Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Νεκτάριος Σαντορινιός: "Τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση στα νησιά μας ήταν ανεπαρκή"

 

Είμαστε μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή  και σχεδόν πλήρως εξαρτώμενοι από τη βαριά, αλλά πλήρως ευάλωτη, τουριστική βιομηχανία του τόπου, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Οι απώλειες αυτές μπορούν να αντισταθμιστούν με επιδοτήσεις και επιδόματα;
Είναι απορίας άξιον πώς οι σοβαροί επιχειρηματίες αυτής της χώρας δεν έχουν ακόμη «επαναστατήσει» ενάντια στον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίστηκε συνολικά το ζήτημα του Τουρισμού και της εστίασης, κλάδων που συμβάλλουν περίπου πάνω από το 1/4 στην συνολική εθνική Οικονομία. 

Η ΝΔ άνοιξε με τους χειρότερους όρους την περσινή τουριστική περίοδο, ενώ, αν και οι κρατήσεις λένε ότι φέτος πρόκειται θα σημειώσει μια μικρή άνοδο, εντούτοις το καταστροφικό σενάριο συνεχίζεται: δεν έχουν προσδιοριστεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο εμβολιασμός δεν προχωρά σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις είναι στο «κόκκινο», λόγω χρεών εξαιτίας της πανδημίας, οι εποχικοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε εξαθλίωση, αφού οι περισσότεροι από αυτούς δεν έλαβαν σχεδόν κανένα βοήθημα και τέλος, δεν έχει συνταχθεί κανένα συνολικό σχέδιο για τον Τουρισμό, την προβολή της χώρας και τη  στόχευση των αγορών. 

Από την περσινή πολιτική της Κυβέρνησης για τον τουρισμό, μας έμεινε μόνο το ηλιοβασίλεμα του κ. Μητσοτάκη. Φέτος τι θα κάνει, όταν ήδη τα ξένα κοράκια εξαγοράζουν περιουσίες στα Δωδεκάνησα; Πώς θα σώσει την κοινωνική και οικονομική κρίση που τα νησιά μας βιώνουν όλο αυτό το διάστημα; Με τραπεζικό δανεισμό, όπως είναι το ΤΕΠΙΧ; Με κρατικό δανεισμό, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή; Με επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον Φλεβάρη; Με το περίφημο πρόγραμμα «Συνεργασία» που έφερε μειώσεις κατά 20% στους μισθούς ή με την νομοθέτηση ρυθμίσεων για απλήρωτες υπερωρίες; 

Ο κόσμος του τουρισμού, της εστίασης και των νησιών δεν περιμένει και δεν περίμενε ποτέ κανέναν «Μωυσή». Καταλαβαίνει απόλυτα την κυβερνητική ανικανότητα και ξέρει καλύτερα από τον καθένα ότι τώρα είναι η ώρα να παρθούν γενναίες αποφάσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, μεταξύ άλλων, προτείνει κατά πρώτον τη στήριξη αυτών των κλάδων με γενναίους πόρους, μέσα και από τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΠΔΕ, και δεύτερον προτείνει μια ουσιαστική διαγραφή των χρεών των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, υπό τη μορφή μιας νέας «Σεισάχθειας».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, το γνωρίζετε καλά φαντάζομαι γιατί έχετε διατελέσει και υφυπουργός, ασκούν πολύ πιο εύκολα κριτική στα κακώς κείμενα, τα λάθη και τις παραλήψεις που παρουσιάζονται. Αν σας ζητούσα να προσδιορίσετε ένα και μοναδικό ζήτημα, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση χειρίστηκε με λανθασμένη ή και επιζήμια ακόμα τακτική για τον τόπο μας, ποιο θα ήταν αυτό;
Η Κυβέρνηση έχει καταγράψει ήδη πολλά αρνητικά ρεκόρ και δυστυχώς όχι μόνο στα ζητήματα της πανδημίας: η πετσοκομμένη λειτουργία της Δημοκρατίας, των θεσμών και του Κοινοβουλίου. 

Οι επεμβάσεις του πρωθυπουργικού γραφείου στη λειτουργία των ΜΜΕ και στις Ανεξάρτητες Αρχές. Η καταστολή στα Πανεπιστήμια. Οι προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, όχι καθηγητών και γιατρών, αλλά ειδικών φρουρών. Οι απευθείας αναθέσεις. Οι αυξήσεις μισθών golden boys της ΝΔ (π.χ. ΕΡΤ, ΑΠΕ κ.ά.) και οι σκανδαλώδεις και φωτογραφικές ρυθμίσεις που ευνοούν λίγους και εκλεκτούς. Όλα αυτά συνθέτουν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προκαλούν την κοινή γνώμη, θέτουν σε κίνδυνο το Δημόσιο συμφέρον και γυρίζουν τη χώρα πίσω, σε λογικές ρουσφετιών και κομματοκρατίας. 
Αν πρέπει όμως να επιλέξω έναν τομέα που θεωρώ ότι η κυβερνητική πολιτική είναι πλήρως και εξόφθαλμα αποτυχημένη, αυτός είναι η Νησιωτικότητα.

Η ΝΔ προεκλογικά υποσχέθηκε στους νησιώτες, λαγούς με πετραχήλια: επαναφορά ειδικών συντελεστών ΦΠΑ, κατάργηση Κέντρων Φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, γενναίες χρηματοδοτήσεις για ανάπτυξη και πολλά άλλα ευφάνταστα και ευήκοα. Η αλήθεια όμως είναι ότι η ΝΔ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για νησιά. Το αντίθετο μάλιστα. Αποφάσισε τη δημιουργία επιπλέον δομών κράτησης, άνω των 1.500 ατόμων, με φωτογραφικές συμβάσεις από τις οποίες ευνοούνται δικοί της άνθρωποι. Απαξίωσε το Μεταφορικό Ισοδύναμο με αποτέλεσμα οι επιβάτες να κάνουν μέχρι και 6 μήνες να λάβουν τα χρήματά τους, ενώ οι επιχειρήσεις τώρα που ειδικά χρειάζονται γενναίες ενέσεις ρευστότητας, κάνουν παραπάνω από ένα χρόνο να δουν λεφτά στους λογαριασμούς τους. Οι πολιτικές στήριξης της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της πανδημίας, δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους την εποχικότητα που χαρακτηρίζει την οικονομία των νησιών και φυσικά τους ίδιους τους εποχικά εργαζόμενους. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι τα νησιά μας να φτωχοποιούνται, να βυθίζονται στην αβεβαιότητα, να κινδυνεύουν να υποστούν μια αρνητική αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των επιχειρήσεών τους και οι κάτοικοί τους να βρίσκονται στην απόγνωση. 

Πολλοί απαξίωσαν τις νησιωτικές πολιτικές της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να τους απαντήσω ότι τα 100 εκατ. για έργα στα νησιά του Αιγαίου, το Μεταφορικό Ισοδύναμο με 156 εκατ. προϋπολογισμό, τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν μέσω «Φιλόδημου», η ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό των Νοσοκομείων και περιφερειακών ιατρείων των νησιών και πολλές άλλες ουσιαστικές παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, απέδειξαν πως υπάρχει χώρος για νησιωτικές πολιτικές, αρκεί να υπάρξει μια Κυβέρνηση που να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των νησιών. Και η Κυβέρνηση της ΝΔ σίγουρα, όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται την Νησιωτικότητα, αλλά ακολουθεί εκδικητικές πολιτικές για τα νησιά μας, την οικονομία τους και τους ανθρώπους τους.              

Τι έχετε να πείτε για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Ποια είναι η εκτίμηση του κόμματός σας. Θα μπορούσε να είχε οργανωθεί καλύτερα η διαδικασία των εμβολιασμών;
Η περίφημη επιχείρηση εμβολιασμών «Ελευθερία», ήδη φαίνεται ότι μπάζει πολλά νερά. Οι εμβολιασμοί πάνε πολύ αργά γιατί το προσωπικό του ΕΣΥ δεν έχει ενισχυθεί και γιατί η χώρα μας δεν έχει εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες. Αν προσπαθήσουμε να προβλέψουμε το πότε η χώρα μας θα μπορεί να μιλάει για ανοσία, με βάση τους ρυθμούς εμβολιασμών, θα φτάσουμε στο 2023, και αν. Ακόμη η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία ώστε να προωθήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, που έγινε δεκτή και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για απελευθέρωση των πατεντών και παραγωγή εμβολίων στην Ευρώπη, γεγονός που θα εξασφάλιζε επάρκεια και πιο γρήγορους εμβολιαστικούς ρυθμούς. Επιπλέον, παρά τη μεγαλοστομίας για παράλληλη λειτουργία πολλαπλών εμβολιαστικών κέντρων, όπως παρατηρούμε και στα Δωδεκάνησα, ότι όσοι τυχεροί καλούνται για εμβολιασμό ορίζεται εμβολιαστικό κέντρο που είτε είναι μακριά από την πόλη, είτε είναι ακόμη και σε άλλο νησί. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα συμπολιτών μας από την Κάλυμνο που τους στάλθηκε μήνυμα να πάνε να κάνουν το εμβόλιο στον Αρχάγγελο της Ρόδου.   

rodiaki

Δεν υπάρχουν σχόλια: