Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Γιώργος Κιμούλης / Πρόταση παραπομπής στο Πειθαρχικό του ΣΕΗ

 Επώνυμες καταγγελίες και δηλώσεις συμπαράστασης σε καταγγέλλοντες και καταγγελλόμενους

Την ώρα που πληθαίνουν, μετά τις αποκαλύψεις της Ζέτας Δούκα, οι επώνυμες καταγγελίες εναντίον του Γιώργου Κιμούλη για ανάρμοστη συμπεριφορά αλλά και οι δηλώσεις συμπαράστασης στην ηθοποιό, η υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει την αυριανή συνεδρίαση του ΣΕΗ.

Η πλειοψηφούσα παράταξη «Από Κοινού» έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει πρόταση παραπομπής του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου. Παράλληλα, θα εισηγηθεί «τη δημιουργία ειδικής ομάδας παρατηρητηρίου και στήριξης για κάθε είδους βία στον χώρο του πολιτισμού».

«Δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα πρόσωπο εμπλεκόμενο σε παραβατικά περιστατικά το προνόμιο της συναδελφικής μας ταυτότητας. Στεκόμαστε δίπλα στη Ζέτα Δούκα και σε οποιαδήποτε σπάει τον κύκλο της βίας και της σιωπής. Καλούμε όλες και όλους να σπάσουν τη σιωπή και είμαστε εδώ για να προασπίσουμε και να δημιουργήσουμε αυτό που οραματιζόμαστε. Είμαστε ήδη σε μια νέα εποχή» τονίζεται σε ανάρτηση της παράταξης στο Facebook.

Τη συμπαράστασή τους στη Ζέτα Δούκα εκφράζουν με ανάρτησή τους και οι SupportArtWorkers προσθέτοντας: «Σας καλούμε να πάψουμε να θεωρούμε τις έννοιες της ‘διασημότητας’, της ‘αυθεντίας’, της ‘διάνοιας’, του ‘ταλέντου’ ως διαβατήριο άσκησης οποιασδήποτε μορφής βίας απέναντι στους ‘λιγότερο διάσημους’, ‘λιγότερο ταλαντούχους’, ‘λιγότερο εμπορικούς’. Γνωρίζουμε ότι οι καλλιτέχνες μαστίζονται από την ανεργία και ότι αυτό αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους μοχλούς άσκησης κάθε είδους εξουσίας εναντίον τους, είτε αυτή αφορά αυτούσια την καλλιτεχνική επιλογή, είτε τους οικονομικούς όρους εργασίας, είτε ακόμη εδράζεται σε ανάρμοστους σεξουαλικής φύσεως και άλλους εκβιασμούς».

Νέες καταγγελίες

Γις καταγγελίες της Ζέτας Δούκα ακολούθησαν αντίστοιχες από τις ηθοποιούς Ευδοκία Ρουμελιώτου και Κατερίνα Γερονικολού, η οποία μέσω του λογαριασμού της στο Instagram κατήγγειλε τον Γ. Κιμούλη για εργασιακό εκφοβισμό. «Πικραίνομαι που δεν κατονομάζουμε τον εργασιακό εκφοβισμό. Που αποθεώνουμε κακόβουλους θνητούς. Που επιτρέπουμε συμπεριφορές που πληγώνουν την αξιοπρέπειά μας. Την ψυχούλα μας. Με καθαρή συνείδηση, σε συγχωρώ που με πλήγωσες. Αλλά όσο περνάει από το χέρι μου δεν θα επιτρέψω να το ξανακάνεις εσύ ούτε κανείς άλλος» έγραψε, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός.

Για τη δική του εμπειρία στη δραματική σχολή του Κιμούλη μίλησε ο ηθοποιός Φάνης Παυλόπουλος, σημειώνοντας: «Τρία χρόνια με φόβο, κατάχρηση εξουσίας, ταπείνωση, μισογυνισμό, χειραγώγηση, εκμετάλλευση, κλάματα, δουλοπρέπεια, τοξικότητα, ψυχολογική βία, τσακωμούς».

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή η Μιμή Ντενίση, αναφερόμενη στο θέμα, δήλωσε: «Ο Γιώργος είναι ένας δύσκολος θιασάρχης. Αλλά δεν είναι ο μόνος που έχει τη φήμη πως δεν φέρεται καλά στους ηθοποιούς. Εγώ ξέρω ποιοι είναι αυτοί. Στο θέατρο γνωριζόμαστε. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο Γιώργος είναι να ζητήσει συγγνώμη» κατέληξε η Μ. Ντενίση.

Σταμάτης Κραουνάκης: «Η μελαγχολία της βίας»

Στην υπόθεση τοποθετήθηκε ο Σταμάτης Κραουνάκης με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook. «Στα 50 περίπου χρόνια που είμαι φίλος με τον Γιώργο Κιμούλη, παιδιόθεν, και οι δύο αντίθετοι χαρακτήρες, σαφώς... δεν θυμάμαι ποτέ μα ποτέ περιστατικά βίας και κακεντρέχειας... Λυπάμαι πολύ την ώρα που βασανίζεται το σπίτι μας, η καθημερινότητά μας, να βγαίνουν μαχαίρια. Κατανοώ τα πάντα. Το ταλέντο είναι δώρο, δεν είναι εξουσία» σημείωσε προσθέτοντας: «Οι καλλιτέχνες, όλοι ανεξαιρέτως, μικροί, μεγάλοι, ασήμαντοι και τεράστιοι, είμαστε όλοι όντα φωτεινά, μετέωρα σε ένα σκοτεινό σύμπαν. Τα λέω αυτά γιατί στις δύσκολες ώρες πάνω στη δουλειά μας, την ώρα που φεύγουνε μαχαίρια και γιατρεύονται πληγές, κάποιος, όποιος να ’ναι, ακόμα και το παιδί που φέρνει τους καφέδες, μπορεί να κρατήσει το ζύγι. Αυτό έχει σημασία. Κάποιος να κρατήσει το ζύγι... Είναι συλλογική δουλειά η τέχνη. Και οι στιγμές που ζούμε, οι χειρότερες για να σκάβουμε στο χειρότερο. Του καθενός μας. Γιατί το χειρότερο θα γεννήσει ακόμα χειρότερο και στο τέλος η κακία θα ζητάει δανεικά για να ξοφλήσει. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Η μελαγχολία της βίας».

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: