδικές μικρές πτώσεις βαθμολογιών, ενώ αντίθετα τα τμήματα Πληροφορικής του 4ου επιστημονικού πεδίου αναμένεται να παρουσιάσουν βάση εισαγωγής αρκετά υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή.
Παρόμοιος ο αριθμός των εισακτέων, αλλά με ανακατανομή θέσεων
Εφέτος ο αριθμός των εισακτέων δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο έγινε μια ανακατανομή των θέσεων που δόθηκαν με μια μείωση των αριθμών τους στις κεντρικές και περιζήτητες σχολές και αύξησή τους στα περιφερειακά πανεπιστήμια ή στα τμήματα που παραδοσιακά ήταν χαμηλής ζήτησης και κινδύνευαν να κλείσουν.
Η τελευταία χρονιά των… ατελείωτων επιλογών
Ιδιαίτερη αξία θα έχει η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου από τους υποψηφίους, καθώς είναι και η τελευταία χρονιά των… ατελείωτων επιλογών. Από την επόμενη χρονιά οι υποψήφιοι θα έχουν περιορισμένο αριθμό τμημάτων που θα μπορούν να συμπληρώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο. Συγκεκριμένα, ο κάθε υποψήφιος θα έχει συγκεκριμένο ανώτατο αριθμό επιλογών τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο του που θα ποικίλλει ανά επιστημονικό πεδίο για τα Γενικά ή τα Επαγγελματικά Λύκεια.
Θα είναι ίσος με το 10% του αριθμού των τμημάτων του κάθε επιστημονικού πεδίου για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και το 20% των Επαγγελματικών Λυκείων. Αν ήθελε κανείς να υπολογίσει τις επιλογές αυτές με βάση τα περυσινά δεδομένα, θα έβρισκε στους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων 15 επιλογές στο 1ο επιστημονικό δελτίο, 25 στο 2ο πεδίο, 14 στο 3ο και 17 στο 4ο επιστημονικό πεδίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου