Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Το top-5 των παγωμένων καφέδων στον κόσμο!

 Ο παγωμένος καφές υπήρξε ένα πολύ δημοφιλές ποτό στην Αφρική και την Ασία για αιώνες, αλλά η φήμη του και η σημασία του απογειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, όταν έγινε μια από τις βασικότερες συνήθειες των δυτικών.

Οι συνταγές που ακολουθούν (επιλογές του site του Jamie Oliver), καλύπτουν όλο το γευστικό φάσμα, από τoυς παραδοσιακούς καφέδες της Β.Αφρικής και του Βιετνάμ, μέχρι τους γλυκούς και συνδυασμένους με γάλα των μοντέρνων ημερών.


1. Mazagran

Γνωστός παγκοσμίως ως ο original κρύος καφές, βρέθηκε από τη Αλγερία στη Γαλλία τον 19ο αιώνα και γρήγορα εγινε δημοφιλής στα coffee houses του Παρισιού. Είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός καφές, που σερβιρίστηκε σε στενό και ψηλό ποτήρι. Στην ουσία πρόκειται για τον freddo espresso.
Στην εκδοχή όμως που παρουσιάζεται στο site του Jamie Οliver, προτείνεται να συνοδεύεται με ανθρακούχο νερό με γεύση λεμονιού.

Υλικά :
2 δόσεις δυνατού ζεστού εσπρέσο
παγάκια 1/2 λεμόνι
1 ποτήρι παγωμένο νερό

mazagran

2. Ο Ελληνικός Φραπέ

“Ανακαλύφτηκε κατά λάθος και από τότε έγινε κλασική αξία στην κουλτούρα του καφέ, στην Ελλάδα” γράφει στο Jamieoliver.com.
Ο φραπέ, λοιπόν, είναι σύμφωνα με τον κορυφαίο σεφ στους top καφέδες.
Ωστόσο, προτείνεται με μια παραλλαγή: Αντί για στιγμιαίο καφέ, ο Oliver λέει να δοκιμάσουμε με εσπρέσο και συνεχίζει λέγοντας -στους ξένους λάτρεις του καφέ- ότι μπορούν να τον συνδυάσουν και με γάλα, αλλά αν θέλουν να είναι κοντά στο ελληνικό πρότυπο πρέπει να επιλέξουν εβαπορέ.
Είναι μάλλον περιττό να γράψουμε τη συνταγή για την παρασκευή αυτού του καφέ…

Coffee greek frapee

3. Cold brew

Αυτός ο καφές είναι εξαιρετικός για τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αξίζει σε κάθε εποχή του χρόνου.
Το site του γνωστού σεφ τον περιγράφει ως τον καφέ που όλοι όσοι τιμούν τα τατουάζ τους και τα μούσια τους, τον αγαπούν.
“Είναι απίστευτα εύκολος στην παρασκευή” σημειώνει χαρακτηριστικά.

Υλικά:
κρύο νερό
αλεσμένος καφές
παγάκια
γάλα (προαιρετικά)
ζάχαρη (προαιρετικά)

Σε ένα μεγάλο μπολ απλά βάλε νερό σε αλεσμένο καφέ (περίπου 1/8) και άφησε το για περίπου μια μέρα. Στράγγιξε, μετά βάλε πάγο, γάλα και ζάχαρη αν θες. Μπορεί να διατηρηθεί και στο ψυγείο για πάνω από μήνα.

Coffee cold brew

4. Vietnamese iced coffee

Στο Βιετνάμ είναι γνωστός ως Ca phe sua da και είναι πολύ εύκολος. Είναι ένας σκούρος γαλλικός καφές που ουσιαστικά σερβίρεται πάνω σε ζαχαρούχο γάλα.
Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ένας απαλός εσπρέσο.

Υλικά:
γαλλικός καφές
ζαχαρούχο γάλα
παγάκια

Αφού ετοιμάσεις τον γαλλικό σου, ρίξε τον σε ένα ποτήρι που έχει 1/4 ζαχαρούχο γάλα. Μετά βάλε πάγο και ανακάτεψε.

Coffee vietnamese

5. Coffee milkshake

Εδώ μιλάμε για έναν καφέ αρκετά πιο περίπλοκο στην προετοιμασία, αλλά το αποτέλεσμα τουλάχιστον σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο JamieOliver.com ανταμείβει.
Βάλε τη βανίλια και το γάλα καρύδας σε ένα κατσαρολάκι. Όταν αρχίσει να βράζει, βγάλε το από τη φωτιά και βάλε το μείγμα στο ψυγείο. Παράλληλα, άφησε τους σπόρους chia να μουλιάσουν σε γάλα καρύδας. Βάλε το κρύο μείγμα και τους σπόρους σε ένα μπλέντερ με το εσπρέσο και … voila!
Αν θες, μπορείς να προσθέσεις και ελάχιστο λικέρ καφέ.

Υλικά:
μια κουταλιά σπόροι chia
50ml γάλα καρύδας
2 δόσεις εσπρέσο
Για την παγωμένη κρέμα καρύδας:
μισή κουταλιά βανίλια σκόνη
150ml ελαφρύ γάλα καρύδας

Coffee milkshake


thnx

Δεν υπάρχουν σχόλια: