Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Ασυμπτωματικά και πλέον μη ενεργά τα περισσότερα κρούσματα στον «Άγιο Παντελεήμονα»

 Ασυμπτωματικά και στην πλειονότητά τους πλέον μη ενεργά είναι τα 60 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν από τον ΕΟΔΥ στο Παράρτημα (πρώην Θεραπευτήριο) Χρόνιων Παθήσεων «Ο Άγιος Παντελεήμων» στη Θεσσαλονίκη. Το ίδρυμα είναι ένα από τα πολλά στα οποία έχουν καταγραφει κρούσματα κορονοϊού και θάνατοι μεταξύ των προσώπων που φιλοξενούνται ή ακόμη και εργάζονται εκεί.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΚΜ), Βίκη Νάκου, η οποία εμφανίστηκε καθησυχαστική, ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως «τα περισσότερα κρούσματα στον “Άγιο Παντελεήμονα” είναι ασυμπτωματικά, έχουν παρέλθει οι 14 ημέρες καραντίνας τους και ξεκινά η αρνητικοποίησή τους».

Οι έλεγχοι στο ίδρυμα έγιναν από 3 έως 21 Νοεμβρίου από τον ΕΟΔΥ και σύμφωνα με τη Βίκη Νάκου, «κάποιες περιπτώσεις με πιο ανησυχητικά υποκείμενα νοσήματα βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε νοσοκομεία της πόλης για παρακολούθηση της υγείας τους και έχουμε ήδη και τα πρώτα εξιτήρια. Τέλος, οι περισσότεροι ασυμπτωματικοί αναρρώνουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μέσα στο “Άγιος Παντελεήμων”», ωστόσο επισήμανε ότι «παρά τα αυστηρά μέτρα και τους προληπτικούς ελέγχους και τα μαζικά τεστ που γίνονται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ανά 14 ημέρες ο ιός κατάφερε να περάσει στη δομή με δεδομένη την ιδιωτική ζωή και τις επαφές των εργαζόμενων, αλλά και το επιβαρημένο φορτίο της Θεσσαλονίκης».

Στον «Άγιο Παντελεήμονα», παράρτημα του ΚΚΠΚΜ, φιλοξενούνται περίπου 300 περιθαλπόμενοις, ενώ απασχολεί σχεδόν 200 εργαζόμενους

Σύμφωνα με την πρόεδρο ΚΚΠΚΜ, «από τα 60 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε αλλεπάλληλους και συνεχείς ελέγχους του ΕΟΔΥ, οι οποίοι και συνεχίζονται αδιάκοπα και συστηματικά, τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή αυτά που δύνανται να μεταδίδουν τον ιό, είναι τα τελευταία 24. Από τα 60 κρούσματα έχουν ήδη καταστεί αρνητικά, έπειτα από τα σχετικά τεστ, τα 16 και αναμένονται νέα αποτελέσματα από τεστ στις 28 Νοεμβρίου, οπότε και τα αρνητικά θα αυξηθούν». 

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, είπε ότι 26 εξ αυτών βρίσκονται εκτός υπηρεσίας «λόγω συμπτωμάτων ή θετικού αποτελέσματος. Τα δύο κύματα κρουσμάτων ουσιαστικά προκύπτουν το μεν πρώτο από τις 2 Νοεμβρίου και μετά όταν εντοπίζεται η πρώτη θετική εργαζόμενη και από τις 14 Νοεμβρίου και έπειτα όταν και εντοπίζεται και δεύτερη θετική εργαζόμενη». 

«Χθες συμπληρώθηκε η παρέλευση 14 ημερών από την εύρεση των πρώτων κρουσμάτων και στις 28 Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η καραντίνα της πλειοψηφίας των νοσούντων», πρόσθεσε.

Η Βίκη Νάκου αναφέρθηκε και στον θάνατο 46χρονης εργαζόμενης στο ίδρυμα, λέγοντας ότι στις 30 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε προληπτικός έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους και ήταν όλοι αρνητικοί. 

«Η 46χρονη, που είχε υποκείμενα νοσήματα, έλαβε άδεια (ρεπό), αλλά στις 4 Νοεμβρίου ενημέρωσε την υπηρεσία ότι είναι εμπύρετη και από τότε δεν επέστρεψε στην εργασία της. Τις επόμενες ημέρες μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και αφού επιδεινώθηκε η κατάσταση της στις 22 Νοεμβρίου δυστυχώς κατέληξε», είπε.

Η κ. Νάκου υποστήριξε ότι όπως και σε όλα τα προνοιακά ιδρύματα έτσι και στο Παράρτημα «Άγιος Παντελεήμων», καθώς και σε όλες τις δομές και παραρτήματα του ΚΚΠΚΜ έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα από τον ΕΟΔΥ μέτρα «και μάλιστα επαυξημένα και ενισχυμένα» με δική της πρωτοβουλία. 

efsyn


Δεν υπάρχουν σχόλια: