Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Υπάρχουν πολλές ταινίες οι οποίες έχουν καταφέρει να αφήσουν εποχή και γενικότερα να χαρακτηριστούν από τις καλύτερες και πιο κλασικές του είδους, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες που έχουν την δική τους ιδιαιτερότητα.


Το Taste Of Cinema είναι μακράν ένα από τα καλύτερα site στην ανάλυση ταινιών μας δείχνει ποιες είναι μερικές πολύ καλές ταινίες που προκάλεσαν πολλές συζητήσεις (και αντιδράσεις), τις οποίες ίσως είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος για δεύτερη φορά.

Eraserhead (1977), David Lynch

Ενας κακόμοιρος υπάλληλος σε διακοπές παντρεύεται την έγκυο φίλη του και στη συνέχεια μένει κλεισμένος σπίτι του για να φροντίζει το παιδί τους, ένα φρικτό στην όψη πλάσμα.



Henry: Portrait of a Serial Killer (1986), Jon McNaughton

Ο Henry και ο Ottis επιδίδονται σε φόνους κατ’ εξακολούθηση στην πόλη του Σικάγο.



Begotten (1990), E. Elias Merhige

Η ταινία ξεκινά με τον Θεό να σκοτώνει τον εαυτό του και από τα νεκρά του σπλάχνα να ξεπηδά η Μητέρα Γη, η οποία θα δώσει κάποια στιγμή μακάβρια ζωή στον Γιο της Γης, ο οποίος με τη σειρά του θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια ομάδα κανιβάλων χωρίς πρόσωπο, οι οποίοι θα τραφούν από τις σάρκες του.



Funny Games (1997), Michael Haneke

Δυο νεαροί χτυπούν το κουδούνι του σπιτιού μιας οικογένειας που μόλις έχει φτάσει στο εξοχικό τους. Με το πρόσχημα ότι τους είναι φιλοξενούμενοι των γειτόνων τους και ότι θα ήθελαν μια εξυπηρέτηση, μπαίνουν στο σπίτι της οικογένειας. Και ξεκινούν ένα αρρωστημένο παιχνίδι σωματικού αλλά περισσότερο ψυχικού βασανισμού της οικογένειας. Ποιοι είναι όμως και γιατί το κάνουν; Ποια είναι τα κίνητρά τους;



Dogtooth (2009), Yorgos Lanthimos

Ο πατέρας, η μητέρα και τα τρία τους παιδιά ζουν σε μια μονοκατοικία έξω από την πόλη. Γύρω από το σπίτι υπάρχει ένας ψηλός φράχτης. Τα παιδιά δεν έχουν φύγει ποτέ από το σπίτι. Διαπαιδαγωγούνται, ψυχαγωγούνται, βαριούνται και αθλούνται έτσι όπως οι γονείς τους πιστεύουν ότι θα έπρεπε, χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα. Τα παιδιά επίσης πιστεύουν ότι τα αεροπλάνα που πετάνε πάνω από το σπίτι είναι παιχνίδια και ότι τα ζόμπι είναι μικρά κίτρινα λουλούδια. Ο μόνος άνθρωπος που μπαίνει μέσα στο σπίτι είναι η Χριστίνα. Ο πατέρας κανονίζει τις επισκέψεις της στο σπίτι με σκοπό να κατευνάζει τις σεξουαλικές ορμές του γιού. Ολη η οικογένεια, και ιδιαίτερα η μεγάλη κόρη, λατρεύει την Χριστίνα. Μια μέρα η Χριστίνα κάνει δώρο στην μεγάλη κόρη μια στέκα για τα μαλλιά ζητώντας της κάτι άλλο σε αντάλλαγμα.



Requiem for a Dream (2000), Darren Aronofsky

Μια μοναχική χήρα, που θέλει επειγόντως να αδυνατίσει για να εμφανιστεί σε τηλεοπτικό σόου, εθίζεται σε χάπια διαίτης και οδηγείται στην τρέλα, την ίδια ώρα που ο γιος της, η κοπέλα του και ο κολλητός του φίλος βυθίζονται στην κόλαση των ναρκωτικών.



Irreversible (2002), Gaspar Noé

Στο νυχτερινό καλοκαιρινό Παρίσι, μία γυναίκα επιχειρεί να διασχίσει την υπόγεια διάβαση μίας λεωφόρου. Έχει προηγηθεί μια κρίση ζηλοτυπίας που θα την οδηγήσει να φύγει μόνη από το πάρτι στο οποίο βρισκόταν. O,τι ακολουθεί καταστρέφει τα πάντα καθώς θα πέσει θύμα βιασμού. Mία μή-αναστρέψιμη στιγμή την χωρίζει από τις επιλογές και τα όνειρά της. Ο συνοδός της άτυχης κοπέλας θα αναζητήσει απελπισμένα να εκδικηθεί τον άντρα που βίασε την κοπέλα του. Ένας άλλος άντρας τον συνοδεύει στην οργισμένη του έρευνα.



Audition (1999), Takashi Miike

7 χρόνια μετά το θάνατο της συζύγου του ο τηλεοπτικός παραγωγός Aoyama αναζητά -με την παρακίνηση και του γιου του- τη συντροφιά μιας γυναίκας. Με τη βοήθεια ενός φίλου και επαγγελματικού συνεργάτη οργανώνει μια audition όπου παρουσιάζονται διάφορες νεαρές κοπέλες για να συμμετάσχουν σε ταινία αλλά στην πραγματικότητα ο Aoyama φιλοδοξεί μέσα από την όλη διαδικασία να ανακαλύψει την ιδανική σύντροφο. Τελικά μια νεαρή, ντροπαλή, πρώην μπαλαρίνα με το όνομα Asami σαγηνεύει τον Aoyama και σύντομα αρχίζουν να βγαίνουν μαζί. Φαίνεται όμως ότι κάτι δεν πάει καλά με την Asami. Ο συνεργάτης του Aoyama εκφράζει ανησυχίες διότι δεν μπορεί να εντοπίσει πληροφορίες για εκείνη. Ο Aoyama όμως δεν δείχνει να πτοείται και γοητευμένος από την Asami αφοσιώνεται στο νέο του ειδύλλιο. Σύντομα θα ανακαλύψει τη σκοτεινή ταυτότητα της Asami και τους κινδύνους που τον περιστοιχίζουν.



Salò, or the 120 Days of Sodom (1975), Pier Paolo Pasolini

Τέσσερις αξιωματούχοι και τέσσερις γυναίκες ζουν στην βόρεια Ιταλία το 1944, στο Σαλό. Για παρέα τους έχουν 16 συλληφθέντες, τέλεια δείγματα της νεότητας, παρέα με φρουρούς, υπηρέτες και επιβήτορες. Διαστροφή, σεξ και εμμονές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: