Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Πόσο και πώς διατηρούνται τα αβγά στο ψυγείο;

 

Αβγό. Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά υλικά της κουζίνας μας – τόσο όσον αφορά τη μαγειρική, όσο και τη ζαχαροπλαστική. Ένα τρόφιμο οικονομικό, θρεπτικό, ολοκληρωμένο. Αυτό είναι το αβγό και -μέσα από την ιστοσελίδα μου- σας μιλάω συχνά-πυκνά για αυτό. Κατά καιρούς, λοιπόν, έχουμε πει ποια αβγά θα πρέπει να προτιμάμε. Έχουμε συζητήσει για τις ομοιότητες και τις διαφορές των αβγών και έχουμε καταλήξει στο τι θα πρέπει να προσέχουμε κάθε φορά που αγοράζουμε αβγά. Τέλος, έχουμε αναλύσει ακόμα και το εσωτερικό του αβγού κι έχουμε πει αν είναι καλύτερο να καταναλώνουμε μόνο το ασπράδι ή ολόκληρο το αβγό.

Πλέον, έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε και για τη συντήρηση των αβγών η οποία θα πρέπει να γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο ψυγείο. Λοιπόν; Πόσο αντέχει ένα ωμό αβγό μέσα στο ψυγείο; Θα σας απαντήσω ευθύς αμέσως: Πάνω στη συσκευασία των αβγών, αναγράφονται όλες οι σχετικές πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία παραγωγής, αλλά και την ημερομηνία λήξης των αβγών που έχουμε προμηθευτεί. «Κι αν είναι απ’ το χωριό;» θα μου απαντήσετε… Σε αυτή την περίπτωση -και υπό την προϋπόθεση πως είναι «της ημέρας» (δηλαδή ολόφρεσκα)- τα ωμά αβγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για περίπου 3 με 4 εβδομάδες. Στην περίπτωση που έχουμε διαχωρίσει τα αβγά μας για κάποια παρασκευή και μας έχουν περισσέψει ασπράδια, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για περίπου 2-3 μέρες, ενώ τους κρόκους αντίστοιχα για 1-2 μέρες.

Όλα αυτά, φυσικά, ισχύουν από τη στιγμή που έχουμε φροντίσει να αποθηκεύσουμε ΣΩΣΤΑ τα αβγά μας στο ψυγείο. Οι βασικές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να το πετύχουμε αυτό είναι οι εξής:

  1. Δεν πλένουμε τα αβγά πριν από την αποθήκευσή τους γιατί έτσι καταστρέφουμε την εξωτερική μεμβράνη τους η οποία αποτελεί την φυσική ασπίδα προστασίας του αβγού.
  2. Με το που αγοράσουμε τα αβγά μας, τα τοποθετούμε κατευθείαν στο ψυγείο μακριά από τρόφιμα που έχουν έντονες μυρωδιές, μια και το αβγό μπορεί να τις απορροφήσει και να αλλοιωθεί τόσο η μυρωδιά, όσο και η γεύση του.
  3. Τα αβγά τα οποία έχουμε διαχωρίσει, θα πρέπει να τα αποθηκεύουμε αεροστεγώς κλεισμένα μέσα σε ένα σκεύος για τρόφιμα. Αν μας έχουν περισσέψει κρόκοι, τότε προτού τους κλείσουμε αεροστεγώς στο δοχείο για τα τρόφιμα, φροντίζουμε να τους σκεπάσουμε με λίγο νερό προκειμένου να αποφύγουμε τον σχηματισμό κρούστας στην επιφάνειά τους.  

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, ισχύουν για τη συντήρηση των αβγών στο ψυγείο. Με την κατάψυξη, όμως, τι γίνεται; Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να καταψύξουμε ένα ολόκληρο ωμό αβγό. Μπορούμε όμως, αν θέλουμε, να καταψύξουμε χωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια μας, ή να χτυπήσουμε τα αβγά μας και στη συνέχεια να τα αποθηκεύσουμε. Όποιον τρόπο κι αν επιλέξουμε, πάντα φροντίζουμε να τοποθετήσουμε τα χτυπημένα αβγά, τα ασπράδια ή τους κρόκους ξεχωριστά σε δοχεία τροφίμων αεροστεγώς κλεισμένα. Εκεί, μπορούν να παραμείνουν έως και περίπου μισό χρόνο. Για να τα χρησιμοποιήσουμε, απλά τα μεταφέρουμε από την κατάψυξη στη συντήρηση από το προηγούμενο βράδυ. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ακόμα έναν τρόπος για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των αβγών μας. Ποιος είναι αυτός; Θα σας πω ευθύς αμέσως: Μόλις δούμε ότι η ημερομηνία λήξης των αβγών μας πλησιάζει, απλά τα… βράζουμε! Όταν κρυώσουν τα τοποθετούμε και πάλι στο ψυγείο όπου μπορούν να αντέξουν για ακόμα μία εβδομάδα!

akispetretzikis

Δεν υπάρχουν σχόλια: