Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Θεσσαλονίκη / Η βίλα Πετρίδη στους Γερμανούς

 

Αυγή

βίλα Πετρίδη

Με τη «βούλα» της διοίκησης Ζέρβα και παρά τις εύλογες αντιδράσεις και ενστάσεις, το διατηρητέο κτήριο της βίλας Πετρίδη θα στεγάσει οριστικά το Ελληνογερμανικό  Ίδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ)...

Το δημοτικό συμβούλιο, με 25 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 2 «λευκά» αποφάσισε υπέρ της παραχώρησης του διατηρητέου κτηρίου και έτσι μια υποβαθμισμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης χάνει έναν χώρο πολιτισμού. Συγχρόνως, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, αντιστασιακές οργανώσεις και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας θεωρούν ότι το νεοϊδρυθέν ίδρυμα θα αποτελέσει «Δούρειο  Ίππο» για το ξέπλυμα της ιστορικής μνήμης και τα εγκλήματα του ναζισμού και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Φόβοι για «στρογγύλεμα» της ναζιστικής θηριωδίας

Ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γ. Μαργαρίτης, ο Αρ. Συγγελάκης, συγγραμματέας του ΕΣΔΟ και ο πρόεδρος του παραρτήματος της Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ Νίκος Βάγιας εξέφρασαν όλες τις πτυχές του παραπάνω σκεπτικισμού για τον ρόλο του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και κάλεσαν το σώμα να πει «όχι» στην παραχώρηση της βίλας Πετρίδη και στη λειτουργία ενός τέτοιου ιδρύματος.

Παράλληλα, κάποιοι εξ αυτών, όπως και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, τόνισαν ιδιαίτερα την άμεση γειτνίαση της βίλας Πετρίδη τόσο με τον χώρο ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος όσο και με τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου αναχωρούσαν τα τρένα με τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και είχαν προορισμό τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης. Κι αυτό το θεωρούν απαράδεκτο και άκομψο αν όχι ενταγμένο στην προσπάθεια «στρογγυλέματος» της ιστορικής μνήμης.

Αναπάντητο το «γιατί εκεί;»

Στον αντίποδα, η γ.γ. του ΕΓΙΝ Μαρία Σαρηγιαννίδου υποστήριξε ότι στόχος τού ιδρύματος είναι η ενίσχυση και όχι η λήθη της ιστορικής μνήμης και πως «είναι στο χέρι μας να λειτουργήσει προς όφελος των δύο νεολαιών και μόνο».

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στον Κ. Ζέρβα και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την επιμονή της διοίκησής του να παραχωρηθεί δωρεάν το συγκεκριμένο νεοκλασικό κτήριο για τη στέγαση του ΕΓΙΝ και όχι κάποιος άλλος χώρος, όπως για παράδειγμα μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ή αλλού.

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: